Virallinen kinkunpaisto 2025 + muut jouluruoat ja juomat

Liittynyt
08.11.2018
Viestejä
1 219
Muutettu ja nykyään omistetaan leivari joten kinkun paisto kokeillaan varmaan tällä. Pikkukinkku tuli ostettua tuossa jo testiin miten onnistuu ja saa lämpöjä pidettyä.
 
Eilen tuli ostettua Halpa Hallista 6,2kg potkallinen Atrian juhlakinkku. 4,99e kg. Ehkä ens viikonloppuna jo paisteltava.
 
Firma tarjoaa tänäkin vuonna kinkun tai puolikkaan savukalkkunan. Otin ekaa kertaa savukalkkunan koska kinkun syönti on vähentyny vuosi vuodelta kun ei ne ole enää niin hyviä kuin aikoinaan. Lienee varmaa osasyynä vähärasvaisuus ja vähäsuolaisuus ja ns. "navetan maku" mikä johtuu näistä kastroimisjutuista.

Mutta toki pieni kinkku tehdään, ilman muuta, mutta tommonen 5-6kg alkaa olemaan vähän turhan iso, joten jotain 4-4,5kg täytyy metsästää.
Muutenhan joulukinkku on parhaimmillaan kun se on lämmintä, eli tunti pari uunista ottamisen jälkeen. En ole niinkään kylmän kinkun ystävä vaikka kyllä se menee, mutta omiin tapoihin kuuluu paistaa kinkku aattona ja syödä se kuumana.

Ja toki juomistakin jouluna pitää olla, ja hyvä vodka toimii illan istuskelussa takan edessä Netflixiä katsellessa. Muiskaa, että jouluna saa juoda, mutta kännissä ei saa olla.
 
Onkohan tollanen hk viljaporsaan harmaasuolattu kinkku (n. 5kg) ihan ok?
Katoin et olis lähikaupassa tarjouksessa, oliko se ny 5.99kg, meinasin jos tollasesta väsäis harjoittelukinkun kamadolla…
Myös prismassa olis kotimainen kinkku 3.99kg mutta n. 10kg, kumpihan noista mahtaa olla parempaa?
 
Onkohan tollanen hk viljaporsaan harmaasuolattu kinkku (n. 5kg) ihan ok?
Katoin et olis lähikaupassa tarjouksessa, oliko se ny 5.99kg, meinasin jos tollasesta väsäis harjoittelukinkun kamadolla…
Myös prismassa olis kotimainen kinkku 3.99kg mutta n. 10kg, kumpihan noista mahtaa olla parempaa?

Miksi harjoitella, ei se siitä mihinkään muutu :)

Ei niissä käytännössä ole mitään eroa kuin kilohinnassa. Isompi jos tarvitsee enemmän ja pienempi jos vähemmän..
 
Noissa kinkuissa kannattaa vähän katsella vesi- ja suolapitoisuuksia. Itse olen huomannut että parhaat kinkut on ne missä on vähinten vettä mutta eniten suolaa. Joskin nykyään kinkun osto maun kannalta on melko tuuripeliä kun saatat saada hyvän kinkun tai ns. hormonikinkun joka haisee ja maistuu ihan navetalta.
 
Muutettu ja nykyään omistetaan leivari joten kinkun paisto kokeillaan varmaan tällä. Pikkukinkku tuli ostettua tuossa jo testiin miten onnistuu ja saa lämpöjä pidettyä.
Leivarissa tulee hyvä kinkku. Ihan erilainen kuin kuivassa sähköuunissa.
Nykyään teen kamadossa. Tulee vielä parempi.
 
Miksi harjoitella, ei se siitä mihinkään muutu :)

Ei niissä käytännössä ole mitään eroa kuin kilohinnassa. Isompi jos tarvitsee enemmän ja pienempi jos vähemmän..
No kun en ole kinkkua tehnyt missään muodossa ennen, niin harjoituskinkku siinä mielessä että tietää tekeekö esim vähän kypsemmän vai raaemman sit lähempänä joulua…

Ja käsittääkseni noissa on aika paljonkin eroa, eikai niitä muuten myytäis niin et hinnat on 3-30e/kg…
 
No onhan niissä kinkuissa eroja mutta eniten vaikuttaa miten sen tekee. Sanotaanko näin että yleisesti 78-82C sisälämpöön ku vetää niin tulee hyvä. Jotkuthan ottaa jo jossain 72 ulos ja toiset 85 jne.
 
No kun en ole kinkkua tehnyt missään muodossa ennen, niin harjoituskinkku siinä mielessä että tietää tekeekö esim vähän kypsemmän vai raaemman sit lähempänä joulua…

Ja käsittääkseni noissa on aika paljonkin eroa, eikai niitä muuten myytäis niin et hinnat on 3-30e/kg…

Oletukseni kysymyksesi mukaan oli, että myös tuo kotimainen (vai Kotimaista) olisi myös harmaasuolattu.
 
Joo sinne 92 asteeseen olis itelläni ideana tehdä.
Puolet menee vaimon kaverille ja sieltä ilmoitettiin että pitää olla super ylikypsää ja hän ei syö jos se on sellasta ”limaista” eli jotain muuta ku kuivaa 😁
 
Pitänee taas kytätä alennuskinkkuja joulun jälkeen. Tuohon hintaan sai vuosi sitten K-Marketista.

ScreenShot458.jpg
 
Ite just vedin atrian 6.5kg kinkun potkalla maaliin asti.
87c vedin ja päälle kuorrutus.
Ihan saatanan hyväää tuli 😁
 
Siinä 82-86 välillä on yleensä tullut otettua uunista ulos, jos tänä vuonna kokeilisi vaikka 87-90 vaihtelun vuoksi. Noin 4-4,5kg on hyvä.

Meinasin paistaa kinkun valmiiksi jo Sunnuntaina. Lähdetään aaton jälkeen reissuun ja aattoa vasten yöllä ei jaksa säätää, niin otan pienen varaslähdön ja napostelen siivuja jo vähän etukäteen.
 
Tämä vuonna koriin tipahti HK:n tuoresuolattu luuton juhlakinkku. Oli Prismassa kilohinnaltaan halvin, 6,49€/kg. Ensimmäinen joulu muulla kuin pakasteella. Tosin, kuukausi sitten paistoin itselleni muutaman kilon Tammisen tuoresuolatun pikkukinkun, kun oli -30%. Nappasin liian aikaisin pois uunista, mutta oli hyvää.

Itselläni ollut perinteenä yrittää kinkunvalvojaisia hyväuskoisena erikoisoluiden kanssa, sammua kesken ja herätä aamulla sohvalta nenään leijuvaan kinkun tuoksuun ja nostaa kinkku sitten uunista. Sisälämpötila jotain 85-95 välillä ja joka kerta yhtä hyvää! Tykkään tuollaisesta eniten ja aijai, ne palat, mitä verkkoon jää kiinni. Lämpösiä herkkupaloja sinapin kera heti aattoaamusta suuhun, riisipuuroa ei tarvita.
 
Asiasta toiseen, mutta olenko ainoa jonka mielestä joulukinkut oli "ennen" paljon parempia? Sanotaanko n.20-25v sitten? Tuntuu että nämä "nyky" kinkut ei maistu enää samalta.. liekkö sitten että läskiä noissa ei ole enää oikein nimeksikään ja suolaakaan tuskin niin paljon. Ja varmaan tolla rypsiporsas-villitykselläkin on oma tekemisensä asian kanssa.
En tosin tiedä onko kovin moni tekkiläinenkää näin vanha, mutta varmaan meitä gubbejakin jokunen löytyy :D
 
Asiasta toiseen, mutta olenko ainoa jonka mielestä joulukinkut oli "ennen" paljon parempia? Sanotaanko n.20-25v sitten? Tuntuu että nämä "nyky" kinkut ei maistu enää samalta.. liekkö sitten että läskiä noissa ei ole enää oikein nimeksikään ja suolaakaan tuskin niin paljon. Ja varmaan tolla rypsiporsas-villitykselläkin on oma tekemisensä asian kanssa.
En tosin tiedä onko kovin moni tekkiläinenkää näin vanha, mutta varmaan meitä gubbejakin jokunen löytyy :D
En ole samaa mieltä. Ollaan syöty monta vuotta Votkinsin luullista kinkkua ja hyvää on jos kinkusta tykkää. Luu on se juttu mielestäni ja nämä luuttomat eivät onnistu yhtä hyvin. Läskiäkin tuntuu olevan reilusti Votkinsin kinkuissa. Halpiksista en tiedä kun en ole sellaisia piiiitkään aikaan ostanut.
 
En ole samaa mieltä. Ollaan syöty monta vuotta Votkinsin luullista kinkkua ja hyvää on jos kinkusta tykkää. Luu on se juttu mielestäni ja nämä luuttomat eivät onnistu yhtä hyvin. Läskiäkin tuntuu olevan reilusti Votkinsin kinkuissa. Halpiksista en tiedä kun en ole sellaisia piiiitkään aikaan ostanut.
Votkinsin tuorekinkkuja itse syönyt viimeiset n.5v vuotta eikä ne pahoja ole, mutta ihan eri makuisia verrattuan parinkymmenen vuoden taakse.
 
Votkinsin tuorekinkkuja itse syönyt viimeiset n.5v vuotta eikä ne pahoja ole, mutta ihan eri makuisia verrattuan parinkymmenen vuoden taakse.
Millä tavalla ne on erilaisia. Suolaa, rasvaa, lihaa eri määrä? Kinkussahan ei ole sinällään mitään mausteita. Eihän ole mahdollista että aika olisi kullannut muistot? Ihmisen on aika vaikea vertailla luotettavasti makuja vuosikymmenien taakse pelkän muistin varassa.
 
Millä tavalla ne on erilaisia. Suolaa, rasvaa, lihaa eri määrä? Kinkussahan ei ole sinällään mitään mausteita. Eihän ole mahdollista että aika olisi kullannut muistot? Ihmisen on aika vaikea vertailla luotettavasti makuja vuosikymmenien taakse pelkän muistin varassa.
Niin kun en tiiä, siks kysyin. Muistan vaan että oli eri makuisia kuin nykyään, mutta en osaa eritellä miksi. Mutta mitä sikaan tulee, niin se on kyllä yleisesti muuttunut tässä 20v sisällä, en tiedä miksi, mutta on muuttunut. Aikoinaan käytin esim jauhelihassa sika-nautaa, mutta jossain välissä se alkoi haista ja maistua paskalta niin lopetin. En tiiä mikä siinä tuli. Teorioita on monia, mm. kastrointisysteemit nykyään jättää hormooneja lihaan mitkä aiheutaa haju ja makuhaittoija ja samoin tämä terveellinen "rypsiporsas" trendi. Mutta en tiedä mikä aiheuttaa ja siksi kysynkin että onko muilla samaa huomiota.. ja nimenomaan näistä 20v+ takaisista asioista.
 
Niin kun en tiiä, siks kysyin. Muistan vaan että oli eri makuisia kuin nykyään, mutta en osaa eritellä miksi. Mutta mitä sikaan tulee, niin se on kyllä yleisesti muuttunut tässä 20v sisällä, en tiedä miksi, mutta on muuttunut. Aikoinaan käytin esim jauhelihassa sika-nautaa, mutta jossain välissä se alkoi haista ja maistua paskalta niin lopetin. En tiiä mikä siinä tuli. Teorioita on monia, mm. kastrointisysteemit nykyään jättää hormooneja lihaan mitkä aiheutaa haju ja makuhaittoija ja samoin tämä terveellinen "rypsiporsas" trendi. Mutta en tiedä mikä aiheuttaa ja siksi kysynkin että onko muilla samaa huomiota.. ja nimenomaan näistä 20v+ takaisista asioista.
Väri on ainakin edelleen sama sika-naudassa kuin ennenkin ja vaaleus riippuu sianlihan ja sen rasvan määrästä. Siinä olen kyllä samaa mieltä että sika ei haissut niin pahalle aikanaan jauhelihassa, mutta laitan ite sen piikkiin että sianliha ei enää ole vaan oma suosikki koska oma maku on "kehittynyt" ja nuorena sillä ei ollut niin väliä. Sanoisin että ennen käytettiin parempia ruhonosia jauhelihaan kuin nykyään. Joulukinkun kohdalla en ole hajuhaittoja huomannut. Ennen muuten pakastelihaa käytettiin huomattavasti vähemmän kuin nykyään jolloin paistotulos on yleensä parempi.

P.S. Olen ollut lihatehtaassa töissä näiden asioiden äärellä jos sillä on mitään väliä (en joulukinkkujen niinkään).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
295 549
Viestejä
5 047 212
Jäsenet
80 903
Uusin jäsen
K2bizza

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom