Grillit & grillaus

Suositelkaas mahdollisimman edullista grilliä peruskäyttöön pääasiassa kahdelle henkilölle, eli kovin iso ei tarvitse olla. Budjetiksi ajattelin max 250€ koska todennäköisesti tulee grillattua muutaman kerran kesällä, eli varmaan joku kiinan rimpula ajaisi asiansa.

E: Kaasugrilli siis hakusessa
 
Viimeksi muokattu:
Suositelkaas mahdollisimman edullista grilliä peruskäyttöön pääasiassa kahdelle henkilölle, eli kovin iso ei tarvitse olla. Budjetiksi ajattelin max 250€ koska todennäköisesti tulee grillattua muutaman kerran kesällä, eli varmaan joku kiinan rimpula ajaisi asiansa.
Tolla saa tarjouksesta Weber Mastertouchin (ei se paska saranallinen versio) joka on loistava grilli.
 
Tolla saa tarjouksesta Weber Mastertouchin (ei se paska saranallinen versio) joka on loistava grilli.

Saranaversiossa ei ole mitään vikaa, jengi ei vaan osaa suoristaa kantta (pyöreäksi tai saman muotoiseksi kuin alaosa) ja kiristää saranamekanismin pultteja oikeaan kohtaan järjen kera ristiin pikku hiljaa. Ei toki kasausohjeessakaan lue niin eihän siinä moni maalaisjärjetön onnistu...
 
Smokey Joe on toiminut hyvin kahden ihmisen perusgrillailussa. Hyvinä puolina nopea lämpeneminen, helppo varastointi ja liikuteltavuus.

 
Suositelkaas mahdollisimman edullista grilliä peruskäyttöön pääasiassa kahdelle henkilölle, eli kovin iso ei tarvitse olla. Budjetiksi ajattelin max 250€ koska todennäköisesti tulee grillattua muutaman kerran kesällä, eli varmaan joku kiinan rimpula ajaisi asiansa.

E: Kaasugrilli siis hakusessa
Kaasugrilli ja 250€ budjetti on kyllä vaikea. Torista voit löytää esim jonkin käytetyn Weber Spirit- tai Q-sarjan laitteen tuohon rahaan tai jopa vähän alle. Jos aiot uuden "normaalikokoisen" grillin ostaa tuolla hinnalla, niin on tosiaan aivan se ja sama minkä ostat. Sen käyttökokemus tulee olemaan korkeintaan välttävä. Mutta jos on tosiaan niin, että aiot pari kertaa vuodessa grillata, niin en tuhlaisi rahaa edes tuon vertaa. Tekisin nuotion.

Jos minä itse olisin tilanteessa, että olisi aivan pakko ostaa uusi kaasugrilli n. 200e budjetilla, ostaisin tämän:

Mutta ihan oikeasti ostaisin tuostakin mieluummin sen hiiliversion. Ja sellainen minulla itseasiassa onkin matkagrillinä.

Joudut vähintään tuplaamaan budjettisi, jotta löytyisi mitään "kärrymallista" kaasugrilliä, jota voisi edes suht hyvällä omallatunnolla suositella. Esim tämä:

 
Viimeksi muokattu:
Suositelkaas mahdollisimman edullista grilliä peruskäyttöön pääasiassa kahdelle henkilölle, eli kovin iso ei tarvitse olla. Budjetiksi ajattelin max 250€ koska todennäköisesti tulee grillattua muutaman kerran kesällä, eli varmaan joku kiinan rimpula ajaisi asiansa.

E: Kaasugrilli siis hakusessa

Käy liikkeessä ronklaamassa noita ja osta se, jossa on mielestäsi paksuin pelti ja laadukkain tuntuma (ja mahtuu budjettiisi). Grillasin itse semi aktiivisesti parin huntin Landmann Grill Chefillä ~9 vuotta ja on se tossa pihalla vieläkin Kamanderin vieressä. Eihän se mitään lämpöjä pidä ja vaatii suojaisan paikan, mutta kyllä sillä ruoka kypsyy.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: ebu
Mitäs hiiliä suosittelette weberin mastertouchiin? Pääasiassa low and slow grillausta tulee harrasteltua ja weberin briketeille haetaan korvaajaa kun niillä menty tähän saakka.
 
Mitäs hiiliä suosittelette weberin mastertouchiin? Pääasiassa slow and low grillausta tulee harrasteltua ja weberin briketeille haetaan korvaajaa kun niillä menty tähän saakka.

Vain Marabua tällä hetkellä varastossa mutta se ainakin on hinta-laatusuhteeltaan lyömätöntä kotimaan markkinoilla.

Kovapuuhiilien lisäksi käytän satunnaisesti Marienburgin hiiliä. Hyvä perushiili.

 
Mitäs hiiliä suosittelette weberin mastertouchiin? Pääasiassa low and slow grillausta tulee harrasteltua ja weberin briketeille haetaan korvaajaa kun niillä menty tähän saakka.
Pitkiin vetoihin ehdottomasti kovapuuhiiliä ja miksei myös kaikkeen muuhunkin. Weberi ei ole samanlainen lämpöä varaava kuin kamadot, joten hiiliä kuluu enemmän. Ei ne briketitkään huonoja pitkään vetoon ole, kun laittaa snakeen. Kohtuu tasaisesti se lämpöä antaa.

Sunset Charcoalista itsekin hiilet hankin, iso peukku firmalle.
 
Mitäs hiiliä suosittelette weberin mastertouchiin? Pääasiassa low and slow grillausta tulee harrasteltua ja weberin briketeille haetaan korvaajaa kun niillä menty tähän saakka.
Quebracholle oma suositus. Ainakin k-rauta myy. Taisi voittaa myös jonkun premium hiilien testinkin ja tuntuu olevan hyvin suosittu hiili ainakin facebookin bbq ja grillaus ryhmässä. Niin ja itsekin siis käytän kyseistä hiiltä. Marabusta ei ole kokemusta.

Tämä hiili siis kyseessä:
 
Suositelkaas mahdollisimman edullista grilliä peruskäyttöön pääasiassa kahdelle henkilölle, eli kovin iso ei tarvitse olla. Budjetiksi ajattelin max 250€ koska todennäköisesti tulee grillattua muutaman kerran kesällä, eli varmaan joku kiinan rimpula ajaisi asiansa.

E: Kaasugrilli siis hakusessa
Verkkiksessä olisi tällainen 3-polttimen malli ilman sivukeitintä tarjouksessa.
 
Verkkiksessä olisi tällainen 3-polttimen malli ilman sivukeitintä tarjouksessa.
Kysehän ei toki ole siitä, etteikö tuolla rahalla saisi jos jonkinmoista härveliä ostettua, vaan siitä, onko se suositeltavaa. Esim. noista Anton Oliver tuotteista on tässäkin ketjussa ollut vuosien saatossa jonkin verran keskustelua. Lähinnä negatiivista.
 
Kysehän ei toki ole siitä, etteikö tuolla rahalla saisi jos jonkinmoista härveliä ostettua, vaan siitä, onko se suositeltavaa. Esim. noista Anton Oliver tuotteista on tässäkin ketjussa ollut vuosien saatossa jonkin verran keskustelua. Lähinnä negatiivista.
Itsellä tai lähinnä äidillä on tuosta A/O:sta 4-polttimen versio neljättä vuotta käytössä. Hyvät ritilät eikä vielä ole ruostunut kasaan edes. Ehkä vähän tiiviimpi voisi olla, mutta muuten ihan toimiva peli. Hinta taisi olla 199,- tarjouksesta.
 
Onko kenelläkään kokemuksia / tietoa noista napoleonin kaasugrilleistä?

Tuollaiset olisi tuossa naapurissa varastossa ja josko viikonloppuna jomman kumman hakisi kotiin..


 
Itsellä tai lähinnä äidillä on tuosta A/O:sta 4-polttimen versio neljättä vuotta käytössä. Hyvät ritilät eikä vielä ole ruostunut kasaan edes. Ehkä vähän tiiviimpi voisi olla, mutta muuten ihan toimiva peli. Hinta taisi olla 199,- tarjouksesta.
Itsellä oli edellinen 8v kestänyt grilli HalpaHallin Terazze merkkinen 4+1 polttimollinen. Kyllä se vieläkin toimii mutta rasvapelti ruostui puhki (tyhmästi rasvapelti on kiinteästi niitattu paikoilleen eli sitä oli hankala puhdistaa) ja vähän on alkanut irrota pulverimaalaukset tulilaatikon ulkopinnasta. On lähdössä kierrätyskeskukseen ja hankin uuden eli aiemmin linkkaamani Koben. Omaan silmään tuo A.O. näyttää aika samalta kuin Kobe toiminnoiltaan ja materiaaleiltaan. Molemmissa on kehitys kehittynyt eli rasvapelti on irrotettava joten sen saa tarvittaessa vaihtaa vaikka uuteen, mutta koska puhdistus on helpompaa, niin uskoisin että kestää paremmin/pidempään.
Mutta totta kai enemmän maksamalla saa parempaa.
 
Miten teillä on toiminut pizzan teko grillillä? Ite ostin just uuden grillin missä pizzakivi on mukana ja pitäs tyypit ottaa joku viikonloppu. Onko hyviä vinkkejä lämpöön ym. Toki tiedän että grilli ei Oonia ym voita mutta omapahan jotain sentään.
 
Kivet mahdollisemman kuumaksi. Eli grilli täysille. Ohut pohja ja maltilla täytteitä + Harjoittelua.
Ei toi kiven hehkuttaminen ole välttämättä sekään mikään hyvä juttu. Nopeasti saattaa pitsan pohja palaa ja tulla käntyksi ennenkuin täytteet edes sulanneet. Harjoittelua.
 
Infrapunalämpömittari on kätevä apulaite tuon kiven lämmön määrittämiseen. Ei maksa montaa kymppiä.
 
Ei toi kiven hehkuttaminen ole välttämättä sekään mikään hyvä juttu. Nopeasti saattaa pitsan pohja palaa ja tulla käntyksi ennenkuin täytteet edes sulanneet. Harjoittelua.
Sillä sanoinkin, maltilla täytteitä. Mutta kiven pitää olla kuuma, muuten sen idea katoaa.
 
Joo kuuma pitää kiven olla, tämä oli selvyys. Kokeilemallahan tästäkin selviää. Ei muuta kun pizzalapion ostoon.
 
Vinkkinä tuohon kiven lämpötilaan, heitä siihen kiven pintaan hieman jauhoa.
Ei väliä mitä mutta kun se jauho ottaa väriä/tummuu niin kiven lämpötila on tarpeeksi kuuma.
Sit vaan pizza kivelle ja korkkaat oluen
 
Vinkkinä tuohon kiven lämpötilaan, heitä siihen kiven pintaan hieman jauhoa.
Ei väliä mitä mutta kun se jauho ottaa väriä/tummuu niin kiven lämpötila on tarpeeksi kuuma.
Sit vaan pizza kivelle ja korkkaat oluen

Juuri tämäntapaista vinkkiä kaipailinkin :) Loistavaa!
 
Nyt kun ollaan pizzapaistoaiheeseen päästy. Mitä raati on mieltä, minkä kokoinen kivi olisi paras kamadoon?

Viime vuonna Bono Mediaan ostin 36cm kiven, nyt ehkä tuntuu usean kymmenen pizzaa paistaneena, että tuo on ehkä liian iso. Kenties 30cm olisi parempi? Ajatuksena, että ilma kiertäisi paremmin myös ylös ja heijastuisi sieltä myös päälliosaan tai kiveä saisi lähemmäs kuumaa yläkantta.

Kamado ns. täysillä olen paistanut ja aikaa on mennyt 6-8 min, että pohja on kypsä tai hyvän värinen. Tuossa vaan täytteet tuntuu kypsyvän liikaa, erityisesti mozzarella.
Toiveena olisi valmistaa napolilaistyylistä pizzaa eli kypsyttää tuo 70% hydraation lätty ilmavammaksi, nopeammin.

Vai onko ratkaisu vaan esipaistaa pohja tomaattikastikkeen kanssa ja täytteet sitten perään?
 
Viimeksi muokattu:
???
8 minuuttia on kyllä pitkä aika. Kai kamadon kuumemmaksikin saisi? Riippunee toki pizzastakin, mutta ite paistelen Napoleonin kaasugrillillä sellaiset reilu 2 min normaalisti.
 
Sitä tässä itsekin, tuntuu, että tuo kivi blokkaa lämpöä liikaa reunoilta. Ir-mittarilla kivi n. 300 asteinen.
Alla muutaman sentin ilmaraolla halkaisijaltaan pienempi heat deflector, lähemmäs 400 asteinen.
Kamadossa kaikki luukut auki. Hiilinä Sunset Charcoal kovapuuhiilet, olikohan Marabu vai Quebracho. Grillin kunnollinen lämmitys, n. 1h ennen ekaa pizzaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kamado. Deflektori. Välipalikat välissä. Pizzakivi, jonka päällä jauhot. Kuten joku jo sanoikin, kun väriä, ok. Lämpö 300+. Paistoaika n 2 min. Ja priimaa pukkaa.....:p:cool:
 
Onko kenelläkään kokemuksia / tietoa noista napoleonin kaasugrilleistä?

Tuollaiset olisi tuossa naapurissa varastossa ja josko viikonloppuna jomman kumman hakisi kotiin..


Ite ostin pääsiäiseksi Rogue RXT425-Sib. Laadukkaan oloinen peli ja moni asia mietitty paljon paremmin kuin halpisgrilleissä. Sizzle zonea kerran kerennyt testaamaan ja kyllä sillä pihvien pinnat sai hyvin tehtyä. Toki en kernnyt tekemään vertailua, paljonko loppujenlopuksi sizzlellä on vaikutusta makuun.
 
Onko sulla deflektori ja pizzakivi samankokoiset?
Ei ihan. Kuvia löytyy jos skrollaa taaksepäin, pizzakivi hieman pienempi, ei paljon. ehkä jotain luokkaa n. 33/37...Edit: Suhteet isommat...kts kuva.

IMG_20200829_135734[1].jpg
 
Viimeksi muokattu:
Ei ihan. Kuvia löytyy jos skrollaa taaksepäin, pizzakivi hieman pienempi, ei paljon. ehkä jotain luokkaa n. 33/37...
Itsellä menee toisinpäin. Eli pizzakivi isompi. Varmaan lähemmäs 36/30. Lieneekö syynä, miksen itse pääse täydellä höökillä leopardikuviolliseen pohjaan.

Edit. Kiitos kuvasta, lisäsin omanikin. Sinulla on selvästi enemmän vapaata ilmatilaa vielä sivuilla kun itsellä. Montaa senttiä ei jää Media kamadon ja pizzakiven väliin. Olikohan tuo grillaushalkaisija joku 45 cm. Lisäksi oma ilmarako kivien välissä on paljon isompi.
 

Liitteet

  • IMG_20220513_182212.jpg
    IMG_20220513_182212.jpg
    1,1 MB · Luettu: 121
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: Six
Miten saa grillattua kanan fileet parhaiten?
Aina tuntuu tarttuvan ritilään vaikka kuinka öljyää.
Grilli täysillä, Weber 210.
Tiedän että nämä fileet eivät ole niitä parhaita grilliin mutta kun muija vaan vaatii aina näitä fileitä.
 
Ei ole auttanut.
Ehkä kertakäyttöinen grillialusta ja fileiden öljyäminen?
Edit, Vepasto tuossa jo mainitsikin
liha irtoaa ilman öljyäkin, myös kananfilee kun se on kypsynyt tarpeeksi, jos ei irtoa ja tulee mustaa niin grilli on liian kuumalla. edit ja toisinpäin liian kylmä grilli niin liha tarttuu, ei kypsy eikä irtoa nätisti
 
Ei ole auttanut.
Ehkä kertakäyttöinen grillialusta ja fileiden öljyäminen?
Edit, Vepasto tuossa jo mainitsikin

Kertakäyttöiseen tarttuu varmaan entistäkin pahemmin. Sulla on nyt jokin perusasioista hukassa, ei kanan pitäisi kyllä tarttua.

- kuuma grilli, mitä kuumempi sen vähemmän tarttuu
- kuivaa kana, laita halutessai öljyttyyn astiaan ennen grillausta
- kuumenna ritiä/parila oikeasti kuumaksi
- öljyä puhdas ritilä/parila, ja anna öljyn lämmetä kuumaksi ennen kanoja.
- jos kana tästä huolimatta tarttuu, anna sen paistua pinnaltaan kypsäksi niin kana irtoaa.
 
Juu, näin tein. Rasvapoltin öljyn kanssa. Toki ensin harjasin teräshajalla karstat pois.
Olisi ehkä kannattanut öljytä ne kanat plus kuivata. Olivat kuitenkin kuivamarinoituja, Atrian sitruuna fileitä.
Grilli oli taatusti kuumana. Sen mikä tehot antoi myöten.
Ei ne nyt kovin pahoin tarttuneet. Mutta suikaleita jonkin verran tarttui ritilään.
 
Juu, näin tein. Rasvapoltin öljyn kanssa. Toki ensin harjasin teräshajalla karstat pois.
Olisi ehkä kannattanut öljytä ne kanat plus kuivata. Olivat kuitenkin kuivamarinoituja, Atrian sitruuna fileitä.
Grilli oli taatusti kuumana. Sen mikä tehot antoi myöten.
Ei ne nyt kovin pahoin tarttuneet. Mutta suikaleita jonkin verran tarttui ritilään.
Harjaamisen jälkeen pyyhit öljytyllä rätillä ritilät puhtaaksi?

Harjaus kuumalla ritilällä?

Kylmänä jos yrittää esimerkiksi naudan tai hirven rasvasta palaneen ritilän puhdistaa ei saa aikaan kuin sotkua.
 
Ei kun polttimet täysille, ja kun lämpötila n. 250. Sen jälkeen harjaus teräshajalla. Taas lämmöt ylös ja öljyä ritilöille. Annoin palaa kunnes ei savua-280c. Uudet öljyt ja lämmöt ylös . Kanat grilliin.
 
Kaasugrilleistä tietämättömänä väittäisin että liian kuumalla yrität. Öljyt toimii parhaiten siinä ~180C. Yli 200C ne palaa pois. Etenkin kana herkkänä, pehmeänä lihana ehdottomasti alemmilla lämmöillä.
 
Verkkokaupassa suht edullista kovapuuhiiltä tarjolla. Tosin arvostelujen perusteella aika pientä silppua. Laitoin nyt tuolla hinnalla kuitenkin 5x 3kg pussia tilaukseen kun postitkin oli vain 1€.


Toivottavasti olisi edes välttävää tavaraa kun Sunset Charcoalin varastot on tyhjät ja lisää tulee vasta kesäkuun lopulla. Onneksi on vielä 10kg Marabua omassa varastossa.
 
Verkkokaupassa suht edullista kovapuuhiiltä tarjolla. Tosin arvostelujen perusteella aika pientä silppua. Laitoin nyt tuolla hinnalla kuitenkin 5x 3kg pussia tilaukseen kun postitkin oli vain 1€.


Toivottavasti olisi edes välttävää tavaraa kun Sunset Charcoalin varastot on tyhjät ja lisää tulee vasta kesäkuun lopulla. Onneksi on vielä 10kg Marabua omassa varastossa.
Ostin viime kesänä tarjouksesta ja oli aivan kamalaa pientä silppua, jopa verrattuna Biolanin hiiliin. Verkkokauppa.com ei suostunut julkaisemaan arvosteluani ensimmäisenä, vaikkakin nyt siellä on jo kolme vastaavaa arvostelua. En ottaisi vaikka ilmaiseksi saisin, koska ei yksinkertaisesti vaan toimi. Kun saat hiilet syttymään kunnolla, ne ovat jo pääosin palanut pois ennen kuin saat ruokaa ritilälle.

Ehkä jos heittäisi täytteeksi paremmille hiilille, koska savuaromi oli ihan ok.
 
Onko kenelläkään kokemuksia / tietoa noista napoleonin kaasugrilleistä?

Tuollaiset olisi tuossa naapurissa varastossa ja josko viikonloppuna jomman kumman hakisi kotiin..


Itsellä ollut tuo R525 nyt pari viikkoa ja todella tyytyväinen ollut. Oli myös helppo kasata.
 
Kaasugrilleistä tietämättömänä väittäisin että liian kuumalla yrität. Öljyt toimii parhaiten siinä ~180C. Yli 200C ne palaa pois. Etenkin kana herkkänä, pehmeänä lihana ehdottomasti alemmilla lämmöillä.
Liian kuumaa veikkaan minäkin. Näköjään kyseessä on vielä suikaleet(?), jotka pienestä koostaan johtuen kärtsäävät vielä helpommin. Ota vähän lämpöjä pois. Eikä tuota pientä tartumista grilliritilään voi välttämättä estää vaikka mitä tekisi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
283 311
Viestejä
4 864 792
Jäsenet
78 641
Uusin jäsen
Fintukani

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom