Lihavuusepidemia

Itse käyn myös säännöllisesti punttisalilla, enkä koe saavani hiilareista mitään hyötyä. Rasvoilla pärjää oikein hyvin.
En tiedä miten treenaat, mutta jos lihasta haluaa kasvattaa, on hiilareista pääasiassa hyötyä. Tästä muuten löytyy Lihastohtorilta hyvä kirjoitus. Ja on toki asiasta omakohtaista kokemustakin.

1756291890671.jpeg

Kuva 1. Lihasten energianlähteet liikunnan aikana ovat ihan jotain muuta kuin rasvoja. Kuvio muokattu lähteestä Newsholme ym. 1992 ja Mero ym. 2004. Kun ymmärtää hitusenkin voimaharjoittelun biokemiasta lihastasolla, niin on helppo sanoa, että VHH (< 20 % hiilihydraatteja energiasta) tai ainakaan alakarppaus (< 10 % hiilihydraatteja) ei ole suositeltavaa kovalle harjoitusjaksolle tai lihasten kasvatusvaiheessa, kun haluaa treenata kovaa muutakin kuin 1-3 toiston sarjoja.

 
Onko tarpeellinen sama kuin hyödyllinen, vai sama kuin välttämätön? Punttitreenissä on kyllä hiilareista hyötyä. Eivät toki ihmiselle välttämättömiä, kuten se punttitreenikään.
En tiedä onko täyttä puppua, mutta tekoäly sanoo näin:
  • Aivot, hermosto ja punasolut tarvitsevat glukoosia. Vaikka keho pystyy tuottamaan sitä itse, se on "teknisesti kallista".
  • Hiilihydraatit ovat nopein ja tehokkain tapa tuottaa energiaa (ATP) – etenkin liikunnassa ja aivojen toiminnassa.
  • Siksi, jos hiilihydraatteja on tarjolla, keho polttaa niitä ensisijaisesti, ja siksi niitä pidetään "ensisijaisena" energianlähteenä.
 
Mikä erottaa nämä einesruuat terveellisestä ruuasta ja miksi valmistajat näitä tekevät?
Lisäaineet, rasva, suola. Jos mietit paljonko valmistaja saa rahaa esim. sipsistä per kilo verrattuna paljonko sitä rahaa tulee perunamuusista per kilo niin se ero on järkyttävän suuri. Lisäksi niitä sipsejä ostetaan enempi ja siihen perunamuusiin täytyy laittaa yleensä esim. nakit ja kastike kylkeen mikä nostaa hintaa lisää.

Samaa voi sanoa ranskalaiset vs paistetut tai keitetyt perunat.. ranskalaisia nyt vaan tilataan kioskilta / ravintolasta enempi ja siitä saa enemmän rahaa. Lisäksi taas.. ..ranskalaisia voi mussuttaa pelkiltään kun taas paistettujen / keitettyjen perunoiden kanssa halutaan jotain lisuketta mikä maksaa enemmän tehdä eikä voi pyytää samaa hintaa kuin ranskalaisista mikä ei vaadi oikeastaan muuta kuin rasvaa missä keittää ne valmiiksi muotoillut perunat..

Jos kuluttaja maksaa kaupasta alle euron kilo perunasta niin ei se valmistaja maksa siitä kuin pienen osan kun ostaa bulkkina, ei maksa alvia jne jne..
 
En tiedä onko täyttä puppua, mutta tekoäly sanoo näin:
  • Aivot, hermosto ja punasolut tarvitsevat glukoosia. Vaikka keho pystyy tuottamaan sitä itse, se on "teknisesti kallista".
  • Hiilihydraatit ovat nopein ja tehokkain tapa tuottaa energiaa (ATP) – etenkin liikunnassa ja aivojen toiminnassa.
  • Siksi, jos hiilihydraatteja on tarjolla, keho polttaa niitä ensisijaisesti, ja siksi niitä pidetään "ensisijaisena" energianlähteenä.
Jep, juuri näin. Elossa toki pysyy ilman niitäkin, hyödyllisiä toki.
 
Tästä jo keskusteltiin. Ei ole mitään näyttöä että siemenöljyt arkikäytössä aiheuttaisivat mitään 20-kertaisia Hode-9 pitoisuuksia. Jos syö päivittäin jotain moneen kertaan samassa öljyssä uppopaistettuja pikaruokaranskalaisia, niin silloin en niin ihmettelisi.
Toisaalta jos LDL on taivaissa ja aiheutat muulla tavalla hapetusstressin, niin sama juttu.

Ei ole mitään näyttöä. Tuoko ei ole näyttöä, että ihmisiltä, joilla on todettu valtimonkovettumatauti mitataan suoraan verestä LDL:n HODE-9 pitoisuus, kun taas vastaavalla terveellä vertailuryhmällä tätä ei havaita.

Osoita nyt, että korkea kolesteroli aiheuttaa oxLDL:ää. Pelkkä korkea kolesteroli ei tarkoita sitä, että LDL partikkelit hapettuvat. Linolihappo on erityisen herkkä hapettumiselle, koska sen kemiallinen rakenne tekee siitä alttiin reaktiivisille happilajeille (ROS) ja vapaiden radikaalien aiheuttamalle hapettumiselle. Eläinperäiset rasvat ovat tämän vastakohta, eli ne eivät hapetu helposti.
Voisiko jo tämän jatkuvan vääntämisen carnivoresta, siemenöljyistä ja muusta vastaavasta lopettaa kun ette edes keskustele lihavuudesta vaan väännätte selkeästi ohi aiheen. Se carnivore ketju jo meni lukkoon ihan samasta syystä että sivutolkulla samaa jahnausta tieteesta ja speudotieteestä ja se aina alkoi uudelleen. Täällä on nyt sama.

En yleensä kommentoi näihin oftopiceihin mutta tässä ketjussa alkaa ärsyttämään kun on suoranaista keskustelun paskomista puolin ja toisin.
 
Global Obesity Observatoryn mukaan Japanissa aikuisväestöstä lihavia n. 6%, Suomessa n. 22%.

Lapsista Japanissa lihavia n. 4%, Suomessa n. 13%.

Ehkä meidän pitäisi ottaa mallia Nipponista.
Olen ymmärtänyt, että Japanissa lasten lempiruoat ovat usein normaaleja terveellisiä ruokia. Kaikki lähtee kasvatuksesta, mutta jos vanhemmat ihannoi syö itse paskaa niin se tarttuu lapsiinkin.

Oikeasti suurin ongelma läskeillä on motivaatio. Itsellä se löytyi kun heräsin terveysvaikutuksiin. Toisaalta tätä motivaatiota voitaisiin lisätä, kun yksilön vastuuta kasvatettaisiin. Nyt asiaa vähäteellään ja sanotaan, että no big deal vedät vaan pilleriä ensin verenpaineeeseen, sitten statiinia ja lopulta sokeritautiin. "Veronmaksajat kustantaa kaikki, haittavaikutuksia ei ole."
 
Eli olet sitä mieltä, että koko lihavuusepidemia johtuu vain siitä, että ihmisille on tullut esim. viimeisen 40 vuoden aikana vaan kovempi nälkä, vaikka on yleistietoa, että ihmiset on passiivisempia, kuin ikinä? Nyt tämä "nälkä" hoidetaan pillereillä ja pistoksilla kuntoon.

Mietitkö yhtään sitä, että nämä samat yritykset jotka on syöttänyt ihmiset lihaviksi, saaneet addiktoitua ruokaan, saaneet tuntemaan kovaa nälkää, vaikka kaloreita on syöty tuhansia, jne. ei voisi tehdä samaa uudelleen, vaikka söisit lääkkeitä? Totta helvetissä ne voi ja parhaimmillaan kulissien takana samat henkilöt jotka suunnittelee lääkkeet, suunnittelee myös ruokien aineet, jotka juuri ohittaa aivoissa näiden lääkkeiden vaikutuksen.

Jos tämä sinun ajattelumalli vietäisiin armeijaan, niin se voisi toimia kutakuinkin näin. Yhtä sotilasta ammuttiin sodassa rintaan, hommattiin kaikille luotiliivit, nyt ei ole enää mitään varaa, kun kukaan ei voi ampua rintaan tai jos ampuu, niin luotiliivi suojaa.

Mites ne vaikutukset tuosta vaan ohitettaisiin? Ruokiin ei saa kuitenkaan suoraan laittaa lääkeaineita, vaan ruokafirmat joutuu pärjäämään tavallisilla ruoka-aineilla. Todennäköisesti niiden tuotekehityksessä alkaa jossain vaiheessa nousta seinä vastaan kun helpot keinot on jo käytetty, ja vaikka niistä saataisiin tehtyä entistä koukuttavampia herkkuja, ne todennäköisesti vaikuttaisivat vielä voimakkaammin niihin jotka ei näitä lääkkeitä syö vaan laihduttavat perinteisesti. Edelleenkin, mikä sun ratkaisu olisi? Kielletään liian hyvän makuinen ruoka? :hmm:

Ja kyllähän moni armeija käyttää luotiliivejä kun niistä on hyötyä vaikkei ne täydellistä suojaa annakaan...
 
Olen ymmärtänyt, että Japanissa lasten lempiruoat ovat usein normaaleja terveellisiä ruokia. Kaikki lähtee kasvatuksesta, mutta jos vanhemmat ihannoi syö itse paskaa niin se tarttuu lapsiinkin.

Oikeasti suurin ongelma läskeillä on motivaatio. Itsellä se löytyi kun heräsin terveysvaikutuksiin. Toisaalta tätä motivaatiota voitaisiin lisätä, kun yksilön vastuuta kasvatettaisiin. Nyt asiaa vähäteellään ja sanotaan, että no big deal vedät vaan pilleriä ensin verenpaineeeseen, sitten statiinia ja lopulta sokeritautiin. "Veronmaksajat kustantaa kaikki, haittavaikutuksia ei ole."
Suomessakin välipalat oli aikanaan terveellisiä, mutta monttu loksahti auki kun tajusin 6 vuotta sitten että koulujen välipalat (maksulliset) ovat ihan makeaa sontaa ja sama jatkuu päiväkodeissa. En tajua missä kohtaa suomalaisista tuli näin tyhmiä etteivät (päättäjätkään) tajua mikä on terveellistä ruokaa ja mikä karkkiherkkukeksimoskaa. Luulisi edes vanhempien aiheesta lähettävän viestiä kouluille ja päiväkodeille mutta ei ilmeisesti.

Edit: Ai niin, kysyin koulusta saavatko tavallisen sokeripillimehun tilalle sokeritonta. Ei onnistunut kun ei kuulema tukusta saa.
 
Viimeksi muokattu:
Suomessakin välipalat oli aikanaan terveellisiä, mutta monttu loksahti auki kun tajusin 6 vuotta sitten että koulujen välipalat (maksulliset) ovat ihan makeaa sontaa ja sama jatkuu päiväkodeissa. En tajua missä kohtaa suomalaisista tuli näin tyhmiä etteivät (päättäjätkään) tajua mikä on terveellistä ruokaa ja mikä karkkiherkkukeksimoskaa. Luulisi edes vanhempien aiheesta lähettävän viestiä kouluille ja päiväkodeille mutta ei ilmeisesti.

Edit: Ai niin, kysyin koulusta saavatko tavallisen sokeripillimehun tilalle sokeritonta. Ei onnistunut kun ei kuulema tukusta saa.
Onko Suomen kouluissa jotain maksullisia välipaloja? Itse olen luullut, että siellä ei saa myydä mitään. Minun aikanani ilmainen välipala oli aina, jos koulua oli vähintään klo 14 saakka. Porkkana, nauris, karjalanpiirakka, mustikkakeitto, pillimehu, joskus jäätelö. Eli ei ne ihan parasta mahdollista olleen ennenkään.
 
Olen ymmärtänyt, että Japanissa lasten lempiruoat ovat usein normaaleja terveellisiä ruokia. Kaikki lähtee kasvatuksesta, mutta jos vanhemmat ihannoi syö itse paskaa niin se tarttuu lapsiinkin.

Oikeasti suurin ongelma läskeillä on motivaatio. Itsellä se löytyi kun heräsin terveysvaikutuksiin. Toisaalta tätä motivaatiota voitaisiin lisätä, kun yksilön vastuuta kasvatettaisiin. Nyt asiaa vähäteellään ja sanotaan, että no big deal vedät vaan pilleriä ensin verenpaineeeseen, sitten statiinia ja lopulta sokeritautiin. "Veronmaksajat kustantaa kaikki, haittavaikutuksia ei ole."

Jep. Tyypilliset arkisyötävät siellä päin poikkeavat edukseen verrattuna Eurooppaan, Jenkkilään jne.

Lisäksi vanha kunnon fat shaming on voimissaan ja työnantajat saavat sakkoja, jos heidän alaisuudessan hikoileva duunari jutiloituu liiaksi.

Riittävä sosiaalinen paine pysyä toimintakykyisissä mitoissa ja terveempi ruokavalioympäristö vaikuttaisivat toimivan.
 
En tiedä miten treenaat, mutta jos lihasta haluaa kasvattaa, on hiilareista pääasiassa hyötyä. Tästä muuten löytyy Lihastohtorilta hyvä kirjoitus. Ja on toki asiasta omakohtaista kokemustakin.

1756291890671.jpeg

Kuva 1. Lihasten energianlähteet liikunnan aikana ovat ihan jotain muuta kuin rasvoja. Kuvio muokattu lähteestä Newsholme ym. 1992 ja Mero ym. 2004. Kun ymmärtää hitusenkin voimaharjoittelun biokemiasta lihastasolla, niin on helppo sanoa, että VHH (< 20 % hiilihydraatteja energiasta) tai ainakaan alakarppaus (< 10 % hiilihydraatteja) ei ole suositeltavaa kovalle harjoitusjaksolle tai lihasten kasvatusvaiheessa, kun haluaa treenata kovaa muutakin kuin 1-3 toiston sarjoja.

Tuossa nyt on lihastohtorin näkemys asiasta. Kyllä minulla sekä sarjapainot että maksimit nousee aivan samalla tavalla kuin hiiilihydraateillakin. Empiirisesti parhaiten treenit kulkee paaston aikana. Ei mitään ongelmia vääntää pitkiäkin sarjoja. En tiedä millä teoreettisella tasolla lihastohtori truossa mutuilee, mutta omakohtaiset kokemukset puhuvat aivain päinvastaista. Olen siis käynyt salilla sekä hiilaripainoiteisella ruokavaliolla, että 0 hiilillä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
285 206
Viestejä
4 895 172
Jäsenet
78 955
Uusin jäsen
liepuska

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom