Tyhmät ihmiset

Suomalaiseen perusluonteeseen tuntuu sisältyvän tietynlainen luottamus asioihin, mikä sinällään ei ole huono juttu. Mutta samalla se saa kyllä jotkut luottamaan siihen, että asiat olisivat aina sitä miltä ne näyttävät. En tiedä, onko väärin uutisoida näistä, kun yhä edelleen on valitettavan yleistä, että jotkut antavat pankkitunnuksiaan ties mille verkkosivulle, tai hyväksyvät miettimättä tunnistautumispyyntöjä, vaikka siitä on nyt jo useiden vuosien ajan johdonmukaisesti uutisoitu ja varoiteltu.

Kyllä tässäkin artikkelin "verkkokaupassa" löytyy 30 sekunnin kurkkauksella niin monta punalippua, että homma haisee seuraavalle kaatopaikalle saakka. Hoono suomi, takeltelevat kielimuodot, ei katuosoitetta vaikka muka kivijalkakauppa, pelkkä e-mail-lomake yhteydenottoon, ei Y-tunnusta ... miten ihmiset jatkaa näihin lankeamista?
 
Toimistossa on kolme ilmalämpöpumppua katon rajassa, kuten normaalisti. Ihmiset valittaa kun toimistossa on liian kuuma (28c on tosiaan hieman lämmin), vastaukseksi ei kelpaa "laittakaa ilpin pyyntiä alemmas" koska silloin akoilla menee niskat jumiin kun mukamas vetää ja sama valitusvirsi alkaa alusta! :facepalm:

Tätä kuulemma jatkunut vuosia ja joka kesä sama valitus.
 
Toimistossa on kolme ilmalämpöpumppua katon rajassa, kuten normaalisti. Ihmiset valittaa kun toimistossa on liian kuuma (28c on tosiaan hieman lämmin), vastaukseksi ei kelpaa "laittakaa ilpin pyyntiä alemmas" koska silloin akoilla menee niskat jumiin kun mukamas vetää ja sama valitusvirsi alkaa alusta! :facepalm:

Tätä kuulemma jatkunut vuosia ja joka kesä sama valitus.
Meillä töissä on porukkaa jotka ei usko että kyllä se ilppi puhaltaa hyvin kylmää kun pyynnin pistää vaikka 23. Kuvitellaan sen viilentävän nopeemmin kun laitetaan 19..
 
Toimistossa on kolme ilmalämpöpumppua katon rajassa, kuten normaalisti. Ihmiset valittaa kun toimistossa on liian kuuma (28c on tosiaan hieman lämmin), vastaukseksi ei kelpaa "laittakaa ilpin pyyntiä alemmas" koska silloin akoilla menee niskat jumiin kun mukamas vetää ja sama valitusvirsi alkaa alusta! :facepalm:

Tätä kuulemma jatkunut vuosia ja joka kesä sama valitus.

Ja pahimmillaan ILP:n pyyntilämpötilaa säädellään 18-25 asteen välillä ja sitten ihmetellään miksi vehje puhaltaa kylmää flekti sinisenä. Ja puhallussuuntaahan voi joka vehkeessä vaihtaa, mutta tämäkin kortti jätetään katsomatta.
 
Toimistossa on kolme ilmalämpöpumppua katon rajassa, kuten normaalisti. Ihmiset valittaa kun toimistossa on liian kuuma (28c on tosiaan hieman lämmin), vastaukseksi ei kelpaa "laittakaa ilpin pyyntiä alemmas" koska silloin akoilla menee niskat jumiin kun mukamas vetää ja sama valitusvirsi alkaa alusta! :facepalm:

Tätä kuulemma jatkunut vuosia ja joka kesä sama valitus.
Sama täällä. Ja sitten sitä sammutellaa ja käynnistellään niinkuin se olis tuuletin.
 
Ja pahimmillaan ILP:n pyyntilämpötilaa säädellään 18-25 asteen välillä ja sitten ihmetellään miksi vehje puhaltaa kylmää flekti sinisenä. Ja puhallussuuntaahan voi joka vehkeessä vaihtaa, mutta tämäkin kortti jätetään katsomatta.
Suomalaiset eivät oikein osaa tuota viilennyspuolta käyttää, kun ei sitä juuri koskaan tarvi. Etelässä oppii nopeasti. Usein kannattaa myös säätää jäähdytys vain jonkin verran ulkoilmaa alemmas eikä sinne suomalaisten ihanne 20 tai makkarin 18. Kyllä 32 asteen helteessä 25-24 sisällä on ehdottomasti riittävä jotta ei aiheuta näitä niskan jumiutumisia ja "flunssia" eikä tunnu kylmältä.
 
Ja pahimmillaan ILP:n pyyntilämpötilaa säädellään 18-25 asteen välillä ja sitten ihmetellään miksi vehje puhaltaa kylmää flekti sinisenä. Ja puhallussuuntaahan voi joka vehkeessä vaihtaa, mutta tämäkin kortti jätetään katsomatta.
ja kun se valittaminen aloitetaan siitä kylmästä ilmasta heti kun lämpötilaa laskee, totta kai se alussa voi tuntua kylmältä kun yht'äkkiä 28c sisäilmaan alkaa tulemaan kylmää ilmaa koska sitähän tässä halutaan! Nämä ihmiset kun ymmärtäisi odottaa että se huoneilma laskee sinne 24c ja sen jälkeen kun ilmalämpöpumpun ei tarvitse enää työntää niin kylmää ilmaa, niin sitä "vedon" tunnetta ei enää ole!
 
ja kun se valittaminen aloitetaan siitä kylmästä ilmasta heti kun lämpötilaa laskee, totta kai se alussa voi tuntua kylmältä kun yht'äkkiä 28c sisäilmaan alkaa tulemaan kylmää ilmaa koska sitähän tässä halutaan! Nämä ihmiset kun ymmärtäisi odottaa että se huoneilma laskee sinne 24c ja sen jälkeen kun ilmalämpöpumpun ei tarvitse enää työntää niin kylmää ilmaa, niin sitä "vedon" tunnetta ei enää ole!
Ja juuri sen takia pumppu pitäisi olla AINA päällä eikä sammuttaa esim yöksi niinkuin monessa paikassa tehdään. Ja sitten aamulla se on sammuksissa ja kun alkaa porottaa niin pannaan päälle ja valitetaan kylmästä.
 
Suomalaiset eivät oikein osaa tuota viilennyspuolta käyttää, kun ei sitä juuri koskaan tarvi. Etelässä oppii nopeasti. Usein kannattaa myös säätää jäähdytys vain jonkin verran ulkoilmaa alemmas eikä sinne suomalaisten ihanne 20 tai makkarin 18. Kyllä 32 asteen helteessä 25-24 sisällä on ehdottomasti riittävä jotta ei aiheuta näitä niskan jumiutumisia ja "flunssia" eikä tunnu kylmältä.
Rakennusteknisesti sisäilmaa ei tulisi jäähdyttää n. 4c viileämmäksi kuin ulkoilma. Sitä suurempi lämpötilaero nostaa riskiä siitä, että kosteutta alkaa tiivistymään höyrynsulun väärälle puolelle ja aiheuttaa kosteusvaurion.

Tällaisesta keissistä näin joskus tutulta kuvia, että kyse ei ole pelkästä teoriasta, vaan ihan oikea riski.
 
Rakennusteknisesti sisäilmaa ei tulisi jäähdyttää n. 4c viileämmäksi kuin ulkoilma. Sitä suurempi lämpötilaero nostaa riskiä siitä, että kosteutta alkaa tiivistymään höyrynsulun väärälle puolelle ja aiheuttaa kosteusvaurion.

Tällaisesta keissistä näin joskus tutulta kuvia, että kyse ei ole pelkästä teoriasta, vaan ihan oikea riski.
Tämä on ihan totta, ja koskee lähinnä meidän eristettyjä taloja. Etelän kivitaloissa on ihan yksi lysti miten niitä jäähdyttää kun ei niissä ole edes eristeitä mitkä kostuisi. Suomessahan harvoin on tilanteita joissa pitää tuota enemmän jäähdyttää, ja nytkin varmasti riittää kun 30 pudottaa sinne 26. Käytännössä 24 ei myöskään ole ongelma koska tätä tapahtuu hyvin lyhyen aikaa eikä edes joka vuosi. Eri juttu jos paahdettaisiin menemään koko kesä sellaisella 10 asteen erolla kun ulkona on 35, mutta eihän meillä ole niin lämmintä koskaan.

Huom. puhuin vain omakotitaloista.
 
Rakennusteknisesti sisäilmaa ei tulisi jäähdyttää n. 4c viileämmäksi kuin ulkoilma. Sitä suurempi lämpötilaero nostaa riskiä siitä, että kosteutta alkaa tiivistymään höyrynsulun väärälle puolelle ja aiheuttaa kosteusvaurion.

Tällaisesta keissistä näin joskus tutulta kuvia, että kyse ei ole pelkästä teoriasta, vaan ihan oikea riski.
Meinaat että kun ulkona huitelee 30c niin sisällä hyvä olis olla 26c?
 
Meinaat että kun ulkona huitelee 30c niin sisällä hyvä olis olla 26c?
Näin olen ymmärtänyt. Käsittääkseni riski ongelmille on kuitenkin pieni, jos jäähdytystä ei pidetä pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti kovalla teholla. Oikeastaan vain tämä kuluva hellejakso lienee sellainen, että jos nyt olisi puolen kuun ajan käyttänyt pumppua maksimiteholla koko ajan, niin tuota kosteuden tiivistymistä rakenteisiin voisi tapahtua.
 
jos ulkona on 30 astetta ja suhteellinen kosteus on 79% niin silloin kastepiste on n. 26 astetta. Eli tietyissä olosuhteissa voi kosteus alkaa kondensoitumaan.
 
Näin olen ymmärtänyt. Käsittääkseni riski ongelmille on kuitenkin pieni, jos jäähdytystä ei pidetä pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti kovalla teholla. Oikeastaan vain tämä kuluva hellejakso lienee sellainen, että jos nyt olisi puolen kuun ajan käyttänyt pumppua maksimiteholla koko ajan, niin tuota kosteuden tiivistymistä rakenteisiin voisi tapahtua.

Kastepisteestähän tämä ilmiö on kiinni.

Mitä tulee ylipäänsä ilmastoinnin käyttöön, niin osalla ihmisistä on suuria vaikeuksia hahmottaa myös auton automaatti-ilmastoinnin käyttöperiaatteita. Kojelaudan nappeja veivataan kuin tiskijukka; lämpötilaa veivataan edes takaisin ja pahimmillaan vielä kytketään ilmastointia päälle-pois-päälle. Toki automaatti-ilmastoinnin kanssa voi tulla tarpeen tehdä manuaalisäätöjä, jos vaikkapa tuulilasi menee huuruun, mutta tässä tapauksessa ei ole kyse siitä.
 
jos ulkona on 30 astetta ja suhteellinen kosteus on 79% niin silloin kastepiste on n. 26 astetta. Eli tietyissä olosuhteissa voi kosteus alkaa kondensoitumaan.
ja tällaisia tilanteita on korkeintaan ukkoskuurojen aikana, jonka jälkeen kosteus laskee hyvin nopeasti kun aurinko alkaa paistamaan. Tuo on niin lyhyt aikainen hetki, että siitä ei vielä vesivahinkoa aikaan saa.

Nyt pitkään ollut näitä +30c helteitä, niin silti kastepiste pyörinyt siellä 20c tietämillä.

Kesällä aamuisin hyvin näkee tämän ilmiön kun ulkolämpötila kohtaa kastepisteen, niin kosteus tiivistyy pinnoille.

Meillä sisällä pyörii lämpötilat päivisin 22-24c välillä ja yöllä 1-2c matalemmalla.
 
Kastepisteestähän tämä ilmiö on kiinni.

Mitä tulee ylipäänsä ilmastoinnin käyttöön, niin osalla ihmisistä on suuria vaikeuksia hahmottaa myös auton automaatti-ilmastoinnin käyttöperiaatteita. Kojelaudan nappeja veivataan kuin tiskijukka; lämpötilaa veivataan edes takaisin ja pahimmillaan vielä kytketään ilmastointia päälle-pois-päälle. Toki automaatti-ilmastoinnin kanssa voi tulla tarpeen tehdä manuaalisäätöjä, jos vaikkapa tuulilasi menee huuruun, mutta tässä tapauksessa ei ole kyse siitä.
Edellisessä autossa oli automaatti-ilmastointi ja kunhan sen ensimmäisen viikon aikana sai haluttuihin säätöihin niin sen jälkeen asetuksia tuli muutettua keväisin ja syksyisin, ja sekin lähinnä muuttuneen vaatetuksen takia. Tietty huurteenpoistoa välillä laittoi päälle. Nykyisessä on manuaalinen ilmastointi mutta ei sitäkään tarvitse kiertää kuin sorvia, lähinnä kun ulkolämpötila muuttuu paljon niin kääntää kelille sopivat asetukset.

Jotkut tosiaan laittavat autossa ensin ilmastoinnin täysille niin kylmälle kuin irtoaa ja sitten kun auto on jäähtynyt laittavat pois päältä, hetken päästä kun auto on lämminnyt niin takaisin päälle jne vaikka helpompi olisi vaan kerran säätää sopivat asetukset ja ajella vaan. Itselläni ei ainakaan auto ilmastointia käyttämällä jäähtynyt 40 asteesta 20 asteeseen yhtään sen nopeammin, oli se pyynti 15 tai 20 astetta mutta sitten kuin tavoitelämpö oli saavutettu niin ei tarvinnut väännellä ja käännellä mitään.

Varmaankin tuo on peruja jostain ajalta kun suuri osa autoja oli karvalakkimalleja joissa ei ollut mitään ilmastointia niin piti niitä lämppärin säätöjä käännellä koko ajan ja joillekin vaan on jäänyt tuo tapa päälle.
 
Edellisessä autossa oli automaatti-ilmastointi ja kunhan sen ensimmäisen viikon aikana sai haluttuihin säätöihin niin sen jälkeen asetuksia tuli muutettua keväisin ja syksyisin, ja sekin lähinnä muuttuneen vaatetuksen takia. Tietty huurteenpoistoa välillä laittoi päälle. Nykyisessä on manuaalinen ilmastointi mutta ei sitäkään tarvitse kiertää kuin sorvia, lähinnä kun ulkolämpötila muuttuu paljon niin kääntää kelille sopivat asetukset.

Jotkut tosiaan laittavat autossa ensin ilmastoinnin täysille niin kylmälle kuin irtoaa ja sitten kun auto on jäähtynyt laittavat pois päältä, hetken päästä kun auto on lämminnyt niin takaisin päälle jne vaikka helpompi olisi vaan kerran säätää sopivat asetukset ja ajella vaan. Itselläni ei ainakaan auto ilmastointia käyttämällä jäähtynyt 40 asteesta 20 asteeseen yhtään sen nopeammin, oli se pyynti 15 tai 20 astetta mutta sitten kuin tavoitelämpö oli saavutettu niin ei tarvinnut väännellä ja käännellä mitään.

Varmaankin tuo on peruja jostain ajalta kun suuri osa autoja oli karvalakkimalleja joissa ei ollut mitään ilmastointia niin piti niitä lämppärin säätöjä käännellä koko ajan ja joillekin vaan on jäänyt tuo tapa päälle.
Suurimmalla osalla ihmisistä ei vaan tunnu olevan mitään käsitystä automatiikasta, termostaateista yms muusta tekniikasta ja niiden toiminnasta. Mennään minkä lienee harhakuvitelmien mukaan tai tosiaan 70-luvun tekniikan ohjeilla. Kuten esim akkujen lataaminen. lion akut ovat eri tekniikkaa eri ominaisuuksilla kuin nimh akut. Ja ei kuumaa ruokaa jääkaappiin. Ainakaan oma nykyaikainen jääkaappi ei hirveästi lämpötilaa nosta vaikka sinne laittaa lämmintä ruokaa. olen mitannut sen.
 
Suurimmalla osalla ihmisistä ei vaan tunnu olevan mitään käsitystä automatiikasta, termostaateista yms muusta tekniikasta ja niiden toiminnasta. Mennään minkä lienee harhakuvitelmien mukaan tai tosiaan 70-luvun tekniikan ohjeilla. Kuten esim akkujen lataaminen. lion akut ovat eri tekniikkaa eri ominaisuuksilla kuin nimh akut. Ja ei kuumaa ruokaa jääkaappiin. Ainakaan oma nykyaikainen jääkaappi ei hirveästi lämpötilaa nosta vaikka sinne laittaa lämmintä ruokaa. olen mitannut sen.
Mutta onhan se ihan turha lämpökuorma jääkaapille, ja paikallisesti se saattaa siinä hyllyllä nostaa paljonkin lämpötilaa. Esim joku kuuma kattila on saattanut keittoineen varata lämpöä huomattavia määriä. Mahdollista haittaa siis voi olla mutten keksi mitä hyötyä siitä olisi.

Edit: Eri juttu sitten onko se haitallista niille ruuille jääkaapissa. Nykyään ihmiset ovat ihan hysteerisiä milloin ruoka/ruoka-aine on mahdollisesti pilalla.
 
Mutta onhan se ihan turha lämpökuorma jääkaapille, ja paikallisesti se saattaa siinä hyllyllä nostaa paljonkin lämpötilaa. Esim joku kuuma kattila on saattanut keittoineen varata lämpöä huomattavia määriä. Mahdollista haittaa siis on mutten keksi mitä hyötyä siitä olisi.
Joku iso kuuma kattila keittoa esimerkiksi pysyy lämpimänä aika pitkäänkin. Jääkaapin kompressori saattaa ainakin huutaa melko pitkään.
 
Ja pahimmillaan ILP:n pyyntilämpötilaa säädellään 18-25 asteen välillä ja sitten ihmetellään miksi vehje puhaltaa kylmää flekti sinisenä. Ja puhallussuuntaahan voi joka vehkeessä vaihtaa, mutta tämäkin kortti jätetään katsomatta.

Joo, nuo laitteet ovat joillekin samanlaisia mysteerilaatikoita, kuin joku Enigma. Muistuttaa paljon äitini toimintaa mökillä: "tuulettaa" kämppää ovet auki ja sitten ihmettelee, miten se ilppi puhaltaa niin kylmää. Ratkaisuhan siihen on tietysti säätää laite 24 asteeseen. Mutta onpas täällä sisällä kuuma, täytyy laittaa kylmemmälle...
 
Mahdollista haittaa siis voi olla mutten keksi mitä hyötyä siitä olisi.
Lähinnä voi olla tilanne, jossa kattila on tarpeen laittaa kaappiin nyt, vaikka ihanteellista olisi laittaa vasta 30 minuutin päästä, koska pitää lähteä pois ja tarkoitus on palata vaikka 9 tunnin päästä.

Onneksi monessa kaapissa on jäähdytyskaapin tapainen toiminto tätä varten.

Ja kondensoi varmaan aika paljon vettä.
Tämä ei pääsääntöisesti ole ongelma nykyaikaisessa jääkaapissa.
 
Lähinnä voi olla tilanne, jossa kattila on tarpeen laittaa kaappiin nyt, vaikka ihanteellista olisi laittaa vasta 30 minuutin päästä, koska pitää lähteä pois ja tarkoitus on palata vaikka 9 tunnin päästä.

Onneksi monessa kaapissa on jäähdytyskaapin tapainen toiminto tätä varten.


Tämä ei pääsääntöisesti ole ongelma nykyaikaisessa jääkaapissa.
Jos pitää valita kuuma keittokattila liedeltä jääkaappiin tai 9h pöydällä niin ei kahta sanaa siitä että valitsisin 9h pöydällä.
 
Kattila jäähtyy tiskialtaassa 5 minuutissa jääkaappiin laitettavaksi, aika hätähousu saa olla jos mieluummin seisottaa ruokaa 9h pöydällä.

No tämä. Oikeassa ketjussa ollaan jos yksi tunkee kiehuvan ruuan liedeltä jääkaappiin ja toinen nostaa sen ruuan pannunaluselle ja jättää 9 tunniksi "jäähtymään".

Varmaan syöminenkin koittaa sitten seuraavana päivänä tai vasta noin 10 tunnin päästä kun on ehditty takaisin kotiin ja hieman tehty muita asioita (ettei pahimmillaan rynnätä talvivaatteet päällä ja ulkokengät jalassa keittiöön syömään kun ruoka on vielä "vähän" lämmintä)

Näin vinkkinä, se joulukinkkukin voidaan jäähdyttää ulkona pakkasessa eikä tarvitse heti leikata pieneksi ja tunkea jääkaappiin kun uunista ulos ottaa...
 
Meillä siirretään ruoat muoviastiaan jäähtymään tiskialtaaseen ja sieltä jääkaappiin. Tyhmää sitä paksua kattilaa on jääkaappiin muutenkin laittaa.
 
Itse ajattelin että puhutaan yleisesti esim. uunivuuasta jne. Toki se on outoa jos tunkee paistinpannusta ja perunakattilasta alkaen kaiken jääkaappiin, mihin ilmeisesti päätyisi sitten myös airfryerin korikin, mutta otaksun että sellaista voi ns. "poikamiesboxissa" tapahtua jos vaihtoehtoisia säilytysastioita ei vain ole. (Mihin kyllä suosittelen niiden hankkimista heti kun raha antaa myöden)
 
Jotkut on näköjään hysteerisiä tämänkin asian kanssa. Ei vaikka joku kiehuvaksi keitetty keitto mene pilalle jos se ensin jäähtyy vaikka pari tuntia huoneenlämmössä. Tuolloin ehtii viiletä jo sen verran ettei huudata jääkaappia niin kauheasti turhaan. Voihan sen varmaan viilentää tiskialtaassakin.

Jos tämä olisi oikeasti näin tarkkaa mitä se vaikuttaa monen mielestä olevan, niin olisin varmaan itse saanut ruokamyrkytyksen kotona jo monta kertaa.
 
Siltikään en laita mitään itse ruoanvalmistuksessa käyttämiä astioita jääkaappiin.

Itse saatan hyvinkin esim. tämän tyyppistä kannellista lasivuokaa laittaa jääkaappiinkin (tietysti jäähtyneenä)

Ei varmasti ole juuri tuo vuoka mutta otin netistä esimerkin vuoksi tuon.


Jotkut on näköjään hysteerisiä tämänkin asian kanssa.

EDIT: eikä kyse ollut esim. tunnista minkä aikana syödään vaan puhuttiin sananmukaisesti 9 tunnin periodista missä kattila olisi pöydällä "jäähtymässä".
 
Itse saatan hyvinkin esim. tämän tyyppistä kannellista lasivuokaa laittaa jääkaappiinkin (tietysti jäähtyneenä)

Ei varmasti ole juuri tuo vuoka mutta otin netistä esimerkin vuoksi tuon.




EDIT: eikä kyse ollut esim. tunnista minkä aikana syödään vaan puhuttiin sananmukaisesti 9 tunnin periodista missä kattila olisi pöydällä "jäähtymässä".
Ok, no korjaan hiukan kertomaani asiaa. Lasiset uuniastiat jäähdytetään altaassa ja sieltä jääkaappiin. Kattilat, paistinpannut eivät.
 
Ei se kuuma kattila ainakaan alkuvaiheessa jäähdy jääkaapissa mitenkään oleellisesti nopeammin kuin huoneenlämmössä, koska sen kiehuvaksi keitetyn kattilan lämpötila on joka tapauksessa niin suuri verrattuna sekä normaaliin huoneenlämpöön että jääkaapin lämpöön.
 
On se tarkkaa joillain :D

Niin no, tuntuu se hieman oudolta että jätetään kattila pöydälle jäähtymään täyden työpäivän tai 9-tunnin yöunien ajaksi.
Tai vaihtoehtoisesti että on niin tiukka aikataulu (eikä sitä tiedä etukäteen) ettei ehdi jäähdyttää viittä minuuttia altaassa ja siirtää paremmin jääkaappiin kelpaaviin astioihin.

Vaikka ei muuta olisi niin parempi että sen tulikuuman pannun, missä on se aamiaiseksi / illalliseksi mietitty munakas, sijaan nostaa sen vaikka suoraan lautaselle ja lautasen jääkaappiin... Tai kaataa ne perunankeitto vedet pois ja siirtää perunat toiseen astiaan ja jääkaappiin...
 
Niin no, tuntuu se hieman oudolta että jätetään kattila pöydälle jäähtymään täyden työpäivän tai 9-tunnin yöunien ajaksi.
Tai vaihtoehtoisesti että on niin tiukka aikataulu (eikä sitä tiedä etukäteen) ettei ehdi jäähdyttää viittä minuuttia altaassa ja siirtää paremmin jääkaappiin kelpaaviin astioihin.

Vaikka ei muuta olisi niin parempi että sen tulikuuman pannun, missä on se aamiaiseksi / illalliseksi mietitty munakas, sijaan nostaa sen vaikka suoraan lautaselle ja lautasen jääkaappiin... Tai kaataa ne perunankeitto vedet pois ja siirtää perunat toiseen astiaan ja jääkaappiin...
Saattaa olla mutta itte en ole jaksanu mokomasta ressata ja ruuat jää pöydälle kunnes jaksaa ne laittaa pakkaseen tai jääkaappiin. En kyllä tosin yöksi pöydälle jätä mutta useita tunteja saattaa iso nakkikattila pöydällä olla kun saa aikaseks purkittaa ja laittaa jääkaappiin tai pakkaseen. Kukin tyylillään mutta itte en ole mokomasta jaksanu ressaa.
 
Saattaa olla mutta itte en ole jaksanu mokomasta ressata ja ruuat jää pöydälle kunnes jaksaa ne laittaa pakkaseen tai jääkaappiin. En kyllä tosin yöksi pöydälle jätä mutta useita tunteja saattaa iso nakkikattila pöydällä olla kun saa aikaseks purkittaa ja laittaa jääkaappiin tai pakkaseen. Kukin tyylillään mutta itte en ole mokomasta jaksanu ressaa.
En tiedä onko tuo laiskuutta vai tyhmyyttä. Ehkä molempia mutta kukin tyylillään.
 
Itse kyllä aika useinkin käytän elintarvikkeita joista viimeinen käyttöpäivä on mennyt edellisenä päivänä. Tuon jälkeen en yleensä viitsi, tai ainakin pitää jo käyttää aika paljon harkintaa (aisteja). En ole vielä kuollut tai sairastunut.

Maito tuntuu säilyvän nykyään helposti viikonkin parasta ennen päivän jälkeen.

Muille ihmisille en kehtaisi tarjota, mutta siis itse syön itsekseni.
 
En jaksa noista päivistä piitata jos ruoka näyttää, maistuu ja haisee OK:lle.
Esim sinappia olen käyttänyt useita kuukausia päivämäärän vanhenemisen jälkeen. Sitä kuluu tässä taloudessa niin vähän että saisi joka käyttökerralle ostaa uuden tuubin näin vähän karrikoiden.
 
Ja minä sentään söin neljä päivää sitten "parasta ennen" päiväyksensä taakse jättäneen maksalaatikon tänään.
Taidankin olla aikas kova jätkä osan mielestä :smoke:

Ehdottomasti, jos siis ostit sen noin muutama viikko sitten ja säilytit pöydällä huoneen lämmössä ja vasta tänään söit.. ..jos siis tuohon aiempaan vertaat missä ruoka tungetaan tulikuumassa valmistusastiassa jääkaappiin vielä kiehuvana tai varsinkin siihen osioon missä se jätetään päälle 9 tunniksi lojumaan pöydlle että "jäähtyy" ja sitten tungetaan jääkaappiin ja aloitetaan se (mahdollisesti päivien tai viikkojen) syöminen jolloin se pahimmillaan taas lämmitetään siinä samassa kattilassa ja jätetään taas tuntikausiksi jäähtymään kunnes tungetaan takaisin jääkaappiin ehkä 9 tunnin jälkeen seuraavaa päivää varten...

Mutta itse siihen mitä sanoit: ruuasta riippuen tuo ei todellakaan ole ongelma. Esim. jotkut kauramaidot tms. säilyvät kuukausia parasta ennen päiväyksen jälkeen ihan huoneen lämmössä avaamattomina... Olen jopa jääkaapissa ollutta (avaamatonta) 2½ dl ruokakermaa käyttänyt kahviin noin vuosi viimeisen myyntipäivän jälkeen eikä se ollut pahaksi mennyt. Ehkä se tekee minusta "kovan jätkän".

...Kun taas joku "-50% viimeinen käyttöpäivä katkarapusalaatti" ei pitkään säily ja en välttämättä ostaisi moista varsinkaan kuumana päivänä jos pidempi kävelymatka kotiin kaupasta.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
283 354
Viestejä
4 870 082
Jäsenet
78 565
Uusin jäsen
kuurailmari

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom