Tyhmät ihmiset

No jos 5L kattilaan tekee ison keiton niin eihän se oikein edes mahdu mihinkään irtoastioihin, saati jäähdy kovin nopeasti, joten on se vaan jätettävä pöydälle jäähtymään. Ei sitä ole tarkoituskaan syödä 9h päästä vaan laittaa kylmään ja lämmittää seuraavana päivänä esim. osissa.
 
En jaksa noista päivistä piitata jos ruoka näyttää, maistuu ja haisee OK:lle.
Esim sinappia olen käyttänyt useita kuukausia päivämäärän vanhenemisen jälkeen. Sitä kuluu tässä taloudessa niin vähän että saisi joka käyttökerralle ostaa uuden tuubin näin vähän karrikoiden.
No kannattaa nyt ainakin tajuta sen verran, että "parasta ennen" ja "viimeinen käyttöpäivä" tarkoittaa eri asioita. Jälkimmäinen olisi syytä ottaa vakavammin.
 
No jos 5L kattilaan tekee ison keiton niin eihän se oikein edes mahdu mihinkään irtoastioihin, saati jäähdy kovin nopeasti, joten on se vaan jätettävä pöydälle jäähtymään. Ei sitä ole tarkoituskaan syödä 9h päästä vaan laittaa kylmään ja lämmittää seuraavana päivänä esim. osissa.
Kattila tiskialtaaseen ja ympärille kylmää vettä. Jäähtyy minuuteissa.
 
No jos 5L kattilaan tekee ison keiton niin eihän se oikein edes mahdu mihinkään irtoastioihin, saati jäähdy kovin nopeasti, joten on se vaan jätettävä pöydälle jäähtymään. Ei sitä ole tarkoituskaan syödä 9h päästä vaan laittaa kylmään ja lämmittää seuraavana päivänä esim. osissa.
Harvemmin sitä keittoa kai heti kiehuvana ollaan jääkaappiin tunkemassa, jopa sikamaisella luterilaisella ahmisella vasta 12 minuutin ruokailun päätyttyä. Joku 5 litraa on niin mitätön määrä, että kunnon invertterikoneellinen kaappi jäähdyttää sen 40 asteesta pierusarjan aikana. Eikä lämpökapasiteetin puolesta ole mitään väliä, laitetaanko jämät jääkaappiin kattilassa vai jossain mikromuovi-tuppervaressa. Sillä toki on merkitystä, onko jääkaappi kunnollinen vai joku "kaupan oma merkki" tai 25 vuotta vanha SER. Jäähdytysnappula kannattaa ehkä painaa jo vähän ennen yli kädenlämpöisen kattilan työntämistä kaappiin.
 
No jos 5L kattilaan tekee ison keiton niin eihän se oikein edes mahdu mihinkään irtoastioihin, saati jäähdy kovin nopeasti, joten on se vaan jätettävä pöydälle jäähtymään. Ei sitä ole tarkoituskaan syödä 9h päästä vaan laittaa kylmään ja lämmittää seuraavana päivänä esim. osissa.
Kyllä se kattila mahtuu hyvin normaaliin tiskialtaaseen,lisäksi kun laskee kylmää vettä kaveriksi niin eipä tuota jäähtymistä tarvitse kauan odottaa.Toisaalta on hölmöä tehdä 5L keittoa jos sitä ei ole kukaan syömässä vähemmäksi,eikä muutenkaan olla mietitty jatkokäsittelyä, ei ne 1-3L pakastuksen ja lämmitämisen kestävät säilytysrasiat paljoa maksa.
 
Ja minä sentään söin neljä päivää sitten "parasta ennen" päiväyksensä taakse jättäneen maksalaatikon tänään.
Taidankin olla aikas kova jätkä osan mielestä :smoke:
Tässä pätee hyvin se mikä tuotteen säilyvyys normaalisti on ja suhteutta siihen. Esmes joku vakuumiin pakattu elintarvike jolla on parasta ennen päivään 3kk niin päiväyksen ylittäminen viikolla kahdella ei meinaa mitään. Toiaalta jos sulla taas on tuorepakattua jauhelihaa jonka parasta ennen on ylihuomenna pakkaamisesta niin en välttämättä käyttäis kovin montaa päivää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Kuivat jne aineet kuten sokeri, suola jne on sitten taas ihan eri asioita missä tarvii parasta ennen päivästä välitäää tuon taivaallista.
 
Esmes joku vakuumiin pakattu elintarvike jolla on parasta ennen päivään 3kk niin päiväyksen ylittäminen viikolla kahdella ei meinaa mitään. Toiaalta jos sulla taas on tuorepakattua jauhelihaa jonka parasta ennen on ylihuomenna pakkaamisesta niin en välttämättä käyttäis kovin montaa päivää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
Vastaavasti jos näitä ei ole käsitelty oikeaoppisella kylmäketjulla vaan vähän miten sattuu, kannattaa syödä tai heittää aika paljon ennen päiväystä. Toimii molempiin suuntiin.
 
Tässä pätee hyvin se mikä tuotteen säilyvyys normaalisti on ja suhteutta siihen. Esmes joku vakuumiin pakattu elintarvike jolla on parasta ennen päivään 3kk niin päiväyksen ylittäminen viikolla kahdella ei meinaa mitään. Toiaalta jos sulla taas on tuorepakattua jauhelihaa jonka parasta ennen on ylihuomenna pakkaamisesta niin en välttämättä käyttäis kovin montaa päivää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

Kuivat jne aineet kuten sokeri, suola jne on sitten taas ihan eri asioita missä tarvii parasta ennen päivästä välitäää tuon taivaallista.
Niin parasta ennen päivä ja viimenen käyttöpäivä ovat kaksi eri tavalla määriteltyä päivämäärää. Parasta ennen päiväyksellä olevia tuotteita voi vielä syödä päivän ylittämisenkin jälkeen riippuen tuotteesta jopa kuukausienkin päästä, mutta viimeisen käytöpäivän ylittänyttä en menisi syömään jos se on pari päivää jo ylittänyt.
Tälläkin hetkellä on jääkaapissa menossa viime joulukuun alkuun parasta ennen päivätty mehutiiviste ja ei tuo ole vielä miksikään menny. Muutama vuosi sitten tuli keitettyä ja juotua yli 10v vanhoista kahvinporoista kahvia. Avaamattomana ei ollu miksikään menny, avattuna noi kahvinporot ei tosin kovin pitkään kestä... :smoke:
 
Niin parasta ennen päivä ja viimenen käyttöpäivä ovat kaksi eri tavalla määriteltyä päivämäärää. Parasta ennen päiväyksellä olevia tuotteita voi vielä syödä päivän ylittämisenkin jälkeen riippuen tuotteesta jopa kuukausienkin päästä, mutta viimeisen käytöpäivän ylittänyttä en menisi syömään jos se on pari päivää jo ylittänyt.
Tälläkin hetkellä on jääkaapissa menossa viime joulukuun alkuun parasta ennen päivätty mehutiiviste ja ei tuo ole vielä miksikään menny. Muutama vuosi sitten tuli keitettyä ja juotua yli 10v vanhoista kahvinporoista kahvia. Avaamattomana ei ollu miksikään menny, avattuna noi kahvinporot ei tosin kovin pitkään kestä... :smoke:
Sama periaate ainakin itselle pätee parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä.
 
Ainoastaan jos ulkoseinän jäähdyttäisi alle +26c lämpötilaan mikä ei ole mahdollista.
Jos puhe asunnon jäähdytyksestä , ja sen riskeistä, niin kanavissa riskit on kanavien pintoihin kondensoituminen, jos kanavia ei ole asianmukaisesti eristetty (isolle erolle). Ja toinen riski on sitten itse asunnon jäähdytys, eli nyt kun harvinaisen pitkiä mekäläisittäin kuumiajaksoja ja samalla myös kosteita, jos kämpässä ilmostointi joka koko ajan pitänyt asunnon sisäilman viileänä, niin viileät siellä on ulkoseinän puolesetkin pinnatkin, höyrysulku on viileä. (jos nyt jonkinlainen eristys)
Uudet rakennukset on toki tiiviitä, vanhemmat vähemmän tiiviitä eli vuotoja enemmän jo ihan alunalkaenkin, eli johonkin se vesitiivistyy.

Jos tuloilma jäähdytetty, niin jäähdtysypatterin kohdalla varsinaisesta tuloilmasta vesi tiivistyy , eli se "kuivuu", mutta jos vain poistoilmanvaihto ja asunto jäähdytetään erillisillä yksiköillä, niin korvaus ilma on kostetaa, johon sitten lisätään asunnon normaali kosteus kuorma.
 
Kyllä se kattila mahtuu hyvin normaaliin tiskialtaaseen,lisäksi kun laskee kylmää vettä kaveriksi niin eipä tuota jäähtymistä tarvitse kauan odottaa.Toisaalta on hölmöä tehdä 5L keittoa jos sitä ei ole kukaan syömässä vähemmäksi,eikä muutenkaan olla mietitty jatkokäsittelyä, ei ne 1-3L pakastuksen ja lämmitämisen kestävät säilytysrasiat paljoa maksa.
En kyllä ala missään tiskialtaassa jäähdyttelemään kattilaa kun on syöty. Annan jäähtyä pöydällä pari tuntia ja laitan sitten jääkaappiin kun kattila ei ole enää kuuma. Tuo mahtuu hyvin normaalin elintarviketurvallisuuden piiriin. Ehkä täällä tietokonepalstalla ollaan hiin tarkkoja tai pelätään pöpöjä mutta maailmalla ihan normaalia ettei orjallisesti noudateta kylmäketjuja ja pelätä mahatauteja, kuitenkin järki päässä milloin ruoka pysyy hyvänä ja milloin se pilaantuu. Paljon enemmän olisin huolissani ison keiton uudelleen lämmittämisestä. Se on syytä kiehauttaa jos samaa keittoa lämmittää kattilassa useammin. Muutenkaan ei ole syytä lämmittää koko keittoa jos siitä ei suurin osa mene uudelleen lämmitettynä.

5L keittoa on aika paljon jos siitä syö vain kaksi ihmistä. Jää aika paljon keittoa toisellekin kerralle joten parempi pitää kattilassa kuin siirtää toisiin astioihin -> ei tule ylimääräistä tiskiä ja helpompi kuumentaa uudelleen.
 
Piti nyt sitten ihan testata oman jääkaapin jäähdytyskykyä. Pistin sinne kolme muoviastiaa joihin kaadettu vettä suoraan kiehuvasta kattilasta, jokaiseen 500ml eli yhteensä 1500ml. Laitoin ne alimalle, keskimmäiselle ja ylimmälle hyllylle. Lämpöanturi on keskimmäisellä hyllyllä korotettuna irti hyllyn pinnasta. Mitään tehojäähdytyksiä ei ollut päällä. lämpätila nousi 4.5°C:stä 13.9 asteeseen jonka jälkeen alkoi taas laskea. Tunnin ja 50 minuutin kuluttua lämpötila oli laskenut takaisin lähtötasolle. Lämpötila oli 88 minuutin ajan yli suositelliun +6°C arvon. Harvemmin sinne kiuhuvaa vettä laitan tai kokonaista kattillaa. Yleensä vain muovikipossa ruokaa joka on huomatavasti kylmempää. Jääkaappi poistaa kosteuden itse ja jokaiselle hyllylle on oma ilmankierrätys. Omassa tapauksessa en näe tarvetta esijäähdytellä ruokaa, kuumana vain suoraan kaappiin niin ei tartte veden kanssa tiskialtaassa läträtä. Ruokaa ei kumminkaan joka päivä tehdä isompaa määrää niin että pitäsi laitata suuria määriä kerralla jääkaappiin. Yleensä syödään samantien pois.

fridge.jpg
 
Kun katsoo noita Peukun käyttäjiä asemalla niin on kyllä surkean näköistä ihmispaskaa, osalta puuttuu sormia tai hampaat suusta, ja näistä lähtevä haju näillä kesähelteillä on jotain aivan järkyttävää.
 
Täytyy kuitenkin muistaa, että hyvin tuntui ennen porukka pärjäävän ilman juoksevaa vettä tai sähköä, jolloin ei sitä jääkaappia edes ollut. Siinä olisi nykyiset "asiantuntijat" ihmeissään.
 
Piti nyt sitten ihan testata oman jääkaapin jäähdytyskykyä. Pistin sinne kolme muoviastiaa joihin kaadettu vettä suoraan kiehuvasta kattilasta, jokaiseen 500ml eli yhteensä 1500ml. Laitoin ne alimalle, keskimmäiselle ja ylimmälle hyllylle. Lämpöanturi on keskimmäisellä hyllyllä korotettuna irti hyllyn pinnasta. Mitään tehojäähdytyksiä ei ollut päällä. lämpätila nousi 4.5°C:stä 13.9 asteeseen jonka jälkeen alkoi taas laskea. Tunnin ja 50 minuutin kuluttua lämpötila oli laskenut takaisin lähtötasolle. Lämpötila oli 88 minuutin ajan yli suositelliun +6°C arvon. Harvemmin sinne kiuhuvaa vettä laitan tai kokonaista kattillaa. Yleensä vain muovikipossa ruokaa joka on huomatavasti kylmempää. Jääkaappi poistaa kosteuden itse ja jokaiselle hyllylle on oma ilmankierrätys. Omassa tapauksessa en näe tarvetta esijäähdytellä ruokaa, kuumana vain suoraan kaappiin niin ei tartte veden kanssa tiskialtaassa läträtä. Ruokaa ei kumminkaan joka päivä tehdä isompaa määrää niin että pitäsi laitata suuria määriä kerralla jääkaappiin. Yleensä syödään samantien pois.

fridge.jpg
Minusta on tyhmää laittaa muoviastioihin kuumaa ruokaa. Pidän ne ennemmin keraamisissa tai metallisissa astioissa mutta kukin tyylillään.

Peukku hyvästä testistä, ja ethän sinä laittanutkaan ruokaa muovikippoihin ;)
 
Piti nyt sitten ihan testata oman jääkaapin jäähdytyskykyä. Pistin sinne kolme muoviastiaa joihin kaadettu vettä suoraan kiehuvasta kattilasta, jokaiseen 500ml eli yhteensä 1500ml. Laitoin ne alimalle, keskimmäiselle ja ylimmälle hyllylle. Lämpöanturi on keskimmäisellä hyllyllä korotettuna irti hyllyn pinnasta. Mitään tehojäähdytyksiä ei ollut päällä. lämpätila nousi 4.5°C:stä 13.9 asteeseen jonka jälkeen alkoi taas laskea. Tunnin ja 50 minuutin kuluttua lämpötila oli laskenut takaisin lähtötasolle. Lämpötila oli 88 minuutin ajan yli suositelliun +6°C arvon. Harvemmin sinne kiuhuvaa vettä laitan tai kokonaista kattillaa. Yleensä vain muovikipossa ruokaa joka on huomatavasti kylmempää. Jääkaappi poistaa kosteuden itse ja jokaiselle hyllylle on oma ilmankierrätys. Omassa tapauksessa en näe tarvetta esijäähdytellä ruokaa, kuumana vain suoraan kaappiin niin ei tartte veden kanssa tiskialtaassa läträtä. Ruokaa ei kumminkaan joka päivä tehdä isompaa määrää niin että pitäsi laitata suuria määriä kerralla jääkaappiin. Yleensä syödään samantien pois.

fridge.jpg
Jos aiemmin keskuselua ruuan jäähdyttämisestä, niin nesteen lämpötila sitten kehitty omaan tahtiin. Joku kritisoi muovikippoja, niin sen voisi kuvitella olevan hitaampi kuin joku metalli. Keraaminen omansa.

Mutta testisi tarkoitus oli haarukoida siten miten jääkaappisi selviää lämpökuormasta. Kartonkissa maitopakkauksessa oleva maito tuskin lämpes kerralla mahdottomasti, no näillä keleille se kylmäketju ollut herkästi kovemmilla kauppa reisulla.


Edit:
Miettii otsikkoa, testisi ei ainakaan ollut tyhmä :-) vaan hyvä. Kysymykseni ei sitä dissannut.
 
Nää on kyl aina nii hauskoja, ku tiktok kansa kuvittelee keksineensä jotain mullistavaa..

Eli vinkki on, että raastetaan lappeeltaan, nii raasteet jää sissään.. ok. Mut miksi ei raastais vaikka lautasen päällä? Tartteeko sitä siihen leikkuulaudalle raastaa. Tossaki videolla sit kuitenki tuli putsailtavaa, ku vähä lens laudallekki.

 
Nää on kyl aina nii hauskoja, ku tiktok kansa kuvittelee keksineensä jotain mullistavaa..

Eli vinkki on, että raastetaan lappeeltaan, nii raasteet jää sissään.. ok. Mut miksi ei raastais vaikka lautasen päällä? Tartteeko sitä siihen leikkuulaudalle raastaa. Tossaki videolla sit kuitenki tuli putsailtavaa, ku vähä lens laudallekki.

Juu, ja aika epäergonominen asento raastaa "väärinpäin" eli tavallaan työntää raastettavaa asiaa ylämäkeen. Tuli tuota niksiä itsekin kokeiltua joskus 20v sitten kun tuon silloin ensimmäisen kerran näin. Edelleen raastan tuollaisella raastimella lautasen tai jonkun muun astian päällä.
 
Nykyään ihmiset ovat ihan hysteerisiä milloin ruoka/ruoka-aine on mahdollisesti pilalla.

Tästä tuli mieleen, kun kerran työpaikan lounaalla puhuttiin ruokien pakastamisesta.

Joku kertoi, että heidän tuttunsa heittää järjestelmällisesti pakastetun ruuan roskiin jos pakastuksen suositeltu säilyvyysaika on ylittynyt. Kun ruoka on kuulemma "pilalla". :) Sopii tähän ketjuun.

Melko lyhyitä nuo ajat. :hmm:

Ruokien säilyvyys pakastimessa:


 
Juu, ja aika epäergonominen asento raastaa "väärinpäin" eli tavallaan työntää raastettavaa asiaa ylämäkeen. Tuli tuota niksiä itsekin kokeiltua joskus 20v sitten kun tuon silloin ensimmäisen kerran näin. Edelleen raastan tuollaisella raastimella lautasen tai jonkun muun astian päällä.
Itseasiassa ei. Ravintolassa työskennelleenä voi sanoa että tuo on helpoin ja kivuttomin tyyli hoitaa homma.
 
Maito tuntuu säilyvän nykyään helposti viikonkin parasta ennen päivän jälkeen.
Oma ennätys on maitopurkille 12 päivää parasta ennen päivän jälkeen. Kaadoin sitä joka aamu kahviin, jossa kyllä erottuu onko se juotavaa. 13:sta päivänä maidon sai lusikoida kahvista pois. Pohjolan meijerin kevytmaito kyseessä. Normaalisti pysyy hyvänä 6-8 päivää parasta ennen päiväyksen jälkeen.
 
Täytyy kuitenkin muistaa, että hyvin tuntui ennen porukka pärjäävän ilman juoksevaa vettä tai sähköä, jolloin ei sitä jääkaappia edes ollut. Siinä olisi nykyiset "asiantuntijat" ihmeissään.
Muistetaan nyt kuitenkin, että puutteellinen hygienia oli suurimpia syitä "ennenaikaisille" kuolemille. Ravinteetkin imeytyy paremmin kehoon, kun ei ole koko ajan vatsa kuralla. Ihmisillä oli todennäköisesti myös käytännössä koko ajan jonkinlainen tulehdustila päällä ja loisia suolistossa, eli ei ihmekään, jos kuolo korjasi aikaisemmin nekin, ketkä eivät turvanormien puutteessa kuolleet onnettomuuksiin. Tuleepa sekin mieleen, että ihmisten keskipituus länsimaissa on tupannut kasvamaan tässä hygienia- ja terveysvouhotuksen aikakautena. Mahtaisiko liittyä aiheeseen, kun ei isovanhempanikaan tietääkseni nälkää nähneet. Nämä "ennenkin pärjättiin" -kommentit on toki kuitenkin tähän ketjuun sopivia.

Mutta kyllä minustakin on "tyhmää" heittää vaikkapa leikkelepaketti roskiin, jos aamiaisella huomaa viimeisen käyttöpäivän (vkp) olleen eilen. Mutta elintarvikehygienia on ei ole ihan suoraviivainen asia, joten en kovin herkästi lähtisi ketään tyhmäksi haukkumaan.

Periaatteessa aistinvarainen arviointi antaa ihan hyvän käsityksen tuotteen mikrobiologisesta laadusta, mutta sitten kuitenkin ruokamyrkytysbakteerit ei itsessään oikeastaan välttämättä mitenkään haise, maistu tai näy. Sehän pitäisi oikeastaan ymmärtää "maalaisjärjelläkin", kun vaikkapa jonkin EHEC:n voi laukaista joku kymmenisen (?) elinkelpoista bakteeria, joten eihän sellaista määrää ilman laboratoriovermeitä voi havaita (paitsi tietenkin sitten kun viime viikolla lypsetyn raakamaidon nauttimisen jälkeen paskoo verta).

Noissa keittojen hitaissa jäähdyttämisissä riskinä on mm. botulismi. Jotkin bakteerit kestää mielin määrin keittämistä itiömuodossaan ja ympäristön jäähtyessä itiöt heräävät mukavaan inkubointilämpötilaan ja lisääntyvät oikein vauhdilla. Botulismi on tappava tauti, mutta myrkytyksen aiheuttava botuliini on onneksi lämpöherkkä ja hajoaa, jos ruuan uudelleenlämmittää mielellään kiehuvan kuumaksi. Hyvin harvinaisia tapauksia taitavat nykyään olla. Toisaalta monet myrkyt ei hajoa keittämälläkään, mutta sellaisten joukosta ei mitään kovin fataalia taida löytyä.

Mutta sitten vähän pelottelua. Ei ole mitenkään aivan selvää millainen vaikutus terveyteen lievemmillä ruokamyrkytyksillä on. Eli vaikka paskat ei valahtaisi housuun, niin en nyt ehdoin tahdoin kuormittaisi elimistöäni ei-ihan-ripulitautia-aiheuttavan-hygieenisellä ruualla. Tiedetään kuitenkin, että jotkin ruokamyrkytyksiäkin aiheuttavat bakteerit voivat jäädä asustelemaan kehoon kaiketi vuosikausiksikin aiheuttaen kaikenlaisia kroonisia vaivoja. Ihan hatusta muistelen, että aivosumu ja nivelvaivat saattoivat olla tällaisia.

Homeet ovat kanssa oma lukunsa. Ei homehtunutta ruokaa syömällä ole tainnut kukaan koskaan kuolla - ellei sitten joskus menneiden aikojen nälkävuosina, kun on syöty ihan ilmeisen pilaantuneita viljojakin - mutta ei niillä myrkyillä kannata turhaan munuaisia ja maksaa kuormittaa, vaikkei se heti missään näkyisikään. Onhan paljon viisaampaa, eli epä-tyhmempää säästää maksaa vaikkapa hauskanpitoa ja ryyppämistä varten. Suhtautuminen vaikkapa homeisiin leipiin selvästi myös jakaa kansaa. Toiset nyppäävät näkyvän homekasvuston pois ja syövät lopun ihan tyytyväisenä. Toiset heittää koko leivän roskiin nähdessään siinä vähääkään hometta. Kummat sitten ovat tyhmiä? Tyhmää eli vähäisen tiedon pohjalta toimimista olisi ainakin ajatella, että homekasvusto olisi vain siinä näkyvässä karvaisessa täplässä. Näkyvä osa homekasvustosta on kuitenkin vain leivän sisällä kasvavan homesienirihmaston itiöemä, joka siis puhkeaa kukkaansa vasta kun homekasvusto on "lisääntymisiässä". Ainakin itse kallistun ihmisryhmistä jälkimmäisten joukkoon, sillä todennäköisesti homeinen leipä ei olisi kulinaristisilta arvoiltakaan kovin kummoinen, joten mielummin säästän elimistöni mahdollisilta myrkyiltä ja heitän muutaman gramman tärkkelystä, kuitua ja gluteenia roskiin.

Ja vielä noista päivämääristä. Koska ruuan säilyvyyteen - eli ennen kaikkea ruuassa olevien bakteerien lisääntymisnopeuteen - vaikuttaa lämpötila, on selvää, että vaikkapa +6 asteen säilytyslämpötilalla speksattu vkp on ihan eri, kuin jos se laskettaisiin +1 asteen lämpötilassa. Eli jos vkp on paketin kyljessä vaikkapa 2 vk valmistuspäivämäärän jälkeen ja oma jääkaappisi on todella kylmä, niin se lihaperunasoselaatikko on ihan valmistajan speksien rajoissa vielä jonkun viikonkin päässä vkp:stä. Toisaalta, jos jääkaappi on jossain +8 asteessa ja sinne on tapana laittaa kalakeittoja jäähtymään, niin silloin en ehkä söisi em. kaapissa kahta viikkoa säilytettyä einestä vkp:n jälkeen.

Kaikenlainen tuhlaaminen ja haaskaaminen on kuitenkin mielestäni "tyhmää" sanan epä-viisasta tarkoittavassa merkityksessä, mutta samalla tavoin tyhmää olisi turhaan koetella terveyttään, joten pari nyrkkisääntöä millä arvioida ruokien säilyvyyttä ruokamyrkytysriskin osalta:

- päiväysmerkinnät elintarvikkeissa on ennen kaikkea valmistajien ja myyjien vastuuvapauslausekkeita
- kuivat tuotteet ei käytännössä pilaannu terveydelle vaarallisiksi
- hapantuotteet ei pilaannu vaarallisiksi, elleivät homehdu
- pakasteet ei pilaannu vaarallisiksi
- säilykkeet ei pilaannu (eli ilmatiiviisti pakatut ja kuumakäsitellyt)
- rasvat ei pilaannu (paitsi eltaantuvat pahan makuisiksi)
- jäähdytä ruoka jääkaapissa vaikka ilman vesihaudesähläilyäkin. Kuten yllä todettua, niin ei ole hyvää syytä olla toimimatta näin.
- Vanhusten ym. kanssa olisin varovaisempi ja noudattaisin viimeistä käyttöpäivää vähän orjallisemmin.
- ruuan pilaa bakteerit, joita kyllä löytyy kaikkialta, mutta lisääntyäkseen ne tarvitsevat vettä, ravintoa ja lämpöä


P.S. Facebookin "keskustelu""ryhmät" on kyllä täynnä tyhmiä ihmisiä. Tai sitten minä vain olen tyhmä, kun kuvittelen perinteisten nettifoorumien olevan ylivertaisia ihan kaikessa. Pitkästä aikaa selasin fb:n harrasteryhmiä ja totesin tämän.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
283 357
Viestejä
4 870 160
Jäsenet
78 566
Uusin jäsen
kuurailmari

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom