• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Keskustelu: Poliittiset ja yhteiskunnalliset meemit

Näyttökuva 2025-08-12 213908.png
Rumppii se vaan hankkii uusia faktoja, ettekä mitään voi !!111!1!!!!

Erotetun johtajan tilalle on nyt palkattu Project 2025- mietelmän (sen, josta Trump omien sanojensa mukaan ei tiedä mitään) parissa työskennellyt E. J. Antoni. Edellinen johtaja oli siis 2024 mennyt senaatissa läpi kummankin puolueen tuella, mutta kävikin ilmi että oli ihan DEI ja woke.

 
Meemi, joka kirjoitti itse itsensä. Yhdysvaltojen sotilaat levittämässä punaista mattoa putinille.

GybYh03akAA-cRi
Onneksi tämä on suoraan keskusteluketjussa. Tuostahan tulee vähäistä enemmän mieleen legendaariset juhlapaikanhakijoiden laukkupikkoloksi määrätyt varusmiehet silloin vuosikymmen takaperin. Muistatteko? Yön yli jännitimme miten Sipilän hallitus tekee velvollisuutensa kansalle ja estää muutamien kymmenien tuhansien epätoivottujen maahan pääsemisen. :smoke:
 
Mäkkärin soijapihvit tulee kvg-metodin perusteella ruotsista.

Edit. Eihän tosiasiat oo ennenkään näissä haitannut, mut jenkeistä ei jotain lyhyitä kokeiluita lukuunottamatta saa vegeburgeria mäkkäristä
 
Mäkkärin soijapihvit tulee kvg-metodin perusteella ruotsista.

Edit. Eihän tosiasiat oo ennenkään näissä haitannut, mut jenkeistä ei jotain lyhyitä kokeiluita lukuunottamatta saa vegeburgeria mäkkäristä
Soijapihvin soija tulee ilmeisesti Pohjois-Amerikasta. Mutta kertoo jotain, että edes hese ei kykene kotimaisuuteen. Maun puolesta taas Burger King on paras IMO.

Mutta eiköhän tuo vege ole ilmaston kannalta lihahampurilaista parempi, vaikka soija tulee kauempaa.
 
Mutta eiköhän tuo vege ole ilmaston kannalta lihahampurilaista parempi, vaikka soija tulee kauempaa.
Vege on ilmaston kannalta parempi niin kauan kuin lihan kysyntä ylittää terveen tuotantokapasiteetin. Optimissa prole syö vegeä ja parempi väki kalliimmalla lihaa.
 
Euroopassa syödystä soijasta iso osaa tulee ihan Euroopasta, koska esim USA:lla on ongelmia ton GMO-vapauden kanssa. Tietenkään jostain Orklan/mäkkärin pihveistä ei voi kukaan tietää mistä niiden raaka-aineet tulevat.
 
Sit vielä lähteet näille maatiedoille...

Salaatti on tällä hetkellä Suomesta, talvella voinut tulla muualta. Soijapihvi Ruotsista, sen soija Pohjois-Amerikasta, tossa oli siinä oiottu pahasti. Soija voi tulla Kanadastakin USA:n sijaan. Muissa ei mainita mistä raaka-aineet tulevat.

Big Macissä raaka-aineet on ympäri Eurooppaa, suolakurkut Turkista. Grillimausteet ja kastike Iso-Britanniasta, mutta ei tietoa mistä esimerkiksi kastikkeen raaka-aineet tulevat. Mäkkäri kertoo reilusti mistä mikäkin tulee.
 
Euroopassa syödystä soijasta iso osaa tulee ihan Euroopasta, koska esim USA:lla on ongelmia ton GMO-vapauden kanssa.
Kuinka tuoretta tietoa sulla on? WWF kertonut viisi vuotta sitten (en tosin jaksanut perehtyä koskeeko vain rehua, vaikka syöntiä sekin on :)):
Pitkään suurin osa soijasta tuli Etelä-Amerikasta, mutta vuonna 2018 globaalissa kauppapolitiikassa tapahtui muutoksia, joiden vuoksi Euroopan suurimmaksi soijantuontialueeksi vaihtui Pohjois-Amerikka.
 
Kuinka tuoretta tietoa sulla on? WWF kertonut viisi vuotta sitten (en tosin jaksanut perehtyä koskeeko vain rehua, vaikka syöntiä sekin on :)):
Kantsii joskus katsoa niitä kaupassa myytäviä soijatuotteita ja niiden alkuperämerkintöjä. Elintarvikesoija tulee isolta osin keski-euroopasta, muunmuassa koska gmo. Valtaosa soijastahan (eri nlähteiden perusteella noin 90%) tulee edelleen tuotantoeläinten rehuksi, ja se on sit esim sieltä brasiliasta.

Nopealla vilkaisulla esim Rainbow soijajuoma, alkuperä Ranska tai Itävalta. Soijarouhe, alkuperä Slovakia. Lidlin tofu, alkuperä Ranska. Lidlin soijajugurtti, alkuperä EU. Tätä listaa vois jatkaa loputtomasti, mut ei nyt taida löytyä kaapista muuta.

Edit. Ylipäätään toi naureskelu että vegaanit, kasvissyöjät tai soijaa mussuttavat sekasyöjät eivät ymmärtäisi tuotantoketjuja tai valintojensa todellisia ympäristövaikutuksia on todella väsynyttä aatteellisten makkaranmussuttajien sössötystä, kolmen markan mikkokärnä-meininkiä.
 
Kantsii joskus katsoa niitä kaupassa myytäviä soijatuotteita ja niiden alkuperämerkintöjä. Elintarvikesoija tulee isolta osin keski-euroopasta, muunmuassa koska gmo. Valtaosa soijastahan (eri nlähteiden perusteella noin 90%) tulee edelleen tuotantoeläinten rehuksi, ja se on sit esim sieltä brasiliasta.

Nopealla vilkaisulla esim Rainbow soijajuoma, alkuperä Ranska tai Itävalta. Soijarouhe, alkuperä Slovakia. Lidlin tofu, alkuperä Ranska. Lidlin soijajugurtti, alkuperä EU. Tätä listaa vois jatkaa loputtomasti, mut ei nyt taida löytyä kaapista muuta.

Edit. Ylipäätään toi naureskelu että vegaanit, kasvissyöjät tai soijaa mussuttavat sekasyöjät eivät ymmärtäisi tuotantoketjuja tai valintojensa todellisia ympäristövaikutuksia on todella väsynyttä aatteellisten makkaranmussuttajien sössötystä, kolmen markan mikkokärnä-meininkiä.
En tiedä mistä olet propagandasi kaivanut, mutta Tutkimusprofessori Ilkka Leinonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo:

Euroopassa soijapapua tuotetaan vain pari prosenttia globaalista kulutuksesta, joten suurin osa soijasta tuodaan Euroopan ulkopuolelta. USA on EU-alueen suurin soijantoimittaja, ja viidennes alueen soijasta tulee Brasiliasta.

Miten soijapavun viljely vaikuttaa ympäristöön ja ilmastoon?

Soijantuotannon suurin ongelma on metsien tuhoutuminen. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan vähintään 50 prosenttia maailmanlaajuisesta metsäkadosta johtuu siitä, että metsiä muutetaan viljelymaaksi. Pääasiallisia syitä ovat öljypalmu- ja soijapaputuotanto.

Viime vuosina otsikoihin ovat nousseet erityisesti Amazonin sademetsäalueet ja Cerradon alue Brasiliassa, joissa tuotetaan iso osa maan soijasta. ”Etelä-Amerikassa sademetsiä on hävitetty monestakin syystä, mutta maatalous on siinä yksi iso tekijä. Etelä-Amerikassa soijapavun viljelyalue on moninkertaistunut. Kun muuta maata ei ole, sitä raivataan sademetsistä”, Leinonen sanoo.
 
Tätä listaa vois jatkaa loputtomasti, mut ei nyt taida löytyä kaapista muuta.
Jos noissa on todella merkitty soijan alkuperä, niin pakko uskoa. Mutta katselin joitakin tuotteita Prisman valikoimasta S-kaupat sovelluksella, niin valmistusmaa on mainittu, mutta vain osassa soijan alkuperä. Luulisi olevan myyntivaltti painottaa eurooppalaisuutta, joten kun alkuperää ei kerrota, herää epäilys. WWF ja Luke on varsin vakuuttavia lähteitä.
 
En tiedä mistä olet propagandasi kaivanut, mutta Tutkimusprofessori Ilkka Leinonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo:

Euroopassa soijapapua tuotetaan vain pari prosenttia globaalista kulutuksesta, joten suurin osa soijasta tuodaan Euroopan ulkopuolelta. USA on EU-alueen suurin soijantoimittaja, ja viidennes alueen soijasta tulee Brasiliasta.

Miten soijapavun viljely vaikuttaa ympäristöön ja ilmastoon?

Soijantuotannon suurin ongelma on metsien tuhoutuminen. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan vähintään 50 prosenttia maailmanlaajuisesta metsäkadosta johtuu siitä, että metsiä muutetaan viljelymaaksi. Pääasiallisia syitä ovat öljypalmu- ja soijapaputuotanto.

Viime vuosina otsikoihin ovat nousseet erityisesti Amazonin sademetsäalueet ja Cerradon alue Brasiliassa, joissa tuotetaan iso osa maan soijasta. ”Etelä-Amerikassa sademetsiä on hävitetty monestakin syystä, mutta maatalous on siinä yksi iso tekijä. Etelä-Amerikassa soijapavun viljelyalue on moninkertaistunut. Kun muuta maata ei ole, sitä raivataan sademetsistä”, Leinonen sanoo.
Niin siis jäikö sullakin jotain ymmärtämättä mikä on eläintuotannon osuus soijan, etenkin sen gmo-soijan kulutuksesta? Suomeenkin rahdataan halpaa soijaa esim sieltä brasiliasta muna- ja broilerifarmeille. Suoraan elintarvikekäyttöön, etenkään proteiiniksi, sitä tulee paljon vähemmän, minkä voi todeta ihan lukemalla niitä kauppojen tuotteista löytyviä tuoteselosteita.

Ihan maailmanlaajuisestikin ainoastaan 10% soijantuotannosta menee proteiinielintarvikkeiden valmistukseen.

Hauskana yksityiskohtana tuotantoeläinten rehut on suurin yksittäinen tuoteryhmä elintarviketuontitilastoissa, yli 20% vuosittain. Sitä parempaa kotimaista eläinteollisuutta:

IMG_0268.PNG
 
Viimeksi muokattu:
En tiedä mistä olet propagandasi kaivanut, mutta Tutkimusprofessori Ilkka Leinonen Luonnonvarakeskuksesta kertoo:

Euroopassa soijapapua tuotetaan vain pari prosenttia globaalista kulutuksesta, joten suurin osa soijasta tuodaan Euroopan ulkopuolelta. USA on EU-alueen suurin soijantoimittaja, ja viidennes alueen soijasta tulee Brasiliasta.

Miten soijapavun viljely vaikuttaa ympäristöön ja ilmastoon?

Soijantuotannon suurin ongelma on metsien tuhoutuminen. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan vähintään 50 prosenttia maailmanlaajuisesta metsäkadosta johtuu siitä, että metsiä muutetaan viljelymaaksi. Pääasiallisia syitä ovat öljypalmu- ja soijapaputuotanto.

Viime vuosina otsikoihin ovat nousseet erityisesti Amazonin sademetsäalueet ja Cerradon alue Brasiliassa, joissa tuotetaan iso osa maan soijasta. ”Etelä-Amerikassa sademetsiä on hävitetty monestakin syystä, mutta maatalous on siinä yksi iso tekijä. Etelä-Amerikassa soijapavun viljelyalue on moninkertaistunut. Kun muuta maata ei ole, sitä raivataan sademetsistä”, Leinonen sanoo.
Et laittannut lähdettä ja tekstisi lukujen perusteella vaikutti yleiseltä soijan tuonto luvuilta, eikä suoraan ihmisravinnoksi Suomessa tai EUssa menevältä osalta.
Merkittävä osa EU alueelle tuotavasta soijasta taitaa mennä eläinten rehuteollisuuteen. Pika googletuksella Ilkka Leinonen sanonut että mailmanlaajuisesti noin 20% soijasta menee suoraan ihmisen kulutettavaksi josta alle puolet proteeni valmisteisiin. Sitten löyty
lihatiedotus.fi/tilalta-kauppaan/alkutuotanto/elainten-olot-tiloilla/rehut-ja-vesi.html

Yli 95 % maahan tuotavasta soijasta käytetään rehuteollisuudessa, lähinnä sikojen ja siipikarjan rehuihin.
Isot lihafirmat sitoutuneet käyttämään "vastuullisesti" sertifitoitua soijaa.

Pika googletuksella en löytänyt mistä suoraan ihmisravinnoksi käytetty soija on peräisin.

EU gmo negatiivisuus on tuonut omat hidasteet.
 
Hauskana yksityiskohtana tuotantoeläinten rehut on suurin yksittäinen tuoteryhmä elintarviketuontitilastoissa, yli 20% vuosittain. Sitä parempaa kotimaista eläinteollisuutta
Kertoo että on Suomi on suhteellisen omavarainen elintarvikkeiden osalta. Ja kuten sanoit, parempaa kotimaista eläinteollisuutta, alla HKScanin tilanne kuusi vuotta sitten.

HKScanin suomalaisessa tuotantoketjussa eläinten rehu tulee noin 80%:sti lihantuottajien omilta pelloilta. HKScanin nautaketjussa rehut eivät sisällä soijaa. Esimerkiksi sikojen ruokinnassa soijan osuus on vain noin 5 %. Vastaava luku broilerin tuotannossa on 15 %. Suomessa käytetään noin 50 % vähemmän soijaa eläinten ruokinnassa kuin muualla Euroopassa.
 
Niin siis jäikö sullakin jotain ymmärtämättä mikä on eläintuotannon osuus soijan, etenkin sen gmo-soijan kulutuksesta? Suomeenkin rahdataan halpaa soijaa esim sieltä brasiliasta muna- ja broilerifarmeille. Suoraan elintarvikekäyttöön, etenkään proteiiniksi, sitä tulee paljon vähemmän, minkä voi todeta ihan lukemalla niitä kauppojen tuotteista löytyviä tuoteselosteita.

Ihan maailmanlaajuisestikin ainoastaan 10% soijantuotannosta menee proteiinielintarvikkeiden valmistukseen.
Et taida itse ymmärtää, että elintarvikkeisiin käytetty soija Suomessa on tuotettu Euroopassa tai Pohjoisamerikassa. Soijantuotannon sertifikaatit on vähän asiaan syventymällä tekopyhää valheellista paskaa. Alkuperää nekään eivät edes yritä taata.

Eläinrehuksi sitä syötetään kanoille ja sioille, nykyään yhä vähenemässä määrin. Naudoille ei juuri ollenkaan.
 
Pika googletuksella en löytänyt mistä suoraan ihmisravinnoksi käytetty soija on peräisin.
Isoimmilla suomalaisilla elintarvikevalmistajilla, kuten HK, Kesko jne, alkuperäksi ilmoitetaan laveasti Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Sertifikaatit mainitaan myös ja se mitä ne todistaa, on vielä leväperäisempää.
 
Isoimmilla suomalaisilla elintarvikevalmistajilla, kuten HK, Kesko jne, alkuperäksi ilmoitetaan laveasti Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Sertifikaatit mainitaan myös ja se mitä ne todistaa, on vielä leväperäisempää.
Juttu lähti jostain vegaanipihvistä, ja siitä jatku suoraan ihmisravinnoksi käytetystä soijasta.

Niin jos nyt vähän aihetta liippaisi niin sitä ei oikein kuvaa mailmanlaajuonen soijatuonto, tai Suomeen tuoto kokonais soija määrä, jos siitä luokkaa 80-95% menee muuhin käyttöön lähinnä eläintenrehuksi. Jos et luota eläintein rehun sertifikaatteihin, niin ok.

Jos sivujuoni oli ilmastoahdistus, niin sademetsien tuhoaminen on huono juttu, energiatehokastaa kaukaa rahdattu voi olla parempi kuin lähituotettu raaka-aine. Mutta se kaukana tuotettu voi toki olla myös paljon enemmän päästöjä aiheuttavaa.

Se että syöttää soijan eläimelle ja sitten syö sen eläimen, niin saa kyllä olla aika tehokas eläin, Broileri tuotanto on tehokasta, mutta mihin hyötysuhteeseen sekään pääsee.
 
Jos et luota eläintein rehun sertifikaatteihin, niin ok.
Niin ei tässä settifikaattiasiassa ole minun uskosta kyse, vaan ihan Finnwatchiin perustan kirjoittamani:

Tyypillisesti sertifiointi tarkoittaa kuitenkin ns. krediittien ostamista, ei varmennetusti vastuullisen soijan hankintaa. Vaikka tämä tukee sertifioidun soijan tuotantoa, niin tämä taso ei riitä varmentamaan sitä, että käytetyn soijan alkuperä tiedettäisiin ja että se olisi vastuullista (Finnwatch 2021).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
284 428
Viestejä
4 885 398
Jäsenet
78 829
Uusin jäsen
jaampo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom