Kotijäätelö, jäätelöreseptit, jäätelökoneet ja muut jäätelömäiset(sorbetit, jugurttijäätelöt, pirtelöt,...) keskustelu

Oma jäätelökoneeni on SAGE BCI600 The Smart Scoop, joka on tilattu BF-tarjouksena joskus 2021(?). Jaan jäätelösatsin yleensä yksittäisiksi annoksiksi, jotka pakastan myöhemmin syötäväksi. Reseptissä tulee olla riittävästi kermaa suutuntuman ja rakenteen vuoksi, ja etenkin jos haluaa käyttää mahdollisimman vähän lisättyä sokeria. Raaka-aineina vain luomua, ei hyla eikä laktoosittomia kermoja. Seuraavassa suklaajäätelön perusohje:

Tarvikkeet:
- tarkka vaaka
- hyvälaatuinen paksupohjainen kasari (1,7 L)
- käsivispilä
- digitaalinen lämpömittari, itse tapaan kiinnittää lämpömittarin anturin maalarin teipillä vispilään
- silikonimuotteja, jos meinaa annostaa pakastimeen
- vatkauskulho
- sihti
- vatkain + vispilät

Pohja (painot g):
n. 100 keltuainen (n. 6 keltuaista, luomu)
600 kerma (luomu)
48 glukoosi (panimosokeri, dekstroosi)
3,5 vaniljasokeri (Meira)
1,2 suola
1,2 carob-jauhe (johanneksenleipäpuujauhe)
Makuaineet:
1,5 kanelijauhe (Ceylon, space and aroma)
1,5 anis (kokonainen siemen, Meira)
25 kaakao (Rainbow)

Erottele keltuaiset ja siirrä ne kasariin (riko vispilällä). Lisää kerma ja kuiva-aineet. Annostele kuiva-aineet etukäteen erilliseen kulhoon/lasiin niin tekovaiheesta tulee jouhevampaa. Levylle lämpiämään vähän reilu puoliteholle samalla sekoittaen. Lämpötilan saavutettua n. 75 C tehoa pienemmälle, ettei mene yli (oma kokemus vain induktioliedestä). Lämpötila ei saisi missään vaiheessa mennä yli 82C:n, jolloin keltuainen voi saostua. Optimi lämpötila n. 80-81C. Olen pitänyt lämpötilan tässä haarukassa n. 1 min ajan niin pohja tulee samalla pastöroitua. Seuraavaksi seos kaadetaan sihdin läpi vatkauskulhoon. Seoksen massa tässä vaiheessa n. 720-740 g. Jäähdytys vesihauteessa, kansi päälle ja yöksi jääkaappiin.

Aamulla seos jääkaapista ja vatkaus sähkövatkaimella (alussa hitaasti nopeutta lisäten) yhteensä n. 4 - 6 min. Vatkauksen voi sivuuttaa, jos pitää kiinteämmästä (=vähemmän ilmaa sisältävästä) jäätelöstä. Tästä suoraan kirnuttavaksi esijäähdytettyyn jäätelökoneeseen. Jäätelöseokseen voi lisätä kirnuamisen loppuvaiheessa sattumiksi esim. noblesse paloja, suklaalastuja ja/tai suklaamassa rakeita.

Kun massa on valmista, se annostellaan pakastimessa esijäähdytettyihin ja ohuella suklaakerroksella vuorattuihin silikonimuotteihin ja nämä takaisin pakastimeen. Noin 3 h kuluttua annosjäätelöt voi irrottaa muoteista ja siirtää säilytysrasioihin pakastettavaksi myöhempää käyttöä varten. Pakastimesta otettaessa on annokset hyvä siirtää lautasille n. 20-30 min ennen tarjoilua. Tarjotaan yleensä kermavaahdon kanssa.

Jäätelöohjetta on helppo muokata muuttamalla makuaineet toiseksi. Esim. uuniomenien kanssa makuaineeksi kaneli/neilikka/inkivääri.

Muutamia huomioita/mutuja (tai omia väärinkäsityksiä):
- Jos keltuaisten sekaan eksyy paljon valkuaista, voi jäätelössä maistua muna.
- Kuiva-aineet eivät sekoitu kermaan välttämättä heti vaan vasta lämmittäessä.
- Jäähdytys nopeasti 70C ympäristössä: laktoosin pilkkomistuloksena syntyy ko. lämpötiloissa epämiellyttävää makua.
 
Mustaherukkavaniljarahkajäätelö... Yhtä hyvänmakuinen kuin pitkä. Ehkä paras rahkajäätelöistä mitä tullut kokeiltua

400g purkki skyr wanhanhajan vaniljarahka
1purkki valio vanilja kreemi
mustaherukkamehua maun mukaan

Kreemit + skyr tekee melko kivanmakuisen pohjan joka toimii sellaisenaankin jos haluaa pitää homman yksinkertaisena.

1752914277254.png
 
Viimeksi muokattu:
Raparperirahkajäätelö. Oikein hyvä perusmaku. Tällä ohjeella melko tiukka kun ei ole mitään mikä pehmentäisi raparperia kunnolla. Jos haluaa miedomman niin uskoisin, että kondensoitu makeutettu maito pehmentäisi ja makeuttaisi lopputulosta oleellisesti.

5 vartta raparperia. Sauvasekoittimella muusiksi. 400g purkki skyr wanhanajan vaniljarahka.

raparperi sauvasekoittimen jäljiltä
1752998819205.png


Lopputulos
1752998868654.png
 
Maitoontehdyn ohrapuuronjämät ninjalla "jäätelöksi". Yllättävän hyvä, superkermainen koostumus, hyvä maku(jos tykkää ohrapuurosta). Tarvii kokeilla sama juttu riisipuurosta ja mannapuurosta,...

Ennen pakastamista
1753083515747.png


Lopputulos
1753083544182.png
 
Viimeksi muokattu:
Mansikkaa tullut testailtua useammilla tavoilla. Mansikka+rahka aika hapokas maku ilman lisäsokeria, maistui 10x paremmalle ennen pakastamista mansikkarahka. Mansikka+kondensoitu makeutettu maito upeahko ja parhain testatuista. Mansikka+kookoskerma oli lievä pettymys kun kookoksen maku minimaalinen, muuten kyllä hyvä. Neljäs testattu mansikka+vaniljakastike, ideana kuulosti hyvältä, lopputulos ei niin.

Testeissa noin puolet tilavuudesta sauvasekoittimella tehtyä mansikkamössöä.
1753345494291.png
 
TaateliLakritsiRahkajäätelö yllättävän hyvä. tätä tarvii kehitellä eteenpäin. Puolet rahkaa toinen puoli lakritsikastike, taatelit ja loraus punaista maitoa.

1753434682450.png
 
Tokmannin 1l Princess jäätelökoneella on tullut noin kuukausi kokeiltua eri reseptejä hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Sopivassa suhteessa kermaa, maitoa, mangososetta ja sokeria on muodostunut suosikiksi. Jos käyttää kananmunia kannattaa vatkata etukäteen, jäätynyt keltuainen ei ollut herkkua.
 
Tokmannin 1l Princess jäätelökoneella on tullut noin kuukausi kokeiltua eri reseptejä hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Sopivassa suhteessa kermaa, maitoa, mangososetta ja sokeria on muodostunut suosikiksi. Jos käyttää kananmunia kannattaa vatkata etukäteen, jäätynyt keltuainen ei ollut herkkua.
Onko tuo princess:in kone kuinka toimiva? Air fryer puolella princess:lla on ainakin faninsa. Kauanko kestää koneella vääntää jäätelö, tarviiko pakastaa vääntämisen jälkeen?
 
Onko tuo princess:in kone kuinka toimiva? Air fryer puolella princess:lla on ainakin faninsa. Kauanko kestää koneella vääntää jäätelö, tarviiko pakastaa vääntämisen jälkeen?

Alle satasen tarjouksesta ihan toimiva peli. Kapasiteetti tosiaan ei maata mullistava, ja parempi lopputulos syntyy kun jäädyttää puolisen tuntia loppu piippausten jälkeen. Vatkaus ja jäädytys alle kaksi tuntia ja siihen puoli tuntia päälle pelkkää jäädytystä, riippuen massasta tietysti. Ilman lisäjäädytystä rakenne on jossain pehmiksen ja normijäätelön välistä.
 
Hillarahkajäätelöä testaillut. Ninja creami teki ihan hullun hyvän hillarahkajäätelön. Tein suurinpiirtein näin

400g wanhanajan vanilja skyr
100g kondensoitu makeutettu maito
Sekoitetaan ylläolevat lusikalla sekaisin
Lisää kokonaisia hilloja niin paljon että ninjan kippo hieman jäädytysrajan yli. Sekoita lusikalla hillat ja massa sekaisin.

Jäädytyksen jälkeen ninjalla 1xjugurttiveivaus. Massa saa näyttää jauheiselta, ei kannata veivata toista kertaa. Lusikalla voi rapsutella massat irti kupin seinistä ja tehdä reiän keskelle hilloja varten. Lisää kokonaisia hilloja niin paljon kuin astiaan järkevästi mahtuu/maun mukaan ja käytä mix in toimintoa. Hilloissa oleva neste + mix toiminto tekee lopputuloksesta pehmeän, mun makuun 5/5, joku toinen saattaisi pakastaa ennen syömistä.

1753763001527.png


Toinen miten kokeilin oli hillat mössöksi sauvasekoittimella ja jugurtin sekaan. Tämä teki epämiellyttävän makuisen lopputuloksen. Spekuloin, että osa siemenistä hajosi ja vaikuttivat makuun.

Onhan ne siemenet ikävät. Jos ne sais jotenkin helposti pois niin lopputulos olisi parempi.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
283 126
Viestejä
4 864 781
Jäsenet
78 528
Uusin jäsen
muroo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom