Lihavuusepidemia

Siis jos joku olisi niin idiootti että väittäisi kasvisten ja hedelmien olevan ihmiselle epäterveellistä tai vaarallista syötävää, hänet naurettaisiin ulos käytännössä jokaisesta vakavasta keskustelusta. Aiheesta joku on pyrkinyt epätoivoisesti vänkäämään jo esim. täällä. Käytännössä kyseessä on pelkästä netistä ammennettujen salaliittoteorioiden levittämistä joka käytännössä kulminoituu erittäin rankaksi trollaamiseksi.
Tämä koko viestisi on yksi argumentaatiovirhe:
- Ad hominem
- Nauurettavuuteen vetoaminen
- Olkiukko
- Syytös trollaamisesta
- Vetoaminen yleiseen tietoon
- Liioittelu
Mutta mitäpä muuta sinulta voisikaan odottaa, kun edellisiä viestejäsi lukee. Et ole jostain kumman syystä tässäkään ketjussa vastannut yhteenkään kysymykseen, mitä olen sinulle esittänyt. Voimme vain arvailla syitä.

Tähän väliin nyt olisi hyvä saada yksi lainaus, missä joku toinen esitti väitteen, että kasvikset ovat epäterveellisiä tai vaarallista syötävää. Jään odottamaan. Käydään sillä aikaa muutama fakta kasviksista ja hedelmistä läpi:
- Molemmat näistä sisältävät antiravinteita, kuten fytaatteja, oksalaatteja, lektiinejä ja tanniineja, jotka voivat häiritää ravintoaineiden imeytymistä. Tieteellinen fakta.
- Molemmat sisältävät hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa verensokerin nousua. Ylimääräinen glukoosi verenkierrossa aiheuttaa glykaatiota. Tieteellinen fakta.
Eläinperäiset eivät sisällä ollenkaan, tai sisältävät hyvin minimaalisesti antiravinteita. Eläinperäiset rasvat tai liha ei aiheuta glykaatiota, koska se on sokeripohjianen prosessi. Tästä jokainen voi aivan itse päätellä, että kumpi on elimistöllemme parempaa ravintoa.

Lihaville, ylipainoisille ihmisille kasvikset ja hedelmät ovat juuri niitä joiden käyttöä tulisi lisätä ja radikaalisti. Kyseessä on nykytiedon mukaan jo niin perustavanlaatuinen palanen yleistietoutta ettei se perusteluja kaipaa.
Edelleen. Se konteksti. Yksikään hedelmä tai kasvis ei ole per se terveellinen. Se riippuu täysin siitä, mitä mahdollisesti syötävä hedelmä tai kasvis siinä jokaisen ruokavaliossa korvaa. Mikäli Pekka Alkoholisti, joka vetää tupakkaa, on ylipainoinen ja hänellä on tyypin 2 diabetes lisää ruokavalioon hedelmiä ja kasviksia, mutta ei poista siitä mitään, niin ei Pekka saa mitään "terveyshyötyjä".

Mutta olisipa meillä jokin tutkimus, missä tutkitaan vaikka tälläistä paljon kasviksia ja hedelmiä sekä kuituja sisältävää ruokavaliota johonkin ruokavalioon, missä niitä on vähän. Ei, hetkinen.... meillä onkin sellainen, aika montakin sellaista:

Tässä RCT-tutkimuksessa vertailtiin sitä paljon kehtuttua välimerenruokavaliota, mikä sisältää paljon kuitua muihin ketogeenisiin ruokavalioihin (aikarajoitettu syöminen, modifioitu vuoropäiväpaasto). Kaikki ketogeeniset ruokavaliot olivat tehokkaampia painonpudotuksessa kuin välimeren ruokavalio.

"Significant differences in weight loss from baseline to 3 months were found between KD and the control group [− 3.78 kg (− 5.65 to − 1.91 kg)], between mADF and the control group [− 3.14 kg (− 4.98 to − 1.30 kg)], and between lTRE and the control group [− 2.27 kg (− 4.13 to − 0.40 kg)], but not between eTRE and the control group [− 1.22 kg (− 3.07 to 0.64 kg)]."

Ja siinä vielä meta-analyysi RCT-tutkimuksista:

Laitetaan vielä 1, missä vastakkain on ketogeeninen ruokavalio (ei kalorirajoitusta) ja kalorirajoitettu vähärasvainen ruokavalio. Tämä siis "terveissä" ylipainoisissa naisissa. Sama kaava toistuu.

https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/88/4/1617/2845298?redirectedFrom=fulltext

The very low carbohydrate diet group lost more weight (8.5 ± 1.0 vs. 3.9 ± 1.0 kg; P < 0.001) and more body fat (4.8 ± 0.67 vs. 2.0 ± 0.75 kg; P < 0.01) than the low fat diet group. Mean levels of blood pressure, lipids, fasting glucose, and insulin were within normal ranges in both groups at baseline.

Tämänkin jälkeen sinä voit jatkaa mussutusta siitä, että miten kasviksia ja hedelmiä pitäisi lisätä ylipainoisten ruokavalioon. No näyttää siltä, että se ei ole tehokkain tapa pudottaa painoa, vaan kannattaakin tehdä juurikin päinvastoin.
 
Viimeksi muokattu:
Tässähän liikutaan samalla alueella, kun joku tulisi ja sanoisi, että paras ruokavalio on "Chocovore"! YouTubessa on tämän ammattilaiset ja ne tietää tästä kaiken.
Kyllä. Ihmiset ovat syöneet sulkaata noin 200 vuotta. Homo-suvun edustajat ovat syöneet lihaa ja eläinperäisiä rasvoja 2 miljoonaa vuotta. Kannattaa siis panostaa suklaaseen.

Jos kulutuksesi on 2000 kcal päivässä, niin syöt 1,5 Fazerin sinistä levyä (n. 1600 kcal) päivässä ja laihdut kuukaudessa 1,5 kg pelkän suklaan avulla. Voit vielä vilkaista YouTubesta, suoraan Fazerin kanavalta, että ei oo kukaan suklaan syöntiin kuollut. Myöskään Internetistä ei löydy yhtään pätevää tutkimusta, millä voitaisiin osoittaa, että pelkän suklaan syönti pilaisi kenenkään veriarvoja tai yksistään aiheuttaisi mitään ongelmia elimistölle.
Kyllä. Ihminen laihtuu, jos se syö vähemmän kuin kuluttaa. Ei kai kukaan tuota ole kiistänyt. Ihminen pärjää pitkiäkin aikoja ilman ruokaa. Maailman pisin paasto on 382 vuorokautta. Suklaallakin voi menn vähintäänkin saman ajan, mikäli vain elektrolyyttejä nauttii. Siitä vain kokeilemaan.

On myös hel*etin paljon näppärämpi ottaa evääksi ja syödä autossa, kuin vaikka Tomahawk-pihvi, voipaketti ja kananmunakenno.
On vain helvetin paljon näppärämpi, kun keho on rasva-adaptoitunut ja ei tarvitse välttämättä joka päivä syödä. Makuasioita, sanoi koira kun persettään nuoli.
 
Viimeksi muokattu:
On vain helvetin paljon näppärämpi, kun keho on rasva-adaptoitunut ja ei tarvitse välttämättä joka päivä syödä. Makuasioita, sanoi koira kun persettään nuoli.
Mitä? Onko keskustelu nyt jo tällä tasolla, että kyseenalaistetaan päivittäisen syömisen järkevyys yleisen terveyden, jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta?
 
On vain helvetin paljon näppärämpi, kun keho on rasva-adaptoitunut ja ei tarvitse välttämättä joka päivä syödä. Makuasioita, sanoi koira kun persettään nuoli.

Onko tämä nyt vain mielipide mille ei löydy perustetta vai löytyykö tutkimusta aiheesta?
Missä iässä tälläinen pitäisi aloittaa?
Onko heti syntymän jälkeen vai esim. peruskoulussa? Olisiko sinusta hyvä taktiikka esim. että arkisin syödään mitä koulu tarjoaa mutta sitten kotona ei enää tarjota mitään ja viikonloppuisin paastotaan vai millaista dataa sinulla on asiaan liittyen?

Nyt tuntuu siltä että et täysin perustele kantaasi ja tuo on enempi mielipide koska en muista tutkimusta tälläisestä sekä sen terveellisyyttä parantavaan vaikutukseen lapsilla, nuorilla, aikuisilla, vanhuksilla, lihavilla jne....
 
Mitä? Onko keskustelu nyt jo tällä tasolla, että kyseenalaistetaan päivittäisen syömisen järkevyys yleisen terveyden, jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta?
Ei. Tämä oli oma henkilökohtainen mielipide. Paastoan usein yksittäisiä päiviä ja noin kerran kuussa useamman päivän putkeen. Ei tuo ollut mikään päivittäisen syömisen kyseenalaistamista. Aivan hyvin terveen ihmisen keho tuollaiseen sopeutuu, eikä paastoaminen tuota minkäänlaisia ongelmia. Onhan ihmiset paastonneet uskonnollisistakin syistä pitkiäkin aikoja. Ei se ole mikään ongelma.
 
Onko tämä nyt vain mielipide mille ei löydy perustetta vai löytyykö tutkimusta aiheesta?
Missä iässä tälläinen pitäisi aloittaa?
Onko heti syntymän jälkeen vai esim. peruskoulussa? Olisiko sinusta hyvä taktiikka esim. että arkisin syödään mitä koulu tarjoaa mutta sitten kotona ei enää tarjota mitään ja viikonloppuisin paastotaan vai millaista dataa sinulla on asiaan liittyen?
Mielipide. Tosin ilman rasva-aineenvaihduntaa meitä ei varmasti olisi olemassa lajina. Tuo mahdollistaa pitkienkin ravnnottomien jaksojen yli selviämisen. Nykyään asia on aivan eri, kun munkin voi hakea kapasta heti kun alkaa nälkä tulemaan.

Kannattaa ehkä tutustua käsitteeseen autofagia ja mitä se saa aikaan kehossa. Autofagia on tieteellisesti osoitettu kehon toiminto. Siis fakta. Se on solujen luonnollinen prosessi, jossa ne hajottavat ja kierrättävät vaurioituneita tai tarpeettomia osiaan, kuten proteiineja ja organelleja, ylläpitääkseen solujen terveyttä ja energiatasapainoa. Autofagia aktivoituu erityisesti stressitilanteissa, kuten paaston, ravinteiden puutteen tai liikunnan aikana.

EDIT: En edelleenkään ole väittämässä, että autofagiasta on mitään terveyshyötyjä. Sellaista tutkimusta ei ole olemassa.
Nyt tuntuu siltä että et täysin perustele kantaasi ja tuo on enempi mielipide koska en muista tutkimusta tälläisestä sekä sen terveellisyyttä parantavaan vaikutukseen lapsilla, nuorilla, aikuisilla, vanhuksilla, lihavilla jne....
Miten toisen kirjoitukset voikaan ottaa niin henkilökohtaisesti...
 
Tässähän liikutaan samalla alueella, kun joku tulisi ja sanoisi, että paras ruokavalio on "Chocovore"! YouTubessa on tämän ammattilaiset ja ne tietää tästä kaiken.

Jos kulutuksesi on 2000 kcal päivässä, niin syöt 1,5 Fazerin sinistä levyä (n. 1600 kcal) päivässä ja laihdut kuukaudessa 1,5 kg pelkän suklaan avulla. Voit vielä vilkaista YouTubesta, suoraan Fazerin kanavalta, että ei oo kukaan suklaan syöntiin kuollut. Myöskään Internetistä ei löydy yhtään pätevää tutkimusta, millä voitaisiin osoittaa, että pelkän suklaan syönti pilaisi kenenkään veriarvoja tai yksistään aiheuttaisi mitään ongelmia elimistölle.

On myös hel*etin paljon näppärämpi ottaa evääksi ja syödä autossa, kuin vaikka Tomahawk-pihvi, voipaketti ja kananmunakenno.
Tietenkin kasvikset ovat ihmiselle terveelistä ravintoa, se on sellainen juttu mihin meidän kroppa on tottunut vuosimiljoonien aikana. Suklaa tai joku muu höpödieetti sitten ei niinkään, eli ihan hyvää pohdiskelua. Lihavuuden hoidossa apu kasvispainotteisesta ruokavaliosta on todella ilmeinen, ja siis hyödyt ulottuvat kauemmaksi kuin pelkästään ruokavaliolla luulisi.

Bonuksena sitten vaikkapa laskee dementiariskiä ja pienentää syöpäriskiä ( etenkin nykyisin vauhdilla yleistyvän vatsasyövän ). Jälkimmäinen tutkimus siksi erityisen mielinkiintoinen että verrokkiryhmäkin söi huomattavasti keskimääräistä terveellisemmin.
 
Mielipide. Tosin ilman rasva-aineenvaihduntaa meitä ei varmasti olisi olemassa lajina. Tuo mahdollistaa pitkienkin ravnnottomien jaksojen yli selviämisen. Nykyään asia on aivan eri, kun munkin voi hakea kapasta heti kun alkaa nälkä tulemaan.

EDIT: En edelleenkään ole väittämässä, että autofagiasta on mitään terveyshyötyjä. Sellaista tutkimusta ei ole olemassa.

Miten toisen kirjoitukset voikaan ottaa niin henkilökohtaisesti...

Kiitos, halusin vain täsmennyksen koska aiemmin väitit että kukaan muu kuin sinä ei ole tarjonnut MITÄÄN tutkimuksia tai kiistattomia tuloksia kirjoitustensa tueksi paitsi sinä. Onneksi kuitenkin myönsit että minä kerroin tieteellisiä faktoja ja viestini eivät olleet pelkkää perusteita vailla olevaa mielipidettä...

Nyt taas vaikuttaa siltä että teet henkilöön (minuun) liittyviä huomautuksia viimeisessä lauseessasi minkä lisäksi myönnät että kyseessä sinulla olikin mielipide vailla minkäänlaista tieteellistä faktaa tai tutkittua tulosta. Kuten sinun mukaasi KAIKKI muutkin kirjoittajat ketjussa ovat tehneet.
 
Tietenkin kasvikset ovat ihmiselle terveelistä ravintoa, se on sellainen juttu mihin meidän kroppa on tottunut vuosimiljoonien aikana. Suklaa tai joku muu höpödieetti sitten ei niinkään, eli ihan hyvää pohdiskelua. Lihavuuden hoidossa apu kasvispainotteisesta ruokavaliosta on todella ilmeinen, ja siis hyödyt ulottuvat kauemmaksi kuin pelkästään ruokavaliolla luulisi.
Mihin tämäkin nyt perustuu. Tästäkin on olemassa jo isotooppianalyysit, jotka aukottomasti osoittaa, että eurooppaan saapuneet ihmiset olivat täysiä lihansyöjiä. Aloita vaikka tuosta. Taulukossa 1 on nuo isotooppianalyysit. Mikäli englannin lukeminen tuottaa liikaa ongelmia, niin pyydä vaikka suomeksi tiivistelmä tekoälyltä. Tutkimus osoittaa vakuuttavasti, että Homo-suku, etenkin Homo erectus, kehittyi kohti korkeaa lihansyönnin tasoa Pleistoseenin aikana, jopa hyperkarnivoriseksi. Tämä perustuu fysiologisiin, geneettisiin, morfologisiin ja arkeologisiin todisteisiin. Siitä vaan debunkkaamaan ja heittelemään kuperkeikkoja, että kasviksiakin ollaan syöty. Niitä on syöty, mutta hyvin vähän.

Bonuksena sitten vaikkapa laskee dementiariskiä ja pienentää syöpäriskiä ( etenkin nykyisin vauhdilla yleistyvän vatsasyövän ). Jälkimmäinen tutkimus siksi erityisen mielinkiintoinen että verrokkiryhmäkin söi huomattavasti keskimääräistä terveellisemmin.
"Analyzing the postmortem brains of 809 people for whom diet information had been logged for several years before their death, the study found that those who stuck closest to the MIND diet were less likely to show signs of hippocampal sclerosis."

Vau. Siis tältä pohjalta vedetään aikamoisia johtopäätöksiä. Ei sillä, että sillä muulla eletyllä elämällä tai muilla elintavoilla olisi asian kanssa mitään tekemistä. Se on jämpti!

Tuon syöpätutkimuksenkin teidän, ja se on aivan puhdasta epidemiologiaa. Suoraa lainaus tutkimuksesta:

There are also study limitations, the most prominent of which is still the relatively small numbers of less common cancers, particularly among the less common dietary patterns (vegans and pesco-vegetarians) that diminish statistical power; second, there is the relatively health-conscious low-meat-consuming reference group, the Adventist nonvegetarians, that also limits power; third, that we were able to measure dietary and other data only at study baseline and not during follow-up. Finally, there are the limitations of all observational studies, particularly the possibility of unmeasured confounding, which can be limited but never avoided.

Sellaista tutkimusta taas tällä kertaa. Eli taas sitä terveintä porukkaa vertaillaan siihen "sairampaan", mikä tuostakin kohortista löytyy. Ei mitään uutta auringon alla. Samaa paskaa epidemiologiaa.
 
Viimeksi muokattu:
Mihin tämäkin nyt perustuu. Tästäkin on olemassa jo isotooppianalyysit, jotka aukottomasti osoittaa, että eurooppaan saapuneet ihmiset olivat täysiä lihansyöjiä. Aloita vaikka tuosta. Taulukossa 1 on nuo isotooppianalyysit. Mikäli englannin lukeminen tuottaa liikaa ongelmia, niin pyydä vaikka suomeksi tiivistelmä tekoälyltä. Tutkimus osoittaa vakuuttavasti, että Homo-suku, etenkin Homo erectus, kehittyi kohti korkeaa lihansyönnin tasoa Pleistoseenin aikana, jopa hyperkarnivoriseksi. Tämä perustuu fysiologisiin, geneettisiin, morfologisiin ja arkeologisiin todisteisiin. Siitä vaan debunkkaamaan ja heittelemään kuperkeikkoja, että kasviksiakin ollaan syöty. Niitä on syöty, mutta hyvin vähän.


"Analyzing the postmortem brains of 809 people for whom diet information had been logged for several years before their death, the study found that those who stuck closest to the MIND diet were less likely to show signs of hippocampal sclerosis."

Vau. Siis tältä pohjalta vedetään aikamoisia johtopäätöksiä. Ei sillä, että sillä muulla eletyllä elämällä tai muilla elintavoilla olisi asian kanssa mitään tekemistä. Se on jämpti!

Tuon syöpätutkimuksenkin teidän, ja se on aivan puhdasta epidemiologiaa. Suoraa lainaus tutkimuksesta:

There are also study limitations, the most prominent of which is still the relatively small numbers of less common cancers, particularly among the less common dietary patterns (vegans and pesco-vegetarians) that diminish statistical power; second, there is the relatively health-conscious low-meat-consuming reference group, the Adventist nonvegetarians, that also limits power; third, that we were able to measure dietary and other data only at study baseline and not during follow-up. Finally, there are the limitations of all observational studies, particularly the possibility of unmeasured confounding, which can be limited but never avoided.

Sellaista tutkimusta taas tällä kertaa. Eli taas sitä terveintä porukkaa vertaillaan siihen "sairampaan", mikä tuostakin kohortista löytyy. Ei mitään uutta auringon alla. Samaa paskaa epidemiologiaa.
Homo erectus oli nyt täysin erilainen kuin me. Jopa Neandertalen ihmisillä oli erilainen dietti kun nykyihmisillä. Erectuksen ja meidän aivoilla on iso ero.



Kypsennetty tärkkelys oli nimenomaan se iso ero. Se joka erottaa meidät muista ja voi olla syy isoihin aivoihimme.

 
Kiitos, halusin vain täsmennyksen koska aiemmin väitit että kukaan muu kuin sinä ei ole tarjonnut MITÄÄN tutkimuksia tai kiistattomia tuloksia kirjoitustensa tueksi paitsi sinä. Onneksi kuitenkin myönsit että minä kerroin tieteellisiä faktoja ja viestini eivät olleet pelkkää perusteita vailla olevaa mielipidettä...
Tutkimuksia olette kyllä tajoitteet, sinä ja muutkin. Tosin sellaisia tutkmuksia, joilla ei pysty osoittamaan syy-seuraussuhdetta aka epidemiologiaa, jonka johdosta niillä ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa.

Miksi jätit tuosta minun lainauksestani kokonaan tuon autofagiaa koskevan tekstin pois? Oleellisin osa siitä koko viestistä. Lainaat sitten osaa siitä ja jatkat taas turhaa mussutusta asiasta.

Nyt taas vaikuttaa siltä että teet henkilöön (minuun) liittyviä huomautuksia viimeisessä lauseessasi minkä lisäksi myönnät että kyseessä sinulla olikin mielipide vailla minkäänlaista tieteellistä faktaa tai tutkittua tulosta. Kuten sinun mukaasi KAIKKI muutkin kirjoittajat ketjussa ovat tehneet.
Siis mikä nyt ei ole tutkittuun tietoon perustuvaa? Autofagia? No se on tutkittuun tietoon perustuvaa ja siitä on jaettu Nobel vuonna 2016. Täysi tieteellinen fakta. Siksi minä esitin oman mielipiteeni asiasta, miksi paastoan, koska sen taustalla on kehon toiminto, joka on tieteellinen fakta. Mutta edelleen, sitä tukimusta sen "terveyshyödyistä" ei ole, eikä varmasti tule koskaan olemaankaan.
 
Homo erectus oli nyt täysin erilainen kuin me. Jopa Neandertalen ihmisillä oli erilainen dietti kun nykyihmisillä. Erectuksen ja meidän aivoilla on iso ero.




Homo sapien vain tulla tupsahti jostain? Et siis lukenut tuosta tutkimuksesta yhtään mitään. Siinä käy selväksi, että isotooppianalyysien perusteella melkein kaikki eurooppaan saapuneet/asuneet Homo Sapiensit olivat lihansyöjiä.
Kypsennetty tärkkelys oli nimenomaan se iso ero. Se joka erottaa meidät muista ja voi olla syy isoihin aivoihimme.
Mitähän hiilihydraatteja tuon ajan ihmiset ovat mahdollisesti syöneet? Nykyajan hedelmät ja kasvikset ovat käytännössä kaikki jalostuksen tuotteita. Yhtään kasvista tai hedelmää mitä nyt kaupasta haet ei ole ollut luonnossa 10 000 vuotta sitten samassa muodossa. Ne on kaikki jalostettu suuremmiksi ja makeimmiksi.
EDIT: unohtamatta kausiluontoisuutta.
EDIT: Tuoltahan se tutkimuksesta löytyi, eli mukukoita ovat syöneet. Tästä olen samaa mieltä.
 
Viimeksi muokattu:
Niin jos työnnetään jokainen tutkimus nyt sinne minne aurinko ei paista ja ajatellaan tätä asiaa ihan järjellä.

Se porukka joka haluaa elää pelkällä lihalla ja rasvalla, ilman hiilareita on todella marginaalinen. En tiedä, että miksi kukaan haluaisi tehdä niin, mutta toki sen sallin ihmisille, jotka niin haluaa tehdä, vähän niinkuin uskonnot ja seksuaalisen suuntautumisen jne.

Sitten kun ajatellaan esimerkiksi, että Suomessakin on vähintäänkin se 2,5-3 miljoonaa ihmistä joilla on painon kanssa ongelmia. Nämä on syönyt itsensä lihaviksi varmastikin hiilarilla ja rasvalla (+vielä tähän yhdistettynä passiivisuus). Niin en jaksa uskoa, että näistä juuri kukaan edes harkitsisi jotain terveen järjen vastaista lihansyönti-dieettiä, jossa ravinnon hinta nousisi ihan uusiin lukemiin ja myös sen käytettävyys normaali elämässä on ihan naurettavan huono. Lapsiperheessä esimerkiksi voi olla tilanne, että lapset ei tykkää lihasta edes muun ruoan seassa, saati sitten muodossa, että "tässä on sulle pelkkää lihaa, syö sitä tai paastoa". Kouluun myöskään tuskin pystyy ilmoittaa, että lapsi ei syö muuta, kuin lihaa. Toisaalta syöminen muualla, kuin kotona tai valmiiksi prepatuilla annoksilla on lähes mahdotonta, moni käy töissä lounasravintoloissa syömässä. En ainakaan muista, että näissä olisi vaihtoehtoa, joka sopii ihmiselle, joka syö vain lihaa.

Muutenkin tämä Suomessakin oleva ylipainoisten ja lihavien joukko varmasti haluaa syödä sokeria tai viljaa jatkossakin, joten olisi jotenkin älytöntö ajatella, että tämä olisi edes teoreettinen ratkaisu mihinkään. Hyvin vaikea nähdä, että kukaan tämän ketjun otsikon alle menevistä siirtyisi syömään minkään ääri-dieetin mukaan, jos he ei pysty pitämään itsestään, painostaan ja terveydestään muutenkaan huolta.

Edit:typo
 
Niin jos työnnetään jokainen tutkimus nyt sinne minne aurinko ei paista ja ajatellaan tätä asiaa ihan järjellä.

Se porukka joka haluaa elää pelkällä lihalla ja rasvalla, ilman hiilareita on todella marginaalinen. En tiedä, että miksi kukaan haluaisi tehdä niin, mutta toki sen sallin ihmisille, jotka niin haluaa tehdä, vähän niinkuin uskonnot ja seksuaalisen suuntautumisen jne.
Tässä taass vedellään aika leveällä pensselillä. Ruokavalio on elämäntapavalinta, kun taas uskonto ja seksuaalinen suuntautuminen liittyvät syvempiin identiteetin ja vakaumuksen osa-alueisiin.

Sitten kun ajatellaan esimerkiksi, että Suomessakin on vähintäänkin se 2,5-3 miljoonaa ihmistä joilla on painon kanssa ongelmia. Nämä on syönyt itsensä lihaviksi varmastikin hiilarilla ja rasvalla (+vielä tähän yhdistettynä passiivisuus). Niin en jaksa uskoa, että näistä juuri kukaan edes harkitsisi jotain terveen järjen vastaista lihansyönti-dieettiä, jossa ravinnon hinta nousisi ihan uusiin lukemiin ja myös sen käytettävyys normaali elämässä on ihan naurettavan huono. Lapsiperheessä esimerkiksi voi olla tilanne, että lapset ei tykkää lihasta edes muun ruoan seassa, saati sitten muodossa, että "tässä on sulle pelkkää lihaa, syö sitä tai paastoa". Kouluun myöskään tuskin pystyy ilmoittaa, että lapsi ei syö muuta, kuin lihaa. Toisaalta syöminen muualla, kuin kotona tai valmiiksi prepatuilla annoksilla on lähes mahdotonta, moni käy töissä lounasravintoloissa syömässä. En ainakaan muista, että näissä olisi vaihtoehtoa, joka sopii ihmiselle, joka syö vain lihaa.
Kerro nyt mikä tässä on terveen järjen vastaista? Se, että sinulle on opetettu että sinun pitää syödä porkkanaa, että psyty terveenä. Se, että monipuolinen ruokavalio on avain terveyteen. Vai joku muu, mikä?
Fakta on kuitenkin se, että ihminen tarvitsee ravinnosta ne tarpeelliset ravintoaineet. Ne ihminen voi hankkia täysin eläinperäisistä lähteistä, tai kasvkisperäisistä (pl. B12) tai niiden yhdistelmistä. Terve ihminen on sellainen, jolla ei ole yhtään tautiprosessia kehossa. Ihminen voi olla terve tai sairas näillä kaikilla ruokavalioilla, riippuen muista elintavoista.

En minä tätä karnivorea kenellekään suosittele. Itse vain satun nyt syömään näin. Olen jo monta kertaa sanonut, että niitä hiilihydraatteja voi ja pystyy jokainen syömään, kunhan panostaa niiden laatuun. Terveelle ihmiselle ne ei ole millään tavalla ongelma. Ne nopeat mössöhiilarit kannattaa jättää kaikilla syömättä. Pahinta on juurikin tuo mainitsemasi nopeiden hiilihydraattien ja rasvojen kombo. Sillä saadaan hyvin suurella todennäköisyydella jokin metabolinen sairaus aikaan. Nämä metabloiset sairaudet sitten ruokkivat sydän- ja verisuonitauteja. Ja ne yksilölliset erot, ei unohdeta niitä.

Muutenkin tämä Suomessakin oleva ylipainoisten ja lihavien joukko varmasti haluaa syödä sokeria tai viljaa jatkossakin, joten olisi jotenkin älytöntö ajatella, että tämä olisi edes teoreettinen ratkaisu mihinkään. Hyvin vaikea nähdä, että kukaan tämän ketjun otsikon alle menevistä siirtyisi syömään minkään ääri-dieetin mukaan, jos he ei pysty pitämään itsestään, painostaan ja terveydestään muutenkaan huolta.

Edit:typo
Tämähän on totta. Mikäli ihmiset pystyisivät kontrolloimaan omaa käyttäytymistää ja syömistään, ei meillä mitään epidemiaa olisi. Ruoka mitä tavan tallaaja vetää naamaan on ylimiellyttävää, nopeiden hiilareiden, rasvojen ja suolojen yhdistemiä, jotka voi sekoittaa kylläisyyshormonien toiminan ja saa ihmisen ylensyömään.
 
Kerro nyt mikä tässä on terveen järjen vastaista?

Se "että Suomessakin on vähintäänkin se 2,5-3 miljoonaa ihmistä joilla on painon kanssa ongelmia. Nämä on syönyt itsensä lihaviksi varmastikin hiilarilla ja rasvalla (+vielä tähän yhdistettynä passiivisuus). Niin en jaksa uskoa, että näistä juuri kukaan edes harkitsisi jotain terveen järjen vastaista lihansyönti-dieettiä, jossa ravinnon hinta nousisi ihan uusiin lukemiin ja myös sen käytettävyys normaali elämässä on ihan naurettavan huono. Lapsiperheessä esimerkiksi voi olla tilanne, että lapset ei tykkää lihasta edes muun ruoan seassa, saati sitten muodossa, että "tässä on sulle pelkkää lihaa, syö sitä tai paastoa". Kouluun myöskään tuskin pystyy ilmoittaa, että lapsi ei syö muuta, kuin lihaa. Toisaalta syöminen muualla, kuin kotona tai valmiiksi prepatuilla annoksilla on lähes mahdotonta, moni käy töissä lounasravintoloissa syömässä. En ainakaan muista, että näissä olisi vaihtoehtoa, joka sopii ihmiselle, joka syö vain lihaa. "

Eli voin jo ihan 100% varmuudella sanoa ettei varmasti IKINÄ nämä 2½-3 miljoonaa ihmistä tule muuttumaan. Pelkkä ajatuskin siitä on järjen vastaista. Ei tule tapahtumaan. Lue nyt uudestaan ajatuksella tuo viesti.

Eli heidät pitää saada muuttamaan elämäntapaansa. Kyllä
Tuleeko se IKINÄ tapahtumaan niin että he alkavat syömään pelkkää lihaa? Ei

EDIT: heitä voidaan ehkä ohjata muuttamaan syömistapojaan HIEMAN. Mutta pysyvää tulosta ei 100% varmuudella saada pakottamalla jollekin "syö kuukausi pelkkää lihaa ja pakota lapsesikin syömään pelkkää lihaa. Tee tämä vaikka kesäloman aikana etteivät he voi syödä mitään muuta" jutulla.. Se muuttuu ehkä sillä että heille opetetaan syömään jotain muuta, jotain terveellistä kuten enempi puuroa, vihanneksia ja muuta minkä johdosta he syövät vähempi sitä epäterveellistä "ruokaa" ja ehkä enempi ns. oikeaa ruokaa eikä valmista herkkua...
 
@Kansanparantaja selkeästi tykkään ajatuksistasi huomattavasti enemmän, kun et vain ja ainoastaan yritä perustella niillä lihan ja rasvan ylivertaisuutta.

Kerro nyt mikä tässä on terveen järjen vastaista?
Oikeastaan juuri se, että carnivore tyyppinen ruokavalio vaatii äärimmäistä sitoutumista, on hyvin epäkäytännöllinen ympäröivään maailmaan peilattuna, ihmiset tykkää syödä muutakin kuin lihaa ja todella tiukasti määriteltyä ruokavaliota ja ketoosiin perustuvien ruokavalioiden noudattaminen ei toimi, jos itsekuri on "luokkaa söin itseni lihavaksi".

Eli en viittaa tässä nyt mihinkään terveysvaikutuksiin, näitä tässä on käyty läpi jo satoja viestejä, vaan ajattelen asiaa sieltä nykypäivän valtaväestön näkökulmasta. Itse pystyisin noudattamaan varmasti carnivorea ihan helpostikin, mutta en halua. Oma elämänlaatuni kärsisi siitä. Tykkään hedelmistä, kasviksista, leivästä, puurosta, pastoista, susheista, leivonnaisista, karkeista jne. Tykkään myös lähteä ravintolaan syömään vaimon tai koko perheen kanssa ja ottaa esimerkiksi 7 ruokalajin menun ja katsoa, että mitä hyvää kyseisen paikan kokit parhaimmillaan pystyy tarjoamaan.

Toisaalta itse pystyn sulkemaan omalla mielelläni nälän pois ajatuksista, eli hyvin harvoin syön nälän vuoksi, vaan syön ihan muista syistä.

Edit: lisään vielä sen, että siis tunnen todellakin nälkää varmaan 24/7, mutta en anna sen haitata elämääni, samalla olen myös ihminen joka nauttii suuresti erilaisista ruoista, ihan siitä makkarasta sinapilla nuotiolla siihen Michelin tähtiä saaneen ravintolan menuun.
 
Viimeksi muokattu:
Eli voin jo ihan 100% varmuudella sanoa ettei varmasti IKINÄ nämä 2½-3 miljoonaa ihmistä tule muuttumaan. Pelkkä ajatuskin siitä on järjen vastaista. Ei tule tapahtumaan. Lue nyt uudestaan ajatuksella tuo viesti.

Eli heidät pitää saada muuttamaan elämäntapaansa. Kyllä
Tuleeko se IKINÄ tapahtumaan niin että he alkavat syömään pelkkää lihaa? Ei
Juuri tämä oli pointtini siinä järjen vastaisuudessa. Sait oikein hyvin kiinni ajatuksesta, perustelin vielä vähän lisää asiaa myös ihan omasta näkökulmasta. 👍
 
Se "että Suomessakin on vähintäänkin se 2,5-3 miljoonaa ihmistä joilla on painon kanssa ongelmia. Nämä on syönyt itsensä lihaviksi varmastikin hiilarilla ja rasvalla (+vielä tähän yhdistettynä passiivisuus). Niin en jaksa uskoa, että näistä juuri kukaan edes harkitsisi jotain terveen järjen vastaista lihansyönti-dieettiä, jossa ravinnon hinta nousisi ihan uusiin lukemiin ja myös sen käytettävyys normaali elämässä on ihan naurettavan huono. Lapsiperheessä esimerkiksi voi olla tilanne, että lapset ei tykkää lihasta edes muun ruoan seassa, saati sitten muodossa, että "tässä on sulle pelkkää lihaa, syö sitä tai paastoa". Kouluun myöskään tuskin pystyy ilmoittaa, että lapsi ei syö muuta, kuin lihaa. Toisaalta syöminen muualla, kuin kotona tai valmiiksi prepatuilla annoksilla on lähes mahdotonta, moni käy töissä lounasravintoloissa syömässä. En ainakaan muista, että näissä olisi vaihtoehtoa, joka sopii ihmiselle, joka syö vain lihaa. "
Take a chill pill ja lue itse mihin vastasin. En siis edes etäisesti takoittanut, että joka ikinen noista 2,5-3 miljoonasta ylipainon kanssa painivasta alkaisi pelkästään lihaa syömään. Tuohon siis vastasin, että mikä siinä on järjen vastaista. Comprende?

Eli voin jo ihan 100% varmuudella sanoa ettei varmasti IKINÄ nämä 2½-3 miljoonaa ihmistä tule muuttumaan. Pelkkä ajatuskin siitä on järjen vastaista. Ei tule tapahtumaan. Lue nyt uudestaan ajatuksella tuo viesti.
Samaa mieltä. Keksit nyt itse sanoja minun suuhuni.

Eli heidät pitää saada muuttamaan elämäntapaansa. Kyllä
Tuleeko se IKINÄ tapahtumaan niin että he alkavat syömään pelkkää lihaa? Ei
Samaa mieltä.
En näin koskaan väittänytkään.

EDIT: heitä voidaan ehkä ohjata muuttamaan syömistapojaan HIEMAN. Mutta pysyvää tulosta ei 100% varmuudella saada pakottamalla jollekin "syö kuukausi pelkkää lihaa ja pakota lapsesikin syömään pelkkää lihaa. Tee tämä vaikka kesäloman aikana etteivät he voi syödä mitään muuta" jutulla.. Se muuttuu ehkä sillä että heille opetetaan syömään jotain muuta, jotain terveellistä kuten enempi puuroa, vihanneksia ja muuta minkä johdosta he syövät vähempi sitä epäterveellistä "ruokaa" ja ehkä enempi ns. oikeaa ruokaa eikä valmista herkkua...

No tässä nyt on ideaa. Näin pitäisikin toimia. Sen paskan valmismätön sijaan vaikka kasviksia ja hedelmiä. Varmasti kansanterveys kiittäsi. Ainut ongelma on vain ne ihmiset itse. Hyvin harva on valmis tekemään yhtään mitään asian eteen. Ennemmin mennään lääkäriin ja pyydetään pilleri, joka lievittää oireita, eikä poista sitä ongelmaa, kuin että pitäsi itsellä tehdä jotain. Tässä on se syy.
 
Viimeksi muokattu:
@Kansanparantaja selkeästi tykkään ajatuksistasi huomattavasti enemmän, kun et vain ja ainoastaan yritä perustella niillä lihan ja rasvan ylivertaisuutta.
Ei se liha millään tavalla ylivertainen ole. Eikä se ole mikään terveyspommi, eikä se ole mikään epäterveellinenkään asia. Sitä meidän esi-isät ovat vetäneet pari miljoonaa vuotta, ja nyt se epidemiologian perusteella aiheuttaa kaikki vaivat.

Oikeastaan juuri se, että carnivore tyyppinen ruokavalio vaatii äärimmäistä sitoutumista, on hyvin epäkäytännöllinen ympäröivään maailmaan peilattuna, ihmiset tykkää syödä muutakin kuin lihaa ja todella tiukasti määriteltyä ruokavaliota ja ketoosiin perustuvien ruokavalioiden noudattaminen ei toimi, jos itsekuri on "luokkaa söin itseni lihavaksi".
Se on niitä valintoja. Ihminen keksii itselleen kyllä tekosyitä olla tekemättä mitään. Yhden tekosyyn kun keksii, niin seuraava käy taas helpommin. Ei karvivorella tarvi pelkkää lihaa vetää. Pystyy tekemään leipää, pizzaa, paistamaan kanamunia, melkein mitä vain. Reseptejä löytyy aivan älytön. Ei tämä mitään lihan mussutusta ole. Mikään ruokavalio/dieetti ei toimi jos pää ei ole kunnossa.

Eli en viittaa tässä nyt mihinkään terveysvaikutuksiin, näitä tässä on käyty läpi jo satoja viestejä, vaan ajattelen asiaa sieltä nykypäivän valtaväestön näkökulmasta. Itse pystyisin noudattamaan varmasti carnivorea ihan helpostikin, mutta en halua. Oma elämänlaatuni kärsisi siitä. Tykkään hedelmistä, kasviksista, leivästä, puurosta, pastoista, susheista, leivonnaisista, karkeista jne. Tykkään myös lähteä ravintolaan syömään vaimon tai koko perheen kanssa ja ottaa esimerkiksi 7 ruokalajin menun ja katsoa, että mitä hyvää kyseisen paikan kokit parhaimmillaan pystyy tarjoamaan.
Ymmärrän täysin. Itse en ole koskaan ollut sellainen, joka hauduttelee kastikkeita tunteja. En ole erityisen perso ollut makean suhteen koskaan. Opiskeluaikoina tosin onnistuin lihottamaan itseni kaljalla ja pizzalla. Minulle ruoka on aina ollut vain polttoainetta, ei koskaan mikään erityinen nautinto. Käyn ravintolassakin syömässä ehkä kerran vuodessa omakustanteisesti.

Toisaalta itse pystyn sulkemaan omalla mielelläni nälän pois ajatuksista, eli hyvin harvoin syön nälän vuoksi, vaan syön ihan muista syistä.
Tämä vaatii vain sitä päättäväisyyttä, mitä kaikilla ei ole.

Edit: lisään vielä sen, että siis tunnen todellakin nälkää varmaan 24/7, mutta en anna sen haitata elämääni, samalla olen myös ihminen joka nauttii suuresti erilaisista ruoista, ihan siitä makkarasta sinapilla nuotiolla siihen Michelin tähtiä saaneen ravintolan menuun.
Olet meikän täysi vastakohta kulinaarisesti, mutta ymmärrän täysin. :thumbsup:
 
Tuohon siis vastasin, että mikä siinä on järjen vastaista. Comprende?

Sinänsä ideologiana tai "muoti-ilmiönä" puhdas kasvis tai lihapohjainen elämäntapa ei ole "järjenvastainen". KUNHAN kumpikin pysyisi sopivissa rajoissa. Sanotaan nyt vielä että olen esim. seurustellut useammankin kasvissyöjän kanssa ja olen itse sekasyöjä.

Mutta (minusta liian)pitkälle vietynä se on jopa muita vahingoittava eikä niin hyvä juttu. Esim. kettutytöt, eläinaktivistit ja muiden elämään puuttuvat kasvissyöjät jotka pahimmillaan pakottavat seurustelukumppaninsa sekä kotieläimensä (kissat, koirat jne) samaan ideologiaan väittäen että ne "tahtovat sitä itse". Sama aivan varmasti tapahtuisi myös jos kunnolla pelkkä lihapohjainen ideologia löisi itsensä lävitse.

Tiedän että se kuulostaa yhtä typerältä kuin aikoinaan kasvispuolenkin äärimmäisyyksiin (osalla) menneet jutut. Mutta sitten kun aletaan pykäämään baareja missä tarjotaan ainoastaan käyneestä verestä ja maidosta tehtyä juomaa, ainoastaan lihasta tehtyä ruokaa / annoksia sisältäviä ravintoloita missä ei esim. sinappia, ketsuppia, sipuleita, pippureita tai mitään kasviperäistä käytetä, tuhotaan viljelyksiä koska lampaiden, lehmien jne. kuuluu saada laiduntaa vapaana, yritetään tuhota patoja koska se estää kalojen luonnollisen kulkeutumisen yläjuoksuun, tärvellään puuvilla jne. kankaita koska ne ovat kasvipohjaisia jne jne.. alkaa meno olla samaa kuin joillakin liikaa kasvipohjaan intoutuneilla.

Toki se olisi nopeasti katsoen ja yksilötasolla hyvä, eli henkilö ei käyttäisi tupakkaa, alkoholia (tai no ehkä esim. eläimen verestä ja maidosta käytettyä "oluen tapaista" juomaa mutta ei mitään vilja/peruna/riisi/rypäle tms. pohjaista), kahvia, teetä tms. kasvipohjaista juttua. Mikä varmasti puhdistaisi elimistöä ja olisi terveellistä.
 
Viimeksi muokattu:
Homo erectus oli nyt täysin erilainen kuin me. Jopa Neandertalen ihmisillä oli erilainen dietti kun nykyihmisillä. Erectuksen ja meidän aivoilla on iso ero.



Kypsennetty tärkkelys oli nimenomaan se iso ero. Se joka erottaa meidät muista ja voi olla syy isoihin aivoihimme.

Varmaankin isossa kuvassa noin, vaikka täytyy pitää mielessä että homo erectuksen varhaishistoria on erittäin hajanainen ihan jo siksi että meidän varhaisesi-isät levisivät todella laajalle, jäljet ulottuvat aina n. 2 miljoonaa vuotta sitten nykyiseen afrikkaan, siitä sitten länsi- ja kaakkois-aasiaan ja ehkä myös eurooppaan, alle miljoona vuotta sitten. Homo sapiens puolestaan on hyötynyt erityisen paljon kasvisten käytöstä ruokavaliosta, ja tähänhän meidän elimistö on sopeutunut ja on näistä jopa riippuvainen eri ravinteiden muodossa.

Ancient leftovers show the real Paleo diet was a veggie feast


Vaikka joku tutkimus löytyisikin että jossakin tietyllä paikalla varhaisihminen olisikin kuluttanut aikaansa nähden tavallista enemmän liharuokaa, pitää huomioida ettei se kerro kattavasti läheskään koko tilanteesta: ihminen levisi varhain laajalle ja ruokavalio on vaihdellut eri alueilla asuvilla paljonkin.

Monipuolistunut ruokavalio on muutes yksi niistä syistä joiden myötä ihmisen elinikäodote on kasvanut huimasti. Kääntöpuolena sitten yltäkylläinen ravinne- ja kaloririkas sapuska helpolla saatavuudella on kertynyt porukan vyötärölle, vaikka tämä ei olekaan varsinaisesti ruuan vika sillä eihän se ruoka itsestään suuhun lennä.
 
Varmaankin isossa kuvassa noin, vaikka täytyy pitää mielessä että homo erectuksen varhaishistoria on erittäin hajanainen ihan jo siksi että meidän varhaisesi-isät levisivät todella laajalle, jäljet ulottuvat aina n. 2 miljoonaa vuotta sitten nykyiseen afrikkaan, siitä sitten länsi- ja kaakkois-aasiaan ja ehkä myös eurooppaan, alle miljoona vuotta sitten. Homo sapiens puolestaan on hyötynyt erityisen paljon kasvisten käytöstä ruokavaliosta, ja tähänhän meidän elimistö on sopeutunut ja on näistä jopa riippuvainen eri ravinteiden muodossa.

Ancient leftovers show the real Paleo diet was a veggie feast


Vaikka joku tutkimus löytyisikin että jossakin tietyllä paikalla varhaisihminen olisikin kuluttanut aikaansa nähden tavallista enemmän liharuokaa, pitää huomioida ettei se kerro kattavasti läheskään koko tilanteesta: ihminen levisi varhain laajalle ja ruokavalio on vaihdellut eri alueilla asuvilla paljonkin.

Monipuolistunut ruokavalio on muutes yksi niistä syistä joiden myötä ihmisen elinikäodote on kasvanut huimasti. Kääntöpuolena sitten yltäkylläinen ravinne- ja kaloririkas sapuska helpolla saatavuudella on kertynyt porukan vyötärölle, vaikka tämä ei olekaan varsinaisesti ruuan vika sillä eihän se ruoka itsestään suuhun lennä.
Erectus taisi olla eniten lihaa syövä ihmislaji. Me olemme huomattavasti kehittyneempiä.
 
Varmaankin isossa kuvassa noin, vaikka täytyy pitää mielessä että homo erectuksen varhaishistoria on erittäin hajanainen ihan jo siksi että meidän varhaisesi-isät levisivät todella laajalle, jäljet ulottuvat aina n. 2 miljoonaa vuotta sitten nykyiseen afrikkaan, siitä sitten länsi- ja kaakkois-aasiaan ja ehkä myös eurooppaan, alle miljoona vuotta sitten. Homo sapiens puolestaan on hyötynyt erityisen paljon kasvisten käytöstä ruokavaliosta, ja tähänhän meidän elimistö on sopeutunut ja on näistä jopa riippuvainen eri ravinteiden muodossa.

Ancient leftovers show the real Paleo diet was a veggie feast


Mistä ainoastaan kasviksista saatavista ravinteista ihminen on riippuvainen?

Linkinkin tarjosit, mutta siinä puhuttiin ajasta satoja tuhansia vuosia ennen nykyihmistä. Linkkisi ei tarjonnut mitään pohjaa väitteillesi.


Monipuolistunut ruokavalio on muutes yksi niistä syistä joiden myötä ihmisen elinikäodote on kasvanut huimasti. Kääntöpuolena sitten yltäkylläinen ravinne- ja kaloririkas sapuska helpolla saatavuudella on kertynyt porukan vyötärölle, vaikka tämä ei olekaan varsinaisesti ruuan vika sillä eihän se ruoka itsestään suuhun lennä.
Tälle löytynee jokin lähde? Suurimmat vaikutukset ovat olleet lääketieteellä ja hygienialla, ei ruokavalion monipuolistumisella.

Pappani eli yli 90 vuotiaaksi varsin ei-monipuolisella ruokavaliolla. Kasvikunnan tuotteista aikalailla söi vain perunaa, lanttua, porkkanaa, sipulia, ruista ja Keski-Suomen metsistä löytyviä marjoja. Eläinkunnan tuotteista hirveä, jänistä, järvikalaa, voita ja hunajaa joka ikinen päivä.

Ei syönyt tofua, soijaa, avokadoja, appelsiineja, pähkinöitä, quinoaa, vesimeloneita, kikherneitä jne.
 
Viimeksi muokattu:
Mistä ainoastaan kasviksista saatavista ravinteista ihminen on riippuvainen?
Turha odottaa, että @vindicator rapeto vastaa näihin. Ihminen ei tarvitse yhtään ravintoainetta tai mitään muutakaan kaviksista, hedelmistä tai marjoista. Ihmenen pystyy elämään täysin tervettä elämää täysin eläinperäisellä ravinnolla.

Linkinkin tarjosit, mutta siinä puhuttiin ajasta satoja tuhansia vuosia ennen nykyihmistä. Linkkisi ei tarjonnut mitään pohjaa väitteillesi.
Linkistä kun lukee, niin siellä on tutkittu yhtä (1) kiviajalta olevaa paikkaa, mistä on löytynyt jälkiä siitä, että siellä on syöty paistettuja tammenterhoja ja saraa. Tämä pitäisi olla todiste jostain.
EDIT: oli siellä enemmänkin. Tutkijat olivat löytäneet yhteensä 55 eri kasvia, mitä ilmeisesti oli syöty.

Tälle löytynee jokin lähde? Suurimmat vaikutukset ovat olleet lääketieteellä ja hygienialla, ei ruokavalion monipuolistumisella.
Tämähän on juurikin näin. Ruokavaliolla on hyvin vähän tämän asian kanssa tekemistä. Lisäisin tähän vielä ympäristötekijät (turvallinen ympäristö) sekä sosiaaliset ja taloudelliset olosuhteet.

Pappani eli yli 90 vuotiaaksi varsin ei-monipuolisella ruokavaliolla. Kasvikunnan tuotteista aikalailla söi vain perunaa, lanttua, porkkanaa, sipulia, ruista ja Keski-Suomen metsistä löytyviä marjoja. Eläinkunnan tuotteista hirveä, jänistä, järvikalaa, voita ja hunajaa joka ikinen päivä.

Ei syönyt tofua, soijaa, avokadoja, appelsiineja, pähkinöitä, quinoaa, vesimeloneita, kikherneitä jne.
Tämä onkin hassua, että moni pitää sitä "monipuolista ruokavaliota" jotenkin avaimena terveelliseen elämään. Kaikki eläimet, mikä ihminenkin on, syövät luonnossa hyvin rajattua ruokavaliota. Ei yksikään muu laji syö "sateenkaarta". Jostain on sitten keksitty, että ihmisellä pitää vetää vähän kaikkea. Viljaa on vedetty 10 000-12 0000 vuotta, siemenöljyjä tässä mittakaavastta ~130 vuotta. Näistä varsinkin siemenöljyjä pidetään jotenkin terveellisisänä, koska epidemiologia näin kertoo.

Luonnosta löytyy hyvin vähän ruokia, joissa on rasvoja ja hiilihydraatteja. Nämäkin ovat harvinaisia ja koostumukseltaan erilaisia kuin nämä nykyiset "ultra prosessoidut ruuat". Näitä on mm. pähkinät ja siemenet. Joktut hedelmät, kuten avokado sekä kookospähkinä.
Ihminen on aiemmin hyvin harvoin syönyt rasovja ja nopeita hiilihydraatteja yhtä aikaa. Nyt sitten keräämme evoluution "hedelmiä" ja nautimme niistä, sillä elimistömme ei ole tälläistä komboa kehittynyt käsittelemään. Elimistömme kyllä käsittelee hiilihydraatteja ja rasvoja yhtäaikaisesti, mutta emme ole sopeutuneet tuollaisen ravinnon jatkuvaan saantiin. Tai siinä mielessä olemme, että meidän keho on äärimmäisen tehokas varastoimaan energiaa ja tuo on nyt se ongelma, minkä nykyinen ruoka aiheuttaa. Nopeat hiilihydraatit ja rasvat saavat hyvin nopeasti jonkin metabolisen oireyhtymän aikaiseksi terveellekin ihmiselle pitkäaikaisella mässäilyllä. Tähän tietenkin vaikuttaa mm liikunta, perimä, uni ja stressi.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvää tarinaa rasvoista ja hiilareista:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Kyllä paasto ja hiilareiden välttely ovat toimivia keinoja insuliiniresistentille. Jostain syystä lääketiede Suomessa ei tunnista tätä tilannetta ollenkaan. Odotellaan, että tulee diabetes ja sitten lyödään repullinen lääkkeitä kouraan korjaamatta juurisyytä. Esim. Jenkeissä ainakin useat podia pitävät lääkärit tunnistaa esim keton sopivaksi.’esim Andree Huberman, Rhonda Patrick, Peter Attia. Näyttääpä muuan Chris Palmer ketoa myös vaikeiden mielenterveysongelmien hoitoon hyvin tuloksin.

Epäilen että täällä rajusti vastustavat ovat niitä hyväkuntoisia ja terveitä, eli ei ole ollut tarvetta/mahdollisuutta itse kokeilla. Suosittelen testaamaan jos on enemmän pläskiä, verensokerit heittelee tai muuten vetämätön olo iltapäivällä.
 
Mistä ainoastaan kasviksista saatavista ravinteista ihminen on riippuvainen?

Linkinkin tarjosit, mutta siinä puhuttiin ajasta satoja tuhansia vuosia ennen nykyihmistä. Linkkisi ei tarjonnut mitään pohjaa väitteillesi.



Tälle löytynee jokin lähde? Suurimmat vaikutukset ovat olleet lääketieteellä ja hygienialla, ei ruokavalion monipuolistumisella.

Pappani eli yli 90 vuotiaaksi varsin ei-monipuolisella ruokavaliolla. Kasvikunnan tuotteista aikalailla söi vain perunaa, lanttua, porkkanaa, sipulia, ruista ja Keski-Suomen metsistä löytyviä marjoja. Eläinkunnan tuotteista hirveä, jänistä, järvikalaa, voita ja hunajaa joka ikinen päivä.

Ei syönyt tofua, soijaa, avokadoja, appelsiineja, pähkinöitä, quinoaa, vesimeloneita, kikherneitä jne.
Samaan aikaan jossain toisaalla maailmassa ihminen söi soijaa, avokadoa, appelsiineja jne. Tuohan on juuri merkki siitä sopeutumiskyvystä ja yksi syy miksi ihminen niin menestyksellisesti levisi kaikkialle.

Olet myös varmasti tietoinen että papastasi huolimatta ihmisten elinikä oli historiassa todella paljon lyhyempi? Lisäksi ruokavalioon liittyvät puutostilat, tunnetuimpina riisitauti ja keripukki, olivat Suomessakin ihan todellisuutta vielä sotia edeltävänä aikana.
 
Hyvää tarinaa rasvoista ja hiilareista:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Kyllä paasto ja hiilareiden välttely ovat toimivia keinoja insuliiniresistentille. Jostain syystä lääketiede Suomessa ei tunnista tätä tilannetta ollenkaan. Odotellaan, että tulee diabetes ja sitten lyödään repullinen lääkkeitä kouraan korjaamatta juurisyytä. Esim. Jenkeissä ainakin useat podia pitävät lääkärit tunnistaa esim keton sopivaksi.’esim Andree Huberman, Rhonda Patrick, Peter Attia. Näyttääpä muuan Chris Palmer ketoa myös vaikeiden mielenterveysongelmien hoitoon hyvin tuloksin.

Epäilen että täällä rajusti vastustavat ovat niitä hyväkuntoisia ja terveitä, eli ei ole ollut tarvetta/mahdollisuutta itse kokeilla. Suosittelen testaamaan jos on enemmän pläskiä, verensokerit heittelee tai muuten vetämätön olo iltapäivällä.

”Olen Sakari Peltola, 43-vuotias maatalousyrittäjä, peltofilosofi ja tieteen kansantajuistaja Pyhtäältä.”
 
Tässäppä jälleen lisäarvoa tuova kommentti, sen sijaan että kommentoisi vaikka videon sisältöä.
Äläs nyt. Helpompaa puhua siitä henkilöstä ja tehdä hänestä naurunalainen, kuin kuunnela mitä hän sanoo. Kuten, että mitokondriot muutantavat ylimääräiset hiilihydraatit rasvaksi. Tämä tapahtuu epäsuorasti. Kun elimistö saa enemmän hiilihydraatteja kuin se tarvitsee energiantuotantoon, ylimääräinen glukoosi voidaan muuntaa rasvahapoiksi ja varastoida rasvakudokseen. Tämä prosessi, jota kutsutaan lipogeneesiksi, tapahtuu pääasiassa maksassa ja rasvasoluissa, mutta mitokondrioilla on rooli siinä.

Tässä nyt glukoosin vetäjät saavat sitten taas heitellä kärrynpyöriä ja keksiä hyviä syitä, miksi niitä hiilihydraatteja pitää syödä. Koska syyt...
 
Videoilla kommentointi. Miksi kukaan katsoisi videota millä jaarittelee joku itseoppinut peltofilosofi?
Katsoin videon. Näyttää tuo itseoppinut peltofilosofi ymmärtävän aika paljon enemmän ihmisen fysiologiasta ja ennen kaikkea rasva-aineen vaihdunnasta, kuin moni tämän ketjun keskustelijoista. Sinulla on ilmeisesti kompetenssia sanoa kuka on pätevä puhumaan asioista ja voit tuosta vaan osoittaa suoraan ne pätevät ja epäpätevät?

Tuo on toki totta, että mikäli videoilla haluaa keskustella, niin on hyvä avata sitä videota. Ei voi olettaa, että jokainen käyttää omaa aikaansa kaikkien pätkien läpikäymiseen.
 
Hyvää tarinaa rasvoista ja hiilareista:


Kyllä paasto ja hiilareiden välttely ovat toimivia keinoja insuliiniresistentille. Jostain syystä lääketiede Suomessa ei tunnista tätä tilannetta ollenkaan. Odotellaan, että tulee diabetes ja sitten lyödään repullinen lääkkeitä kouraan korjaamatta juurisyytä. Esim. Jenkeissä ainakin useat podia pitävät lääkärit tunnistaa esim keton sopivaksi.’esim Andree Huberman, Rhonda Patrick, Peter Attia. Näyttääpä muuan Chris Palmer ketoa myös vaikeiden mielenterveysongelmien hoitoon hyvin tuloksin.

Epäilen että täällä rajusti vastustavat ovat niitä hyväkuntoisia ja terveitä, eli ei ole ollut tarvetta/mahdollisuutta itse kokeilla. Suosittelen testaamaan jos on enemmän pläskiä, verensokerit heittelee tai muuten vetämätön olo iltapäivällä.
Ei hajua mitä videossa sanotaan, kun et säännöistä huolimatta referoinut sitä.

Suomessa tunnistetaan hyvin esidiabetes ja siitäkin on suomalaista tutkimusta jo vuosituhannen vaihteesta. Yksinkertaistettuna hoitosuositus Suomessa on elämäntapamuutos, jonka tavoitteena painonhallinta. Painonhallintaan ei tarvita mitää erikoisia dieettejä, eikä ne ole suositeltuja, vaan elintapamuutokseen kannattaa lähteä tekemään maltillisia muutoksia, joita on helppo noudattaa.
Nämä muutokset ovat yksilöllisiä riippuen lähtötilanteesta.Terveellisessä ruokavaliossa voi olla kasviksia, hedelmiä, laadukkaita proteiinia ja hiilihydraatteja, kuten täysjyvävijoja ja pehmeitä rasvoja. Näiilä voi lähteä korvaamaan omaa lihottavaa ja terveydelle haitallista ruokavalioita.
Aktiivisuuden/liikunnan lisääminen myös elämäntapamuutoksessa tärkeä rooli.

Kun yksilö onnistuu elintapamuutoksessa ja pudottamaan painoa, niin tämä hekäisee tyypin 2 diabeteksen puhkeamista.

Aiheen mukaisesti kysymys kuuluu, miten vaikutat asiaan väestötasolla niin, että sillä on todellisia vaikutuksia lihavuusepidemiaan ja tämän tuomiin elitapasairauksiin, kuten 2 tyypin diabetes?
 
Erectus taisi olla eniten lihaa syövä ihmislaji. Me olemme huomattavasti kehittyneempiä.
Varmaan prosentuaalisesti jonkin verran enemmän, toisaata Homo Erectuksen ravintoa kuvaa parhaiten termi monipuolinen sekasyöjä eli ravintoon kuului aina juurista ja mukuloista pähkinöiden ja siemenien kautta aina lihaan asti. Käytännössä siis sitä syötiin mitä suuhun saatiin, ja aluettain on saattanut olla vaihtelua. Meillä on siis oikeasti ruuansulatus sopeutunut monenlaiseen vuosimiljoonien aikana. Nykyisin ongelma ei olekaan se etteikö ainakaan länsimaissa olisi monipuolista tarjolla, vaan haasteena on yltäkylläisyys ja ennätyshalvat ja helpot kalorit.

Jos taas mennään ihan sinne varhaisimpiin ( toistaiseksi löydettyihin, eli voi hyvinkin löytyä muitakin) ihmisen juuriin eli niihin erittäin kaukaisesti ihmistä muistuttaviin otuksiin 6-7 miljoonan vuoden päähän. Näistä hominideista löytää tietoa hakusanoilla ardipithecus ja vielä vanhempi sahelanthropus, ja tuolloin oltiin joko hedelmänsyöjiä (frugivore) tai ihan vain omnivore ruokavaliolla, eli sekasyöjinä mutta mikään ihmisen juurissa tai edes alkujuurissa ei siis viittaa siihen että oltaisiin carnivore - elukoita. Eli siis tiukasti vain ja ainoastaan lihan ja LDL rasvan vetäjiä.

Ancient human ancestor's teeth reveals diverse diet


Tässä tutkimustulosta isotooppitodisteista vielä näiden erittäin varhaisihmisten ruokavalioista, jotka on koottu 11 eri aluelta saaduista näytteistä. Ovat 1,5-4.4 miljoonaa vuotta vanhoja. Tuon mukaan ruokavaliota hallitsivat kasvispohjaiset sapuskat, ja perehdytään tarkemmin mitä ne saattoivat olla ("C3" ja "C4" plants).

Ja niin, täytyy pitää mielessä että ihmislajissa on monta haaraa, eikä meidän evoluutio ole ollut suora linja vaan oikeastaan monimutkainen kehityspensas lukuisine haaroineen. Esimerkkinä vaikkapa nykyihminen ja neandertalin ihminen, jotka elivat jopa samaan aikaan. Toisena vaikkapa juurikin ardipithecus ja homo erektus.
 
Varmaan prosentuaalisesti jonkin verran enemmän, toisaata Homo Erectuksen ravintoa kuvaa parhaiten termi monipuolinen sekasyöjä eli ravintoon kuului aina juurista ja mukuloista pähkinöiden ja siemenien kautta aina lihaan asti. Käytännössä siis sitä syötiin mitä suuhun saatiin, ja aluettain on saattanut olla vaihtelua. Meillä on siis oikeasti ruuansulatus sopeutunut monenlaiseen vuosimiljoonien aikana. Nykyisin ongelma ei olekaan se etteikö ainakaan länsimaissa olisi monipuolista tarjolla, vaan haasteena on yltäkylläisyys ja ennätyshalvat ja helpot kalorit.
Tämähän menee taas täysin toisinpäin kuin kerrot. Ihminen on ollut aikoinaan sekasyöjä, kuten kaikki muutkin kädelliset. Lihansyönnin seurakusena meidän elimistömmme on mukautunut mahdollisimman tehokkaaksi pilkkomaan eläinperäisiä rasvoja ja lihaa.
Meillä on pienentynyt suolisto. Verrattuna kasvinsyöjiin, kuten simpansseihin, ihmisen suolisto on lyhyempi ja yksinkertaisempi, mikä on sopeuma energiapitoiseen, helposti sulavaan eläinperäiseen ravintoon. Meidän paksusuoli on suhteellisen pieni verrattuna ohutsuoleen, mikä viittaa siihen, että ravinto oli pääasiassa proteiini- ja rasvapitoista, eikä vaatinut laajaa kasvikuitujen fermentaatiota. Meidän maha on poikkeuksellisen hapan (pH ~1,5), mikä on verrattavissa petoeläimiin ja auttaa sulattamaan proteiineja sekä tappamaan eläinperäisessä ravinnossa olevia patogeeneja.

EDIT: Laitetaan nyt muutama suora lainaus siitä tutkimuksesta minkä jo aikaisemmi laitoin.
"Because of the smaller colon, humans can only meet less than 10% of total caloric needs by fermenting fiber, with the most rigorous measures suggesting less than 4% (Hervik & Svihus, 2019; Høverstad, 1986; Topping & Clifton, 2001). "

Esimerkiksi gorillalla vastaava luku on 60%.

Jos taas mennään ihan sinne varhaisimpiin ( toistaiseksi löydettyihin, eli voi hyvinkin löytyä muitakin) ihmisen juuriin eli niihin erittäin kaukaisesti ihmistä muistuttaviin otuksiin 6-7 miljoonan vuoden päähän. Näistä hominideista löytää tietoa hakusanoilla ardipithecus ja vielä vanhempi sahelanthropus, ja tuolloin oltiin joko hedelmänsyöjiä (frugivore) tai ihan vain omnivore ruokavaliolla, eli sekasyöjinä mutta mikään ihmisen juurissa tai edes alkujuurissa ei siis viittaa siihen että oltaisiin carnivore - elukoita. Eli siis tiukasti vain ja ainoastaan lihan ja LDL rasvan vetäjiä.
Kyllä tuohon aikaan olimme juurikin seka/hedelmän syöjiä, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että että positiivinen ja negatiivinen valinta ovat muovanneet ihmisen ruoansulatusjärjestelmää lihansyönnin suuntaan pleistoseenikaudella, eli noin 2,5 miljoonaa - 11700 vuotta sitten.

Ancient human ancestor's teeth reveals diverse diet


Tässä tutkimustulosta isotooppitodisteista vielä näiden erittäin varhaisihmisten ruokavalioista, jotka on koottu 11 eri aluelta saaduista näytteistä. Ovat 1,5-4.4 miljoonaa vuotta vanhoja. Tuon mukaan ruokavaliota hallitsivat kasvispohjaiset sapuskat, ja perehdytään tarkemmin mitä ne saattoivat olla ("C3" ja "C4" plants).
Kyllä. Mutta katso niitä isotooppianalyysejä, mitkä ovat tehty myöhemmän aikakauden ihmisillä, niin järjestäen lähes kaikki viittaavat siihen, että ihminen on ollut hypercarnivore, eli saanut yli 70% ravinnostaan eläinperäisistä lähteistä.

Ja niin, täytyy pitää mielessä että ihmislajissa on monta haaraa, eikä meidän evoluutio ole ollut suora linja vaan oikeastaan monimutkainen kehityspensas lukuisine haaroineen. Esimerkkinä vaikkapa nykyihminen ja neandertalin ihminen, jotka elivat jopa samaan aikaan. Toisena vaikkapa juurikin ardipithecus ja homo erektus.
Totta.
 
Sydänmerkki-tuotteet ja HeVi-osaston voisi vapauttaa alvista. Näin kuluttajalle syntyisi rahallinen kannustin valita tuoteryhmästä riippuen pehmeärasvaisempi/vähäsuolaisempi/vähäsokerisempi/runsaskuituisempi tuote. Myös valmistajilla olisi silloin enemmän mielenkiintoa ruuvata tuotteen rasvakoostumus kuntoon ja jättää turhat sokeroinnit ja suolaus pois, kun alv-vapautus enemmän kuin kuittaisi Sydänmerkin hakemisesta ja käytöstä aiheutuvat kustannukset.

Miten valtio pärjäisi pienemmällä verokertymällä? Herkkujen pakkauskoot ovat amerikkalaistuneet sitten 80-luvun herkutteluvuosieni. Ennen karkkipussi oli 100 g +/- xx g vs. nykyään jopa 200-400 g (ja jotain lähemmäs kilon laatikoitakin Prismassa). Sipsipussit olivat 100-150 g vs. nykyään lähemmäs 300 g. Limsapullot olivat 0,33 l ja 1 l vs. nykyisin 0,33-0,5 l ja 1,5-2 l. Samaan aikaan suomalaisten ihmisten kokokin on amerikkalaistunut. Herkkujen pakkausko'oissa voitaisiin palata vähän ajassa taaksepäin. Samalla niiden veroa voisi nostaa, jotta kappalehinta ei niin paljon laskisi. Tällöin valtio joko saisi paikattua verokertymää tai säästäisi terveydenhoitomenoissa ihmisten vaihtaessa kaloriköyhempään ravintoon.

Meidän perheeseen on tänä vuonna ostettu kaksi sipsipussia (olivat niitä suuria, koska hinnoittelu ohjasi niihin). Molemmilla syöntikerroilla kävi niin, että pussiin jäi illan päätteeksi puoli pussillista vaikka jokainen söi enemmän kuin pussin kyljessä lukeva ohjeellinen annoskoko (25 g). Tämän takia niitä hieman pehmenneitä sipsejä jouduttiin sitten napsimaan pari seuraavaa päivää, vaikka "tarve" oli jo ohi. Jos yli 150 g sipsipusseja ei saisi myydä, olisi niiden menekki suurinta ja sitä myöten kilohinta kohdallaan.

Nykytilanteessa järkikokoisten sipsipussien kilohinta on aivan liian suuri. Olen minä niitäkin ostanut, mutta viimeiset kerrat sorruin suuriin säkkeihin, vaikka tiesin niissä olevan puolet turhaa meidän perheelle. Lähipiiristä tosin löytyy muutama suurempi ihminen, joilla säkkikin tyhjenee ihan yksinään. Heidän kohdallaan herkkujen pakkauskokojen pienennys joko nostaisi herkuttelun hintaa tai vähentäisi ylensyöntiä. Jälkimmäinen olisi parempi vaihtoehto. Tilalle voisi hakea rouskutettavaksi vaikkapa sitä alv-vapaata HeViä, joissa on paljon vähemmän energiaa kuin sipeissä.

Yksilön vapaus on tärkeää, mutta en näe, että Suomen lihavuusepidemiaa saadaan ratkaistua millään valistuksella yksinään. Tällä hetkellä taloudellinen ohjaus toimii aivan väärään suuntaan, kun epäterveellinen on edullista. Sipsisäkin hinnalla (2,xx €) ei kovin montaa paprikaa, porkkanaa ja kurkkua ostella - etenkään jos sipseihin tottuneet makunystyt vaativat vihannesten kylkeen kermaviilin valmismausteineen. Vaivaakin niiden pilkkomisessa on enemmän. Kuitenkin poistamalla vihannesten vero ja puolittamalla sipsisäkin koon (kappalehinnan säilyessä lähes ennallaan) valinta voisi aika monen kohdalla keikahtaa vähäkalorisempaan herkutteluun.


 

Statistiikka

Viestiketjuista
284 488
Viestejä
4 884 943
Jäsenet
78 836
Uusin jäsen
Kesäheinä

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom