Virallinen kinkunpaisto 2020 + muut jouluruuat ja juomat (oli 2017/2018/2019)

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
7 598
Avataan uusi ketju tälle vuodelle.

Oma harjoituskinkku (Mikkosika) ja parhaillaan uunissa lempeissä löylyissä.

Lisään tähän postaukseen myöhemmin kuvan valmiista tuotoksesta.


IMG_20201204_070100.jpg

1.jpg

2.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Suosituksia tuommoisista pienistä (tyyliin 1-3kg) kinkuista, jotka olis lähellä sitä ns. perinteistä kinkkua (onko se nyt harmaasuolattu sitten)? Lienee juurikin avauspostauksessa näkyvä, entäs esim. Kivikylän 2-3kg juhlakinkku. Kaikenmaailman rullakinkut on ainakin sellaista skeidaa, että hyi olkoon. Mutta ei jaksaisi mitään 5kg+ mötikkääkään
 
Joku paikallinen pienemmän lihamestan kinkku vois olla hyvä, tuoresuolattu juhlakinkku. alkaa usein reilusti kilosta painot
 
Kävin hakemassa eilen varsinaisen joulukinkun (Atrian luuton pakastekinkku 3,99€/kg), jolla on painoa 6kg ja tulee riittämään hyvin kun tänä vuonna ei ole ketään muita syöjiä.

Joulun jälkeen täytyy käydä vielä poistamassa alennuksesta juhannuskinkku pakkaseen.
 
Ei täälläpäin ihmeellisiä kikkailuja tehdä tänä vuonna. Viime vuonna sinappi-korppujauho kuorrutus oli ekana päivänä hyvää, mutta seuraavina päivinä ei niinkään.

Itse pohtinu joulun jälkeen, jos saisi pikkukinkun halvalla, niin kokeilisi ylikypsää kinkkua omaksi huviksi.
 
Pienellä lämmöllä savustetunakin tulee oikein hyvää.
 
Mikä olisi paras kinkku jota ei ole suolattu aivan ylitse? Hyvä että pystyy hernekeittoa tekemään jämistä kun tulee siitäkin liian suolaista.
 
Oma kinkku ostettuna ja kahdelle aikuiseele semmonen 6kg juhla. Sitten on myös ostettu pari hyvää vodkaa, jotain Liettualaista ja Stolisnajaa. Jouluna saa juoda mutta ei saa olla kännissä.

Kyllähän se niin on että kinkku syödään aina kuumana ja parhaimmillaanhan se on siinä 2-3h paistamisesta kun vetäytynyt mutta lämmin. Siihen sitten extra suolaa ja mahdollisesti sinappia ja ääntä kohden koko yö. Välillä vessaan ja taas syömään lisää. Takka päällä ja joku hyvä sarja tai leffamaratoni katsontaan.
Sitten ajattelin jatkaa viime jouluna perinteen aloittanutta keskiyön saunaa, jolloin ensimmäinen saunasetti on illalla ja sitten kaiken hässäkän ja systeemien jälkeen keskiyöllä uudelleen löylyyn yksin ja rauhakseltaan.

Mutta sitten ihan asiaan.
Heittäkääpä jotain ideoita periteisten kinkun ja laatikoiden lisäks joulupöytään. Viime vuonna oli Hasselbackan perunoita jotka oli aivan loistavia, mutta vähän turhan raskas joulupöytään. Jotain vähän vastaavaa mitä vois kokeilla. Ei kalaa.
 
Mutta sitten ihan asiaan.
Heittäkääpä jotain ideoita periteisten kinkun ja laatikoiden lisäks joulupöytään. Viime vuonna oli Hasselbackan perunoita jotka oli aivan loistavia, mutta vähän turhan raskas joulupöytään. Jotain vähän vastaavaa mitä vois kokeilla. Ei kalaa.
Itse kokeilin viime viikolla porsaankyljyksen lisukkeen tämän reseptin paahdettuja perunoita. Oli kyllä aika namua! Pottu on toisaalta aika tuhtia, mutta näiden etikkaisuus oli aika hyvää vastapainoa possulle.
 
Itse kokeilin viime viikolla porsaankyljyksen lisukkeen tämän reseptin paahdettuja perunoita. Oli kyllä aika namua! Pottu on toisaalta aika tuhtia, mutta näiden etikkaisuus oli aika hyvää vastapainoa possulle.
Hyvältä näyttää mutta tosiaan voipi olla aika tuhtia.

Olis muuten melkoinen veto rykästä joulupöytään laatikoiden ja kinkun kaveriks kunnon kesäinen hyrskypottu :D Vois olla makuhermot kierossa :D
 
Vodkan lisäksi joku digestiivi jos tosiaan aiot syödä kinkun ykkösellä. Fernet Branca?

 
Ostin kioskilta tommoisen "Hockey pulveri" salmiakkirasian ja ajattelin sekoittaa sen sinapin ja kananmunan keltuaisen kanssa kinkun kuorrutukseen.

super-salmiakki-hockey-pulveri-12-g.jpg
 
^ Katselin jo äkkiseltään että mitä nuuska tekee kinkunpaisto ketjussa :hmm:
 
No onhan sitä olemassa Turkin pippuri sinappi respetejä. Miettiny jos tekis Mega Hoteista sinapin, niin kuinka tujua tavaraa olisi :lol:
 
Viime vuonna sinappi-korppujauho kuorrutus oli ekana päivänä hyvää, mutta seuraavina päivinä ei niinkään.
Joo, itekin jättänyt kuorrutteet sikseen, kun yks joulu vedin BBQ kastike-korppujauhosta hunnun. Alko BBQn maku tökkiin jo samana iltana. Jos jotain niin pelkkä kananmuna-korppujauhoseos.
Kyllähän se niin on että kinkku syödään aina kuumana
Odotinkin jo tätä, jäänyt nimimerkki mieleen. :D Ei voi ymmärtää, haisee sianpierulle lämpimänä. :grumpy: Vedätkö sitten mikroon tai uuniin seuraavien päivienkin siivut?
 
Täällä "kinkkuna" aina paistettu laadukas porsaan ulkofilee. Siihen päälle kotitekoiset sinapit ja kuorrutteet. Hyvää tulee ja ei tarvitse syödä seuraavaa kahta viikkoa.
 
Ensimmäinen 5kg luuton Atria kinkku paistettu tälle vuodelle. On se jumalaisen maukasta. Paistoin ylikypsäksi(82c), on murea ja omaan makuun sopivan kuiva.
 

Liitteet

  • IMG_20201220_112844.jpg
    IMG_20201220_112844.jpg
    5,7 MB · Luettu: 262
Eilen käytiin hakemassa tuoresuolattu, 5,5kg luuton juhlakinkku. Keskiviikkona ois tarkoitus tuo paistaa. Kauas tuo sais olla huoneenlämmössä ennen uuniin laittoa? Tunnin per kilo oli HK:n sivuilla maininta.
 
Viimeksi muokattu:
Odotinkin jo tätä, jäänyt nimimerkki mieleen. :D Ei voi ymmärtää, haisee sianpierulle lämpimänä. :grumpy: Vedätkö sitten mikroon tai uuniin seuraavien päivienkin siivut?
Lämpimänä aivan parasta ja silloin syödään kunkusta suurin osa. Seuraavina päivinä sitten joko kylmänä tai mikron kautta. Kyllä se kylmänäkin menee mutta lämpimänä se on parasta ja parhaimmillaan.
 
Eilen käytiin hakemassa tuoreseuolattu, 5,5kg luuton juhlakinkku. Keskiviikkona ois tarkoitus tuo paistaa. Kauas tuo sais olla huoneenlämmössä ennen uuniin laittoa? Tunnin per kilo oli HK:n sivuilla maininta.
Jos maltat odottaa, niin semmoinen +10 °C olisi passeli kinkun sisälämpötila ennen uuniin laittamista.
 
Eilen käytiin hakemassa tuoreseuolattu, 5,5kg luuton juhlakinkku. Keskiviikkona ois tarkoitus tuo paistaa. Kauas tuo sais olla huoneenlämmössä ennen uuniin laittoa? Tunnin per kilo oli HK:n sivuilla maininta.
Kyllä se siellä uunissa lämpenee. Itse en ole tainnut koskaan muistaa ottaa lihoja lämpenemään ennen uunitusta, ja aina on tullut hyvää. Snellmanilla kokeilivat iskeä kinkun jäisenä uuniin ja hyvää tuli siitäkin. Jäinen kinkku suoraan uuniin | Herra Snellman

Ainoa riski kylmän lihan laittamisessa suoraan uuniin lienee siinä, että pinta voisi ehtiä kuivumaan ennen kuin klöntti on sisältä kypsää, mutta paistopussin tai folion kanssa ei ole sitä murhetta.
 
Omien havantojen mukaan kinkusta lähtee vähemmän nestettä, kun sen sisälämpötilan antaa nousta +10 °C asteen tuntumaan ja kinkku jää mehukkaamaksi, kun käyttää paistaessa paistopussia.
 
Siellä se pieni 3 kilon kinkku muhii uunnisa ja 73 asteessa menossa. Targetti on 81, eli hieman murakan puolelle tarkoitus.

Tässä vaiheessa paistoa pitää todeta että kinkun paisto ja se, että emäntä + muksut on anoppilassa voi aiheuttaa pientä hiprakkaa heti maantaina. Metallimusiikki langasta kappaleita soimaan, niin tässähän se ilta menee :)
 
Huomenna laitetaan kinkku kylpyyn. Muistaakseni viime vuonna 24h/72°C. Samalla mennään..
 
Huomenna kaveri uuniin, tavoite lämpötila noin 85+ eli reilusti murean puolelle. Päälle sinappi korppujauhoja.
 
Kävin hakemassa tänään digitaalisen paistomittarin ja luultavasti huomenna menee possunperse uuniin, jotta saan aattona keskittyä muihin hommiin (syömiseen ja juomiseen).
 
Huomenna kinkku pussiin ja uuniin. Sen jälkeen kotoa opittu "pahe". Kuumat kinkkurasvat astiaan ja sinne voi sitten dippailla ruisleivän palasia. Montaa palasta ei viitsi syödä ja jano tuossa tulee, eli pitää varata muutama kylmä olut tuohon hommaan.
 
Huomenna kinkku pussiin ja uuniin. Sen jälkeen kotoa opittu "pahe". Kuumat kinkkurasvat astiaan ja sinne voi sitten dippailla ruisleivän palasia. Montaa palasta ei viitsi syödä ja jano tuossa tulee, eli pitää varata muutama kylmä olut tuohon hommaan.
Itse lirutan kinkkurasvat aina jääpalapusseihin ja laitan pakastimeen. Toimii hyvin "lihaliemikuutioina" keittojen ja kastikkeiden maustamisessa tulevana vuotena.
 
Itse lirutan kinkkurasvat aina jääpalapusseihin ja laitan pakastimeen. Toimii hyvin "lihaliemikuutioina" keittojen ja kastikkeiden maustamisessa tulevana vuotena.
Vain jos haluaa että kaikki ruuat maistuu joulukinkulta. Tossa on kyllä niin voimakas maku että jos tota käyttää vähääkään niin ruoka kun ruoka maistuu kinkulta.
 
Huomisen valmisteluja, eli kinkku parvekkeelta sisälle stryroxiseen kylmälaukkuun lämpeämään, ennen huomista uuniin laittamista.

kinkku-sulamaan.jpg
 
Nasu meni uuniin lämmittelemään. Ensin 30 min n. 180 asteessa koska kiertoilmauuni ja tällä hetkellä n. 80 asteessa kunnes sisälämpötila on 76 astetta.
 
Voi prkl, niinhän siinä kävi, että pitkäksi meni. Uni maistui yllättävästi ja kintun mittari näytti 110 astetta! Noh, posin kautta. Rouva pyysi mureampaa tänä vuonna ja sitä nyt saa.
Taidan kuitenkin hakea viereen savukalkkunaa ja tuplalohet jos tuosta ei ole kuin koristeeksi.
 
Voi prkl, niinhän siinä kävi, että pitkäksi meni. Uni maistui yllättävästi ja kintun mittari näytti 110 astetta! Noh, posin kautta. Rouva pyysi mureampaa tänä vuonna ja sitä nyt saa.
Taidan kuitenkin hakea viereen savukalkkunaa ja tuplalohet jos tuosta ei ole kuin koristeeksi.
Tuliko kinkusta lusikkaruokaa, eli meneekö ihan murusiksi leikatessa?

Itselläni on pari asiaa, joita en koskaan jätä valvomatta päälle. Ensimmäinen on uuni ja toinen on pesukone.
 
Täälläkin vähän pitkäksi, 85 astetta oli kinkku. Yleensä paistanut siihen 76-78 paikkeille. Ihan syötävää kyllä, vaikka saatanan suolaista. 4 viipaletta ja päälle piti juoda puoli litraa vichyä.
 
kyllä tuo 110 on jo pitkälle kiinteää ainesta :), yleensä teen itse 88-90 väliin, kerran meni pitkäksi 94:ään ja se oli jo vähän kuivahkoa.
 
Täälläkin taisi joku vuosi olla keskustelua mangalitzan kinkusta? Kiinnostaisi kokemukset karvasian kinkuista ja etenkin mihin asti porukka on sitä kypsentänyt. Henk. koht. suosinut enenmmän kosteampaa/vähemmän mureaa perinteisen kinkun kohdalla, mutta pitäisikö tuon kohdalla miettiä pidemmälle menemistä? Tuommoinen 5kg poika odottaa siis saunomista.
 
Tuuppasin 7,1kg mötkön aamulla brikettiweberiin ja näyttäs olevan 77C nyt, 82 asti meinasin antaa olla. Omenasavut oli alussa mukana.
 
Valmistus:
  • laitoin kinkun 30 minuutiksi 200 asteiseen uuniin kun kinkun sisälämpötila oli +12 °C astetta
  • 30 minuutin jälkeen pudotin uunin lämpötilan 100 °C asteeseen
  • otin kinkun pois uunista, kun digitaalinen sisälämpötilamittari hälytti 78 °C asteesta
Kuorrutus:
  • kulhoon yksi munankeltuainen
  • kolmea eri sinappia
  • pari rkl juoksevaa hunajaa
  • yksi purkki salmiakkijauhoa
  • lopuksi päälle korppujauhoja ja kinkku uudestaan uuniin 225 °C asteessa kiertoilmassa noin 10 minuutin ajaksi
Onneksi valmistin kinkun tänään, koska kaikkinensa valmistamisessa meni aikaa 10,5 tuntia ja huomenna saa keskittyä syömiseen ja juomiseen.

Kinkkurasvan otin tietenkin talteen ja liruttelin ne jääpalapusseihin ja laitoin pakastimeen. Käytän niitä sitten pitkin tulevaa vuotta keittojen ja kastikkeiden maustamisessa.

Teen varmaan ruumiinavauksen ja maistan, kun kinkku on vähän jäähtynyt.

1.JPG

pois-uunista.JPG

2.JPG

3.JPG

kinkkurasva.JPG
 
Tilasin tuoresuolatun (2,8kg) tuosta lihakauppiaalta, meater+ näytti 73 astetta kun otin uunista ja nousi 74. Huomenna on tarkoitus pistää weberiin lämpeämään ja savustumaan ennen syömistä ja samalla kokis-pohjainen glaseeraus.
 
Tilasin tuoresuolatun (2,8kg) tuosta lihakauppiaalta, meater+ näytti 73 astetta kun otin uunista ja nousi 74. Huomenna on tarkoitus pistää weberiin lämpeämään ja savustumaan ennen syömistä ja samalla kokis-pohjainen glaseeraus.
Eipä taida savu kypsään lihaan kummosesti tarttua.
 
Kertokaas tyhmällä millä kiertoilmaasetuksella kinkku pitäisi paistaa?
Mulla on uusi liesi ja siinä on useampi kiertoilma-asetus, mutta meidän mallista puuttuu juuri ne millä luulin että kinkku paistettaisiin. Alla olevassakuvassa on kaikki toiminnot mitä meidän uunissa on. Ruksatut puuttuu.
upo.jpg
 
Kinkku pussiin ja kiertoilma käyttöön vasta viimeisenä kuorrutuksessa.

Eihän sen kinkun tarvitse olla kiertoilmassa lainkaan, vaikka paistaisi ilman kinkkupussia. Tärkeintä on tasainen 100-110 astetta.

Jos nyt on pakko käyttää kiertoilmaa, niin laittaisin ohjeesta oikealta ylhäältä olevan asetuksen käyttöön.
 
Kinkku pussiin ja kiertoilma käyttöön vasta viimeisenä kuorrutuksessa.

Eihän sen kinkun tarvitse olla kiertoilmassa lainkaan, vaikka paistaisi ilman kinkkupussia. Tärkeintä on tasainen 100-110 astetta.

Jos nyt on pakko käyttää kiertoilmaa, niin laittaisin ohjeesta oikealta ylhäältä olevan asetuksen käyttöön.
Mä en noista puseista välitä ku en tykkää keitetyistä kinkuista ja kiertoilma ainakin teoriassa kypsentää tasaisemmin. Mutta lämpötilahan siinä tärkein on.
 
Mä en noista puseista välitä ku en tykkää keitetyistä kinkuista ja kiertoilma ainakin teoriassa kypsentää tasaisemmin. Mutta lämpötilahan siinä tärkein on.
Kiertoilman voisi laittaa päälle vaikka viimeisien tuntien ajaksi, mutta en laittaisi itse ehkä ihan alusta saakka, koska kinkku täytyy kuitenkin paistaa 30 ensimmäistä minuuttia 200 asteessa ja silloin saattaa alkaa jo ylhäällä oleva kamara läskeineen palamaan ja kinkun narut käryämään.

Kiertoilmassa on vähän sama efekti kuin jos puhallat kuumassa saunassa omaan ihoon.
 
Kiertoilman voisi laittaa päälle vaikka viimeisien tuntien ajaksi, mutta en laittaisi itse ehkä ihan alusta saakka, koska kinkku täytyy kuitenkin paistaa 30 ensimmäistä minuuttia 200 asteessa ja silloin saattaa alkaa jo ylhäällä oleva kamara läskeineen palamaan ja kinkun narut käryämään.

Kiertoilmassa on vähän sama efekti kuin jos puhallat kuumassa saunassa omaan ihoon.
Mulla oli nyt ensimmäiset 30min 200c ilman kiertoilmaa ja sen jälkeen tasalämmöllä ilman kiertoilmaa 110c vajaa kolmisen tuntia ja nyt kun sisälämpö on sen reilu 50c niin tökkäsin kiertoilman päälle ja 110 asteessa mennään loppuun saakka. Tavoitelämpö olis joku 86c mikä hyväksi havaittu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
279 095
Viestejä
4 800 415
Jäsenet
77 881
Uusin jäsen
Jjhä

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom