Airfryerit - Fritti ilman rasvaa.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ddude
  • Aloitettu Aloitettu
Lähinnä juuri ranskalaiset, paneroidut tuotteet kuten kala ja kana jne missä tarvitaan nopeaa ja kuumaa lämpöä kuten friteerauksessa yleensäkin. Ja se ei poista sitä että AF voi käyttää muuhunkin ruokaan, mutta varsinaisestihan tuo on kehitetty korvaamaan rasvakeitin terveellisemmällä vaihtoehdolla.
Jos haluaa käyttää AF kuten uunia niin silloin ei ole niinkään tehoilla väliä, mutta jos haluaa käyttää sitä siihen tarkoitukseen mihin se ns. alkuperäisesti on tarkoitettu niin silloin pitää olla koneessa tarpeeksi puhtia.
1764443985803.png
Jees. No, tuolla mun varmastikin Philipsin pönttöjä tehottomammalla uunimallisellani on tehty monet ranet, lohkoperunat, kalikset, nuggetit jne. onnistuneesti, joten näiden valmistuksesa se on ollut vähintään riittävän kelpo laite. Mainittakoon, että em. juttujen syöjiä on meillä aika vähän, joten en ole isoja iannoksia (puoli kiloa - täysi kilo) koskaan laittanut ja tuskin laitankaan. Tänään pöhötin pakastepizzaa, hyvä tuli siitäkin.
 
Itse asiassa, Air fryerin ensimmäinen aste oli pakastetun ruoan nopeaa lämmittämistä varten toisen maailmansodan aikaan( samaa tekniikkaa käytettiin myöhemmin lentokoneissa). Tämän tekniikan nimi oli Whirlwind Oven( kehittäjänä William Maxson). Tästä kehitettiin ensin kiertoilmauuni, 2010 kiertoilmakypsennin ja samoihin aikoihin kiertoilmamikroaaltouuni( en muista kuinka vanha meidän moinen oli).
Vaikka der Weij:n ajatuksena vuonna 2005 olikin kehittää tästä WhirlWind Ovenista lainatulla tekniikalla laitetta( ensimmäinen proto oli rakennettu mm. puu-/ vanerilevyistä), jolla ranskalaisia ei tarvitsisi uppopaistaa, on alkuperäinen idea yhä yksi Arifryerin käyttökohteista; pakastetun tai muuten ruoan lämmittäminen nopeasti ja tehokkaasti kierrättämällä kuumaa ilmaa suljetussa tilassa.
 
Eilen tuli otettua ekat tyypit "alitehoisella" Russelilla. Kohteeksi valikoitui "Pinsa" - valmispohjien päälle kyhätyt pizzakkeet, jotka mahtuivat juuri sopivasti isoon paistokoriin. Lopputulos oli kyllä aivan törkeän hyvä. Normaalilla pizzaohjelmalla (190 astetta, 8 min, ei esilämmitystä) täytteet kypsyivät täydellisesti ja reunoihin tuli rapeus, jota en ole koskaan tavallisella kiertoilmalla saanut aikaiseksi. En tosin ole aiemmin noita "Pinsa"-pohjia kokeillut uunissa, joten on toki mahdollista että ne ovat jotenkin poikkeuksellisen hyvin rapeutuvia, mutta toisaalta kun kyhäsin tänään lounaaksi pizzatäytteiden jämistä pari lämppäriä, taas sai toistettua saman lopputuloksen, eli täydellisesti kypsyneet täytteet, loistava rapeus leivässä.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa ihan asialliselta vehkeeltä tuo. Kori on mukavan kokoinen ja erittäin helppo putsata, laitteen käyttö erittäin yksinkertaista ja käyntiääni hiljainen. Tuossa monelaisten airfryerien revikoita lukiessa tuli säännöllisesti vastaan valitusta käyttöönoton jälkeisestä pahasta hajusta, joka joillakin laitteilla/yksilöillä jatkui viikkoja, mutta tuossa ei tullut kuin ekan tyhjänä paiston jälkeen pieni tuoksahdus ja sen jälkeen ei mitään.
 
Eilen tuli otettua ekat tyypit "alitehoisella" Russelilla. Kohteeksi valikoitui "Pinsa" - valmispohjien päälle kyhätyt pizzakkeet, jotka mahtuivat juuri sopivasti isoon paistokoriin. Lopputulos oli kyllä aivan törkeän hyvä. Normaalilla pizzaohjelmalla (190 astetta, 8 min, ei esilämmitystä) täytteet kypsyivät täydellisesti ja reunoihin tuli rapeus, jota en ole koskaan tavallisella kiertoilmalla saanut aikaiseksi. En tosin ole aiemmin noita "Pinsa"-pohjia kokeillut uunissa, joten on toki mahdollista että ne ovat jotenkin poikkeuksellisen hyvin rapeutuvia, mutta toisaalta kun kyhäsin tänään lounaaksi pizzatäytteiden jämistä pari lämppäriä, taas sai toistettua saman lopputuloksen, eli täydellisesti kypsyneet täytteet, loistava rapeus leivässä.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa ihan asialliselta vehkeeltä tuo. Kori on mukavan kokoinen ja erittäin helppo putsata, laitteen käyttö erittäin yksinkertaista ja käyntiääni hiljainen. Tuossa monelaisten airfryerien revikoita lukiessa tuli säännöllisesti vastaan valitusta käyttöönoton jälkeisestä pahasta hajusta, joka joillakin laitteilla/yksilöillä jatkui viikkoja, mutta tuossa ei tullut kuin ekan tyhjänä paiston jälkeen pieni tuoksahdus ja sen jälkeen ei mitään.
Ei se varmaan ole siinä mielessä alitehoinen että ei saisi hyvää ruokaa ja aja asiansa, mutta jos sen täyttää ns. äärirajoille maksimimäärällä niin silloin ne mahdolliset ongelmat vasta tulee.
 
Ei se varmaan ole siinä mielessä alitehoinen että ei saisi hyvää ruokaa ja aja asiansa, mutta jos sen täyttää ns. äärirajoille maksimimäärällä niin silloin ne mahdolliset ongelmat vasta tulee.

On tuo varmaan totta mutta kuinka useasti mikroa, uunia tai vaikkapa airfryeria täyttää maksimiin ja äärirajoille? Sekä kannattaako siltä varalta sitten maksaa ylimääräistä kun ehkä harvemmin kuin kerran vuodessa täytyy tehdä kerralla paitsi se kinkku myös kasa laatikoita ja ehkä myös joulupuurokin kaikki samaan aikaan uunissa 8+ hengelle?
 
On tuo varmaan totta mutta kuinka useasti mikroa, uunia tai vaikkapa airfryeria täyttää maksimiin ja äärirajoille? Sekä kannattaako siltä varalta sitten maksaa ylimääräistä kun ehkä harvemmin kuin kerran vuodessa täytyy tehdä kerralla paitsi se kinkku myös kasa laatikoita ja ehkä myös joulupuurokin kaikki samaan aikaan uunissa 8+ hengelle?
Kyllä itellä ainakin hyvinkin usein on tavaraa niin paljon ku. Pönttö vetää. Mutta toki ei kaikilla näin ole.
 
Kyllä itellä ainakin hyvinkin usein on tavaraa niin paljon ku. Pönttö vetää. Mutta toki ei kaikilla näin ole.
Itse hankin airfryerin erityisesti sitä varten kun monesti huomasin että en viitsi lämmittää uunia tehdäkseni jotain pientä määrää (yleensä lihaa / kanaa) kun tekee ehkä yhden - kaksi annosta riisiä. Jos lämmittää uunin siinä tulee sitten tehtyä kaikki pihvit tai kanan palaset mistä tulee ehkä viikon ruuat kerralla ja ne joutuu laittamaan aina jääkaappiin.

Toki olen tietoinen että jotkut oikeasti valmistavat esim. kokonaisia pizzoja fryerilla. Itse ehkä maksimissaan jokun muutaman sata grammaa ranskalaisia tms.
 
Mikähän olisi hyvä vehje tämän päivän hinnoilla? Tuollainen keskikokoinen noin 6l laite pitäisi hankkia.

E: ainakin nämä osuivat silmään

1764604350586.png
 
Viimeksi muokattu:
Mikähän olisi hyvä vehje tämän päivän hinnoilla? Tuollainen keskikokoinen noin 6l laite pitäisi hankkia.

E: ainakin nämä osuivat silmään

1764604350586.png
Sekä Kuluttajan että Meem Reviews videoarvostelussa tuo 3000 sarjan 6.2L pärjäsi huonommin kuin 2000 sarjan ~4L, joka ei ollut niin paljoa pienempi kuin luulisi. Tosin Kuluttajalla isompi ~7L voitti, joten ilmeisesti näissä ei voi luottaa että saman mallin eri koot toimisi yhtä hyvin.

Sinänsä ymmärrettävää, että lämpövastus ja tuuletin tuskin skaalautuu lineaarisesti jokaiseen kokoon. Toisaalta harvemmin yksi käyttäjä kokeilee eri koot samasta mallista, eikä Kuluttajan testeissä otettu huomioon käyttäjän vaikutusta.
 
Lukiko joku muu tuota Kuluttajan testiä? Omasta mielestä voi taas olla metodiikka kummallinen. Eli ranskalaiset määritetty jollain testaajan "optimaalisella" ja "maksimi" määrällä. Jolloin määrissä eroa puolesta kilosta lähtien, maksimissa yli kiloa...

Tulee mieleen Sous-Vide arvostelu jossa kypsennysajat vaihtelivat... Mikä on täysin koko ideaa vastaan.
 
Lukiko joku muu tuota Kuluttajan testiä? Omasta mielestä voi taas olla metodiikka kummallinen. Eli ranskalaiset määritetty jollain testaajan "optimaalisella" ja "maksimi" määrällä. Jolloin määrissä eroa puolesta kilosta lähtien, maksimissa yli kiloa...

Tulee mieleen Sous-Vide arvostelu jossa kypsennysajat vaihtelivat... Mikä on täysin koko ideaa vastaan.
En ole testiä vielä lukenut, mutta äkkiseltään tulee mieleen että onhan eri airfryerit hyvä testata eri määrällä ranskalaisia, koska ovat eri kokoisiakin. Jotenkin tuntuisi tasapuoliselta suhteuttaa ranskalaisten määrä joko airfryerin pohjapinta-alaan tai tilavuuteen nähden. Laitteen kokohan valitaan usein sen mukaan kuinka paljon sillä on tarkoitus pystyä valmistamaan ruokaa.
 
Lukiko joku muu tuota Kuluttajan testiä? Omasta mielestä voi taas olla metodiikka kummallinen. Eli ranskalaiset määritetty jollain testaajan "optimaalisella" ja "maksimi" määrällä. Jolloin määrissä eroa puolesta kilosta lähtien, maksimissa yli kiloa...

Tulee mieleen Sous-Vide arvostelu jossa kypsennysajat vaihtelivat... Mikä on täysin koko ideaa vastaan.

Kuten yllä todettiin olisi se hieman ehkä ikävää yrittää tehdä joko a) tasapuolinen testi missä kaikissa on täsmälleen yhtä "vähän" ja mikä voisi jopa johtaa siihen että isoissa laitteissa tuote sitten palaisi, maistuisi korpulta tms. tai b) siihen että esim. se "mainostettu kokonainen broileri" tai "pizza minkä saa leivottua" mahtuisi muutamiin laitteista ja osassa tulisi 0 pistettä koska se ei edes fyysisesti mahdu laitteeseen.
 
Onko muilla ollut samaa ongelmaa Philipsin XXL airfryerissä että varsinkin ku rasvaisempaa ruokaa tekee niin rasva valuu pohjasta läpi pöydälle? Esim kun hot wingsejä tekee niin pöydälle jää rasvaa. Onko noissa jokin tiiviste mikä vuotaa tässä tapauksessa=
 
Onko muilla ollut samaa ongelmaa Philipsin XXL airfryerissä että varsinkin ku rasvaisempaa ruokaa tekee niin rasva valuu pohjasta läpi pöydälle? Esim kun hot wingsejä tekee niin pöydälle jää rasvaa. Onko noissa jokin tiiviste mikä vuotaa tässä tapauksessa=
No nyt on outo tapaus.. noissahan on semmonen umpinan alakoppa niin mistä ihmeestä se rasva tulee ja valuu?
 
Onko muilla ollut samaa ongelmaa Philipsin XXL airfryerissä että varsinkin ku rasvaisempaa ruokaa tekee niin rasva valuu pohjasta läpi pöydälle? Esim kun hot wingsejä tekee niin pöydälle jää rasvaa. Onko noissa jokin tiiviste mikä vuotaa tässä tapauksessa=
Ainoa syy, mikä tulee mieleen on se, että rasvaa jotenkin roiskuu korin reunojen yli laitteen sisuksiin ja sieltä sitten pöydälle, ellei sitten ulkokopassa ole reikää. Minulla ainakaan ei kolmen vuoden lähes päivittäisen käytön jäljiltä ole tippaakaan mitään valunut pöydälle, vaikka rasvaisiakin aineksia olen valmistanut.
 
Sepä se, sitä olen itsekkin miettinyt. Saakohan tommosen helposti palasiksi, jos kattois mitä on syönyt.

Kun esimerkiksi ruoan teon jälkeen ottaa korin pois ni siellä sisällä korin alla eikä sivuseinillä oikeastaan ole rasvaa.
 
En ole philipsin ja cosorin kanssa koskaan saanut pöydälle valumaan rasvaa. Sen kuitenkin huomannut, että vastuksiin voi jotain töhnää jäädä. Toisinaan pyyhkäisee vastukset ja sisukset puhtaaksi niin ei pääse pinttynyttä likaa kertymään eikä tule tarvetta "isoihin" puhdistusoperaatioihin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
294 640
Viestejä
5 037 882
Jäsenet
80 727
Uusin jäsen
A-L

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom