Täydellinen, keitetty kananmuna?

Liittynyt
05.11.2021
Viestejä
239
Naturessa artikkeli tavasta keittää kananmuna "täydelliseksi", eli keltuaisen ja valkuaisen koostumus olisi molemmilla optimaalinen. Tapa edellyttää kiireettömyyttä ja kohtalaista lämpötilaregulaatiota koska kananmunaa keitetään ensin 2 min kiehuvassa vedessä, jota seuraa 2 min 30 asteisessa vedessä ja tämä toistetaan 8 kertaa (=32min). Kuka kokeilee ensimmäisenä ja raportoi tänne? :)

 
itsellä ollut viimeiset 30v tai jotain kananmunan-keitin(parikin eri mallia/valmistajan) ja niillä tulee aina hyvä muna.
 
Kananmunia voi myös "keittää" vesihöyryssä, jos on sellainen kattila, missä on vesitila ja sen päälle tulee erillinen höyrytila tai miksi sitä nyt kutsutaankaan. Tulee ainakin eri makuisia kuin keittämällä, omasta mielestäni parempia. Hieman pidempi aika kannattaa valita kuin keittämällä.
 
Olen todennut airfryerin kokonaisuudeltaan parhaaksi tavaksi keittää kananmunat. Eli raa-at kokonaiset munat vaan koriin, 130C ja 13min. Lopputuloksena medium kypsyys. Voi toki vaihdella laitteen mukaan, mutta sanoisin, että tuosta on hyvä lähteä kokeilemaan.
 
Kattilalla tulee myös hyviä kunhan aika on oikein. Huoneenlämpimät kananmunat kylmään veteen liedelle ja lieden teho täysille, induktiolla riittää 80% niin ei munat halkea niin helposti. Kun vesi kiehuu alkaa munakello tikittää ja 7 minuutin kohdassa vesi kaadetaan pois ja munat jäähdytetään kylmällä vedellä. Tällä keinolla tulee juuri sopiva keltuaisen rakenne joka ei ole liian kypsä mutta ei veteläkään. Jäähdytysaika riippuu siitä kuinkä lämpimiä munia halutaan.
 
Olen todennut airfryerin kokonaisuudeltaan parhaaksi tavaksi keittää kananmunat. Eli raa-at kokonaiset munat vaan koriin, 130C ja 13min. Lopputuloksena medium kypsyys. Voi toki vaihdella laitteen mukaan, mutta sanoisin, että tuosta on hyvä lähteä kokeilemaan.
Jos taas käyttää airfryeria niin 11 minuuttia riittää, lämpötilan ollessa maksimissaan tuo 130. Jos munat mustuvat pinnalta niin tietää aikaa tai yleensä lämpöä olleen liikaa.

Käytännössä täydellisin muna muna keitettynä tulee omasta mielestä niin että laittaa munat kattilaan ja peittää kylmällä vedellä. Välittömästi kun vesi kiehuu virta nollille ja jättää siihen kuumaan veteen. Erittäin helppoa ja ainakin maallikolle "täydellisin" muna.

Pää hajoais jos pitäsi tämänkin suhteen alkaa hifistelemään.
 
Airfryer keittää kananmunat kätevästi, lämpötila 120 astetta ja aika n. 20 min. Laite on esilämmitettävä. Jotkin laitteet (pienemmät) voivat selviytyä 15 minuutissa.
 
Instant potilla 5min high, 4min automaattiseen paineenpoistoon, paineenpoisto ja heti kylmään veteen. Kuoret irtoaa helposti heti kylmäkäytön jälkeen.
 
Jos taas käyttää airfryeria niin 11 minuuttia riittää, lämpötilan ollessa maksimissaan tuo 130. Jos munat mustuvat pinnalta niin tietää aikaa tai yleensä lämpöä olleen liikaa.

Käytännössä täydellisin muna muna keitettynä tulee omasta mielestä niin että laittaa munat kattilaan ja peittää kylmällä vedellä. Välittömästi kun vesi kiehuu virta nollille ja jättää siihen kuumaan veteen. Erittäin helppoa ja ainakin maallikolle "täydellisin" muna.

Pää hajoais jos pitäsi tämänkin suhteen alkaa hifistelemään.
Milloin ne munat on sitten sopivia jäähtyvässä vedessä? Esim mikä aika vastaa 7min munaa jossa keltuainen onnkypsä tai lähes kypsä mutta pehmeä.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
278 119
Viestejä
4 789 437
Jäsenet
77 708
Uusin jäsen
hmh

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom