Grillit & grillaus

Tuli ostettua Traegerin pellettisavustin. Lähiseudun motonetin -50% pelletit alkaa olemaan myyty, pekaania sain ostettua. Mutta mistäs saisi esim Mesquittoa ostettua järkihintaan? Savustuksesta ei ole kokemusta yhtään, joten homma täysin hakusessa mutta Mesquittoa mainostetaan Texas style ja näin muistelenkin että sielläpäin aina raflat mainostaa että käyttävät oikeaa Mesquittoa. Joten tästä ajatuksena että tuota ainakin voisi kokeilla.

Onko tullut vastaan hyviä reseptisivustoja pellettisavustimelle? Aivan ulkona ruuanlaitosta ja savustuksesta niin ei vielä ole edes ajatusta mitä lihaa ensi kokeiluun ostaa :)
 
Tuli ostettua Traegerin pellettisavustin. Lähiseudun motonetin -50% pelletit alkaa olemaan myyty, pekaania sain ostettua. Mutta mistäs saisi esim Mesquittoa ostettua järkihintaan? Savustuksesta ei ole kokemusta yhtään, joten homma täysin hakusessa mutta Mesquittoa mainostetaan Texas style ja näin muistelenkin että sielläpäin aina raflat mainostaa että käyttävät oikeaa Mesquittoa. Joten tästä ajatuksena että tuota ainakin voisi kokeilla.

Onko tullut vastaan hyviä reseptisivustoja pellettisavustimelle? Aivan ulkona ruuanlaitosta ja savustuksesta niin ei vielä ole edes ajatusta mitä lihaa ensi kokeiluun ostaa :)
Tee pulled porkkia, onnistuu takuuvarmasti. Parin kilon kokonen kassler palanen ja sisälämpö sinne 93-95 astetta. EI voi epäonnistua. Mesquito on todella stydin savun makuinen, itse en tykkää lainkaan, tosin en tee pelletillä jolla kuulemma vaikea saada kovin savuista muutenkaan
 
Pulled porkilla taidan aloittaa kun kassleria saa vähän joka paikasta. Kai se tuolla pekaanilla onnistuu kun muuta pellettiä ei vielä ole.
Varmaan lyhyikäisyydessään siis niin että kassleri, rubi pintaan. Pönttö n. 120c? ja sitten se 93-95c sisälämpö. Lopuksi sitten revitään ja jotain bbq soosia sekaan?
 
Kyllä kasleri kannattaa suolata ruiskulla ja lisäksi mausteet pintaan, ruisku ei montaa euroa kustanna. Pintaan Coop bbq rubi mikä on hyväksi havaittu.
Joskus tuota kokeilin, mutta mieluummin suolaan nyhtöpossun vasta kun olen repinyt lihan. Siinä on helpointa saada omaan makuun sopiva suolaisuus kohdalleen ja tasaisesti. Samalla isken lisää mausteita muutenkin, kun ei nekään siitä pinnasta syvemmälle kuitenkaan mene, niin pintamausteiden ainoa tarkoitus lopulta on hyvän barkin saaminen aikaan. Poppamiehen smoky apple -kastiketta suosittelen. Sopii nyhtöpossulle tuo omenaisuus hienosti.
 
Joskus tuota kokeilin, mutta mieluummin suolaan nyhtöpossun vasta kun olen repinyt lihan. Siinä on helpointa saada omaan makuun sopiva suolaisuus kohdalleen ja tasaisesti. Samalla isken lisää mausteita muutenkin, kun ei nekään siitä pinnasta syvemmälle kuitenkaan mene, niin pintamausteiden ainoa tarkoitus lopulta on hyvän barkin saaminen aikaan. Poppamiehen smoky apple -kastiketta suosittelen. Sopii nyhtöpossulle tuo omenaisuus hienosti.
Mul on sama...enkä toki tiedä onko paras systeemi mutta me tehdään oikeastaan aina niin että liha uuniin +5h. Sitten riivitään se palasiksi (yleensä rouvan kanssa ja se on t-a-r-k-k-a), samalla sit mä työstän sitä kastiketta eli otan sitä lientä padasta (tässä voi - jos aikaa on - antaa seistä ja viilentyä hetki jolloin rasvaa saa kuorittua pinnasta pois). Kastiketta maustan bbq-soosilla ja chilillä ja sit se kaadetaan revittyjen lihojen päälle ja uudestaan uuniin hetkeksi niin että se kastike menee joka paikkaan (siis 15-30min). Joskus kans miettinyt että pitäiskö työntää suolaa sisälle mut ei sillä tällä tekniikalla taida olla mitään merkitystä.
 
En ymmärrä mitä tekemistä jollain kasslerin uunihauduttelulla on grillauskeskustelussa.

Ite teen pulled porkit niin että savustan kamadossa. Jos jaksan niin suolaan ja maustan edellisenä päivänä jääkaappiin. Jos tehään bbq meiningillä pulled porkkia niin sitä ei millään bbq sooseilla läpimausteta, se vaan peittää sen vaivalla saadun savunmaun. Sitä soosia voi sitten harkiten lisätä esim sinne pulled pork burgerin väliin.

Tykkään eniten nyhtää lihan kulhoon edeltävänä päivänä tai hyvin paljon ajoissa ennen ruokailua, koska se pinnassa savua kerännyt osa sekoittuu muuhun lihaan ja se savunmaku tasaantuu sinne läpikotaisin.
 
Kyllä kasleri kannattaa suolata ruiskulla ja lisäksi mausteet pintaan, ruisku ei montaa euroa kustanna. Pintaan Coop bbq rubi mikä on hyväksi havaittu.

No ei todellakaan tarvitse mitään marinadeja ruiskutella kuten ei siihen pintaaankaan mitään sumutella
 
Pulled porkilla taidan aloittaa kun kassleria saa vähän joka paikasta. Kai se tuolla pekaanilla onnistuu kun muuta pellettiä ei vielä ole.
Varmaan lyhyikäisyydessään siis niin että kassleri, rubi pintaan. Pönttö n. 120c? ja sitten se 93-95c sisälämpö. Lopuksi sitten revitään ja jotain bbq soosia sekaan?
Joo noin, jos alkaa kyrsiä kun homma kestää lopussa niin voit huoletta nostaa lämpöä vaikka 150c
 
Ei tietenkään ole, mun puolesta voit vaikka laulaa sille lihallesi tuutulauluja. Mitään hyötyä ei siitäkään lopputuloksen kannalta ole.
Jaa mauste/suolaveden ruiskutuksella ei ole mitään vaikutusta lopputulokseen? No on ainakin maun kannalta.
 
Tuossa viestissä lämmönlähde on sivuseikka.
No ei se ole. Kunnolla savustettuihin lihoihin ei mitään bbq sooseja sotketa ja uuniteta sekaan, mutta ymmärrettävästi johonkin mauttomaan uunihaudutettuun lihaan tällasta voidaan joutua tekemään.

Nyt ollaan kuitenkin grillausketjussa.

Mitä tulee ruiskusuolaukseen niin tottakai se auttaa läpikotaiseen suolan saamiseen, mutta yhtä lailla lihan voi suolata nyhdetttynäkin.
 
Mitäs mieltä porukka on siitä väitteestä että lihaköntti ottaa savua vastaan vain noin parituntia jonka jälkeen on aivan sama kauan savustaa, tunkeuma on aivan sama.
 
Laitellaanpa päivitys tähän keissiin, jos porukkaa kiinnostaa.
Laitoin bbq factorylle vielä viestiä, että kummaa toimintaa kun eivät tähän varaosa kyselyyn vastaa, mutta vastaavat uuden grillin hankintaan liittyen. Viestit laitoin liitteeksi.
Tunnissa tuli viesti, jossa pahoiteltiin vastauksen kestoa ja valmistajalla ei nyt olisi toimittaa varaosia. Palaavat asiaan kun tulee uutta tietoa. Nyt mennyt viikko tästä.
Vahvistaa edelleen ajatustani, että varaosien osalta ei kannata Evolven grilliä hankkia. Täälläkin Evolven omistajia, niin kannattaa varautua hankaluuksiin osien kanssa. Itse olen nyt sorvaamassa uutta "akselia". Sarana systeemin sai purettua yllättävän helposti.
Mulla kanssa tuollainen muutaman vuoden vanha Evolve jostai taisi jo alle vuoden käytön jälkeen näkyä selviä halkeamia keraamisessa kuoressa ja lämmönjakolevy meni palasiksi käytössä. Silloin pari vuotta sitten ainakin sain heidän kanssaan takuuasiat hoidettua maaliin ja sain kokonaan uuden kannen vanhan tilalle. Hemmetin kauan siinä silloin vain kesti että se kansi minulle tuli, mutta kyselyihin aiheesta liittyen vastattiin hyvin.

Laadusta mulla vähän samoja kokemuksia että puinen kahva meni parissa vuodessa käyttökelvottomaksi (mukana tuli onneksi myös toinen jotain muoviseosta oleva joka tuntuu käyttöä kestävän) ja metalliosissa aika paljon alkaa jo ruostetta olemaan. Tosin mulla tuon säilytysolosuhteet myös melko rajut taivasalla säästä riippumatta.
 
Mitäs mieltä porukka on siitä väitteestä että lihaköntti ottaa savua vastaan vain noin parituntia jonka jälkeen on aivan sama kauan savustaa, tunkeuma on aivan sama.
Riippuu vähän lihan koosta, mutta se on ennemminkin riippuvainen siitä, minkä lämpöinen liha on. Mitä viileämpi savustus, sitä enemmän savu tunkeutuu, koska savun tunkeutuminen loppuu kun lihas kypsyy.
 
Meillä on kotona Weberin Spirit kolmella polttimolla ja mökillä vastaava Napoleonin Rogue.

Vaimo sanoo Spiritiä höyrystimeksi, koska sillä grillaaminen vaatii aina luukun sulkemisen. Ei siis onnistu ns. barbeque tyylillä.

Voi johtua tietysti esim paineensäätimestäkin mutta on grillin mukana tullut säädin, joten olettaisin että se on oikein mitoitettu.

Jatkossa kyllä katson grillin tehon aina erikseen. Varsinkin rosterigrillissä, jossa on vähemmän massaa ritilöissä.

Mutta tältä (kovin suppealta) pohjalta suosittelen Napoleonia. Siinä ei ole edes USA painolastia.
Weber spirit parani huomattavasti kun puhdisti poltinputkien reiät ja ilmanottoaukot ja porasi kaasusuutinten reiät pikkasen isommaksi. Reikien suurennuksessa kannattaa olla varovainen, 10-20% isompi reikä sopiva.
 
Tälle aineelle sitten iso suositus jos tarve kiillottaa weberit ja muut paskaset vehkeet. Weberien pinnoista lähtee rasvat suitsait ja emali kiiltää kuin uutena.

Grilli Voimapuhdistaja Mellerud 500 ml bauhausissa nyt tarjouksessa
Onko tehokkaampi, kuin esim. joku pirkka grillin puhdistusaine? Oon vähän laiskasti putsannut ulkopinnoilta 13 vuoden ikäistä weberiä, niin aika pinttynyttä se lika jo on. Mellerudilla ainakin viemärinpuhdistaja aika tehokas.
 
Weber spirit parani huomattavasti kun puhdisti poltinputkien reiät ja ilmanottoaukot ja porasi kaasusuutinten reiät pikkasen isommaksi. Reikien suurennuksessa kannattaa olla varovainen, 10-20% isompi reikä sopiva.

Onko tuosta suutinten poraamisesta tarkempaa tietoa/ohjetta? Minkä kokoisella terällä kannattaa lähteä liikkeelle? Itsellä Spirit E310 jotain ja välillä tuntuu että saisi olla vähän enemmän löylyä noissa kolmessa polttimessa...
 
Onko tehokkaampi, kuin esim. joku pirkka grillin puhdistusaine? Oon vähän laiskasti putsannut ulkopinnoilta 13 vuoden ikäistä weberiä, niin aika pinttynyttä se lika jo on. Mellerudilla ainakin viemärinpuhdistaja aika tehokas.
En ole testannut Pirkkaa mutta kaikenlaisia tököttejä muita ja tämä on ollut ylivoimaisesti toimivin. 13v weber tullee kiiltämään tällä. Itse käytän pientä karkeaa pesusientä jolla rapsuttaa isommat pois kun antanut aineen vaikutta jonkun minuutin ja sitten uudestaan jos ei meinaa paska irrota
 
Onko tuosta suutinten poraamisesta tarkempaa tietoa/ohjetta? Minkä kokoisella terällä kannattaa lähteä liikkeelle? Itsellä Spirit E310 jotain ja välillä tuntuu että saisi olla vähän enemmän löylyä noissa kolmessa polttimessa...
Palaako kaikissa polttimissa sininen liekki ettei vaan keltainen ? Jos palaa keltasella liekillä niin säädä polttimen alkupäästä ilmansaantia.
 
Onko tuosta suutinten poraamisesta tarkempaa tietoa/ohjetta? Minkä kokoisella terällä kannattaa lähteä liikkeelle? Itsellä Spirit E310 jotain ja välillä tuntuu että saisi olla vähän enemmän löylyä noissa kolmessa polttimessa...
Millin luokkaa se poranterä oli mutta en muista ulkoa, saattoi olla 0.9 reiän isonnus 1:0 tai 1.1mm kokoon. Voi olla helpompi ostaa isommat suuttimet jos ei omista sopivaa porakonetta jossa pysyy millin terät.

Muoks: uudemman kerran ajateltuna onnistunee melkein millä vaan akkuporakoneella kun irroittaa suuttimen ja pyörittää suutinta porakoneessa ja painaa sen poranterään jota pitää pihdeissä tjsp.

Suutinkierre on googlailun perusteella m6x0.75 joka on about maailman yleisin kaasusuutinkierre. Isommat suuttimet aliexpressisä maksavat puol euroo.
 
Viimeksi muokattu:
Palaako kaikissa polttimissa sininen liekki ettei vaan keltainen ? Jos palaa keltasella liekillä niin säädä polttimen alkupäästä ilmansaantia.
Täytyy tutkia, en ole tullut edes ajatelleeksi moista mahdollisuutta.
Millin luokkaa se poranterä oli mutta en muista ulkoa, saattoi olla 0.9 reiän isonnus 1:0 tai 1.1mm kokoon. Voi olla helpompi ostaa isommat suuttimet jos ei omista sopivaa porakonetta jossa pysyy millin terät.

Muoks: uudemman kerran ajateltuna onnistunee melkein millä vaan akkuporakoneella kun irroittaa suuttimen ja pyörittää suutinta porakoneessa ja painaa sen poranterään jota pitää pihdeissä tjsp.

Suutinkierre on googlailun perusteella m6x0.75 joka on about maailman yleisin kaasusuutinkierre. Isommat suuttimet aliexpressisä maksavat puol euroo.

Kiitos. Tuohan voisi olla ratkaisu, että ostaa uudet isommat suuttimet. Täytyy tutkia asiaa, kiitos vinkistä.
 
Joskus tuota kokeilin, mutta mieluummin suolaan nyhtöpossun vasta kun olen repinyt lihan. Siinä on helpointa saada omaan makuun sopiva suolaisuus kohdalleen ja tasaisesti. Samalla isken lisää mausteita muutenkin, kun ei nekään siitä pinnasta syvemmälle kuitenkaan mene, niin pintamausteiden ainoa tarkoitus lopulta on hyvän barkin saaminen aikaan. Poppamiehen smoky apple -kastiketta suosittelen. Sopii nyhtöpossulle tuo omenaisuus hienosti.
Tein vaihteeksi näin ja ihan syötävää tuntuis olevan. Perus viisseiskallakin menee tuollanen +3kg satsi nätisti. Tässäkin tulipesä osioitu parilla tulitiilellä ja folio lihojen alapuolella, palaa mielestäni paremmin tällä tavalla.

DSC_7971~2.JPG
 
Onko mitään hyviä hiiligrilli, kamado tai savustin tarjouksia pistänyt silmään? Kaikenlaiset ollut harkinnassa, mutta joku hyvä tarjous voisi tehdä päätöksen helpommaksi.
 
Grillitukussa Kamado Joe Classic I hintaan 989,10e. Ei oo -50% tarjouksia tullut vastaan.

 
Edelleen on grilli hankkimatta, ja nyt olis 20% alennus mm. grilleistä Prisman verkkokaupassa, lähtisi etuovellinen ja sivukeittimellä varustettu Napoleon Napoleon Legend 365-DSIB kaasugrilli | Prisma.fi-verkkokauppa 680€ ja toimituksen saa ilmaiseksi kun hakee lähimmästä Prismasta. Pistää kyllä vakavasti harkitsemaan hankintaa. Yllättävän hyvä valikoima tuolla on myös muitakin grillejä.
 
Suositus tuolle SIZZLE ZONE™ sivupolttimelle, kärventämisen lisäksi ollut näppärä Rogue XT:n kanssa kun haluaa erittäin nopeasti grillatut makkarat, tai keittää perunat muun grillauksen ohella. Lisätarvikkeena saa näppärän tuulisuojan, millä ritilän voi myös nostaa ylemmäksi. Ainakin omassa polttimessa tehoa sen verran, että alimmalle tasolle harvoin käyttöä.
 
Suositus tuolle SIZZLE ZONE™ sivupolttimelle, kärventämisen lisäksi ollut näppärä Rogue XT:n kanssa kun haluaa erittäin nopeasti grillatut makkarat, tai keittää perunat muun grillauksen ohella. Lisätarvikkeena saa näppärän tuulisuojan, millä ritilän voi myös nostaa ylemmäksi. Ainakin omassa polttimessa tehoa sen verran, että alimmalle tasolle harvoin käyttöä.
Tuulisuoja voi olla tarpeen. Itsellä on tuo Sizzlezone ilman tasonsäätöä ja sillä kyllä pääsee kaasugrillilläkin nuotiomakkaran makuun: palaa pinnalta karrelle ennen kuin on sisältä kuuma. :rolleyes:

Eipä tuota grillailuun ole tarkoitettukaan vaan pintojen tekemiseen muulla tavoin kypsennettyyn lihaan.
 
  • Tykkää
Reactions: TLA
Pitäs savustella kassleria joulupöytään maanantaina. Ajattelin tänään laittaa suolaliemee yöksi. Onko joku 10% liemi 5 litran ämpärissä sopivan tuju vai voiko suolaantua liikaa jo?
 
Pitäs savustella kassleria joulupöytään maanantaina. Ajattelin tänään laittaa suolaliemee yöksi. Onko joku 10% liemi 5 litran ämpärissä sopivan tuju vai voiko suolaantua liikaa jo?
Kuulostaa aika voimakkaalta tuo 10%, toki lyhyt on suolausaikakin. Meinasitko ruiskusuolata vai pelkästään lillumaan ämpäriin? Voimakkaasti suolatussa nesteessä olon jälkeen suositellaan esim. muutaman tunnin puhtaassa vedessä liottamista että pinnan ylimääräinen suolaisuus katoaa.
 
Kuulostaa aika voimakkaalta tuo 10%, toki lyhyt on suolausaikakin. Meinasitko ruiskusuolata vai pelkästään lillumaan ämpäriin? Voimakkaasti suolatussa nesteessä olon jälkeen suositellaan esim. muutaman tunnin puhtaassa vedessä liottamista että pinnan ylimääräinen suolaisuus katoaa.
No ehkä se on sit parempi ottaa joku 5% liemi ja antaa olla pari päivää. Tuo on tiedossa, että vesikylpyä joutuu myös antamaan. En vedä ruiskulla, kun jotenkin en noissa low and slow tyylisissä savustushommissa tykkää siitä millanen rakenteesta tulee.
 
No ehkä se on sit parempi ottaa joku 5% liemi ja antaa olla pari päivää. Tuo on tiedossa, että vesikylpyä joutuu myös antamaan. En vedä ruiskulla, kun jotenkin en noissa low and slow tyylisissä savustushommissa tykkää siitä millanen rakenteesta tulee.

Mistä se ero tulee?
Ruiskulla suolaus tapahtuu vain nopeammin, kun suolan ”imeytyminen” ottaa aikansa varsinkin kun se lähtee tulemaan vain pinnoilta.
 
Grillimestareille kysymys. Mitäköhän grillissäni (Napoleon Freestyle, kolme poltinta) tapahtuu: savustin pari päivää sitten lohta ja grilli toimi normaalisti. Nyt kun putsailen grilliä seuraavaa sessiota varten, tuntuu kuin grilli olisi saanut merkittävästi lisää tehoa. Kunnon kohina kuuluu kun liekit palaa ja liekit ovat merkittävästi isompia kuin normaalisti. Grilli lämpenee huomattavasti nopeammin kuin esim viime kesänä grillatessa. Mitään ihmeellistä ei ole tässä välissä tapahtunut. Grilliä ja kaasupulloa säilytän ulkona.

Kohinaa ei kuulu hanojen ollessa kiinni.

Grilli on ulkona. Komposiittikaasupullo.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Grillimestareille kysymys. Mitäköhän grillissäni (Napoleon Freestyle, kolme poltinta) tapahtuu: savustin pari päivää sitten lohta ja grilli toimi normaalisti. Nyt kun putsailen grilliä seuraavaa sessiota varten, tuntuu kuin grilli olisi saanut merkittävästi lisää tehoa. Kunnon kohina kuuluu kun liekit palaa ja liekit ovat merkittävästi isompia kuin normaalisti. Grilli lämpenee huomattavasti nopeammin kuin esim viime kesänä grillatessa. Mitään ihmeellistä ei ole tässä välissä tapahtunut. Grilliä ja kaasupulloa säilytän ulkona.

Kohinaa ei kuulu hanojen ollessa kiinni.

Grilli on ulkona. Komposiittikaasupullo.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Paineen säädin luultavasti hajalla. Kannattaa vaihtaa ennen kun tuhoat ritilät liian korkealla lämmöllä. T. Kokemusasiantuntija
 
Grillimestareille kysymys. Mitäköhän grillissäni (Napoleon Freestyle, kolme poltinta) tapahtuu: savustin pari päivää sitten lohta ja grilli toimi normaalisti. Nyt kun putsailen grilliä seuraavaa sessiota varten, tuntuu kuin grilli olisi saanut merkittävästi lisää tehoa. Kunnon kohina kuuluu kun liekit palaa ja liekit ovat merkittävästi isompia kuin normaalisti. Grilli lämpenee huomattavasti nopeammin kuin esim viime kesänä grillatessa. Mitään ihmeellistä ei ole tässä välissä tapahtunut. Grilliä ja kaasupulloa säilytän ulkona.

Kohinaa ei kuulu hanojen ollessa kiinni.

Grilli on ulkona. Komposiittikaasupullo.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Otappa paineensäädin lämpimään muutamaksi tunniksi ja koita sen jälkeen uudelleen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
295 672
Viestejä
5 047 825
Jäsenet
80 970
Uusin jäsen
Hippo_Plazamus

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom