LISÄTTY VETTÄ

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mikkos
  • Aloitettu Aloitettu
Ei lisätty vesi kilohintaa halvemmaksi tee.

Esim. vesipitoisuus 15 % ja kilohinnaksi sille on merkattu 10 €/kg. Silloin itse lihan kilohinta on 10 €/kg / (100 - 15) * 100 = 11,76 €/kg, eli noin 18 % kalliimpi kuin hintalapussa lukeva kilohinta.

Olisko linkkejä näihin vesipitoisuuksiin?
 
Olisko linkkejä näihin vesipitoisuuksiin?
Lihaan lisätyn veden määrä ei ole valmistajille mikään ylpeilyn aihe, mikä kirjoitettaisiiin selkeästi esille.

Lisätyn veden määrän voi itse haarukoida lihapitoisuuden, ainesosien ja ylimääräisen suolapitoisuuden avulla.

Esim.

Kanan fileesuikale maustamaton:
Ainesosat: broilerin filee Suomi (= lihapitoisuus 100 %)
Kilohinta 9,63 €/kg
Lihan kilohinta 9,63 €/kg



Kanan fileesuikale miedosti suolattu:
Ainesosat: broilerinfilee 87 %, vesi, jodioitu suola, kasvikuitu

Suolapitoisuus on 0,6 %. Kun broilerinfileessä on luonnostaan 0,12 % suolaa, on lisätyn suolan osuus 0,48 % tuotteen massasta. Ainesosat on lueteltu suuruusjärjestyksessä.

Saadaan vesipitoisuudelle minimi:
87 % + x + 0,48 % + 0,48 % = 100 %
x = 12,04 %

Ja maksimi:
87 % + x + 0,48 % + 0,00 % = 100 %
x = 12,52 %

Miedosti suolattujen vesipitoisuus on:
12,04 % <= x <= 12,52 %

Vesipitoisuutta ei kuitenkaan tarvitse laskea lihan kilohintaa varten, koska lihapitoisuus (87 %) oli ilmoitettu.

Kilohinta 9,84 €/kg
Lihan kilohinta 11,31 €/kg (9,84 / 0,87)



Snellmanin nopeisiin raakalihoihin on lisätty vähintään noin 10 % vettä, mikä nopeuttaa valmistusaikaa.
 
Unohdin Lidlissä nuo tarkistaa mutta hyvä että saitte laskettua auki. Kilohinnat on siis hyvin lähellä toisiaan lopulta, tätä ei monet tule ajatelleeksi ettei se suolattu ole lopulta halvempaa.
 
Miksi kuitenkin ostat ”LISÄTTY VETTÄ” tuotteita?
Tee tuo homma itse, niin tiedät niiden olevan hyviä.
En ymmärrä miten ribsien pahalta haiseminen/maistuminen liittyy mitenkään veden lisäämiseen tuotteisiin.

Ja kyllä, olen ostanut myös naturelleja suoraan lihatiskistä ja niissä oli sama juttu: kypsentäessä haisee pahalle ja maistuu kitkerälle.
Eilen mulla oli sellainen kahden ribsin paketti ja toinen niistä haisi paskalle ja toinen taas hyvälle joten ei ole paketistakaan kiinni.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
278 604
Viestejä
4 791 912
Jäsenet
77 779
Uusin jäsen
Juse83

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom