Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mitäs nuo sitten maksaa? Silloin harvoin, kun olen jalopenoja tarvinnut, olen raaskinut tuon reilun euron maksaaLa Costenasta.Suosittelen kyllä edelleen kaikille Lidlin jalApenojen testaamista. Ovat suht rapsakoita ja niissä on yllättävän hyvin potkua. Parempiakin löytyy, mutta niistä saa maksaa yli 3x kilohintaa.
Jalopenoista en tiedä, mutta ne jalapenot maksavat muistaakseni 0,89€/3,5dl purkki.Mitäs nuo sitten maksaa? Silloin harvoin, kun olen jalopenoja tarvinnut, olen raaskinut tuon reilun euron maksaaLa Costenasta.
niitä mitä myös jalapenoiksi kutsutaan. joskus myös turkinpippureiksi?!Mitä jalopenot ovat?
Jalopenot on vähän niinku jalapenoja, mutta väärinkirjoitettuna. Maistuu kuitenkin suunnilleen samalle. Esim. tämä:Mitä jalopenot ovat?
Mullaki samanlainen tarina. Aluksi valmispohjia tai satunnaista pizzataikinan tekoa ties millä huonolla perusreseptillä, jauhoilla ja miljoonalla täytteellä. Nykyään käytän vain pizzakiveä, oikeita jauhoja ja laadukkaita raaka-aineita. Alkuaikoina olin sitä mieltä että pizzaa voi tehdä miten itse haluaa ja nämä ovat makuasioita, mutta se on muuttunut kun huomasin kuinka paljon parempaa saa aikaan kun hommat tekee oikein. Voi kuulostaa elitistiseltä ja leuhkalta mutta ero on huima vaikka luulisi jo tekevänsä oikein hyvää pizzaa. En ole expertti eikä minulla ole erityisiä kokkaustaitoja. Etsin vieläkin oikeaa taikinareseptiä ja taikinan venytys ei ole vielä kertaakaan ollut kovin helppoa. Aina pitää keskittyä.Ai että, piti ihan rekisteröityä kun löysin tämän ketjun! Olen tehnyt pizzaa kotona nyt reilut puolisen vuotta ja perinteiseen tapaan homma on lähtenyt hiljaksiin vähän laukalle.. Oma mielikuvani kotitekoisesta pizzasta oli myös tuo klassinen 90-luvun peltipizza, jossa on 10 sentin vahvuudelta kaikkea mahdollista täytettä ja lopputulos muistutti enemmän piirakkaa kuin oikeaa pizzaa. Kun vaimo sitten ehdotti pizzan tekoa, niin asetin ehdoksi pizzakiven hommaamisen. Hakemus meni läpi ja ensimmäiset kokeilut tehtiin pakastealtaan valmispohjilla ja perinteisellä määrällä täytettä, eli käytännössä kaikkea mitä kaapista löytyi. Lopputulos oli kuitenkin yllättävän hyvä, joten seuraava luonnollinen steppi oli alkaa hifistelemään erilaisilla pizzapohjilla ja täytteillä ja tällä tiellä ollaan yhä. Sen verran on jauhopeukalo kehittynyt, että kotitekoiset ravintoympyrät hakkaa korttelipizzerioiden tuotokset aivan suvereenisti, joten nämä ovat jääneet täysin historiaan jopa krapulamättönä.
Tällä hetkellä go-to taikina on kylmäkohotettu versio oheisella reseptillä, jonka bongasin jostain pizzamessiaasta kertovasta lehtiartikkelista.
410 g jauhoja (mielellään Tipo 00)
290 g huoneenlämpöistä vettä
11 g suolaa
11 g laadukasta oliiviöljyä
1 g kuivahiivaa
Eli jauhot ja hiiva kulhoon, vesi perään ja sekoitetaan, lisätään suola ja sekoitetaan lisää, kunnes tuloksena on taikinaa. Tämän jälkeen öljy sekaan ja vatvotaan kunnes se on imeytynyt. Nihkein osuus on vaivaaminen, eli otan taikinan pöydälle ja vaivaan yleensä 10-20 min jaksamisesta riippuen, pidempi vaivaus tuntuisi tuottavan paremman sitkon. Tämän jälkeen kohotan taikinaa 30-60 min liinan alla, murjon vielä pari kertaa muodon vuoksi ja heitän jääkaappiin 12-48 tunniksi. Taikinapallon pintaan laitan vielä öljyä, joka ehkäisee kuivan kuoren muodostumista. Ennen H-hetkeä leikkelen taikinan osiksi ja pyörittelen siitä jauhojen kanssa sopivan kokoisia palloja, jotka jätän vielä liinan alle huoneenlämpöön noin tunniksi. Lämmintä taikinaa on helpompi käsitellä ja taikinapallot kerkeävät kohoamaan vielä hieman.
Seuraavaksi pizzakivi uuniin ja uuni niin täysille kuin lähtee. Pohjan tekemisestä sen verran, että trv kvlt-pizzamestari painelee sormilla taikinapalloa keskeltä ulospäin jotta reuna ei litisty ja pysyy kuohkeana. Sen jälkeen venyttelen pohjan lopulliseen kokoonsa ja siirrän jauhotetun pizzalapion päälle. Jos taikina meni nappiin, on pohja parhaimmillaan niin ohut, että sen läpi näkee lukeaOhuella pohjalla ja sopivalla määrällä täytteitä paistoaika on luokkaa 2-4 minuuttia, joka on sähköuunilla ihan OK.
Pizzakastikkeena Muttin valmis pizzakastike on todella hyvä, en ole onnistunut vielä itse tekemään parempaa ja tölkki maksaa vain reilun euron.
Täytteiden suhteen evoluutio on vienyt koko ajan minimalistisempaan suuntaan. Viimeksi hylkäsin kokonaan "pizzajuustot" ja juustoraasteet ja käytän nykyisin pelkkää mozzarellaa ja satunnaisesti parmesaania, jonka laitan suoraan tomaattikastikkeen enkä täytteiden päälle. Omasta mielestäni muiden täytteiden maku pääsee paremmin esiin, kun koko rieskaa ei kuorruta halvalla Rainbow -edamilla. Yleensä uuniin mennessään oman pizzan päällä on vain tomaattikastike, mozzarella, sekä tuoreita kirsikkatomaatteja ja/tai jalapeñoja. Paistamisen jälkeen vielä parmankinkkua ja rucolaa ja se on siinä
Tämän ketjun innoittamana tuli viime viikolla väännettyä eka taikina itse. Leipomista harrastanut viimeksi varmaan 10v sitten, mutta eihän tämä ole rakettitiedettä.
Resepti oli mukaelma kaikesta, lopullisia mittoja mahdotonta sanoa. Ainut luotettava on 2dl vesimäärä. Pohjasta tuli paiston jälkeen ehkä liiankin rapea oman makuun, eikä kovin maukas (enemmän suolaa ensi kerralla).
Tässä kuitenkin kuva toisen päivän tuotoksesta, ensimmäisen päivän tuotoksia viitsi edes julkistaa
Paistoon käytetty clas ohlsonilta ostettua pizzakiveä, uuni 300c.
![]()
Broileripekoni. Onko mistään kotoisin?Savusuikaleet paistettu pannulla lihaliemen sekä sipulin kanssa tonnikalapurkin öljyssä, tonnikalaa, broileripekonia, mozzarellaa, cheddaria ja sinihomejuustomuruja.
Jauhoiksi pakon edessä Myllyn paras pizzajauhoja, kun kaupassa ei ollut muutakaan vaihtoehtoa tarjolla.
![]()
![]()
Yllättävän hyvää ja sitä ei tarvinnut esipaistaa ennen pizzan uuniin laittamista.Broileripekoni. Onko mistään kotoisin?
Ei. Pekoni yksinkertaisesti tarvii rasvaa.Broileripekoni. Onko mistään kotoisin?
Broileripekoni. Onko mistään kotoisin?
Yllättävän hyvää ja sitä ei tarvinnut esipaistaa ennen pizzan uuniin laittamista.
Huomenna varmaan taas pizzakuvia. Taikina on parhaillaan jääkaapissa kylmäkohotuksessa.
Maistuuko porukalle oikeasti ihan samalle laittaako leivän päälle pekonia vai kalkkunaleikettä? Alan olla vähän huolissani.
En ole kuin kerran aikaisemmin kylmäkohottanut pizzataikinaa, mutta eiköhän sitä voi kohotella ihan samalla tavalla kuin muitakin taikinoita esim. 1-2 päivää.Miten kauan tota sun taikinareseptillä tehtyä (tupla-annosta) pitäisi kylmäkohottaa?
En ole kuin kerran aikaisemmin kylmäkohottanut pizzataikinaa, mutta eiköhän sitä voi kohotella ihan samalla tavalla kuin muitakin taikinoita esim. 1-2 päivää.
JepJos tehdään kylmäkohotus niin pistetäänkö se taikina sitten heti valmistumisen jälkeen vaan ilmatiiviinä jääkaappiin?
Lohi menee tossa kyllä täysin hukkaan...Uutena täytteenä lohta ja noin vuorokauden kylmäkohotus jääkaapissa.
![]()
![]()
Varsinainen kysymys on että jollain varmaan on käytössä pizzakivi grillissä, miten toimii? Onko kukaan mitannut kuinka kuumaksi pallogrillin saa, hiilillä tai briketeillä? Tämän https://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare 2008 UK.pdf mukaan uunin lämpötila napolilaista pizzaa paistaessa pitäisi olla 485 astetta.
Vaatii taikinalta lämmönkestoa eli ei ainakaan normivehnäjauhoista tehty toimi noilla lämpötiloilla. Paistoaika pitäisi olla 60-90 sekuntia. Voi tietysti olla että kivi kuumenee liikaa verrattuna grillin ilman lämpöön. Perinteisessä pizzauunissahan on avotuli paistotasolla, ei tason alla.Kerran sain sen verran kuumaksi kiven, että pohja mustui täysin pitsasta. Olettaisin että tarpeeksi.
Mikäs pizzateräs ois se oikea valinta siihen hommaan? Onko suosituksia
Jos tarkoitat pepperonimakkaraa niin Saarioinen valmistaa ne, mutta ne on pelkästään kotipizzalle tehtyä omalla reseptillä eikä kaupoissa myydä täysin samaa. Kotipizzan sivuilla kerrotaan kaikkien raaka-aineiden alkuperä.Mikäs on tekkiläisten pepperonisuositus? Ihan perusmarketeista löytyvää.
Minkähän valmistajan viipaleita Kotipizza muuten käyttää?
Käytämme välttämättömiä evästeitä, jotta tämä sivusto toimisi, ja valinnaisia evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi.