Riisinkeitin

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja JouBqa
  • Aloitettu Aloitettu
Eikös tuo esiajastus nyt ole aika perusjuttuja about minkä tahansa "kunnollisen" riisinkeittimen kanssa?

Riisipuuro voi tosin olla vähän haasteellinen, kun siinähän pitäisi ensin vedessä liotella riisejä ennen maidon lisäämistä ja muutenkaan en ainakaan itse välttämättä haluaisi yön yli lämpimässä seisoneeseen maitoon riisipuuroa tehdä...
Riisipuuron ehkä se suurin ongelma on että sitä pitää sekoitella. Mutta jos se onnistuisi low&slow, kuten vaikka leivinuunissa onnistuu yön yli tehtynä. Se pitäisi vaan kokeilla.
 
Onnistuu riisipuuron teko ilman että tarvii sekoitella välillä, jossain vanhemmassa viestissä ohje joka toimii ainakin Xiaomin laitteessa hyvin. Tosin siinä riisi vedessä ensin 10 min ja sitten lisätään maito (valion kiehu).

En ole kokeillut miten onnistuisi ilman tuota aloitustoimenpidettä kun ei ole ollut tarvetta ajastusta käyttää.
 
Meillä riisipuuro tehdään näin ja onnistuu yön yli.
2dl puuroriisiä, ei huuhdota
Litra vettä
Kamat riisinkeittimeen. Ihan normiohjelmalla mikä heittää vikakoodin lopetuksessa kun vettä vielä jäljellä.

Sen jälkeen kamat kattilaan, vähän lämpöä ja sekaan yksi purkki kuohukermaa. Sekoitetaan, 3min annetaan olla ja syödään pois.

Todella helppo, ei tarvitse päivystää tms ja mun mielestä vähintään yhtä hyvää kuin perinteisellä tavalla maitoon tehden.
 
Riisipuuro onnistuu OBH Nordica Versatilella älyttömän helposti. 1 desi Risellaa ja 2 desiä vettä, puuro-ohjelma 20 minuutiksi. Pieni sekoitus, perään 5 dl täysmaitoa, ripaus suolaa ja 50 minuuttia puuro-ohjelmaa päälle. Ei tarvitse edes sekoitella välillä tai käyttää erikoisia kiehumaitoja.
 
Riisipuuro onnistuu OBH Nordica Versatilella älyttömän helposti. 1 desi Risellaa ja 2 desiä vettä, puuro-ohjelma 20 minuutiksi. Pieni sekoitus, perään 5 dl täysmaitoa, ripaus suolaa ja 50 minuuttia puuro-ohjelmaa päälle. Ei tarvitse edes sekoitella välillä tai käyttää erikoisia kiehumaitoja.
Testasin tuplana tätä, mahtuu vielä, mutta maitoa laittaisin ehkä vain 8 tai 9 dl
 
Testasin tuplana tätä, mahtuu vielä, mutta maitoa laittaisin ehkä vain 8 tai 9 dl
Puuron määrän kasvaessa voinee joutua pitkittämään lämmitysaikoja, koska keittimen lämmitysteho on niin onneton. Veikkaisin, että reilu tunti on tupla-annokselle sopiva. Maitolitran lämmittämisessä kestää tolkuttoman kauan, jos sen laittaa jääkaappikylmänä kulhoon. Yhden henkilön puolikkaalla annoksella (0,5 dl riisiä) olen todennut, että 275 ml maitoa ja 45 minuuttia pelaa myös hyvin.
 
Tuli tuo Versatile reilu viikko sitten haettua ja ei voi muuta kuin taas kerran manata, että miksi on kiusannut itseään kaikki nämä vuodet olemalla ilman. Aivan 5/5 laite. Riisistä tulee tosiaan joka kerta täydellistä, mutta tällä hetkellä itseasiassa enemmän tullut tuota puurotoimintoa käytettyä. Aamulla juuri ennen kun lähtee viemään lapsia päiväkotiin, heittää vaan samassa suhteessa kaurahiutaleita ja vettä kuin riisiäkin (eli yksi kuppi hiutaleita, yksi viiva vettä) koneeseen ja mukavasti on helkkarin hyvät puurot odottamassa kun tulee lapsia viemästä.

Nyt lähtee sitten riisipuurot tulille, katsotaan kuinka käy.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvää riisipuuroa tuli, tuolla @pasi-ipa reseptilla tuplana ja vähän venytettynä, eli ensin 2 dl puuroriisiä ja 4 dl vettä 20 min puuro-ohjelmalla, sitten perään vähän suolaa ja litra punaista maitoa. Sitten vielä puuro-ohjelmalla 1:10 h lisää. Ei toki mitään pikaruokaa, mutta toisaalta kun puuro valmistui aikalailla itsekseen, niin samapa tuo kun siellähän se itsekseen sitten porisi. Ainakaan itselläni ei ole ikinä riittänyt kärsivällisyys tehdä riisipuuroa kattilassa polttamatta sitä ainakin vähän pohjaan. :D
 
Viimeksi muokattu:
Testasin itsekin puuroa tällä Versatilellä ensimmäistä kertaa, ihan hyvää tuli perinteisellä lonkka-ohjelmalla ja ajastimella yön yli käyntiin siten että valmiina aamupalalle.

Millaisellahan lusikalla tuolta kulhosta voisi suoraan syödä silloinkun itsekseen syö? Jotenkin ei jaksaisi ylimääräistä tiskivaihetta, vaan näppärä olisi suoraan syödä kulhosta..
 
Mulla on muovinen teleskooppivartinen retkilusikka, tuli aikoinaan kaasukeittimen (jossa korkea ja kapea kattila) mukana ja siitä on näköjään nykyisin jo parempi versio jossa on silikonireunat. Vois olla tuohon hommaan sopiva.

 
Ostin OBH Nordica Versatilen kolmisen vuotta sitten riisin valmistamiseen ja on tulemisestaan lähtien odottanut käyttöönottoa kunnes viikko sitten päädyin lopulta laittamaan myyntiin torin puolelle.

Aamuyön tunteina tuli vahingossa lukaistua tätä ketjua ja kuinka vaivattomasti tällä saa aikaiseksi hyvää riisipuuroa.

Kiitos teidän, täällä syödään myös joulun aikoihin riisipuuroa :)
 
Suositelkaa keitintä, joka varmasti keittää (jasmiini)riisiä niin, ettei pohjaan synny sellaista kovettunutta riisiä. Nykyisellä halpiskeittimellä saa kyllä pehmeätä riisiä keitettyy mutta pohjalle muodostuu sellainen levymäinen riisikakku ikäänkuin.
 
Suositelkaa keitintä, joka varmasti keittää (jasmiini)riisiä niin, ettei pohjaan synny sellaista kovettunutta riisiä. Nykyisellä halpiskeittimellä saa kyllä pehmeätä riisiä keitettyy mutta pohjalle muodostuu sellainen levymäinen riisikakku ikäänkuin.
Kokeile vähemmän vettä, ja huuhdella riisi paremmin. Itsellä kans halpis keitin ollu käytössä ja tuo oli yleisin syy tuohon ongelmaan. itse tapaan laittaa vettä 1,4x (grammoina) riisin määrästä ja sen verran vielä hifistelen siinä, että lasken huuhtelun jälkeisen jäännösveden mukaan vesimäärään. Eli punnaan riisin ennen huuhtelua ja sitten takasin vaa-alle ja lisään vettä kunnes on se 1,4x.
 
Suositelkaa keitintä, joka varmasti keittää (jasmiini)riisiä niin, ettei pohjaan synny sellaista kovettunutta riisiä. Nykyisellä halpiskeittimellä saa kyllä pehmeätä riisiä keitettyy mutta pohjalle muodostuu sellainen levymäinen riisikakku ikäänkuin.

Sekoita sitä riisiä.. Pahimmassa tapauksessa kesken valmistuksen, mutta myös oikeasti kun lusikalla sekoittaa ennen päälle painamista , eikä vaan kaada sitä vettä siihen päälle.

..ja siis kesken sekoittamisella tarkoitan kerran joskus 5min kohdalla vähän pyörittelee, ei koko ajan. Ja sieltä voi karata vettä, kun avaat, niin vettä yksi loraus enemmän.
 
Suositelkaa keitintä, joka varmasti keittää (jasmiini)riisiä niin, ettei pohjaan synny sellaista kovettunutta riisiä. Nykyisellä halpiskeittimellä saa kyllä pehmeätä riisiä keitettyy mutta pohjalle muodostuu sellainen levymäinen riisikakku ikäänkuin.
Kuten todettua ei tarvitse olla mikään oikeasti kallis "premium" keitin. Itselläni tässä ketjussa monesti mainittu OBH Nordica Versatile ostettu 2021 49€ tarjouksesta.

Tässä video miten riisi kannattaa huuhdella useampaan kertaan ennenkuin laittaa sen keitinveden:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Linkki: https://www.youtube.com/shorts/_WQt1EUpnt8


Tietysti olisi hyvä että keittimessä (vaikken sitä ihan premiumiksi laske) olisi joku merkki mihin saakka laittaa vettä per X määrä riisiä... Tai vaikka mukana oleva mitta tms.
 
Itse en ole kyllä ikinä riisin pesua ikinä harrastanut, teinpä riisin sitten kattilassa tai keittimellä. Riisin koppuroituminen pohjalle ei liity pesemiseen mitenkään muuten, kuin korkeintaan sitä kautta että pestessä tulee ehkä vahingossa laitettua enemmän vettä kuin tavallisesti. Mutta siinäpä se oikeastaan on. Jos riisinkeittimen pohjalla oleva riisi menee koppuralle niin syynä on tasan tarkkaan 1) paska keitin ja/tai 2) liian vähän vettä. Mitään välisekoitteluja ei pitäisi tarvita tehdä missään vaiheessa edes kattilassa valmistaessa, keittimestä puhumattakaan.

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Linkki: https://www.youtube.com/watch?v=B3CHsbNkr3c


Tämä video käy asian varsin hyvin ja perusteellisesti läpi. TL;DW: riisin peseminen on lähinnä historiallinen/alueellinen jäänne ja peseminen vaikuttaa lähinnä siihen kuinka kuohkeaa riisistä tulee, mutta sekin on sitten lähinnä preferenssikysymys ja ero on muutenkin varsin minimaalinen (riippuu toki lajikkeesta ym). Itse olen joitakin kertoja kokeillut pestä riisiä kuten monesti ohjeistetaan, enkä kyllä mitään kovin merkittävää eroa lopputuloksessa havainnut.

Mutta enihoo, tuo moneen kertaa ketjussa mainittu OBHN Versatile on edullinen mutta erittäin toimiva keitin, jolla saa aina loistavaa riisiä joka ei pala pohjaan, pesipä riisin sitten tai ei. Tässä ketjussa ohjeet kuinka saat Tokmannilta tuon kotiintoimitettuna viidellä kympillä.
 
riisin peseminen on lähinnä historiallinen/alueellinen jäänne ja peseminen vaikuttaa lähinnä siihen kuinka kuohkeaa riisistä tulee
Joskus aikoinaan ohjeistus oli, että riisiä pestään koska siinä ylimääräiset tärkkelykset, roskat ja mahdolliset torjunta-aineet saadaan huuhdeltua pois. Tiedä sitten onko oikeasti niin tarpeellista mutta eipä se ole ajasta ja vaivasta niin paljon pois.
 
Itse en ole kyllä ikinä riisin pesua ikinä harrastanut, teinpä riisin sitten kattilassa tai keittimellä. Riisin koppuroituminen pohjalle ei liity pesemiseen mitenkään muuten, kuin korkeintaan sitä kautta että pestessä tulee ehkä vahingossa laitettua enemmän vettä kuin tavallisesti. Mutta siinäpä se oikeastaan on. Jos riisinkeittimen pohjalla oleva riisi menee koppuralle niin syynä on tasan tarkkaan 1) paska keitin ja/tai 2) liian vähän vettä. Mitään välisekoitteluja ei pitäisi tarvita tehdä missään vaiheessa edes kattilassa valmistaessa, keittimestä puhumattakaan.

Tämä video käy asian varsin hyvin ja perusteellisesti läpi. TL;DW: riisin peseminen on lähinnä historiallinen/alueellinen jäänne ja peseminen vaikuttaa lähinnä siihen kuinka kuohkeaa riisistä tulee, mutta sekin on sitten lähinnä preferenssikysymys ja ero on muutenkin varsin minimaalinen (riippuu toki lajikkeesta ym). Itse olen joitakin kertoja kokeillut pestä riisiä kuten monesti ohjeistetaan, enkä kyllä mitään kovin merkittävää eroa lopputuloksessa havainnut.

Mutta enihoo, tuo moneen kertaa ketjussa mainittu OBHN Versatile on edullinen mutta erittäin toimiva keitin, jolla saa aina loistavaa riisiä joka ei pala pohjaan, pesipä riisin sitten tai ei. Tässä ketjussa ohjeet kuinka saat Tokmannilta tuon kotiintoimitettuna viidellä kympillä.
Tämä on puhdasta mutua ilman mitään taustatutkimusta, mutta voisiko riisin peseminen kuitenkin vienosti vähentää pohjan korpun muodostumista? Huuhdellessa poistetaan pinnalla oleva irtotärkkelys, ja tärkkelys on käsittääkseni herkkä palamaan. Riisin huuhteleminen myös kiistatta vähentää riisin klimppiintymistä jolloin se ei välttämättä kuivuisi yhtenäiseksi levyksi aivan yhtä herkästi. Selvennykseksi tämä vain yleistä pohdintaa, olen samaa mieltä siitä, että tämän ongelman ratkaisu ei ole riisin huuhteleminen.

Täällä ei välttämättä helposti huomaakkaan eroa huuhdellun ja "raa’an" välillä muun muassa koska suuri osa kaupan riiseistä on tehtaalla esipesty, osa jopa esikeitetty. Sanoisin kuitenkin että määrätyissä riisilajikkeissa se on melkein kuin eri lisuke huuhtelun jälkeen.
 
Oma näkemykseni riisin huuhteluun. Huuhtelen riisin useaan kertaan, niin kauan että huuhteluvesi on kirkasta, vaatii yleensä 3 - 5 huuhtelua. Huuhtelun ansiosta riisistä poistuu iso määrä arseenia joka on vesiliukoista. Arseeni kerääntyy riisiin maaperästä. Ennen en huuhdellut kun keitin riisiä kattilassa mihin vettä laitoin reilusti ja lopuksi loppu vesi kaadettiin pois ja näin myös vesiliukoista arseenia poistui. Riisikeittimellä millä nykyisin operoin mitään vesiä ei tietenkään riisin valmistumisen jälkeen jää poiskaadettavaksi ja näin ollen kaikki arseenikin jää suuhun laitettavaksi, siksi etukäteinen huuhtelu koska arseenin määrää saa näin toimien vähennettyä.
Käytän jasmine- ja basmatiriisiä jotka hankin etnisistä kaupoista. Royal Umbrella jasmineriisi lajike mitä on tällä hetkellä käytössä, sitä saa huuhdella vaikka maailman tappiin asti mutta silti se jää tahmeaksi riisiksi kypsyttyään. Basmati perinteisesti ollut irtonaisempaa.
OBH Nordica on käytössä, olen ollut tyytyväinen. Tätä keitintä suositellut aina kavereillekin.
 
Joskus aikoinaan ohjeistus oli, että riisiä pestään koska siinä ylimääräiset tärkkelykset, roskat ja mahdolliset torjunta-aineet saadaan huuhdeltua pois. Tiedä sitten onko oikeasti niin tarpeellista mutta eipä se ole ajasta ja vaivasta niin paljon pois.

Tämähän se lienee, lisäksi kun ostelee myös netistä riisiä eikä aina vain suomalaista "lähikaupan Pirkka" tms. riisiä (esim. nyt odottaa tämä vielä korkkaamista: https://www.amazon.de/dp/B07ZVZLGQV kun edellisestä säkistä minkä ostin prismasta on vielä hieman riisiä jäljellä [Kambodzalaista Preah Vihear -merkkistä riisiä. 5kg pussi]) ei voi olla 100% varma että Suomessa on tehty mitään pisto tms. kokeita edes joten se käsittely ja esipesu voi olla mitä sattuu tai jäänyt jopa tekemättä.

Ei sillä että se "pirkka", "uncle ben" tms. riisikään olisi Suomessa tehtyä (tai Jenkeissä) mutta luultavasti paremmin käsiteltyä ja tarkistettua eri välivaiheissa.
 
Japanissa muutaman vuoden asuneena ja siellä oppinut "riisin salat" niin heti oman suosikki riisin valinnan jälkeen tärkein asia on riisin huuhtelu. Tietty jos ostat jotain uncle benssiä niin se on yks hailee mitä sille teet. Pesun jälkeen tärkein asia on sitten veden määrä. Itse elän välimaastossa eli riisi pestään hyvin (huom ei saa missään nimessä hangata!) ja vettä laitetaan aika tarkalleen oikein mutta silti käytän keittimen merkintöjä (en desimittaa tai vaakaa).
90% ruuista tehdään puuroriisiin kanssa.

Japanissa riisinkeittäminen on "perhekalleus" ja tämän takia esimerkiksi päiväkodista sai kaikki ruuat, paitsi riisin. Riisi piti keittää kotona "oman perheen reseptin mukaan" joka aamu lapsille mukaan.

Harmikseni eksä vei japanista ostetun riisi siivilän ja vastaavaa en ole suomesta löytänyt. Eli kuten normaali siivilä, mutta kahva on 90 astetta yläsuuntaan ja siivilään mahtuu n. 2.2 annosta riisiä. Eli helppo annostella normaali 2 annoksen setti.
Vähän tän tyyppinen, mutta ei tietenkään näin iso
1766383135622.png
 
Oma näkemykseni riisin huuhteluun. Huuhtelen riisin useaan kertaan, niin kauan että huuhteluvesi on kirkasta, vaatii yleensä 3 - 5 huuhtelua. Huuhtelun ansiosta riisistä poistuu iso määrä arseenia joka on vesiliukoista. Arseeni kerääntyy riisiin maaperästä. Ennen en huuhdellut kun keitin riisiä kattilassa mihin vettä laitoin reilusti ja lopuksi loppu vesi kaadettiin pois ja näin myös vesiliukoista arseenia poistui. Riisikeittimellä millä nykyisin operoin mitään vesiä ei tietenkään riisin valmistumisen jälkeen jää poiskaadettavaksi ja näin ollen kaikki arseenikin jää suuhun laitettavaksi, siksi etukäteinen huuhtelu koska arseenin määrää saa näin toimien vähennettyä.
Käytän jasmine- ja basmatiriisiä jotka hankin etnisistä kaupoista. Royal Umbrella jasmineriisi lajike mitä on tällä hetkellä käytössä, sitä saa huuhdella vaikka maailman tappiin asti mutta silti se jää tahmeaksi riisiksi kypsyttyään. Basmati perinteisesti ollut irtonaisempaa.
OBH Nordica on käytössä, olen ollut tyytyväinen. Tätä keitintä suositellut aina kavereillekin.

Huuhtelu ei tosin siihen arseenin määrään kovin paljoa vaikuta, parhaimissakin tapauksissa alle 10 % ¹ ² , varsinkin jos sen jälkeen riisi valmistetaan pienessä vesimäärässä. Isoimman vähennyksen arseenipitoisuudessa saa keittämällä mahdollisimman suuressa vesimäärässä ja lopuksi läviköimällä veden pois, eli käytännössä valmistamalla kuten pastaa.

Itse syön joka tapauksessa sen verran vähän riisiä, että en hirveästi jaksa jotain arseenia stressata.


¹ https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19440049.2015.1103906

² Cooking rice in a high water to rice ratio reduces inorganic arsenic content - Journal of Environmental Monitoring (RSC Publishing) DOI:10.1039/B816906C
 
Tuosta arseenin jäämien huuhtelusta. Aasiassa ihmiset pääsääntöisesti eivät huuhdo sitä keitettyä riisiä. Herää se pakollinen ikuinen kysymys, että miten aasialaiset sitten ovat pärjänneet tähän päivään asti? Mitä se arseeni aiheuttaa ja näkyykö se aasialaisten vs. länsimaalaisten välisessä jossain muodossa?
 
Japanissa muutaman vuoden asuneena ja siellä oppinut "riisin salat" niin heti oman suosikki riisin valinnan jälkeen tärkein asia on riisin huuhtelu. Tietty jos ostat jotain uncle benssiä niin se on yks hailee mitä sille teet. Pesun jälkeen tärkein asia on sitten veden määrä. Itse elän välimaastossa eli riisi pestään hyvin (huom ei saa missään nimessä hangata!) ja vettä laitetaan aika tarkalleen oikein mutta silti käytän keittimen merkintöjä (en desimittaa tai vaakaa).
90% ruuista tehdään puuroriisiin kanssa.

Japanissa riisinkeittäminen on "perhekalleus" ja tämän takia esimerkiksi päiväkodista sai kaikki ruuat, paitsi riisin. Riisi piti keittää kotona "oman perheen reseptin mukaan" joka aamu lapsille mukaan.

Harmikseni eksä vei japanista ostetun riisi siivilän ja vastaavaa en ole suomesta löytänyt. Eli kuten normaali siivilä, mutta kahva on 90 astetta yläsuuntaan ja siivilään mahtuu n. 2.2 annosta riisiä. Eli helppo annostella normaali 2 annoksen setti.
Vähän tän tyyppinen, mutta ei tietenkään näin iso
1766383135622.png

Olen asunut japanilaisen kanssa opiskelijakämpässä ja siellä oli hänen $200 riisinkeitin. Todellakin ottivat riisinsä tosissaan.

..mutta hänen riisinsä oli tahmeampaa, kun sitä syötiin puikoilla. Häneltä olen oppinut, että on parempi syödä haarukalla ja veitsellä (ja vaikka lusikalla), kuin koettaa käyttää puikkoja - jos ei vaan osaa. Vähemmän noloa ja ulkomaalaiselle hyväksyttävää.
 
Irtotärkkelyksen takia sitä meille opetettiin huutelemaan. Arseenista en ole ennen kuullutkaan.

Halpiskeittimessä lämpö on päällä kunnes magneetti katkaisee pienemmälle. Siinä pohjalle muodostui selvä kuori, joka saattoi ruskistuakin jos ei huuhdellut.

OBH:n tasoisessa koneessa taas rele säätelee lämpöä hellemmin, jolloin ei ole niin tarkkaa. Pohjalla riisi voi jäädä vähän muotoonsa, mutta irtoaa täysin möyhimällä.

Kummassakin pätee, että liika vesi pidentää keittoaikaa ja ylikypsä riisi tahmaantuu.

200€ konetta en ole päässyt kokeilemaan.
 
Viimeksi muokattu:
Irtotärkkelyksen takia sitä meille opetettiin huutelemaan. Arseenista en ole ennen kuullutkaan.

Halpiskeittimessä lämpö on päällä kunnes magneetti katkaisee pienemmälle. Siinä pohjalle muodostui selvä kuori, joka saattoi ruskistuakin jos ei huuhdellut.

OBH:n tasaisessa koneessa taas rele säätelee lämpöä hellemmin, jolloin ei ole niin tarkkaa. Pohjalla riisi voi jäädä vähän muotoonsa, mutta irtoaa täysin möyhimällä.

Kummassakin pätee, että liika vesi pidentää keittoaikaa ja ylikypsä riisi tahmaantuu.

200€ konetta en ole päässyt kokeilemaan.
Joo. Aikoinaan oli tollainen joku Wilfan halpis ja aina oli koppurariisiä pohjalla.

Nyt on Xiaomin asiallinen riisinkeitin (toiminee induktiolla) ja riisi on aina kuohkeaa + tietty kaikki ajastumahdollisuudet yms.
 
Itse keittelen usein esihuuhdeltua basmatiriisiä OBH Nordican peruskeittimellä. Kun keitin saa riisin valmiiksi ja kytkin pompsahtaa ylös, niin riisi takertuu pohjaan jos sitä heti rupeaa muovikauhalla hämmentelemään. Mutta jos kattilan nostaa pannunaluselle ja antaa sen tekeentyä siinä 5 min kansi päällä, niin sen jälkeen riisi irtoaa pohjasta ihan hyvin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
295 748
Viestejä
5 048 927
Jäsenet
80 954
Uusin jäsen
Nikoo0

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom