Yleiskoneet

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Fox-x
  • Aloitettu Aloitettu
Ankarsrumin kohdalla jonka nykyään omistan, on vaikea kuvitella että teho loppuisi kesken kun siinä on 1500W suoraveto DC moottori. Jenkeissä 650W kun on eri sähköjärjestelmä, mutta sielläkin yleisesti kuvataan tehon riittävän aivan kaikkeen ongelmitta. Ei se nyt ideaali ole paksuun 3.5kg taikinaan, mutta outoa ajatella että tehot ei riitä kun se moottori jaksaa vetää vaikka pienoislentokonetta.

Kun eihän noissa malleissa vaikka lukisi 1000W kerro muuta kuin sen paljonko se voi imeä sähkövirtaa, ei sitä miten tehokas moottori.

Ostin ensin kenwood master chef mallin. Ei tuo vertailun lippulaiva, mutta tehot samaa luokkaa. Palautin tuotteen kun 1.5kg pizzataikina aiheutti tilanteen jossa jouduin kaksin käsin pitämään koneesta kiinni jotta ei lennä tasolta lattialle.

Ankarsrum on vaatinut opiskelua, mutta todellakin tuntuu laitteelta joka kestää vuosikymmeniä, eikä tarvitse mitään moottorin ylikuumenemista miettiä kuten kenwood ja ankarsrum malleissa tyyliin max 3 X 2 min kahden kilon taikinan vaivaus. Sitten ihmetellään kun laite kärähti jos tekee vaivaa yli suositusten mukaisen maximi ajan. Sopii ne kilon taikinan vaivaamiseen ja muuten toimivia laitteita.

Nykyään teen kerralla aina 15 x 250g taikinan 65%-70% hydraatiolla pizzapohjia. Eikä mitään ongelmia ankarsrumilla, mutta olihan siinä eri tavalla opeteltava laitetta käyttämään kun toimintalogiikka poikkeaa valtavirrasta.

Toinen ostohetkellä mielessä ollut laite oli wilfa pro baker, mutta 250e hintaero sai kääntymään ankarsrumiin.

Jos raha ei olisi muuttuja, niin olisin varmaan päätynyt wilfaan alunperin.
Itsellä ollut viime vuoden BF:sta asti ollut Ankarsum, mutta edelleen teen mieluummin poolish-taikinat käsin. Suorataikinaan tuo sopii hyvin, mutta silloinkin kun sitkoa alkaa muodostua tarpeeksi, niin tuo taikinapallo alkaa pyöriä kulhon ja rullan välistä. Eikä tuo omasta mielestä vastaa käsin vaivausta tai spiraalikoneiden toimintatapaa. Siirränkin yleensä autolyysin ja suolan lisäämisen jälkeen taikinan pöydälle rest n fold jatkokäsittelyyn. Jos nyt ostaisin, niin laittaisin Wilfa Probakerin tai KYS:n, mutta Wilfassa tuo hinta pomppasi viime talven hinnoista turhan paljon.
 
Jos yleiskoneiden testit kiinnostaa niin Kuluttaja-lehdessä on noita ollut. Viimeisimmän testin voittajat löytyi Boschilta ja Philipsiltä. "Hyvä ostos" maininnan sai Kenwood. Maksullinen artikkeli.
 
Jos yleiskoneiden testit kiinnostaa niin Kuluttaja-lehdessä on noita ollut. Viimeisimmän testin voittajat löytyi Boschilta ja Philipsiltä. "Hyvä ostos" maininnan sai Kenwood. Maksullinen artikkeli.
Yleiskoneina varmaan jees, mutten varmaan pullataikinaa kummempaa noilla tekisi. Riippuu omista tarpeista, ei taikinakoneella vaahdoteta kermaa jne :D
 
Etsinnässä tehokas yleiskone puntarilla. Olisiko ehdotuksia laitteesta ja tarjoukset kiinnostaa aina.
 
Etsinnässä tehokas yleiskone puntarilla. Olisiko ehdotuksia laitteesta ja tarjoukset kiinnostaa aina.
Ei kokemusta tästä laitteesta mutta vaaka siinä ainakin on ja 10 vuoden moottoritakuu.

Samantapainen ilman vaakaa oleva mutta 200W tehokkaampi Chef Elite XL on ainakin suoriutunut kaikesta mitä sillä olen teettänyt, eli normaaleja hiivataikinoita ja satunnaista lisälaitteiden operointia. Ainakin näissä isokulhoisissa Kenwoodeissa täytyy kyllä taikinan vaivaamisen alkupuolella kertaalleen sekoitella kulhon reunoille jäävät jauhot taikinan joukkoon muovisella taikinalastalla, Ei ole itselleni ollut kohtuuton vaiva mutta pienehkö miinus kuitenkin.
 
Itseä on alkanut hatuttamaan Kitchen Aidin rajoitteet leiväntekemisessä (hitaus, huono mixaus + ei jaksa vääntää vähänkään suurempaa matalan nestetason taikinaa), niin tässä vakavasti jonkin aikaa pyöritellyt kunnollisen taikinakoneen harkintaa.

Ensin tuli vastaan muutaman jenkkiblogin hypettämät italalaiset vehkeet(Sunmix/Famag), mutta hinnat hieman hirvitti, niin rupesin ensin tutkimaan ns. halpisvaihtoehtoja. Alibabassa on sanotaanko listahinnalta ihan OK:lta vaikuttavia laitteita, (siinä 400 pinnassa, ZBX/Guangzhou Zhibao food -nimisestä toimijasta löytyy ainakin kokemuksia ja heillä esittely/myyntivideoita myös YT:ssä), mutta loppupeleissä ne itseä kiinnostavat vaihtoehdot tarjosivat vähintään satasen postikuluja laitehinnan päälle, jonka päälle tulisi sitten tietenkin tullialvit => hinta-etu eurooppalaisiin vaihtoehtoihin lähes katoaa. Sitten tietenkin tää että Euroopassa myös myydään jo näitä samoja laitteita eri brändien alla - esim KYS Norway on vain brändi/paikallinen jakelija alibaba-bulkkimallille, mutta itseä hieman risoaa ajatus siitä että 400€ yksittäishinnoiteltua laitetta myydään baballa 200€ bulkkihintaan, joka rajan tälle puolen siirrettynä sitten pompaa ~700€ pintaan loppukuluttajalle. Melkoinen arvonluontiketju..

Siirryin siis lopulta mutkan kautta odotusten vastaisesti ihmettelemään tarkemmin eurooppalaista/italalaista tarjontaa, ja niinkuin tuuppaa käymään, nälkä (ja budjetti) ylensä kasvaa syödessä. Säästän teidät pidemmiltä jorinoilta, mutta koska näitä vehkeitä ei juuri Giganteissa tai Amazoneissa ole tarjolla ja moni valmistaja aika nyrkkipaja-tasoa mistä ei kuule mitään saapasmaan ulkopuolella, niin ajattelin että joku muukin voisi hyötyä tästä omasta shortlistauksesta, jos aihe on tapetilla. Tässä siis lyhyt tiivistys valmistajista/laitekirjoista, joita itsellä tullut vastaan eri jenkki/italalaisia pizzafoorumeita selaamalla. Kaivelu keskittyi omalta osalta näihin 5-6 litran vehkeisiin joissa nopeudensäätömahdollisuus. Mitä hintoihin tulee, niin Jenkkejä kustaan kyllä urakalla silmään tämän sektorin tuotteilla (käytännössä 50-100% korotus eurohintoihin), ja pääsääntöisesti sanoisin että jos italiavehkeet kiinnostaa, yrittäkää myös löytää ne jostain italiakaupasta tai olkaa suoraan valmistajaan yhteydessä - säästöpotentiaali on laitteesta riippuen useita satasia vrt. saman vehkeen tilaamiseen jostain keski-eurooppalaisesta niché-pizzanettikaupa tarjoomasta.

  • Sunmix. Vanhaa SUN6 mallia tuntuu kaikki pitävän hyvänä, uudemmasta "Easy" mallistosta ei oikein ole tietoa saatavilla. Valitettavasti malliversiopäivitys on pompannut hintaa sellaiset 400-600, eli entinen 1000-1200 euron laite näyttää nyt pyörivät 1600+ hintaluokassa. Ketju/hihna yhdistelmä. En oikein löytänyt järkevästi hinnoiteltuja SUN6 jotka olisi liikkunut saapasmaan ulkpuolelle, niin tämä tippui itseltä pois, koska tuon uuden mallin 1600++ hintataso menee liian tuskaiseksi.
  • Eliani. Tätäkin kehutaan (ES6 VAR 2) tekee hyvää jälkeä ja lämmittää taikinaa kaikista vähiten - mutta jos jopa italalaiset haukkuu firman asiakaspalvelua, niin ehkäpä jättäisin väliin. Ei näytä olevan saatavilla mistään suuremmasta verkkokaupasta, vaatinee valmistajan kanssa suoraan puljaamista. Ei kiinnostanut lähteä selvittämään. Elianilla ja Sunmixillä on jokin relaatio, ilmeisesti Elianin rauta on Sunmixin valmistamaa(?), mutta jotain pieniä eroja näissä silti on. Ketju/Hihna yhdistelmä. Hinta lienee samaa luokkaa kuin Sunmixillä.
  • Spiralmac (SV5 -mallisto). 100% ketjukone. N 1000€, jossain italiapuljussa saattoi olla halvemmallakin, mutta en lähtenyt kysymään lähettävätkö ulkomaille. Italialaiset tuntuvat suosivan muita malleja.
  • Puglisi (P5 VV3). N. 1000€. Nämä oli aiemmin ilmeisesti Spiralmacin/Sangrigolin valmistamia, mutta jos nyt oikein käsitin tilanne muuttunut joitain vuosia sitten? Malli joka tapauksessa hyvin samankaltainen, jossa moottori alla. Vanhojen palautteiden perusteella lämittää taikinaa nopeammin ja hankalampi saada "hyvää" aikaiseksi jos "ei tiedä mitä teet".
  • PEB (Atena) Sunmix/Eliani -tyylinen pöytälaite, mutta ilmeisesti ihan oma tuotteensa kuitenkin. Tässäkin on hinta pompannut reilusti kun tuli tämä uusi Atena-malli. 100% hihnakone, pitäisi siis olla ainakin hiljainen. N. 1200-1500€. Löytyy eri variaatiota, top endit ovat jotain digihelvettivehkeitä äppeineen/LCD-näyttöineen.
  • Mecnosud (TC/TS/IM/PK 5). Jostain syystä italailaiset pizza-autistit näyttä peukuttavan näitä "mecnosud se olla pittää" -tyyliin, mutta en oikein löytänyt mitään vakuuttavia perusteluita tälle. Ilmeisesti "kova nimi" isojen laitteiden ammattikäytössä, mutta jos en nyt ihan väärin ymmärtänyt niin ainakin allekirjoittaneelle tuli vaikutelma että näissä pikku/ei-voimavirtalaitteissa ei ole edes tarjolla nopeudensäätöä, niin en jäännyt sen enemmän kaivelemaan.
  • IPBake (ISP5/ISP6). Tämä ilmeisesti jonkun Pizza pelle-pelottoman pulju. Pieni lafka ilman omaa tuotantoa, mutta tuntuu keränneen enimmäkseen positiivista palautetta autistifoorumeilla. Hinnat halvimillaan siinä 1100-1300€, ei kauheasti jälleenmyyntiä paitsi valmistajan oma nettiputiikki. Ketju/hihna combo.
  • Famag (Grilletta IM5/6 10v, IM5S/6S 10v). Tää lienee saapasmaan ulkpuolella varsinkin tunnetuin vaihtoehto, ja tuntuu että herättää tunteita italialaisissakin. Paljon peukutusta puoleen ja vastaan, mutta sen voi ainakin todeta että hinta/laatu näyttää olevan kohdallaan - IM5 10v lähtee agrieurosta jo 750€ postikuluineen, mikä ei paha. Famag myös harvoja kuluttajalaitteita, joissa irroitettava kulho + nostettava/kallistuva koukku (s- mallit, esim IM5S), jos tämä itselle dealbreaker - hinta toki sitten nousee. Videoiden perusteella Famagit tuntuu olevan kuitenkin äänekäimmästä päästä, ketjunrallatus tuntuu olevan ennemmin sääntö kuin poikkeus. Ketju/hihna combolaite. Jos Famagit kiinnostaa, niin kannattaa agrieuron lisäksi tarkistaa myös restaurantstore.it - virallinen jällenmyyjä ja paikoin agrieuroa halvempi. Tarjosivat kysyttäessä(sähköpostitse) myös ei-valkoisia malleja lisäodotuksella ja lisähinnalla (100€ IM6S 10v kohdalla kun tiedustelin - tässä vaihtoehdot punainen/musta/antrasiittiharmaa).
...Sitten olisi vielä sellaiset nimet kuin Avancini ja 3F Alimacchini. Ovat alihankkijoita/konepajoja osalle ylläolevista. IPBake:lla molemmilta tuottettuja laitteita valikoimassa, ja esim jotkut Mecnosud:in vehkeet näyttävät kovasti 3F:n tuotteilta. Ikuisena penninvenyttäjänä tiedustelin Alimacchinin edustajalta paljonko heidän versio ISP6:sta kustantaisi, mutta tätä seurasi valitettava pettymys, kun hinta osoittautui loppupeleissä aavistuksen kalliimaksi ja postikulut 3 kertaa kalliimmaksi kuin IPBaken oma tarjousehdotus.
 
Jossain vaiheessa noita itsekin aika säännöllisesti äimistelin.
Ja päädyin aina Grtillettaan, mutta homma jumasi joka kerta siihen että vahvoja teollisuuuslaitteita oli , varmaan suurkeittiöiden konkurssien yms takia halvalla tarjolla, ja ne tietenkin niin suuria ettei itään järkeä hommata. Mutta motivaatio maksaa 4x hinta kesymmästä lopetti aina ajatuskuvioni. Hyvä niin ;-)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
285 274
Viestejä
4 897 587
Jäsenet
78 961
Uusin jäsen
Korppiqt

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom