Eli antaa nyt tulla niitä perusteluita sille miksi voita ei voi levittää tavallisella veitsellä.
Vaikka ennen sitä tikaria tai veistä (muistaakseni bullock dagger yleistyi ensin maalaisten mutta myöhemmin myös aatelisten keskuudessa alkaen jostain 1300-1400 luvulta ja kehittyen lopulta skottien Dirkkiin, molemmista löytyy versiot toki vaikka en niitä ruokailuun käytäkään) käytettiin vähän kaikkeen kun se roikkui siinä vyötäisillä ja varsinkin lihan ja muun leikkaamiseen ruokaillessa sekä myös tarvittaessa leivän leikkaamiseen niin nykyisin on vain erikoistuttu:
On vaan niin paljon helpompaa käyttää esim. voin levittämiseen voiveistä joka on leveämpi, tylpempi, helpompi puhdistaa ja soveltuu kaikin tavoin työhönsä paremmin kuin toinen keittiöveitsi. Se lienee kaikille kuitenkin selvää että ruokailuun tarkoitettua veistä EI käytetä sen paremmin leivän kuin voinkaan käsittelyyn.
Eli voiveitsessä ei ole uria tai muita mitkä voisivat repiä sitä leipää ja se soveltuu parhaiten juuri leivän voiteluun. Ehkä nopeasti (ja laiskasti) ajatellen siinä tulee
enemmän tiskiä joten laiskempi voi haluta käyttää vain ruokaveistä mutta kun leipää varten on leipäveitsi (missä on kunnon urat mitkä pureutuvat siihen leipään ja leikkaavat hyvin) ja voita varten voiveitsi (missä ei ole niitä uria ja joka on muutenkin muodoltaan erilaisempi eikä vaadi niin paljoa voimaa käyttää) ja vielä erikseen se ruokaveitsi mikä on myös noista kahdesta erikokoisempi ja soveltuu paremmin juuri.. ..syömiseen.
Tämäkin on asia mikä yleensä opitaan jo ihan kotona, vanhemmilta. Mutta hyvä että viimeistään nyt selviää.
Eli vaikka sitä yhtä ja ainoaa veistä on perinteisesti ja ennen käytetty (käsien kanssa ja sen oman kipon mihin ruokaa mätettiin) syömisessä nykyisin on erilaisia veitsiä eri tarkoitukseen ja monesti ruoka on jo valmiina pöydässä tai sitten keittiössä odottamassa tarjoiluastioissaan mistä sen voi siihen tarkoitetuilla ottimilla siirtää omalle lautaselleen ja siirtyä ruokailutilaan missä syödä. Siellä ruokailutilassa on sitten monesti ehkä juomaa ja levitettä voiveitsen kera ja leipää valmiiksi viipaloituna (mikä on siivutettu leipäveitsellä).
Eihän (toivottavasti) kukaan käytä salaatin ottamiseensaan tavallisia haarukoita 2kpl vaan heitettynä siihen salaattikulhon viereen?
Ehkä kun nykyisin kaikki eivät näe näitä välivaiheita on herännyt outo käsitys joillekin että mikä tahansa puukko, leuku, veitsi, tikari, stiletti tai vastaava riittää käytettäväksi kaikkeen siihen mihin eri veitsiä käytetään eikä niissä olisi eroja. Myönnän että monesti tulee keitetyt perunat kuorittua ihan omalla ruokailuveitsellä ja haarukalla jos ei ole jaksanut kuoria niitä ennen keittämistä. Tässäkin tulee se ongelma että jos ottaa lisää perunoita pitäisi olla eri välineet vähintään siinä perunan noukkimisvaiheessa...
Toivon että jos tästä tulee vielä vänkäämistä kyseinen henkilö kirjoittaa pidemmän oikeasti perustellun tarinan millä puolustelee kantaansa eikä vaan "en tajua, miksi olen väärässä?"