Lihavuusepidemia

Vielä muutama lisäys.
Eli pituus on 172cm ja paino tällä hetkellä n. 96kg, mutta kävi lähellä 100kg talvella. Tiukalla n. 1800-1900kcal dieetillä saan laihdutettua sen 1-2kg/kk, mutta ongelma on ettei oikein jaksa olla noin tiukalla dieetillä jatkuvasti.
Liikuntaa siis harrastan lähes päivittäin, mutta muuten arkikulutus on pientä. Teen ATK töitä kotoa käsin, eli suurin osa päivästä istumista.
Lihasmassaakin uskoisin olevan keskimääräistä enemmän, joten hieman ihmetyttää toi pieni peruskulutus. Joka paikassa sanotaan miehen peruskulutukseksi n. 2200-2600kcal.
Ja viskeraalirasva on se varsinainen ongelma, mielestäni muu kroppa on ns terveellisessa rasvaprosentissa.

Vielä 2018 olin 76kg, eli paino on tullut suht nopeasti viime vuosina.

Onneksi nälän tunne on lähes olematon ja olen ollut joitakin kertoja 36h/48h vesipaastolla ilman ongelmia, eli olo ja jaksaminen on ollut ihan hyvä paaston aikana. Tosin en tiedä onko paastosta hyötyä pysyvässä laihdutuksessa.
Eipä laihdutuksessa ole mitään oikotietä onneen eli pakko vaan olla kärsivällinen. Koita löytää joku ruokavalio joka sopii sulle. Itselle esim. keto/carnivore on ollut parhaita löytöjä. Noita voin suositella jos et ole jo koittanut, mulla ainakin keho toimii ihan eri tavalla ketoosissa.
Muista että 90% laihdutuksessa on kyse ruokavaliosta ja 10% liikunnasta.
Viisaammat aina sano "You cant out-train a bad diet".
 
Valikoiman pienuuteen vaikuttaa varmaan se, että tuollaiset tiukat pillifarkut eivät ole muodissa. Harva mies haluaa perheestä tiukkoja farkkuja. Oletin siis, että miesten farkuista kyse, naisten tapauksessa tottakai tiukkoja suositaan.

En puhunut missään vaiheessa pillifarkuista vaan siitä että miten nuo eri osa-alueet housuissa on mitoitettu. Toki slim fiteissä se istuvuus on tarkempaa kuin löysemmissä.

Jos esim. jostain regular farkuista sovittaa vyötäröltä sellaisia, että pysyvät ylhäällä ilman vyötä, niin reisien kohdalta istuvuus saattaa olla luokkaa pillifarkut, ja taas jos reidet on istuvuudeltaan sopivat niin vyötärölle mahtuu nyrkki väliin. Perseen osalta jotkut ovat lantiosta ihmeellisen matalia että tarvi kummosesti kyykistyä niin persvako paistaa vaikka hirttäis ne kasseja myöten ylös.

Sama homma oli sitten perus S/M/L kokomitoitus tai vyötärö/lahje 30/32 kuten itsellä.

Just jokunen aika sitten ihmettelin Kekäleellä Hilfigeriä ja Hugo Bossia sovittaessa että ei mitään saumaa että maksaisin yli satasta niin huonosti istuvista vaatekappaleista.

Levistä en oo kyllä tainnut kokeilla, täytyy varmaan seuraavaksi painella testaamaan niitä.
 
En puhunut missään vaiheessa pillifarkuista vaan siitä että miten nuo eri osa-alueet housuissa on mitoitettu. Toki slim fiteissä se istuvuus on tarkempaa kuin löysemmissä.

Jos esim. jostain regular farkuista sovittaa vyötäröltä sellaisia, että pysyvät ylhäällä ilman vyötä, niin reisien kohdalta istuvuus saattaa olla luokkaa pillifarkut, ja taas jos reidet on istuvuudeltaan sopivat niin vyötärölle mahtuu nyrkki väliin. Perseen osalta jotkut ovat lantiosta ihmeellisen matalia että tarvi kummosesti kyykistyä niin persvako paistaa vaikka hirttäis ne kasseja myöten ylös.

Sama homma oli sitten perus S/M/L kokomitoitus tai vyötärö/lahje 30/32 kuten itsellä.

Just jokunen aika sitten ihmettelin Kekäleellä Hilfigeriä ja Hugo Bossia sovittaessa että ei mitään saumaa että maksaisin yli satasta niin huonosti istuvista vaatekappaleista.

Levistä en oo kyllä tainnut kokeilla, täytyy varmaan seuraavaksi painella testaamaan niitä.
Tuota, miksi farkkujen ylipäätään pitäisi pysyä päällä ilman vyötä? Ja onko se realististakaan.

Miehet on käyttäneet henkseleitä ja vöitä aikojen alusta asti suurin piirtein...

Naiset on eri juttu, koska niillä on leveä lantio, mikä auttaa asiaa.

Mutta on sinänsä totta, että hyvin istuvia farkkuja on vaikea löytää.
 
Vielä muutama lisäys.
Eli pituus on 172cm ja paino tällä hetkellä n. 96kg, mutta kävi lähellä 100kg talvella. Tiukalla n. 1800-1900kcal dieetillä saan laihdutettua sen 1-2kg/kk, mutta ongelma on ettei oikein jaksa olla noin tiukalla dieetillä jatkuvasti.
Liikuntaa siis harrastan lähes päivittäin, mutta muuten arkikulutus on pientä. Teen ATK töitä kotoa käsin, eli suurin osa päivästä istumista.
Lihasmassaakin uskoisin olevan keskimääräistä enemmän, joten hieman ihmetyttää toi pieni peruskulutus. Joka paikassa sanotaan miehen peruskulutukseksi n. 2200-2600kcal.
Ja viskeraalirasva on se varsinainen ongelma, mielestäni muu kroppa on ns terveellisessa rasvaprosentissa.

Vielä 2018 olin 76kg, eli paino on tullut suht nopeasti viime vuosina.

Onneksi nälän tunne on lähes olematon ja olen ollut joitakin kertoja 36h/48h vesipaastolla ilman ongelmia, eli olo ja jaksaminen on ollut ihan hyvä paaston aikana. Tosin en tiedä onko paastosta hyötyä pysyvässä laihdutuksessa.
Minusta tässäkin kannattaa vain aloittaa sillä, että syö hieman/jonkun verran vähemmän mutta samalla tavalla kuin ennen. Sellanen dieetti on helpompi ylläpitää pidempään kuin jokin "tiukka" dieetti ja samalla keho hakee sen painon mikä sillä syömismäärällä tulee.
 
Tuota, miksi farkkujen ylipäätään pitäisi pysyä päällä ilman vyötä? Ja onko se realististakaan.

Miehet on käyttäneet henkseleitä ja vöitä aikojen alusta asti suurin piirtein...

Naiset on eri juttu, koska niillä on leveä lantio, mikä auttaa asiaa.

Mutta on sinänsä totta, että hyvin istuvia farkkuja on vaikea löytää.

Farkut oli vain esimerkki ns. siistimmän pään vaatteista.

Jostain syystä liikunnallisissa harrastuksissa käytetyt vaatteet istuvat huomattavasti paremmin. Mulla on kahdet erimerkkiset vaellus/retkeilyhousut joissa on kangas lähes joustamatonta mutta niitä ei tarvitse köyttää vyöllä ylös. Samoin eräät maastopyöräilyshortsit istuvat kuin nakutettu. Jotkut adidaksen tyköistuvat urheiluverkkarit oli kanssa istuvuudeltaan todella hyvät, tosin niissä taisi olla myös kangas joustavaa.
 
Eipä sillä ole oikein ole väliä mitä syö vaan kysymys on vain kaloreiden määrästä. Ei kukaan oikeasti liho syömällä päivässä yhden Big Macin. Kysymys on vain siitä kuinka paljon syö, yhdessä big macissa on Mcdonaldsin sivujen mukaan energiaa 542kcal. Jopa etiopiassa tuo luokiteltaisiin aivan liian vähäksi määräksi kaloreita päivässä.
 
Vielä muutama lisäys.
Eli pituus on 172cm ja paino tällä hetkellä n. 96kg, mutta kävi lähellä 100kg talvella. Tiukalla n. 1800-1900kcal dieetillä saan laihdutettua sen 1-2kg/kk, mutta ongelma on ettei oikein jaksa olla noin tiukalla dieetillä jatkuvasti.
Liikuntaa siis harrastan lähes päivittäin, mutta muuten arkikulutus on pientä. Teen ATK töitä kotoa käsin, eli suurin osa päivästä istumista.
Lihasmassaakin uskoisin olevan keskimääräistä enemmän, joten hieman ihmetyttää toi pieni peruskulutus. Joka paikassa sanotaan miehen peruskulutukseksi n. 2200-2600kcal.
Ja viskeraalirasva on se varsinainen ongelma, mielestäni muu kroppa on ns terveellisessa rasvaprosentissa.

Vielä 2018 olin 76kg, eli paino on tullut suht nopeasti viime vuosina.

Onneksi nälän tunne on lähes olematon ja olen ollut joitakin kertoja 36h/48h vesipaastolla ilman ongelmia, eli olo ja jaksaminen on ollut ihan hyvä paaston aikana. Tosin en tiedä onko paastosta hyötyä pysyvässä laihdutuksessa.

Tuo noin 0,5kg/viikko on hyvä tahti pudottaa painoa. Sillä saa todennäköisesti pysyviä tuloksia.

Itse pyrin dieetillä aina siihen noin -500kcal/päivä tasoon jolloin tiputus on keskimäärin 0,5kg/viikko.

Hyviä keinoja tehostaa painonpudotusta on kävellä vähintään 10000 askelta päivässä kaiken muun liikunnan lisäksi (sali, pyöräily, uinti jne). Tuosta tulee vuositasolla aivan järjetön määrä poltettuja kaloreita.

Lisäksi itse vedän dieettiä max 12 viikkoa putkeen jonka jälkeen 2-4 viikkoa ylläpitokaloreilla että kroppa saa palautua dieetin ”rasituksesta” ja sen jälkeen voi vetää taas uuden 12 viikon putken riippuen kuinka paljon on tarkoitus polttaa läskiä.

Ainakaan itsellä ei pää kestä mitään 6kk dieettejä vaikka saan syödä sen +2000kcal/päivä dieetillä ja paino tippuu. Huomannut että mitä useampi viikko on dieettiä takana niin sitä enemmän kroppa huutaa ruokaa vaikka syömisessä ei ole tapahtunut suuria muutoksia, luokkaa dieetin alussa 2200kcal/päivä ja 10 viikon jälkeen syön 2000kcal/päivä. Tähän auttaa hyvin tuo 2 viikon tauko.
 
Farkut oli vain esimerkki ns. siistimmän pään vaatteista.

Jostain syystä liikunnallisissa harrastuksissa käytetyt vaatteet istuvat huomattavasti paremmin. Mulla on kahdet erimerkkiset vaellus/retkeilyhousut joissa on kangas lähes joustamatonta mutta niitä ei tarvitse köyttää vyöllä ylös. Samoin eräät maastopyöräilyshortsit istuvat kuin nakutettu. Jotkut adidaksen tyköistuvat urheiluverkkarit oli kanssa istuvuudeltaan todella hyvät, tosin niissä taisi olla myös kangas joustavaa.
Jos Leviksiä päädyt ostamaan, niin Kampissa saa ainakin loistavaa palvelua, heillä ei joskus ollut lahkeen puolesta sopivaa, niin lyhensi myös farkkujen hinnalla sopiviksi (saattoi olla kyllä joku kampanja). Mutta liikkeessä, kun kertoo myyjälle mitä haluaa, niin alkaa farkkuja löytymään, ei ne ihan päälle pue niitä, mutta tulee kyllä ihan katsomaan ja kertomaan näkemyksensä. Sama palvelu myös maailmalla. Itselle heidän 28-29 on aina sopivat ja kierrän kaukaa 501:set ja muut nostalgia mallit, mutta 511, 512, 555, 568 jne. toimii paremmin, näistä löytyy myös slim fit malleja, jotka toimii kyllä ainakin itselle ilman vyötäkin. Hinta on toki sen yli 100€/farkut (jos ei satu olemaan mitään tarjouksia), mutta kyllä noi itsellä yleensä kestää jatkuvaa käyttöä pitkään.

Jottei menisi ihan offtopiciksi, niin kaipa tämänkin on sitten jollain tavalla henkilökohtainen ja positiivinen ongelma lihavuusepidemia-keskustelussa, jos mistään ei saa enää nykyään riittävän pieniä farkkuja.

Olen huomannut tämän saman, että pienet koot kaikessa muussa, kuin sportti-vaatteissa on vähentynyt huomattavasti ja liikkeet ei ota niitä enää ollenkaan, koska kukaan ei osta niitä, yleensä useiden XL:ien kokoja löytyy kyllä vinot pinot. Verkkokaupoista saattaa edelleen löytyä, mutta niiden väärien palauttelu on kyllä hirveä vaiva ja nykyään yleensä maksullista. Hulluinta kai on se, että itse joutunut vaihtamaan nykyvaatteet yllättävän kalliisiin merkkeihin, koska mitään muuta päälle istuvaa ei kai sitten oman koon ihmisille enää suunkitella, vaan kaikki on suunniteltu useamman XL:n ihmisille.
 
Jos Leviksiä päädyt ostamaan, niin Kampissa saa ainakin loistavaa palvelua, heillä ei joskus ollut lahkeen puolesta sopivaa, niin lyhensi myös farkkujen hinnalla sopiviksi (saattoi olla kyllä joku kampanja). Mutta liikkeessä, kun kertoo myyjälle mitä haluaa, niin alkaa farkkuja löytymään, ei ne ihan päälle pue niitä, mutta tulee kyllä ihan katsomaan ja kertomaan näkemyksensä. Sama palvelu myös maailmalla. Itselle heidän 28-29 on aina sopivat ja kierrän kaukaa 501:set ja muut nostalgia mallit, mutta 511, 512, 555, 568 jne. toimii paremmin, näistä löytyy myös slim fit malleja, jotka toimii kyllä ainakin itselle ilman vyötäkin. Hinta on toki sen yli 100€/farkut (jos ei satu olemaan mitään tarjouksia), mutta kyllä noi itsellä yleensä kestää jatkuvaa käyttöä pitkään.

Jottei menisi ihan offtopiciksi, niin kaipa tämänkin on sitten jollain tavalla henkilökohtainen ja positiivinen ongelma lihavuusepidemia-keskustelussa, jos mistään ei saa enää nykyään riittävän pieniä farkkuja.

Olen huomannut tämän saman, että pienet koot kaikessa muussa, kuin sportti-vaatteissa on vähentynyt huomattavasti ja liikkeet ei ota niitä enää ollenkaan, koska kukaan ei osta niitä, yleensä useiden XL:ien kokoja löytyy kyllä vinot pinot. Verkkokaupoista saattaa edelleen löytyä, mutta niiden väärien palauttelu on kyllä hirveä vaiva ja nykyään yleensä maksullista. Hulluinta kai on se, että itse joutunut vaihtamaan nykyvaatteet yllättävän kalliisiin merkkeihin, koska mitään muuta päälle istuvaa ei kai sitten oman koon ihmisille enää suunkitella, vaan kaikki on suunniteltu useamman XL:n ihmisille.
En ole huomannut samaa. Tai en mistään XS osaa sanoa mutta kyllä noita kokoja on ihan laidasta laitaan saatavilla. Just kävin Prismassa katsomassa housuja ja oli paljon pieniä myös. Mutta tähän varmaan vaikuttaa, että en asioi erikoisliikkeissä, ehkä niissä on eri valikoima.
 
Olen huomannut tämän saman, että pienet koot kaikessa muussa, kuin sportti-vaatteissa on vähentynyt huomattavasti ja liikkeet ei ota niitä enää ollenkaan, koska kukaan ei osta niitä, yleensä useiden XL:ien kokoja löytyy kyllä vinot pinot. Verkkokaupoista saattaa edelleen löytyä, mutta niiden väärien palauttelu on kyllä hirveä vaiva ja nykyään yleensä maksullista. Hulluinta kai on se, että itse joutunut vaihtamaan nykyvaatteet yllättävän kalliisiin merkkeihin, koska mitään muuta päälle istuvaa ei kai sitten oman koon ihmisille enää suunkitella, vaan kaikki on suunniteltu useamman XL:n ihmisille.
Asiahan on juuri päinvastoin. 98% vaatteista loppuu kokoon XXL. Nykyisin fitness-elämäntavan ja kaikenlainen salilla treenaamisen ja muukin urheilullinen elämäntavan ihannointi korostuu yhteiskunnassa niin voimakkaasti, että se heijastuu myös vaatemerkkien tarjontaan. Normaalivartaloisille n. 80-90% kokojen tarjonnasta, muille loput.
 
Juu ehkä itsellä noiden vaatteiden kanssa on se, että koko S tai XS ei ole se pelkkä juttu, kun nämä on silti nykyään suunniteltu sille vähintään L-kokoiselle, jolla on ehkä mahaa tms. Tai ainakin itsellä myös S-koko roikkuu monesti päällä juuri väärällä tavalla ja väärästä kohdasta, vaikka koko olisi näennäisesti oikea. Sitten taas esimerkiksi tietyillä merkeillä vaatteista löytyy ne slimfit-mallit, jotka näyttääkin sitten päällä jo täysin erilaiselta. Edelleen pidän tätä toki positiivisena ongelmana tämän keskustelun yhteydessä.
 
Asiahan on juuri päinvastoin. 98% vaatteista loppuu kokoon XXL. Nykyisin fitness-elämäntavan ja kaikenlainen salilla treenaamisen ja muukin urheilullinen elämäntavan ihannointi korostuu yhteiskunnassa niin voimakkaasti, että se heijastuu myös vaatemerkkien tarjontaan. Normaalivartaloisille n. 80-90% kokojen tarjonnasta, muille loput.
Valmistajat ja kaupat seuraavat todella tarkkaan markkinaa. Niitä kokoja joita myydään eniten on eniten saatavana. Kaupat joutuvat ylleensä ostamaan valmistajilta sortimentin, jossa on sitten eri määrät kokoja. Nykyään sortimenteissä on paljon enemmän isoja kokoja, kun vaikka 20-25 vuotta sitten.
 
Kerran eksyin Dressmannin XL myymälään normaalin sijaan, ja hämmennyin miksi pienin koko on XL, kunnes tajusin olevani väärässä kaupassa. En ennen tuota edes tiennyt, että on olemassa kokoja kuten 9XL eli XXXXXXXXXL
 
Makroonimössö nyt ei mitään terveellistä ruokaa ole nähnytkään. Ja huomioin kyllä satokaudetkin. Kesällä voi sanoa, että terveellien ruoka on kohtuullisen halpaa, mutta sitä kestää pari kuukautta. Irtokarkit eivät ole ruokaa. Kyllä saa vähän vaikutelman, että vertaat nyt terveellistä itsetehtyä einesruokiin/wolttaukseen ja herkutteluun.
Miksi se ei olisi terveellistä esim. vihanneksien kera syötynä? Olettaen että "makaronimössö" sisältää myös jonkin proteiinin lähteen esim. jauhelihaa.

Monilla on joku ihmeellinen käsitys, että terveellinen ruoka tarkoittaa jotain eksoottisia salaatteja tms. erikoisempia pöperöitä.

Kovasti tätä lihavuutta aina selitetään taloudellisilla tekijöillä. Kuitenkin esim. ihan hyvät lenkkarit ja verkkapuvun voi saada kaupasta halvemmalla kuin muutaman 24-packin kaljaa, syystä tai toisesta moni valitsee kuitenkin kaljan. Samaten muutaman woltatun pikaruoka-aterian hinnalla saisi jo aika ison läjän kaurahiutaleita, porkkanaa, kaalia, ruisleipää jne.
 
Miksi se ei olisi terveellistä esim. vihanneksien kera syötynä? Olettaen että "makaronimössö" sisältää myös jonkin proteiinin lähteen esim. jauhelihaa.
Makaronimössö on paskaa ruokaa. Siinä on venhää ja rasvaista punaista lihaa. Osa laittaa sitten vielä ketsuppia sekaan, joka on lähinnä etikkaa valtavalla sokerimäärällä. Hyvinkin ravintoköyhää ruokaa terveysmielessä. Ja tietysti puolikas pekoninpalakin on terveellistä, kun syö kulhollisen monipuolista salaattia rinnalla. Mutta toki tiedämmekin, että tuo "vihanneksien kera" on tässä vaan sekoittamassa asiaa. Makaroonimössö on paskaa ruokaa.
 
Kovasti tätä lihavuutta aina selitetään taloudellisilla tekijöillä. Kuitenkin esim. ihan hyvät lenkkarit ja verkkapuvun voi saada kaupasta halvemmalla kuin muutaman 24-packin kaljaa, syystä tai toisesta moni valitsee kuitenkin kaljan. Samaten muutaman woltatun pikaruoka-aterian hinnalla saisi jo aika ison läjän kaurahiutaleita, porkkanaa, kaalia, ruisleipää jne.
Se ei omaan kaaliin mahdu miten rahaa menee muka enemmän jos vaan syö vähemmän.
 
Makaronimössö on paskaa ruokaa. Siinä on venhää ja rasvaista punaista lihaa. Osa laittaa sitten vielä ketsuppia sekaan, joka on lähinnä etikkaa valtavalla sokerimäärällä. Hyvinkin ravintoköyhää ruokaa terveysmielessä. Ja tietysti puolikas pekoninpalakin on terveellistä, kun syö kulhollisen monipuolista salaattia rinnalla. Mutta toki tiedämmekin, että tuo "vihanneksien kera" on tässä vaan sekoittamassa asiaa. Makaroonimössö on paskaa ruokaa.
Se on hyvänmakuista, helppoa eikä ylenmäärin epäterveellistä kohtuullisesti syötynä. Täyttää vastaa ihan hyvin. Kannattaa lisäksi muistaa, että lasagne on ton vaihtoehto.
 
Makaronimössö on paskaa ruokaa. Siinä on venhää ja rasvaista punaista lihaa. Osa laittaa sitten vielä ketsuppia sekaan, joka on lähinnä etikkaa valtavalla sokerimäärällä. Hyvinkin ravintoköyhää ruokaa terveysmielessä. Ja tietysti puolikas pekoninpalakin on terveellistä, kun syö kulhollisen monipuolista salaattia rinnalla. Mutta toki tiedämmekin, että tuo "vihanneksien kera" on tässä vaan sekoittamassa asiaa. Makaroonimössö on paskaa ruokaa.
Se on hyvänmakuista, helppoa eikä ylenmäärin epäterveellistä kohtuullisesti syötynä. Täyttää vastaa ihan hyvin. Kannattaa lisäksi muistaa, että lasagne on ton vaihtoehto.

Eiköhän tässä ole taas se, että ei-terveysoptimoitu normaali ruoka = epäterveellinen ruoka. Joku muu taas saattaisi pitää ei-terveysoptimoitua normaalia ruokaa terveellisenä ja mässyä epäterveellisenä. :smoke:
 
Se on hyvänmakuista, helppoa eikä ylenmäärin epäterveellistä kohtuullisesti syötynä. Täyttää vastaa ihan hyvin. Kannattaa lisäksi muistaa, että lasagne on ton vaihtoehto.
Tollanen safka on oikeesti ihan fine. Joku taas nyt on vähän pahottanut mielensä ku ei kaikki makrot ole optimoitu.
Tollasella ruoalla hyvin harvoin mitään ylipainoa saavutetaan, vaan siellä on taustalla jotkut jatkuvat napostelut tai sitten vaan juo ylenmäärin kaloreita.
 
Ruispuuro on makaronimössöä edullisempi sekä terveellisempi vaihtoehto joskin kulinaarisesti tylsempää maultaan. Toki siihen voi lisätä kaikkea.
 
Otaksun että tässä nyt kohtaa kaksi näkökantaa.
1) Makarooni mössö = sitä kaupasta ostettua 400g Lihamakaronilaatikko Atria:
"

Aineosat​

Makaroni (vehnäjauho, vehnäkuitu, vesi), vesi, laktoositon maitojuoma, naudanliha 17 % (Suomi), kananmuna, laktoositon kerma, jodioitu suola, valkopippuri.

Runsasproteiininen.
"
2) Erilaiset makaroni ruuat mitä monesti varsinkin opiskelijat tekivät ja voi olla jopa:
"
"
Tai sitten ihan makaronia, ennen (kun oli halvempaa) tonnikalaa TAI kanaa TAI jauhelihaa, sipuli, mausteita ja ehkä munamaito

Riippuen jaksamisesta ja osaamisesta se saattoi olla vain makaronia (jotain noista) lihaa, mausteita, se sipuli ja erikseen paistettu kananmuna tms.

Toki yleensä sen kanssa syötiin myös leipää koska.. noh, leipä oli vielä halvempaa ja sitä saattoi liottaa tuohon mössöön jos ei ollut esim. levitettä tai mitään muuta sen kanssa koska köyhä opiskelija.

Voin sanoa että noiden syöjät eivät ainakaan 80-90 luvulla olleet mitenkään lihavia...
 
Otaksun että tässä nyt kohtaa kaksi näkökantaa.
1) Makarooni mössö = sitä kaupasta ostettua 400g Lihamakaronilaatikko Atria:
"

Aineosat​

Makaroni (vehnäjauho, vehnäkuitu, vesi), vesi, laktoositon maitojuoma, naudanliha 17 % (Suomi), kananmuna, laktoositon kerma, jodioitu suola, valkopippuri.

Runsasproteiininen.
"
2) Erilaiset makaroni ruuat mitä monesti varsinkin opiskelijat tekivät ja voi olla jopa:
"
"
Tai sitten ihan makaronia, ennen (kun oli halvempaa) tonnikalaa TAI kanaa TAI jauhelihaa, sipuli, mausteita ja ehkä munamaito

Riippuen jaksamisesta ja osaamisesta se saattoi olla vain makaronia (jotain noista) lihaa, mausteita, se sipuli ja erikseen paistettu kananmuna tms.

Toki yleensä sen kanssa syötiin myös leipää koska.. noh, leipä oli vielä halvempaa ja sitä saattoi liottaa tuohon mössöön jos ei ollut esim. levitettä tai mitään muuta sen kanssa koska köyhä opiskelija.

Voin sanoa että noiden syöjät eivät ainakaan 80-90 luvulla olleet mitenkään lihavia...
Eiköhän tässä tarkoitettu:
- makaroni 400g
- jauheliha 400g
- herne-maissi-paprika 400g
- mausteet
 
Eiköhän tässä tarkoitettu:
- makaroni 400g
- jauheliha 400g
- herne-maissi-paprika 400g
- mausteet

Tuossa nyt on ainakin mittasuhteet täysin sekaisin. Normaalisti jos tekee esim. riisiä (itse yleensä teen riisiä mutta varmaan sama jos tekisi makaronia) niin yksi annos riisiä ja sen kanssa esim. yksi pihvi tai yksi kanakoiven osa. Eli ei 50/50 vaan huomattavasti vähäisempi osa sitä lihaa. Eikä se he-ma-pa pussi siinä paljoa auta (lisäksi sitäkin on ns. liikaa).

Eli itse tekisin ehkä 200g makaronia, pienehkö sipuli, hieman (joku 1tl tms.) suolaa ja pippurisekoitusta. Yksi kanankoipi (minkä voisi vaikka paloitella tuonne sekaan jos ei jaksa kerralla syödä) ja esim. tomaatti & hieman kurkkua (joku ranteen paksuinen siivu) lautaselle + ruisleipä tai pari (voideltu) ja lasillinen tuoremehua.

Mutta näytät olevan oikeassa, hieman kun googlettaa on ohjetta missä neuvotaan 400g sika-nauta jauhelihaa, 300g makaronia, suolaa, mustapippuria ja yksi sipuli. Eli pääainesosa näyttää olevan epäterveellinen jauheliha.
 
Tuossa nyt on ainakin mittasuhteet täysin sekaisin. Normaalisti jos tekee esim. riisiä (itse yleensä teen riisiä mutta varmaan sama jos tekisi makaronia) niin yksi annos riisiä ja sen kanssa esim. yksi pihvi tai yksi kanakoiven osa. Eli ei 50/50 vaan huomattavasti vähäisempi osa sitä lihaa. Eikä se he-ma-pa pussi siinä paljoa auta (lisäksi sitäkin on ns. liikaa).

Eli itse tekisin ehkä 200g makaronia, pienehkö sipuli, hieman (joku 1tl tms.) suolaa ja pippurisekoitusta. Yksi kanankoipi (minkä voisi vaikka paloitella tuonne sekaan jos ei jaksa kerralla syödä) ja esim. tomaatti & hieman kurkkua (joku ranteen paksuinen siivu) lautaselle + ruisleipä tai pari (voideltu) ja lasillinen tuoremehua.

Mutta näytät olevan oikeassa, hieman kun googlettaa on ohjetta missä neuvotaan 400g sika-nauta jauhelihaa, 300g makaronia, suolaa, mustapippuria ja yksi sipuli. Eli pääainesosa näyttää olevan epäterveellinen jauheliha.
Nyt pitää vastata, koska täällä oli ihmeellistä hihasta vedettyjä faktoja sekä niihin perustunutta olkiukkoilua ja koska sattumalta just äsken söin tätä siivouspäivän kunniaksi:

Täysijyvämakaroneja 230g
Naudan jauhelihaa 400g (<10% rasvaa)

Oma annos oli tästä hieman vajaat puolet.

Mausteena oli kyllä ketsuppia (14g/100g hiilareita, josta 11g sokeria).

Oheen vielä salaattia, tässä kuva:
1753119944630.png
 
Jos puhutaan kuivapainosta, niin 200 grammaa makaronia on aika p*rkeleenmoinen satsi yhdelle. Ei mitään järkeä.

Eihän noissa kaupan "liha"-makaronilaatikoissa ole lihaa kuin nimeksi. Sitten kehdataan vielä mainostaa, että "runsasproteiininen", vaikka proteiinia on se huimat 7g sadassa grammassa ja Rasvaa melkein yhtä paljon, josta puolet vieläpä tyydyttynyttä.

Jos koittaisin saada vaikka tuosta Saarioisten tuotteesta 50g proteiinia kerralla, niin sitä pitäisi syödä melkein 1000 kcal edestä.

Naudan paistijauhelihaa 200g ja täysjyvämakaronia 80g, niin on makrot aika kohdillaan, kuituakin jonkin verran ja salirottakin saa riittävän proteiinimäärän kerralla ilman järjetöntä kalorimäärää. Sitä paitsi ihan h*lvetisti parempaa tällä tavalla lihaisana, kuin jokin kaupan makaronimössö, jossa on liha lähinnä nimessä.
 
Nyt pitää vastata, koska täällä oli ihmeellistä hihasta vedettyjä faktoja sekä niihin perustunutta olkiukkoilua ja koska sattumalta just äsken söin tätä siivouspäivän kunniaksi:

Täysijyvämakaroneja 230g
Naudan jauhelihaa 400g (<10% rasvaa)

Oma annos oli tästä hieman vajaat puolet.

Tuo vaan kuulostaa omaan korvaani täysin väärältä.
Hieman sama kuin tekisin 400g (sanotaan 3-4) pihviä ja siihen viereen 1 tai 2 pientä perunaa ja kertoisin että söin uusiaperunoita pihvin kera.

Toki on siinä paljon lihaa mutta kun niistä 3-4 pihvistä saisi 3-4 päivälle ruuan ja tunkisi siihen sivuun useamman perunan per päivä ja sitten jotain vihannesta päälle.

Toki itse syön ehkä sen 1-1½ dl riisiä ja yhden pihvin / koipipalan + jotain vihannesta joten ehkä kuten ylhäällä mainitaan jotain 200g makaronia olisi liikaa kun ohjeissa mainitaan että 300g olisi 4 hengen annos... Eli ehkä yhdelle sitten 75g makaronia olisi tarpeeksi.
 
Tuo vaan kuulostaa omaan korvaani täysin väärältä.
Hieman sama kuin tekisin 400g (sanotaan 3-4) pihviä ja siihen viereen 1 tai 2 pientä perunaa ja kertoisin että söin uusiaperunoita pihvin kera.

Toki on siinä paljon lihaa mutta kun niistä 3-4 pihvistä saisi 3-4 päivälle ruuan ja tunkisi siihen sivuun useamman perunan per päivä ja sitten jotain vihannesta päälle.

Toki itse syön ehkä sen 1-1½ dl riisiä ja yhden pihvin / koipipalan + jotain vihannesta joten ehkä kuten ylhäällä mainitaan jotain 200g makaronia olisi liikaa kun ohjeissa mainitaan että 300g olisi 4 hengen annos... Eli ehkä yhdelle sitten 75g makaronia olisi tarpeeksi.

Tapoja on monia. Itselle on aika vaikeaa ymmärtää, että miten 400g lihaa riittäisi 3-4 päiväksi.
Paistan yleensä 1,6kg paistijauhelihaa kerralla ja teen siitä 7 annosta. Yhteen annokseen tulee siis hiukan alle 230g lihaa.

Lisukkeeksi täysjyväpastaa, riisiä tai juureksia. Tai noiden sekoitus. Yleensä siten, että silmämääräisesti on lisuketta ja lihaa suurin piirtein saman verran (tilavuus). Sitten kylkeen rutkasti kasviksia ja hiukan pähkinöitä. Jälkkäriksi marjoja tai hedelmä.

Menee noin tunti, niin nuo 7 annosta on valmiina, pannut ja kattilat tiskattu ja jäljet muutenkin siivottu.
Jääkaapista kun ottaa annoksen seuraavana päivänä, niin sinä aikana kun se lämpiää mikrossa, niin ehtii pesemään ja pilkkomaan kasvikset sitä annosta varten.

Ja on muuten paljon helpompi välttää syömästä jotain epäterveellistä, kun se terveellinen annos on valmiina odottamassa. Eli jos painoa koittaa pudottaa, niin voin lämpimästi suositella "ruokapreppausta".
 

Statistiikka

Viestiketjuista
282 582
Viestejä
4 853 969
Jäsenet
78 428
Uusin jäsen
oksymoron

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom