Grillit & grillaus

Mulla tuli tossa uusi Weberin Spirtin 310 grilli, jossa on posliiniemaloitu grilliritilä. Luin sitten että tuota ei saisi hangata / puhdista harjalla, joka terästä / messinkiä. Onko tämä totta ja miten tuollaista sitten kuuluisi puhdistaa kun monesti parin grillaus kerran jälkeen (varsinkin jos grillattavassa on joku marinadi tai glaseeraus) suhteellisen likainen.
 
Mulla tuli tossa uusi Weberin Spirtin 310 grilli, jossa on posliiniemaloitu grilliritilä. Luin sitten että tuota ei saisi hangata / puhdista harjalla, joka terästä / messinkiä. Onko tämä totta ja miten tuollaista sitten kuuluisi puhdistaa kun monesti parin grillaus kerran jälkeen (varsinkin jos grillattavassa on joku marinadi tai glaseeraus) suhteellisen likainen.
Mulla kans sama grilli ja varmaankin siis sama ritiläkin. Ihan Weberin omalla harjalla olen surutta harjaillut ja ainakin toistaiseksi on kuin uusi. Muistaa vaan pistää jotain rasvaa (Mustang grillispray on ainakin kova sana) siihen ritilälle ennen grillailua.
 
Tilaa kuka uskaltaa.
Ensin mainittava, jos Vantaalta pääsee hakemaan, niin ei tule posteja ja sivujen mukaan voi maksaakin vasta siellä.

En myöskään tiedä meneekö takuut sitten suoraan Latvian kautta vai Viron jälleenmyyjän vai onnistuuko suosiolla maahantuojan kautta. Disclaimer päättyy.


Kamado Bono Grande 568,65€


Suomessa hinta on 900€ + mahdolliset rahdit.
 
Tilaa kuka uskaltaa.
Ensin mainittava, jos Vantaalta pääsee hakemaan, niin ei tule posteja ja sivujen mukaan voi maksaakin vasta siellä.

En myöskään tiedä meneekö takuut sitten suoraan Latvian kautta vai Viron jälleenmyyjän vai onnistuuko suosiolla maahantuojan kautta. Disclaimer päättyy.


Kamado Bono Grande 568,65€


Suomessa hinta on 900€ + mahdolliset rahdit.

Mulla on tilaus tallennettuna maksua vaille vaikka näyttää poistuneen tuote sivuilta. Mutta onko tuossa nyt joku riski jos laskulla ottaa, maksu tavaran vastaanottamisen jälkeen? Aika paljon toi hobbyhall epäilyttää mutta kyllä sieltä kaverikin juuri tavaransa sai ja yllättävän nopeastikin.
 
Mulla on tilaus tallennettuna maksua vaille vaikka näyttää poistuneen tuote sivuilta. Mutta onko tuossa nyt joku riski jos laskulla ottaa, maksu tavaran vastaanottamisen jälkeen? Aika paljon toi hobbyhall epäilyttää mutta kyllä sieltä kaverikin juuri tavaransa sai ja yllättävän nopeastikin.

Ei kai sillä laskullakaan ottamisella mitään ongelmaa ole, kun toimitusta joutuu käyttämään.
 
Tuli ostettua verkkiksen tarjouksesta Anton oliverin 200e grillin, mutta aloin miettiä pitäisikö panostaa parempaan. Periaatteessa vanha alle 200e 3-polttiminen Oliver riittänyt omaan käyttöön, mutta huomaanko eroa Weberiin muussa kuin hinnassa ja kestävyydessä?
Itsellä ei kovin monesta kaasugrillistä ole kokemusta, mutta mitä on verranut kavereiden "tämän piti olla vähän parempi kuin ihan halvimmat"-grillejä pienimpään 2-polttimen Napoleon Rogueen, niin onhan niiden käyttötuntumassa eroa kuin yöllä ja päivällä. Kaikki tuntuu käteen kunnolliselta eikä rimpulalta.

Napoleon lämpenee nopeasti ja myös pitää lämmön vaikka olisi vähän tuulista. Toimii myös talvella. Rimpulasta menee tuuli läpi, eikä grilliä välttämättä edes saa kuumaksi. Runko on alumiinivalua, joten se ei ole ihan heti ruostumassa käsiin. Lämmönjako on tasaisempi - vaan ei se Napoleonissakaan täysin tasainen ole.

Jos kiinnostaa käydä katsomassa kunnon valikoimaa korkeamman laatuluokan grillejä, niin voi varovaisesti suositella Kaasuvalon myymälää Vantaan Ikean naapurissa. ...ja mopon tankki on hyvä tyhjentää ennen vierailua. ;)

Anton Oliver 3: 32 kg

Napoleon Rogue R365-1: 56 kg
 
Napoleon lämpenee nopeasti ja myös pitää lämmön vaikka olisi vähän tuulista. Toimii myös talvella. Rimpulasta menee tuuli läpi, eikä grilliä välttämättä edes saa kuumaksi. Runko on alumiinivalua, joten se ei ole ihan heti ruostumassa käsiin. Lämmönjako on tasaisempi - vaan ei se Napoleonissakaan täysin tasainen ole.
Mulla ei ole grillin lämmöntuotto ollut ongelma, ainakaan jos kansi kiinni grillaa. Talvella nyt ei ole grillattu muuta kuin makkaratyyppistä, mutta kansi kiinni on tuollaisessa 3*3kw grillissä lämpö riittänyt pienellä lämmöllä. Epätasainen lämmitys enemmän ongelma. Polttimet täysillä saa aina ruuan palamaan. Säätimien herkkyys toinen ongelma. Vaikea löytää sopivaa lämpöä kun ovat niin herkät. Ja erityisesti kuvat lihat palaa herkästi kiinni ritilään.

Pitää joo käydä Napoleonia nypläämässä :).
 
Osaan kyllä lukea, kiitos vaan. Korkeus on tiedossa, ja se on aika kintaalla. Se sopiminen on tässä tapauksessa vähän muustakin kiinni ja siksi kysymys olikin: mahtuuko, ei kuinka korkea 10kg kompostipullo on johon nyt innolla vastailtiin.

Vastailen tähän kun juuri Freestylen kasasin. Iso pullo mahtuu nippanappa rasvakupin alle kunhan kaapin pullokori on alimmassa asennossa.
 
Pitkästä aikaa (ekan kerran tällä kaudella) Mastertouchiin Sunset Charcoalien pressusäkkihiilien tilalle Weberin brikettejä. Ai että kun olikin parhautta, ihan 6-0 voitto kaikin puolin briketeille.
 
Vastailen tähän kun juuri Freestylen kasasin. Iso pullo mahtuu nippanappa rasvakupin alle kunhan kaapin pullokori on alimmassa asennossa.

Itseasiassa kävin itsekin tänään iltapäivästä vaihtamassa tyhjenneen teräspullon tuohon isompaan kompostiin. Saisi tuossa olla hiukan enemmän rakoa mutta eipähän pyöri jaloissa..
 
Pitkästä aikaa (ekan kerran tällä kaudella) Mastertouchiin Sunset Charcoalien pressusäkkihiilien tilalle Weberin brikettejä. Ai että kun olikin parhautta, ihan 6-0 voitto kaikin puolin briketeille.
Jos sulla on vielä Sunsetin hiiliä, voisin vaihtaa noi omat briketit niihin.
 
Mihin voisi varastoida kattamattomalla terassilla grillin läheisyydessä 58cm weberin varrasrenkaan, piippusytkän, weber vortexin yms tarvikkeet, sekä 58cm muurikkapannun ja lyhytjalkaisen rengaspolttimen?
Perus pehmustelaatikot ovat kaikki 58cm renkaalle liian pieniä syvyyssuunnassa. Ooni pöytä olisi riittävän kokoinen, mutta seinät puuttuu joten aivan kaikki olisi toistuvasti siitepölyssä. Keter kaapin syvyys on aivan liian pieni vaikka leveydestä sopisi. Ikea saarekkeen saatavuus on täysin avoinna. Muurikan kesäkeittiömoduulien hinnat alkaa 700 eurosta mikä on jo liikaa. Oonin pöytä olisi muuten juuri se mitä haetaan, mutta saisi olla seinät. Semmoseen tuunaamalla alumiinilevyt seiniksi pop-niiteillä kiinni?
Onko muita kaupan valmiita ratkaisuja saatavilla vai joutuuko seuraavaksi kysymään peltisepältä? Varrasrengas on se hankalimman muotoinen noista. Pelkkä piippusytkä ja hiilisäkki toki mahtuu vaikka perus pehmustelaatikkoonkin. Tämä sekä pitsaketju on luettu ja amazon selattu läpi. Tällä hetkellä kamat on liiterissä puupinon päällä, tasan toisella puolella tonttia ja jalat väsyy edestakaisin juostessa.
 
Itsellä oli ennen kaasugrilli partsilla, mutta nykyiseen en viitsi ottaa kun puuta on enemmän. Ei se kyllä sallittu ollut aiemminkaan juurikin paloriskin/tulenteon vuoksi. Mutta söhkögrililliä olis tarvis. Weber Q1400 On Gigantissa halvemmalla kuin ennen, hintaan 222e. Amazon.dessä olisi samaa jaloilla 289e (tällä hetkellä loppu, tulossa lisää). Olisiko suosituksia muista sähkökamppeista?
 
En huomannut että olisi vielä mainittu, bongasin kaasumikron kovalla alennuksella. Weber Genesis E-325s -kaasugrilli, musta 949,00

Nyt kannattaa ostaa, huhhuh. Itse ostin aiemmasta tarjouksesta sen S-325s:n ja on todella vakuuttava peli, ei yhtään kaduta. Mutta 250e extraa rosterisista kaapi ovista ja kannesta on ihan turha homma. Jenkeissä kai S-325s:n mukana tulee rosteriset ritilät, mutta ei Suomessa?!
 
Mihin voisi varastoida kattamattomalla terassilla grillin läheisyydessä 58cm weberin varrasrenkaan, piippusytkän, weber vortexin yms tarvikkeet, sekä 58cm muurikkapannun ja lyhytjalkaisen rengaspolttimen?
Perus pehmustelaatikot ovat kaikki 58cm renkaalle liian pieniä syvyyssuunnassa. Ooni pöytä olisi riittävän kokoinen, mutta seinät puuttuu joten aivan kaikki olisi toistuvasti siitepölyssä. Keter kaapin syvyys on aivan liian pieni vaikka leveydestä sopisi. Ikea saarekkeen saatavuus on täysin avoinna. Muurikan kesäkeittiömoduulien hinnat alkaa 700 eurosta mikä on jo liikaa. Oonin pöytä olisi muuten juuri se mitä haetaan, mutta saisi olla seinät. Semmoseen tuunaamalla alumiinilevyt seiniksi pop-niiteillä kiinni?
Onko muita kaupan valmiita ratkaisuja saatavilla vai joutuuko seuraavaksi kysymään peltisepältä? Varrasrengas on se hankalimman muotoinen noista. Pelkkä piippusytkä ja hiilisäkki toki mahtuu vaikka perus pehmustelaatikkoonkin. Tämä sekä pitsaketju on luettu ja amazon selattu läpi. Tällä hetkellä kamat on liiterissä puupinon päällä, tasan toisella puolella tonttia ja jalat väsyy edestakaisin juostessa.
Säilytys- ja tyynylaatikko Malta XL Kävisikö tämä? "Laatikon sisämitat: leveys 140 cm, syvyys 57/60 cm (matalin/syvin osa) ja korkeus 57/60 cm (matalin/korkein osa)." Eli pitäisi rengaspolttimen saada juuri ja juuri sisälle. Tuo 57cm lienee kirjaimellisesti pohjan koko, kun reunoilla menee pieni "kaulus".

Itse kävin hiilien ja muiden grillaustarvikkeiden säilömistä varten hakemassa tuosta M-kokoisen version. Halvallahan tehtyjä nämä on, mutta helppo koota eikä tarvi työkaluja. Ja ovat sitten helppoja siirtää talveksi pois, kun ei paina yhtään mitään. En kyllä yrittäisi siirtää tätä jos sisällä on tavaraa. Tuntuu kestävän istumista 90-100kg ihmisten alla, mutta pitää tähdätä keskellä kantta olevaan poikkitukeen, muuten tuntuu että kansi joustaa liikaa. Suorassa auringonpaisteessa tuo kuumenee sen verran, että seinät alkavat pehmetä, että en kyllä suosittele istumiseen aikuisille ihmisille. Kannattaa muuten kokoamisvaiheessa huomata, että kylkipaneelit menee oikeille paikoille. Itsellä oli mennyt aluksi väärin päin ja kannen aukipitämiseen tarkoitettuja muoveja ei saanut paikoilleen. Oli muuten ärsyttävä homma alkaa purkamaan tuota, kun olin jo ehtinyt laittaa pohjalevyn kiinni mukana tulleilla nastoilla. Kasausohjeessa oli maininta, että maksimisäilytys raja 20kg, mutta ei tuosta pitäisi tulla ongelmaa kunhan ei yritä siirtää sitä kun on täynnä tavaraa. Itsellä on siellä nytkin pari 15 kg hiilisäkkiä ja muuta grillaushärpäkkä sisällä.

Pihavaja Malta 115x71x112,5 cm Sitten siellä on myös tälläinen pihavaja. Olisi kuitenkin ihan kohtuullisen kokoinen ja tuonne luulisi ainakin tavarat sopivan, ulkomitat 115x71x112,5 cm.
 
Kannattaa muuten kokoamisvaiheessa huomata, että kylkipaneelit menee oikeille paikoille. Itsellä oli mennyt aluksi väärin päin ja kannen aukipitämiseen tarkoitettuja muoveja ei saanut paikoilleen. Oli muuten ärsyttävä homma alkaa purkamaan tuota, kun olin jo ehtinyt laittaa pohjalevyn kiinni mukana tulleilla nastoilla.
OT mutta pakko sanoa tähän väliin, kun itsekkin juuri tuollaisen kokosin ja tein saman virheen. Ei kannata lähteä purkamaan, kun voi vaan porata niille kannen muovilärpäkkeille uudet reiät niihin kylkipaneeleihin.
 
OT mutta pakko sanoa tähän väliin, kun itsekkin juuri tuollaisen kokosin ja tein saman virheen. Ei kannata lähteä purkamaan, kun voi vaan porata niille kannen muovilärpäkkeille uudet reiät niihin kylkipaneeleihin.
Tuo olisi kyllä ollut huomattavasti helpompi ja ennenkaikkea nopeampi vaihtoehto :)
 
Kehutkaa pelletti grilliänne. Olen vaihtamassa kaasusta pellettiin.
Pit Boss kiinnostaa
 
Kehutkaa pelletti grilliänne. Olen vaihtamassa kaasusta pellettiin.
Pit Boss kiinnostaa
Ylivoimaisesti helppokäyttöisin BBQ -savustin. Parhaimmillaan BBQ:ssa (pitkät ja matalan lämmön savustukset, brisket, pulled pork, ribsit) ja lämpötila-alueella 100-200C. Lopputulos on aina hyvä, hiiligrillin veroinen eikä vaadi sen kummempia taitoja. Lämpötilan pitäminen tarkempaa kuin sähköuunilla, hiiligrillaamisessa tai kaasulla vaatii todella paljon taitoa ja tarkkaavaisuutta, jos haluaa päästä pellettigrillin tarkkuuteen lämpötiloissa. Jos parempaa haluaa niin sitten puita polttava offset savustin. Itsellä on niin hyvä, että esim. joka joulu on kinkku, kalkkuna tai hanhi savustettu aina pelletillä ja loistavasti onnistunut.

Soveltuu huonosti grillaamiseen, koska on epäsuora kypsennysmenetelmä. Ei tule siis ruskeakuorisia makkaroita ja pihvejä. Lämpötilan nosto on hidasta, varsinkin 100C:stä 200C, jos haluaa viimeistellä lihat vähän kuumemmalla.
 
Pihavaja Malta 115x71x112,5 cm Sitten siellä on myös tälläinen pihavaja. Olisi kuitenkin ihan kohtuullisen kokoinen ja tuonne luulisi ainakin tavarat sopivan, ulkomitat 115x71x112,5 cm.
Itseasiassa tuon kaltaista vajaa harkitsin myöskin yhdessä vaiheessa, tuunattuna siten että ajaisi sahalla seinien yläreunat suoraksi ja laittaisi jonkinsorttisen keittiötaso levyn siihen tasakatoksi. Siinä päällä voisi vaikkapa täyttää pitsat tai käyttää sitä muurikkapoltinta. Tuosta tyynylaatikosta kaveri (joka niitä myy työkseen) sanoi että ei suosittelisi jos on olemassa riski että joku yrittäisi käyttää sitä penkkinä.

Tällainen sohvapöytä olisi myöskin ihan nätti, kunhan vaan sisämitta olisi esim 60x60 niin että varrasrinkula mahtuisi.
 
Ylivoimaisesti helppokäyttöisin BBQ -savustin. Parhaimmillaan BBQ:ssa (pitkät ja matalan lämmön savustukset, brisket, pulled pork, ribsit) ja lämpötila-alueella 100-200C. Lopputulos on aina hyvä, hiiligrillin veroinen eikä vaadi sen kummempia taitoja. Lämpötilan pitäminen tarkempaa kuin sähköuunilla, hiiligrillaamisessa tai kaasulla vaatii todella paljon taitoa ja tarkkaavaisuutta, jos haluaa päästä pellettigrillin tarkkuuteen lämpötiloissa. Jos parempaa haluaa niin sitten puita polttava offset savustin. Itsellä on niin hyvä, että esim. joka joulu on kinkku, kalkkuna tai hanhi savustettu aina pelletillä ja loistavasti onnistunut.

Soveltuu huonosti grillaamiseen, koska on epäsuora kypsennysmenetelmä. Ei tule siis ruskeakuorisia makkaroita ja pihvejä. Lämpötilan nosto on hidasta, varsinkin 100C:stä 200C, jos haluaa viimeistellä lihat vähän kuumemmalla.
Täss pit boss pelletti grillissä on vipu, jolla saa liekin näkyviin ja n.500°C lämpöä
Screenshot_20220623-225047_Chrome.jpg
 
Täss pit boss pelletti grillissä on vipu, jolla saa liekin näkyviin ja n.500°C lämpöä
Screenshot_20220623-225047_Chrome.jpg
Vaikuttaa hyvältä. Sama idea on Weberin Smokefiressa ja periaatteessa Traegerinkin saa tuollaiseksi kun ottaa liekkipellin ja lämmönjakolevyn pois, kuten tässä KosmosQ:n testissä:



Mielestäni kaikista monipuolisin ja pellettigrillin helppouteen ja tarkkuuteen verrattava on Masterbuiltin Gravity Series. Siinä saa pellettiin verrattuna vielä paremman savuaromin kun käyttää hyviä hiiliä ja puupalikoita lisäksi. Se on aivan älyttömän nerokas idea ja sen tultua markkinoille sanottiin, että Weberin olisi pitänyt tehdä tämä (Smokefiren katastrofin jälkeen). Tuo olisi aivan ultimaattinen grilli, jos se olisi tehty vähän kestävämmistä osista. Itsellä on Bradleyn sähkösavustin, Kamado, Gravity Series ja Traegerin pellettigrilli. Jos tuo Gravity Series olisi ollut ensimmäisenä markkinoilla, minulla ei olisi todennäköisesti muita, sillä hoituu kaikki savustus, BBQ ja grillaus laajalla skaalalla. Toki Bradley on hyvä kalan savustamiseen koska se loistaa matalissa lämpotiloissa ja perinteinen suora hiiligrilli/kamado ruskistaa parhaat pihvit.

 
  • Tykkää
Reactions: Six
Mun tulevaa grilliostosta määrittelee se, että grilli sijoitetaan lasitetulle terassille, missä mulla on ollut jo monta vuotta wok poltin(26kw) ja isohko kaasugrilli ja nyttemmin myös pizza uuni
Kuvassa vaan ei oo grillipiste järjestyksessä
20220405_182141.jpg
 
Oliskos suosituksia ihan perus kaasugrillille? Satunnaista grillausta, makkaraa, kanaa, pihvejä ja kasviksia jne. eli ei tarvita mitään 14h pitkiä kypsytyksiä. Ainoa toive olis koko alan peittävä "ritilä", ilman parilaa sekä matkassa taittuva korkeampi ritilä minne voi nostaa valmiit pysymään lämpiminä.

Mitä halvempi sen parempi tähän käyttötarkoitukseen siis, oma nyt 6 kesää nähnyt 150€ kaasugrilli on nyt tullut tiensä päähän. Yritin tuossa hakuakin, mutta ei tuottanut tulosta(tuo haku on muutenkin ihan perseestä, tai sitten vaan evo)
 
Varmaankin tuo pariin kertaan mainittu Napoleon Freestyle 365, ainakin muutamassa k-raudassa vielä pari päivää 399€, sitä edullisemmat lienee juuri niitä geneerisiä 150€ grillejä. Itsellä Napoleon Rogue RXT365SIB-1 ja tyytyväinen olen ollut.
 
Onko tästä jotain pahaa sanottavaa?


E: En siis ole hakemassa jotain 500€ grilliä omille tarpeille. 200€ ja alle on hyvä omaan käyttöön.
 
Tein juhannuksena mökillä briskettiä tuliterällä Weberin master touchilla. Tai siis yritin. Laitoin lihan grilliin ennen kun sain lämpötilan tasaantumaan. Pidin lihan vieressä lämpömittaria ja seurasin lämpötiloja jatkuvasti, mutta puihin meni. Grillin lämpötila nousi alussa grillin oman lämpömittarin mukaan 200 asteeseen, vaikka lihan vieressä oleva mittari näytti alle sataa. Siitä se kuivuminen varmaan lähti. Todennäköisesti leikkasin myös liikaa rasvaa lihasta ennen grillausta. Palassa oli todella isoja könttejä kovaa rasvaa pinnassa, mutta ei juurikaan lihan sisällä. Ei tainnut olla mikään prime cut liha. Ostin sen Wotkinilta 16,9€/kg.

Lopputuloksena 16 tunnin jälkeen oli jerkyä. Ihan hyvää jerkyä oli, mutta ei sillä ollut mitään tekemistä brisketin kanssa. :p

Brisketin kaverina oli 2,5kg kassler, josta tein pulled porkkia. Se pärjäsi paremmin, kun oli brisketin takana suojassa pahimmalta lämmöltä.

Tein Weberin briketeistä n. 4/5 osan grillistä kiertävän snaken. 10 tunnin jälkeen siitä oli jäljellä n. kolmasosa. Master touch ei ole yhtä tiivis kuin toinen grillini Kamander, mutta hyvin tuollakin grillaa 12h+ vedot.

Lihat yön yli maustettu odottamassa pääsyä grilliin:

IMG_20220624_141945.jpg


Grilli ja snake
IMG_20220624_141935.jpg


Jerky
IMG_20220625_164015.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Mulla meni elämäni eka naudan flankki kanssa ihan vituilleen kamadossa juhannuksena.
Oli aika ohkanen lankku kyllä mikä varmasti vielä pahensi tilannetta…

Pidin suorassa lämmössä 2min per puoli, ideana oli siis vaan heittää pinnat kiinni, mutta heti kun käänsin sen ekan kerran tajusin että vituiksi meni, se oli tossa 2min jo ihan kuivunut siltä puolelta, lopputulos oli siis well done vaiks olisin halunnu raakaa keskeltä.

Vaimon kananrinta oli saman 2+2 suorassa ja kypsyi myös kokonaan tossa ajassa, vaikka oli paksu pihvi, että en sit tiiä oliko vaan lämmöt aivan liian kovat.

Tein pari päivää tota ennen pizzaa ekan kerran kamadolla ja heitin kunnon satsin mustangin hiiliä kun oli tollanen 50l säkki joka kans tarvii saada kulutettua…
Noi hiilet veti ihan älyttömät lämmöt, koko mun pizzakivi on nykyään sit liki musta vaikka oli valkonen ennestään, ja mulla oli siis se systeemi et deflektori väärinpäin, sen päällä paksut mutterit ja sit sen päällä pizzakivi.
Noi hiilet veti niin hirveet lämmöt päälle että kun kannen avas niin liekit vaan lensi sieltä laidoilta ylös monta senttiä yli laitojen, mittari näytti (kannen mittari) yli 350c, kivellä oli varmast yli 500c astetta.

Ihan sinällään päteviä hiiliä muuten (ja älyttömän isokokoisia paloja) mutta savuttaa siis aivan Järkyttävästi ja niiden savun haju on helvetin paha vs marienburgin tuoksu.

Niin… Noiden hiilien jämät (tein 3 pizzaa) oli tossa käytössä kun flankin tein.

En oikeen tiiä miten tota lämpöä nyt pitäis sit tulkita, ku mulla on kiehuvassa vedessä kalibroitu se mittari täysin oikeaan, mutta kun ne lämmöt mitä siihen kanteen tulee on tietenkin helvetisti pienemmät ku mitä ritilällä on…
 
Onko tästä jotain pahaa sanottavaa?


Itse en ole huomannut mitään pahaa tuossa grillissä. Meillä sama grilli on toiminut todella hyvin tällaiseen ei harrastuneiseen grillaamiseen. Jos jotain miinusta pitää hakea, niin olihan se vittuimainen koota mutta ohjeita seuraamalla meni ihan hyvin. Huomaathan että tuosta tulee se 300 € grilli kun hommaat kaasupullon ja kaasuletkun tolle.
 
Tein juhannuksena mökillä briskettiä tuliterällä Weberin master touchilla. Tai siis yritin. Laitoin lihan grilliin ennen kun sain lämpötilan tasaantumaan. Pidin lihan vieressä lämpömittaria ja seurasin lämpötiloja jatkuvasti, mutta puihin meni. Grillin lämpötila nousi alussa grillin oman lämpömittarin mukaan 200 asteeseen, vaikka lihan vieressä oleva mittari näytti alle sataa. Siitä se kuivuminen varmaan lähti. Todennäköisesti leikkasin myös liikaa rasvaa lihasta ennen grillausta. Palassa oli todella isoja könttejä kovaa rasvaa pinnassa, mutta ei juurikaan lihan sisällä. Ei tainnut olla mikään prime cut liha. Ostin sen Wotkinilta 16,9€/kg.

Lopputuloksena 16 tunnin jälkeen oli jerkyä. Ihan hyvää jerkyä oli, mutta ei sillä ollut mitään tekemistä brisketin kanssa. :p

Brisketin kaverina oli 2,5kg kassler, josta tein pulled porkkia. Se pärjäsi paremmin, kun oli brisketin takana suojassa pahimmalta lämmöltä.

Tein Weberin briketeistä n. 4/5 osan grillistä kiertävän snaken. 10 tunnin jälkeen siitä oli jäljellä n. kolmasosa. Master touch ei ole yhtä tiivis kuin toinen grillini Kamander, mutta hyvin tuollakin grillaa 12h+ vedot.

Lihat yön yli maustettu odottamassa pääsyä grilliin:

IMG_20220624_141945.jpg


Grilli ja snake
IMG_20220624_141935.jpg


Jerky
IMG_20220625_164015.jpg
Montako brikettiä sulla on tossa vierekkäin/päällekkäin? Näyttää ainakin aika isolta määrältä, itsellä ollut 2+1 briketin snake ja tuolla on ollut suht helppo pitää 100-150 asteen välissä tarpeen mukaan, sytytykseen joku noin 10 brikettiä laittanut piippuun.
 
Tein juhannuksena mökillä briskettiä tuliterällä Weberin master touchilla. Tai siis yritin. Laitoin lihan grilliin ennen kun sain lämpötilan tasaantumaan. Pidin lihan vieressä lämpömittaria ja seurasin lämpötiloja jatkuvasti, mutta puihin meni. Grillin lämpötila nousi alussa grillin oman lämpömittarin mukaan 200 asteeseen, vaikka lihan vieressä oleva mittari näytti alle sataa. Siitä se kuivuminen varmaan lähti. Todennäköisesti leikkasin myös liikaa rasvaa lihasta ennen grillausta. Palassa oli todella isoja könttejä kovaa rasvaa pinnassa, mutta ei juurikaan lihan sisällä. Ei tainnut olla mikään prime cut liha. Ostin sen Wotkinilta 16,9€/kg.

Lopputuloksena 16 tunnin jälkeen oli jerkyä. Ihan hyvää jerkyä oli, mutta ei sillä ollut mitään tekemistä brisketin kanssa. :p

Brisketin kaverina oli 2,5kg kassler, josta tein pulled porkkia. Se pärjäsi paremmin, kun oli brisketin takana suojassa pahimmalta lämmöltä.

Tein Weberin briketeistä n. 4/5 osan grillistä kiertävän snaken. 10 tunnin jälkeen siitä oli jäljellä n. kolmasosa. Master touch ei ole yhtä tiivis kuin toinen grillini Kamander, mutta hyvin tuollakin grillaa 12h+ vedot.

Lihat yön yli maustettu odottamassa pääsyä grilliin:

IMG_20220624_141945.jpg


Grilli ja snake
IMG_20220624_141935.jpg


Jerky
IMG_20220625_164015.jpg
Kuvasta päätellen brisketti painaa suunnilleen saman verran kuin kassler? 16 tuntia on ihan liian pitkä aika, ei ihme, että tulee kuivaa. Laitoitko brisketin folioon? Itse muutaman naudan lihakimpaleen pilanneena en viitsi enää katsoa stallaamista vaan laitan automaattisesti 65C:ssä lihan folioon ja nostan lämmön 110C:stä 150C:een. Stallaamisessa lihan nesteen höyrystymisen vaativa energia jäähdyttää niin, että kypsyminen pysähtyy, mutta liha jatkaa edelleen kuivumista höyrystymisen vuoksi. Voisi melkein väittää, että lihan suihkuttelu kuivattaa myös koska se jäähdyttää ja hidastaa kypsymistä. Samoin teurastajan paperi on vähän niin ja näin, nopeuttaako vai hidastaako. Jos paperi ei ole vettä läpäisemätöntä niin sen efekti on sama kuin pidät märkiä vaatteita päällä eli jäähdyttää.
 
Tein juhannuksena mökillä briskettiä tuliterällä Weberin master touchilla. Tai siis yritin. Laitoin lihan grilliin ennen kun sain lämpötilan tasaantumaan. Pidin lihan vieressä lämpömittaria ja seurasin lämpötiloja jatkuvasti, mutta puihin meni. Grillin lämpötila nousi alussa grillin oman lämpömittarin mukaan 200 asteeseen, vaikka lihan vieressä oleva mittari näytti alle sataa. Siitä se kuivuminen varmaan lähti. Todennäköisesti leikkasin myös liikaa rasvaa lihasta ennen grillausta. Palassa oli todella isoja könttejä kovaa rasvaa pinnassa, mutta ei juurikaan lihan sisällä. Ei tainnut olla mikään prime cut liha. Ostin sen Wotkinilta 16,9€/kg.
Oliko liha suomalaista alkuperää? Suomalaisesta brisketistä et saa hyvää mitenkään.
 
Millä noilla pikkugrilleillä kukaan pärjää? Itse tulee yleensä kerralla grillattua parilalla vähintään neljä pihviä, jotka tekisi mieli kääntää kuumalle pinnalle. Kaverina sitten makkaraa muksulle, juustoa, sipulia, pekonia, jotain kasviksia, monesti ruisleipää ymym.

Nykyinen grilli jo aivan mätä, kunnollinen Weber maksaa monta tonnia. Onko ehdotuksia isosta budjetti grillistä?

Muurikan setti löytyy vierestä, jota on tullut käytettyä lisänä, jos vieraita kylässä.
 
Montako brikettiä sulla on tossa vierekkäin/päällekkäin? Näyttää ainakin aika isolta määrältä, itsellä ollut 2+1 briketin snake ja tuolla on ollut suht helppo pitää 100-150 asteen välissä tarpeen mukaan, sytytykseen joku noin 10 brikettiä laittanut piippuun.
2 alla ja 1 päällä. Osa alemman rivin briketeistä oli käytössä grillin "käyttöönottopoltossa", joten ovat siksi harmaita. Sytytykseen käytin vajaa kymmenen brikettiä. Eli ihan sama määrä.

Tähän vielä lisäys. Täytin kuvassa olevan foliovuoan 3/4 vedellä ja pidin alaventtiilin ykkösessä ja yläventtiilin todella pienellä, että sain lämmöt pysymään 120 asteessa kannen mittarin mukaan. Laitoin yhden Inkbirdin kuudesta mittarista yläventtiilin reiästä roikkumaan ja se näytti muistaakseni hieman vajaa 100 astetta. En tiedä falskasiko vasta koottu Weberi jostain, mutta aika hankalaa oli saada lämpötila tarpeeksi matalaksi.
 
Viimeksi muokattu:
Kuvasta päätellen brisketti painaa suunnilleen saman verran kuin kassler? 16 tuntia on ihan liian pitkä aika, ei ihme, että tulee kuivaa. Laitoitko brisketin folioon? Itse muutaman naudan lihakimpaleen pilanneena en viitsi enää katsoa stallaamista vaan laitan automaattisesti 65C:ssä lihan folioon ja nostan lämmön 110C:stä 150C:een. Stallaamisessa lihan nesteen höyrystymisen vaativa energia jäähdyttää niin, että kypsyminen pysähtyy, mutta liha jatkaa edelleen kuivumista höyrystymisen vuoksi. Voisi melkein väittää, että lihan suihkuttelu kuivattaa myös koska se jäähdyttää ja hidastaa kypsymistä. Samoin teurastajan paperi on vähän niin ja näin, nopeuttaako vai hidastaako. Jos paperi ei ole vettä läpäisemätöntä niin sen efekti on sama kuin pidät märkiä vaatteita päällä eli jäähdyttää.

Brisketti oli ennen rasvan leikkaamista 4,7 kg ja kassler 2,4. Käärin sen folioon muistaakseni 70 asteessa ohjeen mukaan. Liha tuntui jo silloin aika jämäkältä. Se oli noin pitkään grillissä, koska vasta silloin sisälämpötila oli 90c.
 
Brisketti oli ennen rasvan leikkaamista 4,7 kg ja kassler 2,4. Käärin sen folioon muistaakseni 70 asteessa ohjeen mukaan. Liha tuntui jo silloin aika jämäkältä. Se oli noin pitkään grillissä, koska vasta silloin sisälämpötila oli 90c.
Vaikuttaa ihan oikealta, mutta 16 tuntia on todella pitkä aika. Muistako yhtään, miten lämpötila nousi ja oliko pitkä stallaaminen? Itsellä on ollut aina niin, että siihen 65C saakka nousee nopeasti ja sitten stallaa. Jos grillin lämpö on vain 110C niin folioon käärittynäkin nousu siitä eteenpäin on hidasta vaikka se jatkuukin heti ilman stallausta. Nykyään teen niin, että paljaana ottaa 110 C:ssä savua ja parkkia siihen 65C saakka, sitten folioon ja lämpötilan nosto 150C ja sillä noin 92-95C sisälämpötilaan. Tuolla lämpötilan nostolla loppu menee suhteellisen nopeasti ja kivuttomasti.
 
Muistako yhtään, miten lämpötila nousi ja oliko pitkä stallaaminen?
Alkuun nousi todella nopeasti (grillihän kävi kannen mittarin mukaan 200c) reiluun kuuteen kymppiin ja sitten menikin mielestäni toooodella pitkään ennen kun päästiin käärimislämpötilaan.

Nykyään teen niin, että paljaana ottaa 110 C:ssä savua ja parkkia siihen 65C saakka, sitten folioon ja lämpötilan nosto 150C ja sillä noin 92-95C sisälämpötilaan. Tuolla lämpötilan nostolla loppu menee suhteellisen nopeasti ja kivuttomasti

Kokeilen tätä ensi kerralla.
 
Viimeksi muokattu:
Alkuun nousi todella nopeasti (grillihän kävi kannen mittarin mukaan 200c) reiluun kuuteen kymppiin ja sitten menikin mielestäni toooodella pitkään ennen kun päästiin käärimislämpötilaan.



Kokeilen tätä ensi kerralla.
Ainoa mitä olisin itse muuttanut niin folioon aikaisemmin, noin 65C:ssä. Lämpötilan nousu ei olisi pysähtynyt ja liha olisi kuivunut vähemmän. Parkki ja smokering sinulla on erinomainen, mutta 10 tuntia pois valmistusajasta niin voisi tulla mehevämpää. En usko, että mehevyys on rasvasta kiinni. Minun ymmärryksen mukaan sitkeistä lihoista tulee BBQ:lla meheviä siksi, että sidekudos, kollageeni pilkkoutuu hyytelömäiseksi gelatiiniksi riittävän korkeassa lämpötilassa ja jos siellä viipyy vielä sopivan pitkän ajan.

Tein juhannusena ensimmäisen kerran onnistunutta naudan ribsiä (vajaa 2 kg/ 3 luun ribs). Ajat karkeasti:
-Noin 3 tuntia 110C:ssä kunnes sisälämpö 65C
-Folioon ja sen jälkeen edelleen 110C:ssä, kunnes sisälämpötila nousi hitaasti 5 tunnissa ilman stallausta 65C ->85C. Tämä hidas kypsentäminen oli virhe, mutta ei vaikuttanut kuitenkaan lopputulokseen.
-Vieraat odottivat ruokaa, meni hermot, lämpötilan nosto 110C ->150C. En ehtinyt edes ajatella kun sisälämpötila humahti 85C ->95C, arviolta noin tunti meni tähän.
-Foliossa reilu levähtäminen, noin puoli tuntia.

Lopputulos pysyi kasassa veitsellä leikaten, rakenne oli kuin pulled porkkia ja todella mehevää. Folioon jäi rasvaa vajaa puoli litraa kahdesta ribsistä. Toinen mokoma saattoi mennä rasvakaukaloon paiston aikana eli vaikka ribsit oli marmoroitua Angusta niin sitä rasvaa ei jää paljon lopputulokseen vaan tärkeämpää on gelatiini ja sen sitoma kosteus, joten turha stallailu on oman vähäisen kokemuksen perusteella haitallista.

1656540130577.png
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
283 217
Viestejä
4 864 793
Jäsenet
78 619
Uusin jäsen
Deeäx

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom