Tippikulttuuri meillä ja maailmalla

Onko se tippaamista, kun jonkun yrityksen edustaja tuo jouluna pullon käteen? Ja näitä yrityksiä voi olla muutama. Arvo vastaa kuitenkin ~6 kertaa ravintolassa tippaamista.
 
^^Samaa mieltä, Italiassa, ainakaan pohjois-osissa ei minunkaan käsittääkseni ole kyllä minkäänlaista tippikulttuuria. Ravintolalaskussa on se copertino, joka on juuri tuo mainittu pari euroa per ruokailija, joskus sillä saa jotain leipätikkuja siihen alkuun. Laskukin käydään ihan "pöytäliinapaikoissakin" usein maksamassa itse siihen tiskille. Jenkit toki varmasti tippaavat tuollakin, mutta muut ei juurikaan.

Se on coperto, joka on Italiassa ollut satoja vuosia jolla saa ns. infrapalvelut pöytään eli välineet ja nykyään esim leipätikut yms. Se ei ole alkujaan tippi tai edes palvelumaksu.

Mitä etelämpänä Euroopassa ollut, sitä yleisemmin jättänyt laskun maksun jälkeen pöytään noin 10-15% tippiä jos palvelu ok. Tai jos sopivasti maksanut käteisellä koittanut arpoa sopivan tasarahan. Kokonaisuuden kannalta kuitenkin aivan sama.
 
Onko se tippaamista, kun jonkun yrityksen edustaja tuo jouluna pullon käteen? Ja näitä yrityksiä voi olla muutama. Arvo vastaa kuitenkin ~6 kertaa ravintolassa tippaamista.
Ei. Se on lahja. Siitä voidaan keskustella, onko se lahjontaa ja asiasta onkin laajasti keskusteltu ja laadittu monenlaisia ohjeistuksia ties missä, jotta pystyttäisiin pitämään oikeiden firmojen väliset kossupullolla muistamiset selkeästi eri skaalassa kuin ihan oikea korruptio jossa saunakaverit jakavat miljoonan kunnallisurakoita keskenään varastaen verovaroja takataskuun.

Kokonaan eri asia voi joskus olla ylellinen lahja jolla ei ole lahjan saajalle mitään rahallista arvoa ja samalla se tulee kalliiksi lahjan antajalle. Tällöinhän kyseessä on typerän avokätinen kohteliaisuus, joka oikeastaan hyödyttää vain jotain sivullista palveluntarjoajaa. Aika moni kallis pullo Suomessa on pitkälti sama juttu, mutta joku outoon astiaan kasvatettu geometrinen vesimeloni outouden mallimaassa lienee selkeämpi esimerkki.

Tippaaminen on kulttuurinen ilmiö ja käytäntö, jossa mitä tahansa asiointikokemusta ja normaalin kuluttajahyödykkeiden jakelua voidaan muuttaa äkkiä hyvinkin myrkylliseen suuntaan.
 
Erään kerran olin valinnut "no tip" tai vastaavan tilatessani pizzoja täällä rapakon takana, pitsat odottivat sitten jalkakäytävällä🤣

Moista paskakulttuuria en ikinä toivoisi Suomeen, toisaalta ilman tippejä voi tuntipalkka jäädä niin matalaksi että katonpäällisenä toimii pahvilaatikko.
 
Eikö ole tökeröä että työnantaja ei maksa palkkaa koska joku kulttuuri, kuten USA joka on sivistynyt länsimaa. Miksi maksaa millään alalla palkkaa, pyytäkööt tippiä ylemmiltään ja eläkööt sillä tai kuolkoot pois kun tilalle on saatavilla uusia. Nehän pitäisi orjiakin ellei olisi kielletty lailla että saa vankeutta.

“In the U.S., [tipping] got its start in the post-Civil War and Reconstruction period, when employers were hiring people of color and not paying them wages,” Barth says. Back then, this practice happened primarily in the railroad industry. “It was essentially an extension of slavery.”
USA taitaa olla nykyään lähempänä kehitysmaata, on keuhkoruttoa ja massa-ampumisia, miljoonia asuu kadulla jne.

Orjuus on siellä edelleen laillista, vangeille, näitä on vajaat 2 miljoonaa 2025.

"Neither slavery nor involuntary servitude, except as a punishment for crime whereof the party shall have been duly convicted, shall exist within the United States, or any place subject to their jurisdiction."

Tippikulttuuri tosiaan kehittyi USA:ssa sisällissodan jälkeen, entisille orjille maksettiin mitättömiä palkkoja ja sama jatkuu edelleen. Suurimmassa osassa osavaltioita tarjoilijoille voi maksaa 2.13$ tunnissa kongressin vuoden 1996 päätöksellä.
 
Suomessa tippaan, jos palvelu on jotenkin poikkeuksellisen hyvää. Asun Keski-Euroopassa ja siellä tippaan vähän ravintolasta riippuen. Kantapaikoissa aina, palvelukin on sitten kyllä erinomaista.
 
Tämä on vain sinun näkemyksesi.
Yhtälailla kuin tuo laittamasi lista on sinun näkemyksesi. Ei mitään muuta. Toki korjasit sitä hyvin sanoilla "enemmän tai vähemmän tippikulttuuria". Nyt se lista pitää ihan paikkaansa, koska tuolla lisäyksellä siihen voi laittaa minkä maan tahansa. Varmasti joka maassa joku turre työntää rahaa laskun loppu summan lisäksi tarjoilijalle.
 
Espanjassa muksu kiukutteli ravintolassa ja heitti juoman lattialle. Takahuoneesta tuli samantien mies moppaamaan lattian ja toinen tarjoilija toi (pyytämättä) lapselle värityskirjan ja kyniä. Ulkomailla palvelu on välillä niin hyvää, että silmät kostuu ja kyllähän siitä ihan mielellään tippaa. Sama tilanne Suomessa niin voi lähteä itse kyselemään moppia.
 
Espanjassa muksu kiukutteli ravintolassa ja heitti juoman lattialle. Takahuoneesta tuli samantien mies moppaamaan lattian ja toinen tarjoilija toi (pyytämättä) lapselle värityskirjan ja kyniä. Ulkomailla palvelu on välillä niin hyvää, että silmät kostuu ja kyllähän siitä ihan mielellään tippaa. Sama tilanne Suomessa niin voi lähteä itse kyselemään moppia.
Kyllähän sitä istuu vaikka naulan päällä, jos siitä maksetaan extraa. Täten ymmärrettävää, että palvelevat. En lähtisi kyyneleitä vuodattamaan, kun joku rahasta käy limut lattialta moppaamassa.
 
Viimeksi muokattu:
Erään kerran olin valinnut "no tip" tai vastaavan tilatessani pizzoja täällä rapakon takana, pitsat odottivat sitten jalkakäytävällä🤣

Moista paskakulttuuria en ikinä toivoisi Suomeen, toisaalta ilman tippejä voi tuntipalkka jäädä niin matalaksi että katonpäällisenä toimii pahvilaatikko.
Tosin jos sitä tippiä ei olisi niin pitsan kotitoimitus olisi maksanut enemmän. Ilmaisia lounaita ei ole, paitsi jos syö sieltä jalkakäytävältä löytyviä.
 
Viimeksi muokattu:
Yhtälailla kuin tuo laittamasi lista on sinun näkemyksesi. Ei mitään muuta. Toki korjasit sitä hyvin sanoilla "enemmän tai vähemmän tippikulttuuria". Nyt se lista pitää ihan paikkaansa, koska tuolla lisäyksellä siihen voi laittaa minkä maan tahansa. Varmasti joka maassa joku turre työntää rahaa laskun loppu summan lisäksi tarjoilijalle.
Edelleenkään sinun näkemyksesi ei järisytä validia listaani. Jokaisella siinä esiintyvällä maalla on ihan oikea ja perusteltu paikkansa, ei todellakaan luokkaa "voisi lisätä minkä tahansa maan". Nämä kaikki ovat maita joissa selkeästi esiintyy tippikulttuuria, esim Suomi ei tällä listalla ole. Mitä jos nyt vain lopettaisit tämän vänkäämisen. Näkemyksesi ei tuo lankaan lisäarvoa, eilä sen toisto muuta asiaa.
 
Suomessa tippaan ainoastaan ja vain portsareita, he tekevät arvokasta työtä, todella paskalla palkalla!
 
Espanjassa muksu kiukutteli ravintolassa ja heitti juoman lattialle. Takahuoneesta tuli samantien mies moppaamaan lattian ja toinen tarjoilija toi (pyytämättä) lapselle värityskirjan ja kyniä. Ulkomailla palvelu on välillä niin hyvää, että silmät kostuu ja kyllähän siitä ihan mielellään tippaa. Sama tilanne Suomessa niin voi lähteä itse kyselemään moppia.
Eipä maalla ole mitään merkitystä. Merkitystä on vain sillä onko kokenut JA ystävällinen tarjoilija. Esim nuori tarjoilija voi olla ystävällinen, mutta ei tarpeeksi kokemusta/uskalijaisuutta että huomioisi joitain seikkoja, kuten lapsia. Tai sitten toisinpäin.

Pari päivää sitten käytiin perheen kanssa ravintolassa, tilattiin 2 aikuisten hampparia johon kuului ranet hampparin viereen. Tarjoilijana oli vanhempi kokenut rouva joka tajusi kysymättäkin tuoda extra lautaset + ketsuppia (mikä ei kuulunut hamppareihin) ihan vain meidän lapsille. Toki tippiä ei jätetty kun se ei ole maan tapa (viro) ja muutenkin kun fyysistä rahaa en ole räplännyt edelliseen 6 vuoteen kun suomesta pois muutin niin hieman hankalaa tippiä olisi edes antaa. Noissa päätteissä Virossa kun ei ole edes tippi mahdollisuutta kuten Suomessa välillä nähnyt. Toki suomessakin usein näkee että tarjoilijat ite painaa "ohituksen" tippi kohdassa ja ojentaa vasta sitten päätteen.
 
Viimeksi muokattu:
Huomaa että täällä on harvinaisen junttia ja pihiä porukkaa. Tippaan aina kunnon ravintolassa JOS palvelu on hyvää. Se on tietenkin taitolaji kuten kiittäminenkin.

Joskus se palvelu ei vaan toimi, esim. pyytänyt kalliissa ravintolassa kaksi kertaa korjaamaan keikkuvan pöydän tuloksetta. Saisivat ravintoloiden pitäjät joskus myös käydä syömässä omissa paikoissaan niin huomaisivat puutteet. Keikkuvan pöydän ym. fiksaaminen ei edes vie rahaa.

Toinen ongelma Suomessa on palautteen vastaanottaminen: menee usein tarjoilijan tunteisiin vaikka ei todellakaan ole henkilökohtaista tai sitten ei osata reagoida mitenkään. Osittain varmaan kyse siitä että palkataan kokemattomia nuoria eikä heitä perehdytetä työhön.
 
Huomaa että täällä on harvinaisen junttia ja pihiä porukkaa. Tippaan aina kunnon ravintolassa JOS palvelu on hyvää. Se on tietenkin taitolaji kuten kiittäminenkin.
Mikä on kunnon ravintola? Niissä ei ilmeisesti ole palkat kohdallaan kun pitää erikseen antaa tippiä.
 
Ei sitä varsinaisesti vaadita, vaan se kuuluu hyviin tapoihin/käytäntöihin, kuten omien jarrutusjälkien siivoaminen yleisissä vessoissa jne. Mutta hyvä kuulla että et matkustele, mutta tuo valinta kyllä sulkee melkoisen ison osan maista pois: Yhdysvallat, Kanada, Meksiko, Brasilia, Argentiina, Iso-Britannia, Irlanti, Ranska, Saksa, Italia, Espanja, Portugali, Itävalta, Sveitsi, Tšekki, Unkari, Puola, Turkki, Egypti, Marokko, Etelä-Afrikka, Thaimaa, Vietnam, Indonesia, Filippiinit...

Onpas melkoinen höpöhö-listaus Euroopan maiden osalta.
 
Suomessa tippaan ainoastaan ja vain portsareita, he tekevät arvokasta työtä, todella paskalla palkalla!
Itse ainakin sain reilu 10 vuotta sitten about 20€/tunti pokehommissa (+tipit). En usko, että samojen ravintoloiden baarimikot saivat samaa palkkaa ja heidän työ oli vaativampaa ja kiireisempää. Pokehommissa parhaimmillaan meni ilta vaan paskaa jauhaessa toisten pokejen ja asiakkaiden kanssa ja joskus piti vähän taluttaa porukkaa baarista pihalle. Tietysti joka iltaan mahtuu myös pari voimakeinoin ulos ohjaamista, mutta mielestäni silti ei ole mitenkään vaativaa hommaa.
 
Edelleenkään sinun näkemyksesi ei järisytä validia listaani. Jokaisella siinä esiintyvällä maalla on ihan oikea ja perusteltu paikkansa, ei todellakaan luokkaa "voisi lisätä minkä tahansa maan". Nämä kaikki ovat maita joissa selkeästi esiintyy tippikulttuuria, esim Suomi ei tällä listalla ole. Mitä jos nyt vain lopettaisit tämän vänkäämisen. Näkemyksesi ei tuo lankaan lisäarvoa, eilä sen toisto muuta asiaa.
Juu ei ole tarvetta vängätä, kävi jo selväksi että se on sinun lista. :)
 
Joskus nuorempana kun meni taksilla ja käytti käteistä, niin tuli pyöristettyä tasarahaan ja taksikuski sai siitä kahvirahat. Mutta se oli silloin se, näin nykypäivänä en tähän maahan mitään tippauskulttuuria kaipaa, ihan riittävän kallista jo asiat muutenkin. Plus ihan helvetin harvoin saa sellaista palvelua, että siitä voisi edes kuvitella jotain tippiä jättävänsä.
 
Mikä on kunnon ravintola? Niissä ei ilmeisesti ole palkat kohdallaan kun pitää erikseen antaa tippiä.
Niin tuolla tarkoitin että missään Hesessä tai ABC:llä ei tarvitse tipata.
Itse ainakin sain reilu 10 vuotta sitten about 20€/tunti pokehommissa (+tipit). En usko, että samojen ravintoloiden baarimikot saivat samaa palkkaa ja heidän työ oli vaativampaa ja kiireisempää. Pokehommissa parhaimmillaan meni ilta vaan paskaa jauhaessa toisten pokejen ja asiakkaiden kanssa ja joskus piti vähän taluttaa porukkaa baarista pihalle. Tietysti joka iltaan mahtuu myös pari voimakeinoin ulos ohjaamista, mutta mielestäni silti ei ole mitenkään vaativaa hommaa.
Joo kyllä ovellakin voi hyvin tipata. Ilkka Nummistolle tippasin aina 20 markkaa tjms Turun Killassa, se oli isohko raha itselle kun olin opiskelija. Ilkka oli hieno mies ja pätevä poke. Aina oli kohtelias ja siellä se kantoi parhaimmillaan kaksikin riitapukaria kerralla maijaan :D
 
Eli lähtökohtaisesti hesessä tai abclla ei voi saada hyvää palvelua?
Hesessä saa lähes aina hyvää palvelua. ABC:llä tulee käytyä niin harvoin että en osaa sanoa. Itse olen jättänyt tippauksen silti fine dining ravintoloihin ja satunnaisesti baareihin jos istutaan pitkää iltaa samassa paikassa. Sinä voit toki tipata missä haluat.
 
Viimeksi muokattu:
Tippikulttuuri on kyllä top3 typerintä mitä on. Kyllä se lähtökohtaisesti kuuluu olla työnantajan vastuu maksaa työntekijälle tarpeeksi, eikä asiakkaan. Työnantaja sitten hinnoittelee tuotteen/palvelun niin että kaikki ovat tyytyväisiä.

Vähän sama kun tietyissä maissa näytetään veroton hinta, ja kassalla tietysti sitten lisätään verot päälle. Jos käyn ostamassa, ja hinnat ovat esillä, odotan maksavani kyseisen hinnan.
 
Hesessä saa lähes aina hyvää palvelua. ABC:llä tulee käytyä niin harvoin että en osaa sanoa. Itse olen jättänyt tippauksen silti fine dining ravintoloihin ja satunnaisesti baareihin jos istutaan pitkää iltaa samassa paikassa. Sinä voit toki tipata missä haluat.
Harmi, ettei "tavallisen" ravintolan työntekijä ole tippiä ansainnut. Nehän saa vähemmän palkkaakin. Itsehän kohtelen kaikkia tasa-arvoisesti enkä tippaa ketään.
 
Ehkä sun kuvitelmissa, mutta tyyliin Italiassa ei ole tippikulttuuria

Kuten täällä moni jo mainitsi niin ei Italiassa tipata.
Italiassa tippaaminen on vähän yleisempää kuin Suomessa, vaikka ei sielläkään mikään pakko ole. Ravintolassa on usein valmiiksi "coperto" tai "servizio", mutta silti on kohteliasta jättää pari euroa tai 5–10 % jos palvelu oli hyvää. Hotellissa voi antaa siivoojalle tai laukunkantajalle pari euroa. Suomessa tippiä ei odoteta oikeastaan missään, mutta Italiassa se on pieni tapa osoittaa arvostusta.
 
Harmi, ettei "tavallisen" ravintolan työntekijä ole tippiä ansainnut. Nehän saa vähemmän palkkaakin. Itsehän kohtelen kaikkia tasa-arvoisesti enkä tippaa ketään.
Ihmiset saavat erilaista palkkaa erilaisista töistä! En sano kaikki mutta useat fine dining ravintoloiden tarjoilijat ovat koulutettuja esim. viinien suhteen. Ja yleensä moni heistäkin on aloittanut pikaruokalassa tjms. On minullakin pihejä kavereita jotka eivät koskaan tippaa.
 
Italiassa tippaaminen on vähän yleisempää kuin Suomessa, vaikka ei sielläkään mikään pakko ole. Ravintolassa on usein valmiiksi "coperto" tai "servizio", mutta silti on kohteliasta jättää pari euroa tai 5–10 % jos palvelu oli hyvää. Hotellissa voi antaa siivoojalle tai laukunkantajalle pari euroa. Suomessa tippiä ei odoteta oikeastaan missään, mutta Italiassa se on pieni tapa osoittaa arvostusta.

ChatGPT kertoi taas?
Oli sentään omaa ”referointia”?

IMG_1842.jpeg
 
ChatGPT kertoi taas?
Oli sentään omaa ”referointia”?
En tiedä, mistä horiset – minä korjasin virheet, joissa väitettiin, ettei Italiassa olisi minkäänlaista tippikulttuuria. Onko vielä jotain muuta valittamista, vai ymmärrätkö jo lopettaa tuon turhan väännön?
 
En tiedä, mistä horiset – minä korjasin virheet, joissa väitettiin, ettei Italiassa olisi minkäänlaista tippikulttuuria. Onko vielä jotain muuta valittamista, vai ymmärrätkö jo lopettaa tuon turhan väännön?

Jatkoin tänne. Ananas kuuluu pizzaan, mutta ChatGPT ei tälle foorumille.

 
Jatkoin tänne. Ananas kuuluu pizzaan, mutta ChatGPT ei tälle foorumille.

Hienoa että osaat googlettaa, niin minäkin, ja kaikki voivat sieltä käydä nämä tippaamiseen liittyvät faktat tarkistamassa.
 
Ihmiset saavat erilaista palkkaa erilaisista töistä! En sano kaikki mutta useat fine dining ravintoloiden tarjoilijat ovat koulutettuja esim. viinien suhteen. Ja yleensä moni heistäkin on aloittanut pikaruokalassa tjms. On minullakin pihejä kavereita jotka eivät koskaan tippaa.
Näinhän se on. Osa saa työstään parempaa palkkaa, koska osaavat/tietävät jotain enemmän. Siitä syystä onkin hyvä antaa vähän ekstraa palkan päälle. On minullakin kavereita jotka eivät ole turhan tarkkoja rahoistaan ja tippaavat.
 
Näinhän se on. Osa saa työstään parempaa palkkaa, koska osaavat/tietävät jotain enemmän. Siitä syystä onkin hyvä antaa vähän ekstraa palkan päälle. On minullakin kavereita jotka eivät ole turhan tarkkoja rahoistaan ja tippaavat.
Mistäs sä tiedät ettei se ”viinit tunteva” tarjoilija saa jo valmiiksi parempaa palkkaa? Fine dining rafloissa käsittääkseni preppaajat on nälkäpalkalla (hullusti tunteja kk-palkalla) joten nurinkurista tipata ok palkkaa saavaa tarjoilijaa…

Lisäksi et ikinä tiedä kuka se tipin oikeasti saa: tarjoilija, yhteiskassa, omistaja vetää 60%. Eli tippaat hyvää tarjoilijaa ja 3 paskaa saa rahoista 75%…

Järjetön kulttuuri kokonaisuutena… Eiköhän elektroniset maksuvälineet tapa tuon hiljalleen vai alkaa hotlan pikkolo injektoimaan nfc sirua ihon alle että tippaaminen sujuu ilman kolikoita.
 
Mistäs sä tiedät ettei se ”viinit tunteva” tarjoilija saa jo valmiiksi parempaa palkkaa? Fine dining rafloissa käsittääkseni preppaajat on nälkäpalkalla (hullusti tunteja kk-palkalla) joten nurinkurista tipata ok palkkaa saavaa tarjoilijaa…

Lisäksi et ikinä tiedä kuka se tipin oikeasti saa: tarjoilija, yhteiskassa, omistaja vetää 60%. Eli tippaat hyvää tarjoilijaa ja 3 paskaa saa rahoista 75%…

Järjetön kulttuuri kokonaisuutena… Eiköhän elektroniset maksuvälineet tapa tuon hiljalleen vai alkaa hotlan pikkolo injektoimaan nfc sirua ihon alle että tippaaminen sujuu ilman kolikoita.
Samaa mieltä. Siksi tuo kommenttini olikin sarkasmilla maustettu. ;)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
282 101
Viestejä
4 850 854
Jäsenet
78 344
Uusin jäsen
dööps99

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom