Grillit & grillaus

Pikkusen offtopiccia mutta kyllä tässä odottelee että viikon parin päästä pääsee taas grillaamaan. Ja joojoo, voi sitä ympäri vuoden mutta jotenkin itsellä on se taika siinä että näkee kevään tulevan, perjantaina saunan jälkeen on vielä valoisaa ja kuuntelee Yle X n jotain ihme tanssimusaa ja DJ Orionia perjantaina rankan työpäivän jälkeen. Saapi laittaa pekoniparsat ja hyvät kyljykset grilliin ja juoda olutta ja katsella kesän tuloa. Voi pojat.
Tuli välittömästi mieleen tämä:
white-people.gif
 
Onko noissa kalliimmissa Spirit tai Genesis-malleissa jotain oleellista mikä tosta 549e mallista puuttuisi? Korkeintaan umpiparilan saatan ostaa lisäosana tohon GBS-rinkulaan joskus jos sille tulee tarvetta.

Poikkeaako toi "mattapintaiseksi posliiniemaloitu valurauta" -grilliritilän käyttö ja hoito poikkeaa jostain perus halppisgrillin parilasta? Kai niitä saa hinkata teräsharjalla ja käyttää teräslastaa ym.?
Ei niistä pitäisi puuttua ainakaan mitään oleellista.

Tuosta Spirit-versiosta tosin vaan kokemusta, parilan sai Amazonista melko edullisesti.
Spirit E-310 parila on sitten hieman pieni omaan makuun kun mökkigrillissä (Q3200) on puolikas grillistä sitä parilaosuutta.
Sitten siinä weberin omassa parilassa on ne kahvat sivuilla, joten vie tilaa ympäriltä jos siinä grillailee samalla kun parilaa käyttää.
Muistaakseni se GBS-osuus on samankokoinen Spirit että Genesis, vasta Summit isonee.

En itse suosi teräsharjaa vaan käytä mielummin messinkiharja.
Tai aika pehmeät ne grilliharjojen teräspiikit on, kuhan et vedä millään jarrusatulaharjalla niin hyvä tulee
 
Jos saisin valita niin ehdottomasti rosterinen ritilä grilliin. Kyllä tuo emalipinnoitettu on aika kamala pitää puhtana.
Naapurilla rosterinen ritilä ja paljon huoltovapaampi kuin emalipintainen.

Messinkiharja aina emalipintaiseen. Harjoja sitten kuluu rajusti, jos kuumana menet harjailemaan, kuten pitää.
 
Kaasugrilli pitäs hommata. Ihan tavallista laadukasta ja pitkäikäistä grilliä tässä etitään enkä näe ainakaan toistaiseksi millekkään hifivimpaimille tarvetta. Vähän pallotellut valintaa Weber Genesiksen ja Spiritin välissä. Taitaa vaaka kallistua tuohon kolmen polttimen Spirittiin (II E-310 GBS), juuri tuohon mikä on 549e verkkokaupassa tällä hetkellä.

Onko noissa kalliimmissa Spirit tai Genesis-malleissa jotain oleellista mikä tosta 549e mallista puuttuisi? Korkeintaan umpiparilan saatan ostaa lisäosana tohon GBS-rinkulaan joskus jos sille tulee tarvetta.

Poikkeaako toi "mattapintaiseksi posliiniemaloitu valurauta" -grilliritilän käyttö ja hoito poikkeaa jostain perus halppisgrillin parilasta? Kai niitä saa hinkata teräsharjalla ja käyttää teräslastaa ym.?

Mulla oli vähän samaa pohdintaa hetki sitten ja päädyin Napoleonin Freestyle 425 -malliin. Vaikutti käsikopelolla laadukkaammalle kuin tuo Spirit ja lisäksi samaan hintaan ja takuuseen sai yhden polttimon sekä tehoa lisää.
 
Mulla oli vähän samaa pohdintaa hetki sitten ja päädyin Napoleonin Freestyle 425 -malliin. Vaikutti käsikopelolla laadukkaammalle kuin tuo Spirit ja lisäksi samaan hintaan ja takuuseen sai yhden polttimon sekä tehoa lisää.
Minkälaisia on nuo laatuerot Napoleonin ja Spiritin välillä tarkemmin?
 
Mikä tämän infrapunapolttimen hyöty on arjen grillauksessa? Omat vaihtoehdot nyt Napoleonissa ja Weberissä. Napoleonissa suljettavat alakaappi sekä tämä sizzle zone, Weberissä on tuttu logo :lol:.
Sizzle zone on erittäin hyvä esim pintojen ottamisessa sous vide -pihveihin tai vaikka herkempiin tuotteisiin kuten äyriäisiin tai vaikka parsoihin. Huomattavasti kuumempi kuin tuo grillitason pinta.

juuri on käynnissä grillin alkupoltto. Kasaamisessa meni kahdelta 2.5h. Vakuuttava laite tämä! Ja yllättävän tilava paistoalue ”pieneksi” grilliksi.

image.jpgimage.jpgimage.jpg
image.jpg
 
Sizzle zone on erittäin hyvä esim pintojen ottamisessa sous vide -pihveihin tai vaikka herkempiin tuotteisiin kuten äyriäisiin tai vaikka parsoihin. Huomattavasti kuumempi kuin tuo grillitason pinta.

juuri on käynnissä grillin alkupoltto. Kasaamisessa meni kahdelta 2.5h. Vakuuttava laite tämä! Ja yllättävän tilava paistoalue ”pieneksi” grilliksi.

image.jpgimage.jpgimage.jpg
image.jpg
Komea napoleon! Mikä malli ja mitä maksoi?
 
Siis miten tärkee tä kamadon sisäänajo on nyt tehdä just tossa 78-102 asteessa.
Mulla menee hermot kun ilmeisesti kylmän ilman takia en onnistu nyt saamaan tota pienellä hiilimäärällä tuollaiseen lämpötilaan ja sitku pistää yläluukun kiinni ja alaluukun liki kiinni niin lämmöt kuitenkin vähän tippuu kun on kylmä ulkona :hmm:

Ku ohjeessa oli et kourallinen hiiliä... No sillä ei päästy tässä säässä edes 50 asteeseen, kolmen kourallisen kanssa päästiin 75 asteeseen jossa kohtaa sit pistin vaan luukut savustusasentoon, mutta riittääkö toi noin 70 astetta nyt sit sisäänajoon, vai pitääkö tehdä koko homma vaan uusiksi reilusti isommalla kasalla hiiliä...

Edit: Ja nyt kun kävin katsomassa niin oli vaan sammunut koko paska :mad:
Mitä mä nyt teen väärin?

Hiilet oli syttyneet kunnolla, pistin yläluukun kiinni ja alhaalta about 2,5cm auki luukkua.

Nyt pistin sit kunnolla lisää hiiliä ja odotin kansi auki 10min, todella kova hehku päällä, kansi kiinni, luukut auki, ja mittari lopettaa nousun 100 asteessa.
Onko se nyt tämä 0 astetta mikä tän tekee vai evotanko mä nyt urakalla jotain?
 
Viimeksi muokattu:
Siis miten tärkee tä kamadon sisäänajo on nyt tehdä just tossa 78-102 asteessa.
Mulla menee hermot kun ilmeisesti kylmän ilman takia en onnistu nyt saamaan tota pienellä hiilimäärällä tuollaiseen lämpötilaan ja sitku pistää yläluukun kiinni ja alaluukun liki kiinni niin lämmöt kuitenkin vähän tippuu kun on kylmä ulkona :hmm:

Ku ohjeessa oli et kourallinen hiiliä... No sillä ei päästy tässä säässä edes 50 asteeseen, kolmen kourallisen kanssa päästiin 75 asteeseen jossa kohtaa sit pistin vaan luukut savustusasentoon, mutta riittääkö toi noin 70 astetta nyt sit sisäänajoon, vai pitääkö tehdä koko homma vaan uusiksi reilusti isommalla kasalla hiiliä...

Edit: Ja nyt kun kävin katsomassa niin oli vaan sammunut koko paska :mad:
Mitä mä nyt teen väärin?

Hiilet oli syttyneet kunnolla, pistin yläluukun kiinni ja alhaalta about 2,5cm auki luukkua.

Nyt pistin sit kunnolla lisää hiiliä ja odotin kansi auki 10min, todella kova hehku päällä, kansi kiinni, luukut auki, ja mittari lopettaa nousun 100 asteessa.
Onko se nyt tämä 0 astetta mikä tän tekee vai evotanko mä nyt urakalla jotain?

Jos laitat yläluukun kiinni, niin sammuu aika varmasti. Kyllä sen ilman pitää kiertää että hiillos saa happea.
Mitä enemmän avaat luukkuja, sen enemmän pönttö kuumenee. Raja kulkee hiilloksessa, eli jos sinulla yksinkertaisesti ei ole tarpeeksi hiiltä, niin et saa lämpöä korkeammalle.
Eli avaa siis ensin luukut ja seuraa tilannetta. Jos lämpö nousee liikaa, niin sitten rajoitat hieman molempia luukkuja.

Mikä kamado?

Omalla kamadolla olen grillannut -20 asteessa eikä se kylmyys mielestäni ole vaikuttanut grillin toimintaan. Vähän varovaisemmin lähden toki liikkeelle lämmitysvaiheessa.
 
Eli avaa siis ensin luukut ja seuraa tilannetta. Jos lämpö nousee liikaa, niin sitten rajoitat hieman molempia luukkuja.

Mun mielestä paras kamado vinkki on tämä.

Ajattele, että alaluukku on kaasu ja yläluukku on jarru.

Et sä halua ajaa autoakaan niin, että painat kaasua samaan aikaan kun painat jarrua.

Koitat avata ensin alaluukku, niin että se on yhden sormen verran auki ja pelkästään yläluukulla kontroloit lämpöä. Ensin auki että saavutat lämpötilan minkä haluat ja sen jälkeen alat jarruttamaan yläluukun kanssa vauhtia eli lämpöä.

Pätee siis kaikkiin hiiligrilleihin.
 
Vittu se oli taas sammunut :mad:

Mustang L on kamado.
Ohjekirjassa käskettiin että pitää ekalla ajolla vetää 2 tuntia savustusasetuksella ja nimenomaan käskettiin että yläluukku kokonaan kiinni ja alaluukku vain hitusen auki, että tolla pitäis sit kourallisella hiiliä muka pysyä lämmöt 100 asteessa kahden tunnin ajan :rolleyes:
 
Vittu se oli taas sammunut :mad:

Mustang L on kamado.
Ohjekirjassa käskettiin että pitää ekalla ajolla vetää 2 tuntia savustusasetuksella ja nimenomaan käskettiin että yläluukku kokonaan kiinni ja alaluukku vain hitusen auki, että tolla pitäis sit kourallisella hiiliä muka pysyä lämmöt 100 asteessa kahden tunnin ajan :rolleyes:

Väärät on asetukset, avaa yläluukkua hieman.

Aja ensin niin että saat 150-astetta, sitten kuristat yläluukkua, jos et saa yläluukun kanssa kuristettua tarpeeksi niin sit kuristat alaluukkua.

Helpoin tie on et ajat pelkkää yläasentoa, elä ihmeessä säädä molempia samaan aikaa.
 
Väärät on asetukset, avaa yläluukkua hieman.

Aja ensin niin että saat 150-astetta, sitten kuristat yläluukkua, jos et saa yläluukun kanssa kuristettua tarpeeksi niin sit kuristat alaluukkua.

Helpoin tie on et ajat pelkkää yläasentoa, elä ihmeessä säädä molempia samaan aikaa.
No uskaltaako sitä kun tossa varoitellaan että ne tiivisteet menee paskaksi jos sisäänajossa menee liian korkealle lämmöt?

Eli siis pidänkö alhaalta kokoajan maksimissaan auki kunnes saan ylhäältä säädettyä niin et saa ton 150?
Ja sitten yläluukku ihan pienelle (tossa on numerot 0-5 niin vissii sit 1?), ja alaluukku niin et peukku mahtuu? Ilman sitä reikäpeltiä vai sen kanssa?

Mä en kyl tajuu onko tossa jotain vikaa kun mulla on siellä ihan reilusti jo ollut niitä hiiliä, tyyliin 1.5-2 litraa ja silti ei noussut lämmöt yli sadan asteen...
 
@GoDi Itse tein tuohon Mustangin M kokoiseen tuon ensipolton ja ei kyllä kourallisella tuu onnistumaan. Laitoin ehkä puoli kiloa hiiliä sinne, sen verran että se pohjan valurauta ritilä peittyi kokonaan. Käytännössä siis pohja kokonaan peittoon. Sitten sytytyspala yhteen kohtaan reunalle. Aluksi molemmat luukut täysin auki ja ehkä 5min kuluttua laitoin molemmat 1 asentoon. Silti lämmöt kohosi ritilän tasolla johonkin 150 asteeseen parhaimmillaan, vaikka laitoin molemmat lähes kiinni. Oli kyllä aika pientä silppua kun käytin vanhat bilteman briketti&hiili pussin sisällön tuohon tarkoitukseen, niin saattoi olla kyllä siitä johtuvaa etten saanut pidettyä lämpöjä alhaalla.

Ja se kannen mittari todennäköisesti valehtelee myös sinulla. Itse kalibroin sen, näytti kiehuvassa vedessä 80 asteen paikkeilla. Siinä tapin päässä on talttapääruuvi mistä kääntämällä saa säädettyä neulan oikeaan kohtaan.

Mitä hiiliä käytät ja miten sytytit ne?

E: Laitoitko muuten sen hiilipesän niin, että se "kolo" on alaluukkuun päin? Jos se on sivussa, niin silloin ei taida kyllä kunnolla ilma kulkea hiilien alle

E2: Ja kun ritilätasolla oli 150astetta niin kansi taisi näyttää 20-30 astetta vähemmän
 
No uskaltaako sitä kun tossa varoitellaan että ne tiivisteet menee paskaksi jos sisäänajossa menee liian korkealle lämmöt?

Eli siis pidänkö alhaalta kokoajan maksimissaan auki kunnes saan ylhäältä säädettyä niin et saa ton 150?
Ja sitten yläluukku ihan pienelle (tossa on numerot 0-5 niin vissii sit 1?), ja alaluukku niin et peukku mahtuu? Ilman sitä reikäpeltiä vai sen kanssa?

Mä en kyl tajuu onko tossa jotain vikaa kun mulla on siellä ihan reilusti jo ollut niitä hiiliä, tyyliin 1.5-2 litraa ja silti ei noussut lämmöt yli sadan asteen...

Grilli kohtaisia eroja, mut testaa tota peukkua.

Siis lämpötila nousee sillä kun virtaus tapahtuu eli ylä ja alaluukut täysin auki.

Eli peukku alas tosiaan ja sitten yläluukku vaikka 2 asennolle ja kun lämpötila jota haluat ajaa alkaa lähestymään alas kuristamaan yläluukkua.

E: tuli eli tässä tapauksessa hiilet/briketit tarvitsevat happea jotta ne palavat lujaa. Nyt kun sammutat yläluukun ei tapahdu ulosvirtausta eli tukahtut lämmön koska luukku on kokonaan kiinni.
 
Viimeksi muokattu:
@GoDi Itse tein tuohon Mustangin M kokoiseen tuon ensipolton ja ei kyllä kourallisella tuu onnistumaan. Laitoin ehkä puoli kiloa hiiliä sinne, sen verran että se pohjan valurauta ritilä peittyi kokonaan. Käytännössä siis pohja kokonaan peittoon. Sitten sytytyspala yhteen kohtaan reunalle. Aluksi molemmat luukut täysin auki ja ehkä 5min kuluttua laitoin molemmat 1 asentoon. Silti lämmöt kohosi ritilän tasolla johonkin 150 asteeseen parhaimmillaan, vaikka laitoin molemmat lähes kiinni. Oli kyllä aika pientä silppua kun käytin vanhat bilteman briketti&hiili pussin sisällön tuohon tarkoitukseen, niin saattoi olla kyllä siitä johtuvaa etten saanut pidettyä lämpöjä alhaalla.

Ja se kannen mittari todennäköisesti valehtelee myös sinulla. Itse kalibroin sen, näytti kiehuvassa vedessä 80 asteen paikkeilla. Siinä tapin päässä on talttapääruuvi mistä kääntämällä saa säädettyä neulan oikeaan kohtaan.

Mitä hiiliä käytät ja miten sytytit ne?

E: Laitoitko muuten sen hiilipesän niin, että se "kolo" on alaluukkuun päin? Jos se on sivussa, niin silloin ei taida kyllä kunnolla ilma kulkea hiilien alle

E2: Ja kun ritilätasolla oli 150astetta niin kansi taisi näyttää 20-30 astetta vähemmän
Marienburgin hiiliä, tein keon jonka keskellä alla oli sytytyspala.
Asetin joo tosi tarkkaan sen sitä luukkua kohti.
Mulla ei ole tosiaan koko alusta täynnä, tai no nyt on kun kävin heittämässä taas lisää, nyt nousi sentään 125 asteeseen lämmöt.

Miten sä tota sen kiehuvan veden kanssa oikeen testasit?

Edit: Tänä aikana ku kirjotin oli lämmöt nousseet jo 160 vaikka oli kolmosella yläluukku.
Pistin sen nyt ykköselle, alaluukussa on reikäritilä päällä ja ehkä 4cm verran päälevy auki, näytti lähtevän laskemaan tuosta.

Sä meinaat siis että se mittari näyttää liian vähän vakiona?
 
Viimeksi muokattu:
Marienburgin hiiliä, tein keon jonka keskellä alla oli sytytyspala.
Mulla ei ole tosiaan koko alusta täynnä, tai no nyt on kun kävin heittämässä taas lisää, nyt nousi sentään 125 asteeseen lämmöt.

Miten sä tota sen kiehuvan veden kanssa oikeen testasit?
Ihan ruuvasin sen mittarin siitä siipimutterista irti ja laitoin liedelle kattilaan vettä kiehumaan. Sitten grillipihdeillä pidin mittaria vedessä niin että se osuu vain veteen, ei saa koskea pohjaan. Oliskohan ollut niin, että kun ruuvia kääntää myötäpäivään, niin viisari kääntyy ylöspäin. Pari yritystä vaati, kun ensin käänsin väärään suuntaan ja sitten menikin jo liikaa.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Ihan ruuvasin sen mittarin siitä siipimutterista irti ja laitoin liedelle kattilaan vettä kiehumaan. Sitten grillipihdeillä pidin mittaria vedessä niin että se osuu vain veteen, ei saa koskea pohjaan. Oliskohan ollut niin, että kun ruuvia kääntää myötäpäivään, niin viisari kääntyy ylöspäin. Pari yritystä vaati, kun ensin käänsin väärään suuntaan ja sitten menikin jo liikaa.

Siis tää pitää tehdä myös monessa muussakin grillissä. Koskee ihan kaasugrillejä myös.
 
Jos siinä katossa näyttää liian vähän niin eikös siinä periaatteessa sit kannattais heittää näyttämään vähän extraa?
Vai tasan 100c? Kiehuvassa vedessä siis.
 
Siis tää pitää tehdä myös monessa muussakin grillissä. Koskee ihan kaasugrillejä myös.
Joo toki, aika harva taitaa lähteä tehtaalta kalibroituna. Ja säännöllisesti tuo olisi hyvä tarkistaa ja kalibroida, ihan pelkästään nopea ilmankosteuden vaihtelu saattaa aiheuttaa, että mittari ei näytä enää oikein. Toki sitä kalibrointiruuvia ei välttämättä marketin halvimmista vehkeistä löydy. Joissain on mutteri mittarin juuressa josta voi kalibroinnin suorittaa, toisissa on erillinen ruuvi joko varren päässä tai mittarintaustassa. Sitten on niitä malleja missä koko varsi kääntyy ja niitä mitä ei saa kalibroitua ollenkaan. Tämä siis ihan tietona kaikille kanssakeskustelijoille, sinulle tämä on varmasti tuttua kauraa.

Tästä tulikin mieleen, että pitääpäs varmaan Weberin mittarikin tarkistella. Uutena se näytti aika totuuden mukaisia lukemia, mutta hyvä se on tarkistaa.

Jos siinä katossa näyttää liian vähän niin eikös siinä periaatteessa sit kannattais heittää näyttämään vähän extraa?
Vai tasan 100c? Kiehuvassa vedessä siis.
Itse laitoin tasan 100c, mutta käytän lisäksi Inkbirdin 4 anturin langatonta lämpömittaria, niin saan erikseen kännykkään näkyviin ritilätason lämmöt. Kannen mittari on muutenki lähinnä suuntaa antava, juurikin kun ritilällä lämmöt on monesti ihan jotain muuta kuin kannessa.
 
Oli muuten kiva yllätys kun kirjaimellisesti viimeisessä mutterissa koko asennuksessa ilmeni vikaa.
Eli toi toinen sivupöytä, ne sivupöydän pidikkeet kun pultataan kiinni siihen rautaan mikä menee kamadon ympärillä, niin viimeinen niistä kahdeksasta ruuvista on sitten aivan löysä, siis niin että sekä pyörii että liikkuu ylös ja alas ja vasemmalle ja oikealle, koko paska ei ole siis missään kiinni siellä raudan takana :mad:
Sitten kun siinä tarpeeksi kauan jakaria väänteli niin sai sen mutterin kuitenkin kiristymään tuohon rautaan, mutta se on sellanen "semilöysä" että kireäksi sitä ei saa, tuo ruuvi on siis niin että se heiluu ihan joka suuntaan, mutta ei sitä ainakaan sormilla siitä pois saa vedettyä.

Ei viitsisi millään tollasen takia lähteä mitään takuuvaihtojakaan tekemään niin voisikohan tuohon vetää jotain liimaa tms vaan varmistukseksi, siihen kiinnikkeen ja raudan väliin siis?
Se ruuvin viereinen kappale ei ole samanlainen, mutta sitäkään ei saa kiristettyä kunnolla vaan jatkaa pyörimistä.
Olisikohan siellä joku tuplarauta missä ne pitäis olla toisella puolella kiinni, ja toinen jäänyt kokonaan kiinnittämättä siihen ja kun toista kiristää niin se vaan vääntää sitä vastarautaa sieltä?
En tiedä kun ei sieltä tosiaan näe missä ne pitäisi olla kiinni...

Nyt näyttää aika nätisti pysyvän tuossa 125 asteessa lämmöt, on ykkösellä ylhäältä ja ritilä päällä alhaalla ja pääluukku sen 4cm auki.

Tätä ilmeisesti voi heti tän jälkeen sitten alkaa käyttää kunnon lämmöissä? Eli siis tämän sisäänajon jälkeen.

Mistä muuten noi kamadojen halkeilut johtuvat? Eli mitä tässä nyt sitten pitäisi varoa?
Nopeita lämpötilan vaihteluita? Eli kylmillä ilmoilla hidas sytytys ja kuumennus vai?
 
Tätä ilmeisesti voi heti tän jälkeen sitten alkaa käyttää kunnon lämmöissä? Eli siis tämän sisäänajon jälkeen.

Mistä muuten noi kamadojen halkeilut johtuvat? Eli mitä tässä nyt sitten pitäisi varoa?
Nopeita lämpötilan vaihteluita? Eli kylmillä ilmoilla hidas sytytys ja kuumennus vai?
Mulla on tuommoinen samanlainen Mustang. Itse huomasin alussa, että hiiliä saa olla reilusti, että lämmönsäädöstä tulee helppoa. Ja minä olen käyttänyt sen kummemmin varomatta ihan kunnon lämmöillä. Tosin tuo mun kamado on mökillä, jossa sitä käytetään vain kesäaikaan. Jos käyttäsin talvella, varmaan yrittäisin lämmittää vähän hitaammin pienemmällä hiilimäärällä ensin ja sitten kun lämpötila tasaantuu, lisäisin kunnolla hiiliä. Tuota halkeilua oon täällä foorumissa nähnyt pari tapausta, mutta ei kai se mikään suurempi ongelma ole. Minä olen siinä uskossa, että jos eka kesänä ei halkeile mistään niin tuskinpa sitten jatkossakaan. Ja pienet halkeamat ei ilmeisiesti ole edes mikään katastrofi kun esim. BGE ei pieniä halkeamia hoida edes takuuseen. Mun Mustangi on ollut nyt neljä kesää käytössä ja olen kyllä ollut tyytyväinen.
 
Suurimmaksi osaksi halkeamiset johtuvat keramiikan materiaaliviasta.

Ja jos sen Kamadon haluaa rikkoa niin yleensä puhutaan sitten niistä 400-500c lämmöistä argentiinalaisilla kovapuuhiilillä.

Raju lämpötilan muutos on toki myös tärkeässä roolissa eli pakkasella ja sähkösytyttimen kanssa nopea sytytys ja kaikki luukut täysillä.


Mistään alle 200c turha pelätä hajoamista ellei kyse ole materiaalivika.
 
Arvon palstaraati, onko tässä jotain vikaa tai jotain sellaista, miksi ei kannata hankkia?


Kaasugrilli Napoleon Rogue RXT525SIB

4 poltinta + sizzle zone ja alakaapisto. Emaloidut parilat, mahtaako olla sitten yksi heikkous (toki näitä nuo tuntuu olevan)

Itse en keksi, että miksi tuo on halvempi kuin osa 3 polttimoisista Napoleoneista joissa myös infrapunasivupoltin ja alakaappi. Johtuukohan rosteripinnasta?
 

Onko kukaan vastaavaa tuotetta käyttänyt vaikkapa ribsien kanssa grillissä? Kattelin amazonista rib rackeja ja tuommoinen vastaava oli joukossa ja aattelin että Ikeasta varmaan löytyy vielä edukkaammin ja näinhän se oli. Tuskin ainakaan halvemmalla löytyy vastaavaa mistään?
 

Onko kukaan vastaavaa tuotetta käyttänyt vaikkapa ribsien kanssa grillissä? Kattelin amazonista rib rackeja ja tuommoinen vastaava oli joukossa ja aattelin että Ikeasta varmaan löytyy vielä edukkaammin ja näinhän se oli. Tuskin ainakaan halvemmalla löytyy vastaavaa mistään?

@kurwaslobo, eikö tää Ikean oo best for the bang?

Tänään saapui oma Kamado.
Se on sitten illalla lämmitysajo ja makkaranpaistoa.
 

Onko kukaan vastaavaa tuotetta käyttänyt vaikkapa ribsien kanssa grillissä? Kattelin amazonista rib rackeja ja tuommoinen vastaava oli joukossa ja aattelin että Ikeasta varmaan löytyy vielä edukkaammin ja näinhän se oli. Tuskin ainakaan halvemmalla löytyy vastaavaa mistään?

Eilen käytin. Toimi kieltämättä ihan hyvin.
Muista vaan poistaa ne silikonitassut.
 
Suurimmaksi osaksi halkeamiset johtuvat keramiikan materiaaliviasta.

Ja jos sen Kamadon haluaa rikkoa niin yleensä puhutaan sitten niistä 400-500c lämmöistä argentiinalaisilla kovapuuhiilillä.

Raju lämpötilan muutos on toki myös tärkeässä roolissa eli pakkasella ja sähkösytyttimen kanssa nopea sytytys ja kaikki luukut täysillä.


Mistään alle 200c turha pelätä hajoamista ellei kyse ole materiaalivika.

@GoDi En muista tarkkaan mutta puhuttiinko ohjeissa jostain 1000 asteesta rajaksi tms...noh, kuitenkin jos sinne asti vetäisi nopeasti niin ehkä sattuisi jotain, mutta esimerkiksi jo 500 asteeseen vaatii jo työtä. Eli normi käytössä 100-300 ei tee mitään. Eli rohkeesti vaan luukut levälleen ja kun lähestyy toivottua lämpötilaa, sitten luukut kiinnipäin vähän kerrallaan kunnes haluttuun lämpötilaan pysähtyy. Ja säädöt vie aikaa kunnes oppii oikeat määrät ja säädöt halutulle toimenpiteelle. Eikä tarvitse pihistellä hiileissä, reilu kasa vaan ja käyttää mitä käyttää, luukut kiinni jolloin sammuu ja seuraavalla kerralla jatkaa vaan sytyttämällä. Katsoo vain että aina on reippaasti. Ikävää rupee lisäämään keskellä jotain pitkäaikaista kypsennystä jne.Itsellä ei ole kulunut paljon kesässä vaikka tilasin varmuuden vuoksi 60 kg kovaa hiiltä, mutta mennyt vaan murto-osa vaikka paljon käytössä. Itse ainakin savustan paljon, eli n 100-130 astetta vaan "käytössä" ja silloin tällöin pizzaa jolloin nostetaan tonne 350 paikkeille. Erillinen hiilikori myöskin suositus kuten täällä neuvottiin joskus. Kiitos vielä jollekin siitä, ollut loisto-ostos.
 
@GoDi En muista tarkkaan mutta puhuttiinko ohjeissa jostain 1000 asteesta rajaksi tms...noh, kuitenkin jos sinne asti vetäisi nopeasti niin ehkä sattuisi jotain, mutta esimerkiksi jo 500 asteeseen vaatii jo työtä. Eli normi käytössä 100-300 ei tee mitään. Eli rohkeesti vaan luukut levälleen ja kun lähestyy toivottua lämpötilaa, sitten luukut kiinnipäin vähän kerrallaan kunnes haluttuun lämpötilaan pysähtyy. Ja säädöt vie aikaa kunnes oppii oikeat määrät ja säädöt halutulle toimenpiteelle. Eikä tarvitse pihistellä hiileissä, reilu kasa vaan ja käyttää mitä käyttää, luukut kiinni jolloin sammuu ja seuraavalla kerralla jatkaa vaan sytyttämällä. Katsoo vain että aina on reippaasti. Ikävää rupee lisäämään keskellä jotain pitkäaikaista kypsennystä jne.Itsellä ei ole kulunut paljon kesässä vaikka tilasin varmuuden vuoksi 60 kg kovaa hiiltä, mutta mennyt vaan murto-osa vaikka paljon käytössä. Itse ainakin savustan paljon, eli n 100-130 astetta vaan "käytössä" ja silloin tällöin pizzaa jolloin nostetaan tonne 350 paikkeille. Erillinen hiilikori myöskin suositus kuten täällä neuvottiin joskus. Kiitos vielä jollekin siitä, ollut loisto-ostos.
Olisiko suositella hiilikoria? Oliskohan toi k-raudan hyvä, vai löytyykö jostain edullisemmin?
Saako udella millä tyylillä pizzan teet? Deflektori paikalleen ja joku geneerinen pizzakivi vaan ritilälle?
 
Olisiko suositella hiilikoria? Oliskohan toi k-raudan hyvä, vai löytyykö jostain edullisemmin?
Saako udella millä tyylillä pizzan teet? Deflektori paikalleen ja joku geneerinen pizzakivi vaan ritilälle?
Taisi olla K-Raudasta juuri.
Pizzajutuista katso aikasempia postauksiani, sieltä löytyy. Nopea vastaus deflektori+mutterit sen päälle, niitten päälle ylimääräinen pizzakivi.

Edit: Hänen ohjeilla tehnyt jonkun verran kaikenlaista.
 
Viimeksi muokattu:
En tiedä kiinnostaako ketään mutta Suomessa ei suositella kaasupullon laittamista tuonne Napoleonin kaltaiseen kaappiin.
Suomessa ku käytössä nestekaasu ja USA aika usein propaani.

Suosituksista en tiedä, mutta nyt ainakin nämä uudet Weberin Genesis-sarjan mallit sisältävät kaasupullon mentävän tilan kaapissa ja käytännössä myös kaasuletkun asennus on siten, ettei sitä pulloa voi edes ulkopuolelle laittaa. Toki kaapin rakenne on erilainen kuin aikaisemmissa malleissa eli avoimempi.
 
Pellettigrilli? En ollut tiennyt moisia olevan olemassakaan mutta nyt alkoi kiinnostaa. Pieni sisäinen insinööri heräsi :D
EDIT: linkattu artikkeli lienee konekäännetty kun on niin hirveää luettavaa mutta pellettigrillauksen idea tulee selväksi.
 
Viimeksi muokattu:
Joo toki, aika harva taitaa lähteä tehtaalta kalibroituna. Ja säännöllisesti tuo olisi hyvä tarkistaa ja kalibroida, ihan pelkästään nopea ilmankosteuden vaihtelu saattaa aiheuttaa, että mittari ei näytä enää oikein. Toki sitä kalibrointiruuvia ei välttämättä marketin halvimmista vehkeistä löydy. Joissain on mutteri mittarin juuressa josta voi kalibroinnin suorittaa, toisissa on erillinen ruuvi joko varren päässä tai mittarintaustassa. Sitten on niitä malleja missä koko varsi kääntyy ja niitä mitä ei saa kalibroitua ollenkaan. Tämä siis ihan tietona kaikille kanssakeskustelijoille, sinulle tämä on varmasti tuttua kauraa.

Tästä tulikin mieleen, että pitääpäs varmaan Weberin mittarikin tarkistella. Uutena se näytti aika totuuden mukaisia lukemia, mutta hyvä se on tarkistaa.


Itse laitoin tasan 100c, mutta käytän lisäksi Inkbirdin 4 anturin langatonta lämpömittaria, niin saan erikseen kännykkään näkyviin ritilätason lämmöt. Kannen mittari on muutenki lähinnä suuntaa antava, juurikin kun ritilällä lämmöt on monesti ihan jotain muuta kuin kannessa.
Totanoiniin, miten sait kosteuden pois mittarin sisältä ton kalibroinnin jälkeen?
Mulla oli 12 tuntia siinä keskellä 1/3 mittarin mitalta ihan paksu kerros kosteutta, ja nyt kun se on mennyt pois niin koko mittari on pienen sumun takana enkä saa mitään selvää mistään…

edit: Niin ja oli suht oikein kyllä vakiona, ehkä max 5 asteen heitto.
 
Totanoiniin, miten sait kosteuden pois mittarin sisältä ton kalibroinnin jälkeen?
Mulla oli 12 tuntia siinä keskellä 1/3 mittarin mitalta ihan paksu kerros kosteutta, ja nyt kun se on mennyt pois niin koko mittari on pienen sumun takana enkä saa mitään selvää mistään…

edit: Niin ja oli suht oikein kyllä vakiona, ehkä max 5 asteen heitto.

Laita pussiin riisiä ja upota sinne. Riisien pitäisi imeä kosteus sieltä max parissa päivässä.
 
Pellettigrilli? En ollut tiennyt moisia olevan olemassakaan mutta nyt alkoi kiinnostaa. Pieni sisäinen insinööri heräsi :D
EDIT: linkattu artikkeli lienee konekäännetty kun on niin hirveää luettavaa mutta pellettigrillauksen idea tulee selväksi.
Itsellä ollut nyt toista vuotta Traegerin halvin malli (Traeger Pro Series 22) käytössä. Toimiva peli low&slow-savustukseen. Saa senkin toki yli 200 asteen, mutta ennemmin nopeassa grillauksessa käytän joko palloa tai kaasumikroa.

Motonet möi edullisesti (449€), niin oli helppo ostaa testiin.
 
Pellettigrilli? En ollut tiennyt moisia olevan olemassakaan mutta nyt alkoi kiinnostaa. Pieni sisäinen insinööri heräsi :D
EDIT: linkattu artikkeli lienee konekäännetty kun on niin hirveää luettavaa mutta pellettigrillauksen idea tulee selväksi.
"Pohjimmiltaan haluat varmistaa, että tupakoitsijasi on voimanpesä, joka pystyy tekemään enemmän kuin vain tupakoimaan."
:oops::rolleyes::rofl: Tää on vissiin joku ohje johtajille?
 
Talotarvike.com ilmoitti, että Char-Broil Kamander on poistunut valmistajan valikoimista, eikä tuotetta pystytä enää toimittamaan, joten täytyisi ilmeisesti sitten tuplata budjetti ja ostaa keraaminen kamado. Alta tonnin vehkeissä lienee Bono "paras" valinta?
 
Totanoiniin, miten sait kosteuden pois mittarin sisältä ton kalibroinnin jälkeen?
Mulla oli 12 tuntia siinä keskellä 1/3 mittarin mitalta ihan paksu kerros kosteutta, ja nyt kun se on mennyt pois niin koko mittari on pienen sumun takana enkä saa mitään selvää mistään…

edit: Niin ja oli suht oikein kyllä vakiona, ehkä max 5 asteen heitto.
Tein ensin kalibroinnin ja sen jälkeen suoritin sen sisäänajo polton, niin mielestäni kaikki kosteus poistui lämmönvaikutuksesta kun grilli oli useamman tunnin kuumana tuon jälkeen. Katson näkyykö kosteutta vielä, kun laitan grillin seuraavan kerran tulille!
 
Saitko muuten tätä ratkaistua? Muistaakseni itsellä on ehkä samaa kun UV:na huomasin tuon ja viime kesänä hankittu. Pitää ehkä tässä ottaa tutkintaan tai kiusata Weberiä.

Joo, lähettin jälleenmyyjälle reklamaation, niin sieltä olivat Weberiin yhteydessä ja tuli uusi potkuri kotiovelle. Taivuttelin kuitenkin sitä alkuperäistä kahvaa niin, että nyt peittyy ala-aukot täysin. Helpohkosti taipui riittävästi käsissä siitä käsikahvan läheltä.
 
Totanoiniin, miten sait kosteuden pois mittarin sisältä ton kalibroinnin jälkeen?
Mulla oli 12 tuntia siinä keskellä 1/3 mittarin mitalta ihan paksu kerros kosteutta, ja nyt kun se on mennyt pois niin koko mittari on pienen sumun takana enkä saa mitään selvää mistään…

edit: Niin ja oli suht oikein kyllä vakiona, ehkä max 5 asteen heitto.
Tein ensin kalibroinnin ja sen jälkeen suoritin sen sisäänajo polton, niin mielestäni kaikki kosteus poistui lämmönvaikutuksesta kun grilli oli useamman tunnin kuumana tuon jälkeen. Katson näkyykö kosteutta vielä, kun laitan grillin seuraavan kerran tulille!
Eilen tuli muutamat makkarat grillailtua ja ei mittarissa ollut kyllä enää yhtään havaittavissa kosteutta.
 
Oliko täällä jollain Weberin iGrill 3:sta esimerkiksi kokemuksia? Saksan amazonissa olisi vähän päälle 70 euroa ja tuo houkuttaisi. En aiemmin ole tuolta tilaillut, joten tuleeko mitään muita ns. piilokuluja enää hinnan päälle?


Amazon DE ilmoittaa hinnat Saksan ALVilla (19%, tai 7% jos alennetun ALV kannan tuote) laskettuna, mutta Suomeen tilatessa maksetaan suomalainen ALV joka on suurempi kuin saksalainen. Lopullisen hinnan näkee aina ennen lopullista tilauksen vahvistamista.
 
Amazon DE ilmoittaa hinnat Saksan ALVilla (19%, tai 7% jos alennetun ALV kannan tuote) laskettuna, mutta Suomeen tilatessa maksetaan suomalainen ALV joka on suurempi kuin saksalainen. Lopullisen hinnan näkee aina ennen lopullista tilauksen vahvistamista.

Tuota en tullutkaan ajatelleeksi, kiitos! Ilmeisesti iGrill 3:sen mukana tulee vain kaksi anturia, kun taas valmius ja paikat on neljälle anturille. Mistähän noita mahtaisi saada edullisimpaan hintaan?
 
Tuota en tullutkaan ajatelleeksi, kiitos! Ilmeisesti iGrill 3:sen mukana tulee vain kaksi anturia, kun taas valmius ja paikat on neljälle anturille. Mistähän noita mahtaisi saada edullisimpaan hintaan?

Itselläni ollut iGrill 2 käytössä 2v. ja olen ollut pettynyt bluetooth kantavuuteen. 20-25m grillauspaikalta sisälle tohon olohuoneeseen ja pätkii yhteyttä. Talo on rintamamiestalo jossa purut seinien välissä joten ei pitäisi estää singaalia. low&slow tyylisesti savustelen ja nyt ei uskalla yöksi jättää mittarin varaan, että herättäisi, kun lämpötila nousee tai laskee likaa savustimessa tai lihanlämpötila on saavutettu. Täytynyt mennä herätyskellolla ja tarkistella tietyn ajan välein. Onneksi tuon sai aikoinaan puoleenhintaan paikallisesta prismasta.

Meni jonkin verran kysymyksen ohi :lol:
 
Itselläni ollut iGrill 2 käytössä 2v. ja olen ollut pettynyt bluetooth kantavuuteen. 20-25m grillauspaikalta sisälle tohon olohuoneeseen ja pätkii yhteyttä. Talo on rintamamiestalo jossa purut seinien välissä joten ei pitäisi estää singaalia. low&slow tyylisesti savustelen ja nyt ei uskalla yöksi jättää mittarin varaan, että herättäisi, kun lämpötila nousee tai laskee likaa savustimessa tai lihanlämpötila on saavutettu. Täytynyt mennä herätyskellolla ja tarkistella tietyn ajan välein. Onneksi tuon sai aikoinaan puoleenhintaan paikallisesta prismasta.

Meni jonkin verran kysymyksen ohi :lol:

Ei mennyt ollenkaan vaan erittäin mielenkiintoista kuulla kaikenlaisia kokemuksia! 20-25 metriä jos itse poistun tontilta, niin ollaan jo naapurissa, joten tuo riittäisi omassa tapauksessa :D
 
Itselläni ollut iGrill 2 käytössä 2v. ja olen ollut pettynyt bluetooth kantavuuteen. 20-25m grillauspaikalta sisälle tohon olohuoneeseen ja pätkii yhteyttä. Talo on rintamamiestalo jossa purut seinien välissä joten ei pitäisi estää singaalia. low&slow tyylisesti savustelen ja nyt ei uskalla yöksi jättää mittarin varaan, että herättäisi, kun lämpötila nousee tai laskee likaa savustimessa tai lihanlämpötila on saavutettu. Täytynyt mennä herätyskellolla ja tarkistella tietyn ajan välein. Onneksi tuon sai aikoinaan puoleenhintaan paikallisesta prismasta.

Meni jonkin verran kysymyksen ohi :lol:
Itsellä isot ikkunat leikkaa aika tehokkaasti kantamaa. Tältä osin kanssa pettynyt tähän kyseiseen malliin ja seuraava ostos onkin wifi perusteinen, niin voi olla vaikka naapuripitäjässä ilman, että häiritsee (VPN:än yli).

Tuo Inkbirdin tuote onkin se todennäköisin vaihtoehto, kun eikös sen saa suoraan wifiin? Meaterin mittari täytyy kanssa ketjuttamalla tehdä, niin ei huvittaisi säätää, jos löytyy sellainen mittari minkä saa suoraan langattomaan verkkoon
 
Miten tuollainen kamado toimii burgereiden tekoon sekä millainen olisi sopiva koko jos pitäisi saada samaan aikaan 4 pihviä, pekonia ja sämpylät grilliin? Aiemmin tullut grillattua vain avotulella nuotiopaikan isolla grillausritilällä. On vain välillä liian hidasta puuhaa, joten "grilli" hankinnassa. Varastosta kaivettu pallogrilli lähti lentoon myrskyn jälkeen ennen ensimmäistäkään grillausta, joten vähän tukevampi hakusessa. Kaasulla ruoan lämmitys ei kiinnosta. Sekä mitenköhän tuollainen säilyy taivasalla vuoden ympäri?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
283 415
Viestejä
4 868 749
Jäsenet
78 657
Uusin jäsen
Haline

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom