Olisi hyvä, ettei toimittaisi tällä tavalla, että vaan nakataan linkki johonkin julkaisuun ja sen jälkeen toitotetaan niitä yhteenvetoja. Olet monta kertaa jo sanonut, että tutkimuksia on, niin ole hyvä ja laita meille yksi sellainen. Katsotaan porukalla mikä siinä on vialla. Lisäksi voisit laittaan tuon mainistsemasi yhteenvedon (Tiede 4/25), missä osoitetaan, nuo kuitujen hyödyt.
Käydäänpäs tässä odotellessa yksi kohorttitutkimus läpi:
"We conducted a large-scale population-based cohort study (Japan Public Health Center-based prospective study). A validated questionnaire with 138 food items was completed by 92,924 participants (42,754 men and 50,170 women) aged 45–74 y. "
Perinteistä epidemiologiaa, eli paljon ihmisiä joilta kyselty kyselylomakkeilla miten he syövät. Ikähaitari todella iso.
"Dietary fiber intake was calculated and divided into quintiles."
Ravintokuidun saanti laskettiin ja jaettiin kvintiileihin. Tässä kohtaa jo nousee ensimmäinen kysymys: Miten ihmeessä kyselylomakkeella saadaan selville ihmisten kuidunsaanti ja miten heidän onnistutaan jakamaan sen perusteella viiteen yhtäseen osaan. No ei välitetä pienestä.
"During the mean follow-up of 16.8 y, 19,400 deaths were identified. In multivariable adjusted models, total, soluble, and insoluble fiber intakes were inversely associated with all-cause mortality."
Seuranta aikana tunnistettiin 19 400 kuolemaa.
Monimuuttujamalleissa joissa tehtiin korjaukset kokonaiskuidun, liukoisen kuidun ja liukenemattoman kuidun saanti oli käänteisesti yhteydessä kokonaiskuolleisuuteen.
Tässä se edepimiologian taika on. Katsotaan, mitä tutkijat puhuvat, kun sanotaan, että näissä malleissa oli käänteinen yhteys kokonaiskuolleisuuteen.
Spoilereissa kuva miesten osalta (naiset löytyy myös ja ne voi tarkistaa itse tutkimuksesta), kun he on jaettu ryhmiin. Erot ryhmien välillä on merkittäviä. Q1-Q5 vertailussa Q1 syö vähinten kuitia ja Q5 eniten kuitua.
- Q1 on nuorin
- Painot lähes identtiset ryhmien välillä
- Q1 ryhmässä reilusti eniten tupakoitsijoita
- Q1 käyttää eniten alkoholia, ja reilusti
- Q5 yllättäen ryhmässä 5 on eniten tyypin 2 diabetestä, mistäköhän tämä voisi johtua?
- Q5 kärsii eniten korkeasta verenpaineesta, mistäköhän tämä voisi johtua?
- Q5 on selvästi terveystietoisin, koska käy useimmiten terveystarkastuksissa.
- Q5 ryhmä liikkuuselvästi eniten
Tästä näemme, että meillä on sekalainen seurakunta sekalaisia ihmisiä jotka vain niputetaan ryhmiin sen mukaan miten he syövät kuitua. Tuon taulukon alta löytyy hineman naurettava taulukko, missä tutkittavien syödyn ruuan määrä on arvioitu. Haitari esim Q5 ryhmän kohdalla on 1704-2583 kcal/d. Ja sieltä on saatu myös kyselylomakkeen avulla irrotettua mm. keskimääräinen syödyn prosessoidun lihan osuus gramman tarkkuudella, mikä on esim. ryhmässä 5 3,5g/d (0-6,9). Suluissa on ilmoitettu hajonta ryhmän sisällä.
Nyt aletaan pääsemään siihen tutkimuksen pihviin (kuituun tässä tapauksessa). Taulukossa 2 (spoilereissa) on lueteltu ryhmittä nämä yksittäiset tautitapaukset, sekä seuranta-aika vuosina.
- seuranta-ajat lähes identtiset
- Q1 tautitapauksia 2241
- Q2 tautitapauksia 2153
- Q3 tautitapauksia 2314
- Q4 tautitapauksia 2411
- Q5 tautitapauksia 2654
Mitä tästä näemme. No näemme sen, että kaikissa ryhmissä havaitaan tautitapauksia, eli kuolemia. Mikä pistää silmään on se, että ryhmässä Q5, siis siinä, mikä syö eniten kuitua
on eniten kuolemia.
Tämän jälkeen päästetään epidemiologit ns. irti ja ennetaan heidän tehdä tilastotaikojaan ja ajella aineostoa läpi mallien. HR1, missä on korjattu ikä ja asuinpaikka, niin y
llättäen ryhmä millä on eniten tautitapauksia onkin se ryhmä joka hyötyy eniten kuidusta.
HR2 korjaus nyt on jotain vieläkin naurettavampaa. Näin sitä epidemiologiaa tutkitaan ja näin se meille myydään.
"
HRs were examined using Cox proportional hazard models."
"
HR1 (HR reported for model 1): adjusted for age and area."
"
HR2: adjusted for age (continuous), area, BMI (14 to <21, 21 to <23, 23 to <25, 25–40), smoking status (never, past, current with 1–19 and ≥20 cigarettes/d), alcohol intake (never, occasional, <150 and ≥150 g/wk), sports or physical exercise during leisure time (almost never, once/mo, twice/wk, and ≥3 times/wk), hypertension with medication (medication, yes or no), self-reported diabetes with and without medication (yes or no), health check-up (yes or no), amount of green tea intake (never, 1–6 cups/wk, 1 cup/d, 2–3 cups/d and ≥4 cups/d), coffee intake (never, 1–6 cups/wk, 1 cup/d, 2–3 cups/d and ≥4 cups/d), salt intake (quintile), menopausal status (premenopausal or postmenopausal, only for women), and exogenous hormone use (yes or no, only for women)."
Tässä on juuri se pääsyy miksi RCT-tutkimuksia tarvitaan, niissä tutkimusryhmä jaetaan jo alkuvaiheessa samanlaisiin ryhmiin, missä on yhtä paljon tupakotsijoita, ylipainoa, saman ikäisiä jne. Näillä saadaan hallittua paremmin, muttei poistettua kokonaan terveen käyttäjän vääristymä ja tulosten vertailu on helpompaa ilman aineiston korjaamista. Tämäkään ei RCT-kokeissa riitä, vaan ihmisten toimintaa ja käyttäytymistä pitää tarkkailla ja rajoittaa koko tutkimuksen keston ajan.
Tiivistys: Tässä tutkimuksessa ryhmä, joka söi eniten kuitua, oli eniten kuolemia. Monimuuttujamalleissa tämä ryhmä kuitenkin sai hyödyt kuidusta ja heidän kuidunsaanti käänteisesti yhteydessä kokonaiskuolleisuuteen.
Vaikka tälläisia tutkimuksia olisi kymmeniä, satoja tuhansia, miljoonia. Niin se ei poista tuota lähtöasetelmaa. Näissä aina vertaillaan ryhmän sisällä olevaa sekavaa porukkaa keskenään. Vedetään aineisto mallien läpi ja analysoidaan tuloksia. Silti osa porukasta uskoo tälläiseen tutkimukseen, kun expertitkin näin tekevät. Lukekaa itse tuo tutkimus läpi, tai ihan mikä tahansa toinen epidemiologinen tutkimus, niin huomaatte aivan täysin saman kaava. Se, että tälläisista tutkimuksista tehdään meta-analyysi ei muuta sitä tosiasiaa, että se on vain isompi kasa höyryävää.
Ei tälläkään suuren populan päätä käännetä, mutta jos edes yksi oppisi vähän kriittisemmin suhtautumaan tähän ravintotutkimuksen miinakenttään, niin olisin tyytyväinen. Epidemiologia on kuin uskonto, johon kaikki siihen uskovat suhtautuvat kuin tosiuskovaiset raamattuun. Heti, kun joku osoittaa siinä olevat ristiriidat, niin lyödään defenssit päälle ja aletaan puhumaan kokonaisuuksista ja experteistä (papaista) ja kuinka krittiikkiä esittävä ei tiedä mitään ravintotutkimuksesta (ei osaa tulkita raamattua). No ei siinä mitään, jokainen tyylillään.
Matalampi verenpaine johtuu siitä, että ei syödä nopeita hiilihydraatteja niin paljon. Ei siihen erityisesti kuitua tarvita. Samalla tavalla veren glukoosipitoisuus pysyy tasaisempana kun ei vaan syö niitä hiilihydraatteja. Enemmänkin tässä kanattaa panostaa hiilihydraattien laatuun, jos niitä välttämättä haluaa syödä.
Syöt hiilihydraatteja -> haima alkaa tuottamaan insuliinia -> insuliini heikentää munuaisten kykyä poistaa suoloja verestä -> veressä oleva suola sitoo nestettä -> lisääntynyt neste nostaa veren tilavuutta -> verenpaine nousee.
Voisit nyt laittaa tähän yhden pitkä aikaisen RCT:n missä nämä kuidun hyödyt on havaittu. Vahinko vaan, että yhtään sellaista ei ole olemassa. Ne on kaikki lyhytkestoisia ja ne kaikki keskittyy tälläisiin 'proxy markereihin' eli juurikin kolesterolitasoon ja verenpaineeseen. Tuohan nyt on jokaiselle selvää, että mikäli ihminen syö paljon kuitupitoista ruokaa ja korvaa eläinperäiset rasvat kasvilevitteäillä yms. niin kolesteroli laskee. Mitä sitten?
EDIT: Laitetaan tähän nyt vielä yksi listaus, missä näette yhden (1) epidemiologisen tutkimuksen perusteella (naiset), mitkä asiat ovat tilastollisessa yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin:
This cohort study evaluates risk factors associated with incident coronary heart disease in women by age at onset.
jamanetwork.com
Listalla on ikäryhmien mukaan biomarkkerit Risk Factorin mukaan. Listaan tähän <55 vuotiaiden listalta muutaman. Listalta löytyy kokonaisuudessaan spoilereissa.
- Tupakointi 3.92
- Diabetes 10.71
- Korkea verenpaine 4.58
- Vähäinen liikunta 1.53
- Ylipaino (bmi > 30) 4.33
ja sitten se LDL kolesteroli, no se on 1.38. Tämä on juurikin se mihin kannattaa panostaa ja vaikka statiineilla laskea. Huomatkaa että esim Trig/HDL on RR 2.27. Tähän pystyy sillä ruokavaliolla vaikuttamaan merkittävästi jättämällä ne nopeat hiilihydraatit pois.
Tuohan nyt on päivän selvää, että ruokavaliolla on tulehduksen hillitsemiseen. Myös ketogeenisestä ruokavaliosta on apua painonhallinnassa. Siitä varmaan voimme olla samaa mieltä, että nopeita hiilihydraatteja ei kannata juurikaan syödä vaan panostaa niiden laatuun.[/SPOILER][/SPOILER]