Sanoisin, että tippauskulttuuri on rikki, käännetty täysin päälaelleen ja mennyt yhä huonompaan suuntaan. Alkuperäinen idea on hyvä ja kannatan sitä. Arvostetaan kohteliaasti saatua hyvää palvelua pienellä raha bonuksella. Nykyisellään koko tippaus tilanne on muuttunut ja tuntuu enemmänkin pakottavalta ja syyllistävältä. Eli lähtökohta on se, että jos et tippaa, et arvosta työntekijöitä ja heidän palvelunsa oli mielestäsi täysin ala-arvoista.
Itse näen homman niin, että palveluammateissa se hyvä palvelu on oletusarvoisesti leivottuna sisään siihen työnkuvaan ja asiakas maksaa TUOTTEEN hinnassa sen, että juoma/ateria/yms. valmistetaan ja tarjoillaan hänelle. Jos näin ei ole, se on paikan omistajan ja työntekijöiden välinen ongelma, ei asiakkaan. Tippiä ei oletusarvoisesti anneta ja jos annetaan, niin silloin palveluammatissa oleva työntekijä on ylittänyt itsensä / työnkuvansa.
Suomessa tai missään muuallakaan ei tule harrastettua fine diningia. Silloin harvoin kun tulee ravintolassa käytyä, annos on 30 - 50€ ja juomat päälle. Vaikka lompakko antaa myöden, en koe saavani vastinetta 300€ kattaukselle. Oletusarvoisesti en tippaa, mutta joskus tulee sorruttua, ehkä pieneen 5 - 10€ tippiin. Itsellä tippaukseen vaikuttaa eniten hyvä ruoka ja seuran sekä alkoholin aikaansaama hyvä fiilis, ei niinkään tarjoilijoiden erityinen toiminta. Jos tarjoilijan toiminta on normaali+, toki se edesauttaa. Eli jos tippaan, tippaan omaehtoisesti hyvästä fiiliksestä, en siksi että jonkun mielestä näin tulee tehdä.
Ulkomaan lomilla on tullut välillä jätettyä jotain (etenkin turhat kolikot, jos käteispainotteinen maa), tilanteesta ja ruoan hyvyydestä riippuen, en siksi että jonkun mielestä näin tulee tehdä. Yleensä tippaus on kuitenkin johtunut "siirtomaaisäntä" ajattelusta, eli että "Suomessa on niin paljon paremmat palkat, että parempi tuloisena on kohteliasta jättää näille pienituloisille jotain ekstraa". Jenkeissä olen käynyt vain kerran, vuosia sitten. Ravintolat olivat pikaruokaa tai halvahkoja paikkoja, en edes muista mitä tipattiin, ehkä 10-15%, koska maan tapa. Lontoossa vuonna 2000 oli jotenkin ärsyttävää se tippien laskeskelu, kun ei ollut selkeää käsitystä pitääkö vaiko ei.
Tippikulttuurin mahdollinen lisääntyminen Suomessa on paskaa, tosin siihen ei tarvitse lähteä mukaan ja erittäin harvoin tippaan. Ulkomaillakin jätän defaulttina tippaamatta, toki on kohteliasta seurata maan tapoja (toki joillekin pakollisille 20% tipeille voi lähinnä nauraa), mutta ei kannata opettaa tippikulttuuritonta maata huonoille tavoille. Tippikulttuurittomassa maassa, kuten Suomessa, tippamisessa on myös vähän sellainen alaspäin katsova "nyt on massia päällä" fiilis. Ja fine diningeissa kun käynee vähän paremmin tienaavat, niin näytetään vähän naapuripöydälle varallisuutta. Tippaamattomuus ei ole mitään käytöstapojen puutetta ja junttimaista, olet jo maksanut palvelusta ostamasi tuotteen hinnassa. Tarjoilijan suorittama palvelu ei ole kovin henkilökohtaista, verrattuna vaikkapa parturiin... enkä tippaa parturianikaan, vaikka silläkään alalla ei palkoilla juhlita.