- Liittynyt
- 24.06.2017
- Viestejä
- 5 051
Jeps. Ja kun se Scoville-arvokin perustuu vähän mihin sattuu. Parhaassakin tapauksessa jonkun raadin tai yksittäisen ihmisen subjektiiviseen arviointiin ja huonoimmassa pelkkiin arvailuihin. Jotkut taas käyttää laskennallista kaavaa kapsaisiini ppm * 15000 = 1 SHU. Mikään taho ei velvoita mittaamaan ja ilmoittamaan niitä juuri tietyllä tavalla. Ja aika useinhan näkee, että jonkun tuotteen Scoville on "noin 15000-40000". Sen jälkeen vähän naurattaa nää maailman tulisimpien chilien mittailut, kuin Scovillet ilmoitetaan miljoonaluokassa yhden pykälän tarkkuudella:Tuollainen asteikko olisi kyllä todella hankala tehdä. Merkkaisivat edes Scoville-lukeman tuotteen kylkeen, se nyt antaisi jo jonkinlaisen kuvan tulisuudesta.
Nykyiset satunnaiset numeroarvot ovat kyllä ihan mitä sattuu, joku 10+/10 -soosi saattaa olla miedompaa kuin toisen valmistajan 7/10 -soosi eikä nuo ainakaan oman kokemuksen perusteella pidä paikkaansa edes saman valmistajan tuotteiden välillä. Ainakin omaan suuhun jotkut tulisemmaksi merkityt vaikuttavat miedommilta kuin saman valmistajan miedommiksi ilmoitetut soosit. Toki tuohon vaikuttaa chililajike sun muutkin asiat, eri ihmiset tuntuvat kokevan eri lajikkeiden tulisuuden eri tavalla.
"Trinidad Moruga Scorpion 2,009,231 SHU"