- Liittynyt
- 31.07.2019
- Viestejä
- 2 198
Tuo pitää paikkansa. Nykyisin jos muistutetaan liiallisen punaisen lihan syömisen nostamasta suolistosyöpäriskistä, löytyy aina öyhöttäjiä mesoamaan siitä, että aina on lihaa syöty eikä ollut mitään ongelmaa. Kyllä, mutta nykyiset lihansyöntimäärät ovat todellakin aivan eri tasolla kuin takavuosikymmeninä. Joskus 1960-luvulla liha oli jo niin kallistakin, että ei keskituloinen kaupunkilaisperhe välttämättä edes olisi pystynyt syömään lihaa lähellekään niitä määriä kuin nykyisin kun vielä perhekootkin olivat nykyistä suurempia ja naisten työssäkäyminen jonkin verran vähäisempää.Lihasta puheenollen, takavuosina suomalaiset söivät huomattavasti vähemmän lihaa kuin nykyään, vaikka nyt on vege-hommat olevinaan kovasti muotia.
Lihansyöntiä mitataan luullisen lihan vuosikulutuksena, ja suomalaiselle se on keskimäärin nyt 77 kiloa per vuosi. 1960-luvulla lihaa meni PUOLET VÄHEMMÄN. Vielä 1990-luvullakin yli 10 kiloa vähemmän. Siis siitä huolimatta, että nyt vegejutut on kovasti "in" kun taas 1990-luvulla ja aiemmin täysin marginaalista puuhaa.
Tämäkin liittyy ympäristön- ja ilmaston suojeluun, eli tällä saralla asiat on nyt huonommin kuin ennen. Ihmiset ylipäätään syövät enemmän kuin ennen, mikä on huono juttu sekä ihmisille itselleen että planeetalle.
Autot on puhtaampia kuin ennen mutta niillä varmaankin myös ajetaan enemmän kuin ennen. Autot eivät joka tapauksessa ole ainakaan tänä päivänä mikään kovin merkittävä ympäristöhaitta suhteessa kokonaisuuteen.
Autoilua on aina demonisoitu Suomessa, ja yhä edelleen näin tapahtuu...
Kun olin itse kakara, saattoi koulussakin olla parikin päivää viikossa, että lihaa ei ruokana ollut. Silloin ne oli vaan tavallisia päiviä ja kun kukaan ei keksinyt nimetä niitä kasvisruokapäiviksi, ei kukaan myöskään pillastunut aiheesta. Ennen tosin ei muutenkaan pillastuttu mistä tahansa pikkujutuista samoissa määrin kuin nykyisin.