Grillit & grillaus

jos itse ostaisin palloa nyt niin valintani olisi Napoleon .... korkeussäädettävä ritilä jo itsessään näppärä ominaisuus muiden juttujen lisäksi.

Tuli haettua paikallisesta K-Raudasta Weber Master Touch perusmalli 269€ hintaan. Sen pitäisi olla varma valinta lukemani perusteella.

Just tässä kasailin rillin kasaan ja pitäisi miettiä huomiselle pihviä. Olisko esim. entrecote helppo ensimmäinen testipihvi? Kokemusta löytyy hiiliteräspannulla sisäfilepihveistä mutta nyt ensimmäistä kertaa hiiligrillin kanssa vähän jännittää. Saa kertoa vinkkejä amatöörille jos haluaa.

Tänään grillaan yhden kanasetin, että saa vähän tuntumaa uuteen kapistukseen. Ei haittaa niin paljoa jos menee metsään.
 
Tuli haettua paikallisesta K-Raudasta Weber Master Touch perusmalli 269€ hintaan. Sen pitäisi olla varma valinta lukemani perusteella.

Just tässä kasailin rillin kasaan ja pitäisi miettiä huomiselle pihviä. Olisko esim. entrecote helppo ensimmäinen testipihvi? Kokemusta löytyy hiiliteräspannulla sisäfilepihveistä mutta nyt ensimmäistä kertaa hiiligrillin kanssa vähän jännittää. Saa kertoa vinkkejä amatöörille jos haluaa.

Tänään grillaan yhden kanasetin, että saa vähän tuntumaa uuteen kapistukseen. Ei haittaa niin paljoa jos menee metsään.
Possun ulkofile on takuuhelppoa. Kunhan ostat naturelia etkä vedellä pumpattuja marinoituja tai "miedosti suolattuja". Niistä tihkuu niin paljon nestettä että hyvän grillipinnan saaminen on hankalaa ja ne kutistuu ennemmin käppynöiks.
 
Bilteman briketit näemmä noussut eurolla viime vuoteen verrattuna. No, silti halvempia ja laadukkaampia kuin kilpailijat. Onneks kun on kunnon grilli niin voi briketit käyttää kahteen kertaan kun sammuttaa välillä.
 
Possun ulkofile on takuuhelppoa. Kunhan ostat naturelia etkä vedellä pumpattuja marinoituja tai "miedosti suolattuja". Niistä tihkuu niin paljon nestettä että hyvän grillipinnan saaminen on hankalaa ja ne kutistuu ennemmin käppynöiks.
Meni sen verran vakuuttavasti sisäänajo, että ehkä sitä uskaltaa ostaa naudan ulko/sisäfilettä. Possun sisäfile pötkö voisi toimia myös. Naturelia aina ennenkin ostanut koska valmiiksi marinoidut ei lähe yhtään.
 
Nyt kun aktiivinen grillikausi lähenee ja jengi alkaa hankkimaan grillejä, niin kannan oman korteni kekoon. Ostin viime keväänä Char-Broil Kamander kamado-grillin ja onhan se ihan hyvä. Kuitenkin, jos tekisin nyt valinnan samoilla tiedoilla, niin ostaisin Weberin Master Touchin ja siihen hyvän lämpö/paistomittarin ja muut tarvikkeet/tilpehöörit. Kamander maksoi 499, joten hintaeroa Master Touchiin tuli yli 200€.

Kuten sanoin, niin Kamanderissa ei ole mitään vikaa, mutta omalla semi aktiivisella grillauksella ja savustuksella kamadosta ei ole sen suurempia etuja verrattuna hyvään Weberin/vastaavan tason hiiligrilliin. Tollasella pallolla onnistuu savustus, low and slow ja muut temput ihan hyvin.
 
Onkos porukalla jotain suosikki BBQ-kastiketta? Siis noista kaupan valmis sooseista. Ja toki jos on joku hyväksi todettu resepti jolla itse teette, niin saa jakaa. Poppamiehen Smoky Apple on ilmeisesti hyvää?
Poppamiehen korean bbq kanalle ja cherry coke bbq ribseille. Smoky apple on ihan ok esim. possulle. Se maistuu jonkun verran omenahillolta.

Kalalle olen käyttänyt Poppamiehen Cajun rubia.
 
Onkos porukalla jotain suosikki BBQ-kastiketta? Siis noista kaupan valmis sooseista. Ja toki jos on joku hyväksi todettu resepti jolla itse teette, niin saa jakaa. Poppamiehen Smoky Apple on ilmeisesti hyvää?
Smoky applea ostin poppamiehen garage salesta jokunen vuosi sitten 20 pulloa, pari kesää pääsi niillä. Ykköskamaa. Perusvoiteluun käytän poppamiehen muovipullosta plain bbq sauce, ei säväytä mutta tuommoseen moppaukseen ihan jees tuomaan makua.
 
Bilteman briketit näemmä noussut eurolla viime vuoteen verrattuna. No, silti halvempia ja laadukkaampia kuin kilpailijat. Onneks kun on kunnon grilli niin voi briketit käyttää kahteen kertaan kun sammuttaa välillä.
Bilteman briketit laadukkaita? Ainoat laadukkaat briketit mitä marketeista helpolla löytää on Weberin. Tosin brikettejä en ole enää aikoihin käyttänyt, kun parempaakin on tarjolla.
 
Bilteman briketit laadukkaita? Ainoat laadukkaat briketit mitä marketeista helpolla löytää on Weberin. Tosin brikettejä en ole enää aikoihin käyttänyt, kun parempaakin on tarjolla.
Bileman briketit on laakukkaimpia mitä hintaluokkaan löytää. Weberit toki, mutta hinta 3x.
 
Onkos porukalla jotain suosikki BBQ-kastiketta? Siis noista kaupan valmis sooseista. Ja toki jos on joku hyväksi todettu resepti jolla itse teette, niin saa jakaa. Poppamiehen Smoky Apple on ilmeisesti hyvää?

Suurin osa Poppamiehen kastikkeista loistavia, omat suosikit Smoky Hickory, se Apple ja Garlic, Hot Bourbon mm....
 
Tuli haettua paikallisesta K-Raudasta Weber Master Touch perusmalli 269€ hintaan. Sen pitäisi olla varma valinta lukemani perusteella.

Just tässä kasailin rillin kasaan ja pitäisi miettiä huomiselle pihviä. Olisko esim. entrecote helppo ensimmäinen testipihvi? Kokemusta löytyy hiiliteräspannulla sisäfilepihveistä mutta nyt ensimmäistä kertaa hiiligrillin kanssa vähän jännittää. Saa kertoa vinkkejä amatöörille jos haluaa.

Tänään grillaan yhden kanasetin, että saa vähän tuntumaa uuteen kapistukseen. Ei haittaa niin paljoa jos menee metsään.
Hyvä valinta, yksi parhaista IMHO :thumbsup: Onko tarkoitus grillata nopeasti vai hitaasti ja epäsuoraa lämpöä käyttäen? Itse grillaisin alkuun ihan vaan paketin makkaraa. Sen jälkeen perus pintamaustetun porsaan grillipihvin (file tai kasler mistä tykkää) tai kanaa ja jotain kasvista. Vaikka paprikaa ja kesäkurpitsaa. Oppii lämmönhallinnan ylä- ja alailmapelleillä. Hiilet toispuoleisesti tai viivaksi keskelle grilliä niin saa erilaisia lämpötila-alueita grilliin, helpompi hallita kypsymistä siirtämällä grillattavia vs. koko grillin lämmön säätäminen. Siitä se sitten lähtee. Entrecote sitä hyvä, että ei kuivu heti, jos lämmöt on vähän hot.
 
Onkos porukalla jotain suosikki BBQ-kastiketta? Siis noista kaupan valmis sooseista. Ja toki jos on joku hyväksi todettu resepti jolla itse teette, niin saa jakaa. Poppamiehen Smoky Apple on ilmeisesti hyvää?
Poppiksen on ok, mutta itse liputan Sweet Baby Ray's puolesta. Makuna vielä tuo Hickory & Brown Sugar, niin ei voi safkat epäonnistua :eat:


sweet-baby-ray-s-hickory-bbq-sauce-510-g.jpg
 
Olisiko suositella kaasugrilliä 300-500€ hintaluokassa? Valurautaparila olisi plussaa ja musta pitäisi olla. 4-6 hengen eväät pitäisi mahtua myös kerralla sisään.
 
Onkos porukalla jotain suosikki BBQ-kastiketta? Siis noista kaupan valmis sooseista. Ja toki jos on joku hyväksi todettu resepti jolla itse teette, niin saa jakaa. Poppamiehen Smoky Apple on ilmeisesti hyvää?

Tämä on ollut pitkään suosikki, pitää tuota SBR Hickory & brown sugar kans testata.

6411990001948
 
Hyvä valinta, yksi parhaista IMHO :thumbsup: Onko tarkoitus grillata nopeasti vai hitaasti ja epäsuoraa lämpöä käyttäen? Itse grillaisin alkuun ihan vaan paketin makkaraa. Sen jälkeen perus pintamaustetun porsaan grillipihvin (file tai kasler mistä tykkää) tai kanaa ja jotain kasvista. Vaikka paprikaa ja kesäkurpitsaa. Oppii lämmönhallinnan ylä- ja alailmapelleillä. Hiilet toispuoleisesti tai viivaksi keskelle grilliä niin saa erilaisia lämpötila-alueita grilliin, helpompi hallita kypsymistä siirtämällä grillattavia vs. koko grillin lämmön säätäminen. Siitä se sitten lähtee. Entrecote sitä hyvä, että ei kuivu heti, jos lämmöt on vähän hot.
Grillasin Tammisen rotukarja entrecote pihvejä, perunaa, kevätsipulia ja parsaa. Muuten onnistui hyvin, mutta Biolan lehtipuuhiilet ei kestänyt kovin pitkään. Olisi pitänyt laittaa enemmän hiiliä searia varten.

Laitoin ensin yhden piipullisen hiiliä grillin toiselle puolelle ja pihvit toiselle puolelle epäsuoraan lämpöön (n. 130C). 20-30min päästä mittasin n. 50C pihvin lämpötilan ja otin pois vetäytymään. Lisäsin toisen piipullisen edellisien hiilien päälle ja grillasin perunat ja kasvikset (n.10-15min). Tämän jälkeen annoin hiilien saada happea searia varten ja laitoin pihvit suoralämpöön. Ihan ok pinta tuli, mutta ei tarpeeksi kuuma rilli noilla hiilillä. Lopputulos kuitenkin ihan hyvä.

Tuli nyt tilattua noita sunset charcoal marabu hiiliä jos niillä pystyis vähän pidempään rillaamaan kovalla lämmöllä.

Siitä se lähtee.
 
Grillasin Tammisen rotukarja entrecote pihvejä, perunaa, kevätsipulia ja parsaa. Muuten onnistui hyvin, mutta Biolan lehtipuuhiilet ei kestänyt kovin pitkään. Olisi pitänyt laittaa enemmän hiiliä searia varten.

Laitoin ensin yhden piipullisen hiiliä grillin toiselle puolelle ja pihvit toiselle puolelle epäsuoraan lämpöön (n. 130C). 20-30min päästä mittasin n. 50C pihvin lämpötilan ja otin pois vetäytymään. Lisäsin toisen piipullisen edellisien hiilien päälle ja grillasin perunat ja kasvikset (n.10-15min). Tämän jälkeen annoin hiilien saada happea searia varten ja laitoin pihvit suoralämpöön. Ihan ok pinta tuli, mutta ei tarpeeksi kuuma rilli noilla hiilillä. Lopputulos kuitenkin ihan hyvä.

Tuli nyt tilattua noita sunset charcoal marabu hiiliä jos niillä pystyis vähän pidempään rillaamaan kovalla lämmöllä.

Siitä se lähtee.
Itsellä lisukkeet, eli perunanyytit/kasvisnyytit/peltivuoat menee grilliin heti kun hiilet on syttyneet, sitku on se parikytä minuuttia porissut, taikka kamadolla runsas kymmenen ni lihat kavereiksi, on sit viimeistään sillon valmiit kun lihatkin ja lisukkeet kypsyy ns ilmaiseksi.
 
Muuten onnistui hyvin, mutta Biolan lehtipuuhiilet ei kestänyt kovin pitkään.
|
Tämän jälkeen annoin hiilien saada happea searia varten ja laitoin pihvit suoralämpöön. Ihan ok pinta tuli, mutta ei tarpeeksi kuuma rilli noilla hiilillä.
Ostin samoja hiiliä pallon kevätpuhdistusta varten ja mielestäni ihan nätisti noista sai lämpöä.....
1650772471335.png

Hiilet grilliin ja muutamalla sytytyspalalla syttyminen. Grillin puhdistus ja luukkuja pienemmälle ja burgereiden grillaus. Luukut kiinni ja sammutus. Seuraavana päivänä taas sytytys paloilla ja pikainen makkarapaisto. Luukut kiinni ja edelleen on hiiliä seuraavaa kertaa varten. Ja kaikki tämä jollain reilulla piipullisella.
 
Bileman briketit on laakukkaimpia mitä hintaluokkaan löytää. Weberit toki, mutta hinta 3x.
Pääsiäisenä pitkästä aikaa grillasin hiiligrillillä, lampaan kare reverse searingilla 110C noin tunti ja sen jälkeen lämpö noin 350C ja pinnat. Käytin Bilteman brikettejä. Olen ollut nyt neljä kuukautta tupakoimatta eli nenä toimii hieman paremmin. Kun kareet kantoi valmiina sisälle niin meinasi oksennus lentää kun aromi oli kuin poltetusta roskapöntöstä, maku oli kuitenkin ihan ok. Onhan ne halpoja ja palaa, mutta ei enää koskaan noita. Esimerkiksi Quebrachohiilien miellyttävä tuoksu on ihan eri planeetalta.
 
Pääsiäisenä pitkästä aikaa grillasin hiiligrillillä, lampaan kare reverse searingilla 110C noin tunti ja sen jälkeen lämpö noin 350C ja pinnat. Käytin Bilteman brikettejä. Olen ollut nyt neljä kuukautta tupakoimatta eli nenä toimii hieman paremmin. Kun kareet kantoi valmiina sisälle niin meinasi oksennus lentää kun aromi oli kuin poltetusta roskapöntöstä, maku oli kuitenkin ihan ok. Onhan ne halpoja ja palaa, mutta ei enää koskaan noita. Esimerkiksi Quebrachohiilien miellyttävä tuoksu on ihan eri planeetalta.

Samaa mieltä Bilteman briketeistä. Aika kitkerää hajua niistä lähtee. Muutamia merkkejä kokeillut ja omaan käyttöön on jäänyt Weberin briketit.
 
Pääsiäisenä pitkästä aikaa grillasin hiiligrillillä, lampaan kare reverse searingilla 110C noin tunti ja sen jälkeen lämpö noin 350C ja pinnat. Käytin Bilteman brikettejä. Olen ollut nyt neljä kuukautta tupakoimatta eli nenä toimii hieman paremmin. Kun kareet kantoi valmiina sisälle niin meinasi oksennus lentää kun aromi oli kuin poltetusta roskapöntöstä, maku oli kuitenkin ihan ok. Onhan ne halpoja ja palaa, mutta ei enää koskaan noita. Esimerkiksi Quebrachohiilien miellyttävä tuoksu on ihan eri planeetalta.
No aika yllättävää että 5x kalliimmat hiilet on parempia ja miedompia ja kaikkea muutakin kuin halpisbriketit. Nyt kuitenkin puhutaan parhaista hinta/laatu perusbriketeistä.

Ja muuten ne Bilteman pikkupusseissa olevat briketit on eri kamaa kuin isoissa pusseissa. Pienessä pussissa olevat safuttaa ja on muutenkin Rainbow-laatua, mutta isoissa säkeissä on parempaa. En tiiä kumpia käytit mutta tuli vaan mieleen.
 
Onneks niitä brikettejä ei muutenkaan tarvii usein käyttää, vain ruokiin missä matala lämpö ja pitkä kypsytys.
Onhan niitä vittumaista sytyttää vs hiili, ilman piippua siis, ainakin perus master touchilla.

Alkaa kamadolla toi sytytys olemaan niin helppoa yhdellä sytytyspalalla että kohta varmaan pakko vaan kerätä risuja pihalta ja sytyttää niillä kun alkaa toiki tuntumaan liian helpolta :D
 
No aika yllättävää että 5x kalliimmat hiilet on parempia ja miedompia ja kaikkea muutakin kuin halpisbriketit. Nyt kuitenkin puhutaan parhaista hinta/laatu perusbriketeistä.

Ja muuten ne Bilteman pikkupusseissa olevat briketit on eri kamaa kuin isoissa pusseissa. Pienessä pussissa olevat safuttaa ja on muutenkin Rainbow-laatua, mutta isoissa säkeissä on parempaa. En tiiä kumpia käytit mutta tuli vaan mieleen.
No joo, hieman epäreilua verrata brikettejä ja huippuhiiliä. Kyllä tuolla Bilteman briketilla (iso säkki) on mielestäni selvästi likaisempi aromi verrattuna myös esim. Weberin briketteihin. Aromi/hinta suhteesta on mahdotonta tehdä absoluuttista mittaria, mutta itselle ero on niin suuri, etten osta enää Biltemasta. Raskin ostaa viime kesänä Quebrachoa ensimmäistä kertaa kun Sunset Charcoalista sai niin edullisesti. Nyt heillä ei näytä olevan listoilla ollenkaan Quebrachoa, mutta esimerkiksi Marabou näyttää olevan 14,95 €/10 kg säkki niin mielestäni ero on laatuun nähden aivan mitätön Bilteman briketteihin verrattuna 10,90€/10 kg säkki.


Onneks niitä brikettejä ei muutenkaan tarvii usein käyttää, vain ruokiin missä matala lämpö ja pitkä kypsytys.

Uusavuttoman hiiligrillillä Masterbuilt Gravity Seriesillä sähköpuhallin huolehtii ilman saannista ja oikeasta lämpötilasta niin low&slow onnistuu hiililläkin kun muistaa täyttää säiliön välillä ja osaa appiin laittaa oikean lämpötilan. Ohutpeltinen räpsyn oloinen laite, mutta yllättävän hyvin on itsellä GS 560 kestänyt. Nyt alkaa kolmas grillikausi ja kaksi talvea ollut ulkona pressun alla.
 
Viimeksi muokattu:
No joo, hieman epäreilua verrata brikettejä ja huippuhiiliä. Kyllä tuolla Bilteman briketilla (iso säkki) on mielestäni selvästi likaisempi aromi verrattuna myös esim. Weberin briketteihin. Aromi/hinta suhteesta on mahdotonta tehdä absoluuttista mittaria, mutta itselle ero on niin suuri, etten osta enää Biltemasta. Raskin ostaa viime kesänä Quebrachoa ensimmäistä kertaa kun Sunset Charcoalista sai niin edullisesti. Nyt heillä ei näytä olevan listoilla ollenkaan Quebrachoa, mutta esimerkiksi Marabou näyttää olevan 14,95 €/10 kg säkki niin mielestäni ero on laatuun nähden aivan mitätön Bilteman briketteihin verrattuna 10,90€/10 kg säkki.
Paljonkohan tollanen 10kg säkki on litroissa? Kun tässä pohdin että onko noi kalliimpia vai halvempia ku marienburgit...
 
Äh, hirveet postit tulis tuolta sunsetista.
Onko sinne joskus jotain alekoodeja voimassa tms.?
 
Äh, hirveet postit tulis tuolta sunsetista.
Onko sinne joskus jotain alekoodeja voimassa tms.?
Kokeilin ostosta 40 kg Maraboulle, joka tulisi maksamaan yhteensä 73,60 € eli 1,84 €/kg (toimituskulut kokeiltuna 13,80€/40 kg tai 6,90/20 kg).

Esim. K-raudan Marabou 39,95 €/15 kg on 2,67 €/kg tai Motonetin Marienburg (leppä) 14,90€/50 l on 2,23€/kg tai Kärkkäisen Marienburg (tammi) 29,90€/8,5 kg on 3,52 €/kg. Eli kyllä tuolta toimitettunakin tulee selvästi halvemmaksi. Oma toimitus ainakin viime vuonna oli kuitenkin sellainen, ettei säkkejä kehtaa laittaa auton peräkonttiin kun hiilipöly tulee kankaasta läpi eli riittävän pieni toimitus suoraan pahvilaatikossa peräkonttiin tai jos joutuu hajottamaan säkeiksi niin peräkärryyn.
 
No joo, hieman epäreilua verrata brikettejä ja huippuhiiliä. Kyllä tuolla Bilteman briketilla (iso säkki) on mielestäni selvästi likaisempi aromi verrattuna myös esim. Weberin briketteihin. Aromi/hinta suhteesta on mahdotonta tehdä absoluuttista mittaria, mutta itselle ero on niin suuri, etten osta enää Biltemasta. Raskin ostaa viime kesänä Quebrachoa ensimmäistä kertaa kun Sunset Charcoalista sai niin edullisesti. Nyt heillä ei näytä olevan listoilla ollenkaan Quebrachoa, mutta esimerkiksi Marabou näyttää olevan 14,95 €/10 kg säkki niin mielestäni ero on laatuun nähden aivan mitätön Bilteman briketteihin verrattuna 10,90€/10 kg säkki.
No Weberitkin melkein tuplahintaisia noihin Biltemoihin verrattuna että ei ole oikein sekään ihan reilu vertaus.
Biltemaa voi lähinnä verrata Rainbowhun, BBQ Kingiin, Mustangiin ja Pirkkaan sun muihin halpamerkkeihin ja näitä se on kirkaasti paras hinta/laatu. Rainbow ja Lidlin oman merkin briketit Biltema voittaa valovuodella ja hintaluokka kuitenkin sama.
 
Onneks niitä brikettejä ei muutenkaan tarvii usein käyttää, vain ruokiin missä matala lämpö ja pitkä kypsytys.
Onhan niitä vittumaista sytyttää vs hiili, ilman piippua siis, ainakin perus master touchilla.

Alkaa kamadolla toi sytytys olemaan niin helppoa yhdellä sytytyspalalla että kohta varmaan pakko vaan kerätä risuja pihalta ja sytyttää niillä kun alkaa toiki tuntumaan liian helpolta :D
Riippuu mitä tekee ja millaisia hiiliä. Jos paljon ruokaa tekee vaikka tavan Weber Master Touchilla niin kyllä itellä ainakin se aikaa ottaa kun eri ruokia siitä kypsytellään. Jos yrittää hiilillä niin kyllä niitä saa olla kerran pari lisäämässä että lämpöä riittää tarpeeks kauan.
Itse käytän perusgrillauksessa sekä brikettejä että hiiliä sekaisin. Saa pitkän ja kuuman grillauksen aikaiseksi.
 
Riippuu mitä tekee ja millaisia hiiliä. Jos paljon ruokaa tekee vaikka tavan Weber Master Touchilla niin kyllä itellä ainakin se aikaa ottaa kun eri ruokia siitä kypsytellään. Jos yrittää hiilillä niin kyllä niitä saa olla kerran pari lisäämässä että lämpöä riittää tarpeeks kauan.
Itse käytän perusgrillauksessa sekä brikettejä että hiiliä sekaisin. Saa pitkän ja kuuman grillauksen aikaiseksi.
Ei itellä kyllä koskaan oo tullu ongelmaksi että pitäisi lisäillä hiiliä, ellen oo ihan törkeän vähää käyttänyt.
En kyllä itse noita bilteman brikettejä peruskäytössä suostuisi käyttämään, tai mitään muutakaan brikettiä, sen verran paskaa tavaraa ne on hiiliin verrattuna.
Tokmannilla on useamman kerran kesässä marienburgit 30l tarjouksessa n.7-8e ja noilla saa niin paljon paremman hiilloksen kun briketeillä että ei vaan ole mielestäni mitään järkeä.
Niitä joutuu käyttämään tuplasti hiiliin verrattuna että saa vähänkin korkeampia lämpöjä ja maku ruoassa ei ole yhtä hyvä, että voi kysyä säästääkö siinä edes yhtään mitään…

Mielestäni se paras tapa säästää on käyttää se alkuodotus hyödyksi ja pistää siinä jo osa ruoista grilliin niin saa ilmaista kypsennystä.
 
Mulla muuten kun on mustangin kamadossa se vika että se sivupöydän kiinnikemutteri heiluu siellä joka suuntaan eikä sitä voi kiristää niin ilmotettiin grillitukusta että mustangi toimittaa mulle kokonaan uuden rungon, eli alaosa ja kansiosa, ilman mitään irto-osia ja yläsäädintä.
Eli saankin tosta itelleni sit halkeamisten varalle vararungon varastoon :)

Ainoo paska on että nyt pitää uudelleen järjestää sitä asennusapua:confused2:
 
Ei itellä kyllä koskaan oo tullu ongelmaksi että pitäisi lisäillä hiiliä, ellen oo ihan törkeän vähää käyttänyt.
En kyllä itse noita bilteman brikettejä peruskäytössä suostuisi käyttämään, tai mitään muutakaan brikettiä, sen verran paskaa tavaraa ne on hiiliin verrattuna.
Tokmannilla on useamman kerran kesässä marienburgit 30l tarjouksessa n.7-8e ja noilla saa niin paljon paremman hiilloksen kun briketeillä että ei vaan ole mielestäni mitään järkeä.
Niitä joutuu käyttämään tuplasti hiiliin verrattuna että saa vähänkin korkeampia lämpöjä ja maku ruoassa ei ole yhtä hyvä, että voi kysyä säästääkö siinä edes yhtään mitään…

Mielestäni se paras tapa säästää on käyttää se alkuodotus hyödyksi ja pistää siinä jo osa ruoista grilliin niin saa ilmaista kypsennystä.
Näin meitä on erilaisia. Mä usein ensin savustan kalaa ja perunoita/kasviksia ja sen jälkeen miedolla lämmöllä siipiä tai siankylkeä ja sitten pekoniparsaa ja nassea kovilla lämmöillä. Kaikki ei mahdu kerralla grilliin. Pelkillä hiilillä en ole saanut tuota onnistumaan mutta hiili/brikettisekoituksella onnistuu usein mitään lisäämättä.
 
Näin meitä on erilaisia. Mä usein ensin savustan kalaa ja perunoita/kasviksia ja sen jälkeen miedolla lämmöllä siipiä tai siankylkeä ja sitten pekoniparsaa ja nassea kovilla lämmöillä. Kaikki ei mahdu kerralla grilliin. Pelkillä hiilillä en ole saanut tuota onnistumaan mutta hiili/brikettisekoituksella onnistuu usein mitään lisäämättä.
Juu no toki sit on ongelmia jos noin montaa ruokaa kerralla väsää.
 
Kertokaas vähän mitä te teette perunasta lisukkeita pihvien yms kavereiksi?

Oma suosikkini on soijapotut, eli folioon (tai teräsvuokaan joka peitetty foliolla) ei ihan kypsäksi keitettyjä yleisperunoita, viipaloituna n. 0.5cm paksuisiksi siivuiksi, mausteina pippureita ja perunamaustetta, päälle soijaa ja öljyä, joukkoon pilkottua chiliä ja reilusti pilkottua kevätsipulia. N 20-30min epäsuorassa lämmössä, grilliin heti kun hiilet syttyneet.
 
Kertokaas vähän mitä te teette perunasta lisukkeita pihvien yms kavereiksi?

Oma suosikkini on soijapotut, eli folioon (tai teräsvuokaan joka peitetty foliolla) ei ihan kypsäksi keitettyjä yleisperunoita, viipaloituna n. 0.5cm paksuisiksi siivuiksi, mausteina pippureita ja perunamaustetta, päälle soijaa ja öljyä, joukkoon pilkottua chiliä ja reilusti pilkottua kevätsipulia. N 20-30min epäsuorassa lämmössä, grilliin heti kun hiilet syttyneet.
Itsellä kestosuosikki on savustetut perunat.
Uusia pottuja (mitä pienempiä sen parempi) esikeitetään hetki niin että vähän pehmenee. Ei kuorita. Sitten laakeaan (n.0,85l) foliovuokaan ja päälle isoja nokareita voita ja suolaa ja pippuria. Itse myös lisään mielellään jotain kuivayrttejä kuten timjamia, basilikaa ja vastaavia seoksia.
Sitten grilliin viileään nurkkaan ja antaa savustua esim. kalan kanssa ja oma suosikki on omenapuu joka on mukavan makea. Sitten lisäillään voita niin että ne ui kunnolla siinä. Nautitaan kalan tai lihan kanssa.
Joskus tuunaan laittamalla sekaan vielä sipulia ja tomaattia. Sopivat oikein hyvin.

Kuuman keskikesän ehdoton suosikki on hyrskypotut uusista perunoista:

Sitten on paistetut perunat. Pilkotaan potut "sopivan kokoisiksi" tai jos pieniä pottuja niin puoliks. Sitten rengaspolttimella (helpompi säätää lämpötilaa kuin grillissä) ja vokkipannulla oliiviöljyssä paistellaan ajan kanssa rauhallisesti niin että ovat kauttaaltaan kullanruskeita. Sitten vaan myllystä suolaa päälle ja ääntä kohdin. Noi on hyviä pelkällä suolalla mutta mausteita toki maun mukaan.
potut.jpg
 

Liitteet

  • 2021-07-05 20.16.14.jpg
    2021-07-05 20.16.14.jpg
    5,1 MB · Luettu: 21
Miten ihmeessä master touhcista saa ne säätösiivekkeet irti? Se säädinvivun tanko liikkuu lyömällä max 5mm ees taas, vipu ei pyöri akselinsa ympäri vaikka kuinka vääntää. Tangossa näkyy ”selkeesti” joku uurre yläreunassa siinä säätösiipien kohdalla.

Tangossa o pakko olla joku uloke joka estää tangon pyörimisen ja edes takasen liikkeen eli vahingossa irtoamisen. Tuskin tuon purkamiseen nyt rälläkkää tarvitaan.

Ajatuksena olisi taivutella nuo siivekkeet takas grillin pohjan muotoseksi kun nyt ovat kärjistään helposti 1-2cm irti grillin sisäpinnasta. Lähti pari vuotta sitten liimaamani lasikuitutiivistekin kannesta niin eipä sammu grilli enää millään kun sen verran läpivetoa syntyy.
 
Miten ihmeessä master touhcista saa ne säätösiivekkeet irti? Se säädinvivun tanko liikkuu lyömällä max 5mm ees taas, vipu ei pyöri akselinsa ympäri vaikka kuinka vääntää. Tangossa näkyy ”selkeesti” joku uurre yläreunassa siinä säätösiipien kohdalla.

Tangossa o pakko olla joku uloke joka estää tangon pyörimisen ja edes takasen liikkeen eli vahingossa irtoamisen. Tuskin tuon purkamiseen nyt rälläkkää tarvitaan.

Ajatuksena olisi taivutella nuo siivekkeet takas grillin pohjan muotoseksi kun nyt ovat kärjistään helposti 1-2cm irti grillin sisäpinnasta. Lähti pari vuotta sitten liimaamani lasikuitutiivistekin kannesta niin eipä sammu grilli enää millään kun sen verran läpivetoa syntyy.
 
Lähti kun löi sinne väliin talttapäistä ruuvaria reilusti, se väänsi sen ulokkeen siten että pääsi pyöräyttämään takoa 180 astetta ja ottaan sen pois.

Liekö 10v käyttöä tehnyt osansa tuossakin, mutta oli kyllä helvetin piukassa.
 
No Weberitkin melkein tuplahintaisia noihin Biltemoihin verrattuna että ei ole oikein sekään ihan reilu vertaus.
Biltemaa voi lähinnä verrata Rainbowhun, BBQ Kingiin, Mustangiin ja Pirkkaan sun muihin halpamerkkeihin ja näitä se on kirkaasti paras hinta/laatu. Rainbow ja Lidlin oman merkin briketit Biltema voittaa valovuodella ja hintaluokka kuitenkin sama.
Sä sit varmaan käyttäsit jäteöljyäkin grillaamiseen, jos ilmaiseksi saisit. Ainakin tolla logiikalla.
 
Onkos muilla kokemuksia Weberin sivupöydästä? Vuosi sitten hommasin ja nyt ekaa kertaa ei grilli ollut tukahtunut kokonaan. Äsken laitoin grilliä tulille ja pieni lämpö siellä oli eilisestä vielä. Taitaa falskata sen verran ton pöydän kahdesta kannakkeesta jotka tulee siis kannen ja pohjan väliin.
 
Onneks niitä brikettejä ei muutenkaan tarvii usein käyttää, vain ruokiin missä matala lämpö ja pitkä kypsytys.
Onhan niitä vittumaista sytyttää vs hiili, ilman piippua siis, ainakin perus master touchilla.

Alkaa kamadolla toi sytytys olemaan niin helppoa yhdellä sytytyspalalla että kohta varmaan pakko vaan kerätä risuja pihalta ja sytyttää niillä kun alkaa toiki tuntumaan liian helpolta :D
Hanki vielä se fööni niin on vielä helpompaa...eli looftlighter. :thumbsup: :)
 
No ni, nyt o webru taas ku uusi. Uuden lasikuitutiivisteen taidan silti kyllä kanteen pistää.

Milläs olette palastelleet omenapuuta ”rungosta” eli sellasist 10-15cm halkaisijaltaan olevista 30cm pitkistä ’pölleistä’? Tai ehkä oikeammin kysyen että jos esim kirveellä halkoo niin millä kätevimmin pistää ne 10cm pätkiksi?

yks jiirisirkkeli on jo rikottu kun nuo pikkukalikat lähtee suht herkästi tangetin suuntaan koneesta aika hemmetinmoisella vauhdilla (sormet sentään vielä tallella :)) eikä niitä millään vingalla jaksaa alkaa kiinnittämäänkään. Kirveellä ei oikein jaksa lyödä katki tai vaihtoehtoisesti klapiminen tarttisi tehdä melkein tulitikuksi, moottorisahakaan ei tunnu oikein välkyltä ratkaisulta. Käsi/pokasaha ikuisuus projekti myöskin…

Jälkiviisaana sanoisin et kannattaisi tehdä pitkästä pöllistä moottorisahalla suoraan 10cm pätkiä ja tarvittava halkominen pienemmäksi kirveellä perään mutta se juna meni jo kun on 3 ikean kassillista noita 30-40cm pätkiä…
 
Onkos muilla kokemuksia Weberin sivupöydästä? Vuosi sitten hommasin ja nyt ekaa kertaa ei grilli ollut tukahtunut kokonaan. Äsken laitoin grilliä tulille ja pieni lämpö siellä oli eilisestä vielä. Taitaa falskata sen verran ton pöydän kahdesta kannakkeesta jotka tulee siis kannen ja pohjan väliin.
Jos puhu siitä bambuisesta sivupöydästä 57 weberille niin itellä ei ainakaan oo liikaa falskannut, vaikka otan irti joka käytön jälkeen. Toki sieltä varmasti hitusen vuotaa, mut ehkä sulla vuotaa jo valmiiksi sen verran että toi tekee lisää…

Itsellä MT kansi vuosi kanssa uutena, ja weberin nykykantahan tohon on että se on täysi normaalia, ja jos noita käy kokeilemassa liikkeissä niin kaikki ne vuotaa enemmän tai vähemmän, itse otin kannen sisälle, pistin suoralle lattialle jotta näki helposti mistä ei ole tasainen ja aikani vääntelin niin nyt ei enää pahemmin vuoda.
 
Esimerkiksi Quebrachohiilien miellyttävä tuoksu on ihan eri planeetalta.

Ostin noita viime kesänä ja itse en pidä noiden hajusta. Niistä tulee ruokaan bensiiniä muistuttava maku. Varsinkin jos heitti sekaan omenapuuta, niin jäi melkein ruoka syömättä. Hyvänä puolena on, että palavat pitkään ja grillin saa helposti vaikka yli 400 asteiseksi.

Tilasin juuri kokeeksi satsin Marabu-hiiliä Sunsetiltä. Toivottavasti sen maku on neutraalimpi. Käytin savustaessa mieluummin Weberin brikettejä, kun ne eivät sekoita "savupuun" makua.
 
Ostin noita viime kesänä ja itse en pidä noiden hajusta. Niistä tulee ruokaan bensiiniä muistuttava maku. Varsinkin jos heitti sekaan omenapuuta, niin jäi melkein ruoka syömättä. Hyvänä puolena on, että palavat pitkään ja grillin saa helposti vaikka yli 400 asteiseksi.

Tilasin juuri kokeeksi satsin Marabu-hiiliä Sunsetiltä. Toivottavasti sen maku on neutraalimpi. Käytin savustaessa mieluummin Weberin brikettejä, kun ne eivät sekoita "savupuun" makua.
Aika jännä. Itellä Weberin briketit on jo jonkinlainen inhokki hajun ja maun suhteen ja Sunsetista tilatuissa kovapuuhiilissä kaikissa tähän asti paljon itseäni miellyttävämpi.
 
Onkos muilla kokemuksia Weberin sivupöydästä? Vuosi sitten hommasin ja nyt ekaa kertaa ei grilli ollut tukahtunut kokonaan. Äsken laitoin grilliä tulille ja pieni lämpö siellä oli eilisestä vielä. Taitaa falskata sen verran ton pöydän kahdesta kannakkeesta jotka tulee siis kannen ja pohjan väliin.
Juurikin ekat grillaukset takana uuden sivupöydän kanssa noilla kiinnikkeillä. Hyvin on sammunut grilli vaikka ne kannakkeet siinä tököttää. Mulla on myös toisella puolella telinekoukku jossa kannakkeet on siinä kannen ja rungon välissä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
283 394
Viestejä
4 868 074
Jäsenet
78 656
Uusin jäsen
riparipa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom