Grillit & grillaus

Jos ajattelee noiden hiilien ympäristökuormaa niin siinä tapauksessa kannattaisi nimenomaan käyttää Queberacho tai Coffee hiiliä koska niitä varten ei puuta kasvateta erikseen vaan syntyy sivutuotteena ja oliko vielä haittapuutakin osa jota yritetään hävittää.
Jos taas vaan kotimaisuutta ajaa niin sitten ei toki.
Mikä se koettu ympäristöhuoli kotimaisesta koivusta tehdyissä grillihiilissä on? Koivukuitupuu on suomalaisessa metsätaloudessa yleensä ottaen juuri sivutuote. Se, että puuaines on kasvatuksen sivutuotetta, on usein jopa sama asia kuin "haittapuuta, jota yritetään hävittää".
Sama noissa mitä itselläkin, eli ei FSC merkintää missään eli parhaita sademetsästä lapsityövoimalla tehtyjä premium-hiiliä.
Kuulostaa melkein FSC:n markkinoinnilta, joku roti. Ei se ole ainoa sertifiointijärjestelmä, eikä mielestäni ollenkaan paras tai fiksuin. Suomalainen puu ei muutenkaan ole mikään riistotuote vaikka se olisi kokonaan sertifiointien ulkopuolista. Lakisääteiset minimivaatimukset ovat tässä maassa oikeastaan melkein samat kuin FSC:n, jos verrataan johonkin kehitysmaahan.

Tällä en tarkoita etteikö jossain Bilteman hiilissä mahdollisesti olisi juuri mainitut ongelmat.
 
Eikös Marienburgit ole latvialaisia tai liettualaisia hiiliä paikallisesta puusta tehtynä? Siellä lienee asiat yhtä hyvällä tolalla kuin Suomessakin vaikkei mitään sertifikaatteja olisikaan
 
Ei kävisi itselläni mielessäkään pitää hiiligrilliä valokatteen alla, paloturvallisuuden vuoksi.
Joskus grillistä nousee mahtavia kipinöitä, joita en halua muovikatteen alle.
 
Eikös Marienburgit ole latvialaisia tai liettualaisia hiiliä paikallisesta puusta tehtynä? Siellä lienee asiat yhtä hyvällä tolalla kuin Suomessakin vaikkei mitään sertifikaatteja olisikaan
Kyllä. marienburg.com

On niillä käytössä FSC, mutta se nyt on ihan sama onko vai eikö, jos kyseessä on Latviassa paikallisesta lepästä tehty grillihiili. Oikeastaan paremmaksi päästään edes teoriassa vain sillä, jos Suomessa myytävä tuote olisi suomalainen, ja vielä suunnilleen samalta puolelta maata. Näidenkin ero on käytännössä logistiikassa sen jälkeen, kun tuote on pakattu ie. lähteekö se jonnekin haistavitun keskusvarastolle Pohjois-Ruotsiin ottamaan vauhtia, jotta tiedostava vastuullinen kuluttaja saa tilata sen kuriirilla kotiovelle.

Toki tällainen moraaliposeeraus jollain grillihiilien vastuullisuudella ja alkuperätakuulla on aika väsynyt kissanpaska-aihe muutenkin. Siihen grillaukseen liittyy aika oleellisesti ne grillattavat tuotteet, ja jos joku jostain haluaa mielensä pahoittaa niin kannattaa pahoittaa siitä, että minä syön paljon naudanlihaa. Saa komeampia lukuja pöytään, lihan viereen.

Marienburgin sivuilla hupaisasti on jerrykannun yli vedetty rasti ja mainostetaan ettei tuotannossa käytetä fossiilisia polttoaineita. Tuota toki epäilen, josko Latviassa on enemmänkin korjuukalustoa ja logistiikkaa joka käyttää muuta polttoainetta. Jos näin on, tällaisen poseerauksen päästövaikutus on todennäköisesti haitallinen.

Sivuston suomenkieliseltä versiolta on jätetty tuo viherpesu-hevonpaskaslide pois. Varmaankin ymmärtävät, että suomalaiset ovat siinä määrin järjissään etteivät pelkää latvialaisen grillihiilen tekemisen tuhoavan Amazonin.
 
Ei kävisi itselläni mielessäkään pitää hiiligrilliä valokatteen alla, paloturvallisuuden vuoksi.
Joskus grillistä nousee mahtavia kipinöitä, joita en halua muovikatteen alle.
Eipä ole mahtavia tai vaatimattomampiakaan kipinöitä näkynyt sen jälkeen, kun on oppinut mitä hiiliä ei kannata grilliinsä laittaa.
 
Eipä ole mahtavia tai vaatimattomampiakaan kipinöitä näkynyt sen jälkeen, kun on oppinut mitä hiiliä ei kannata grilliinsä laittaa.
Hiiligrillistä pitää olettaa nousevan kipinöitä vaikka käyttäisi millaisia kamelin kivespussikarvoista tehtyjä luksushiiliä joista ei juuri itse ole ihanneolosuhteissa nähnyt kipinöitä nousevan.
 
Tuli viime syksynä hankittua kerrostalon parvekkeella käytettäväksi pieni Weberin pöytägrilli kaasumallina ja siihen kylkeen viiden kilon komposiittikaasupullo. Noita komposiittipulloja mainostetaan keveydellä ja helpolla visuaalisella kaasun määrän näkemisellä ulkoa päin. En tiedä alkaako itsellä olemaan näössä(silmät) jotain vikaa mutta olen todennut tosi hankalaksi saada kaasupinnan tason selville ulkoa päin tihrustelemalla. Sopivassa valaistuksessa ja pulloa kallistelemalla sinne sun tänne olen muutaman kerran saanut hailakasti tasopinnan rajan näkymään pullon kyljessä.
Kysymys kuuluu, pitäisikö tuo raja näkyä selvästi pullon kyljestä vai jatkanko pullon punnitsemista kalavaakalla ja vähentämällä punnitustuloksesta pullon taarapainon saadakseni varmemmin selville jäljellä olevan kaasun määrän?
 
Tuli viime syksynä hankittua kerrostalon parvekkeella käytettäväksi pieni Weberin pöytägrilli kaasumallina ja siihen kylkeen viiden kilon komposiittikaasupullo. Noita komposiittipulloja mainostetaan keveydellä ja helpolla visuaalisella kaasun määrän näkemisellä ulkoa päin. En tiedä alkaako itsellä olemaan näössä(silmät) jotain vikaa mutta olen todennut tosi hankalaksi saada kaasupinnan tason selville ulkoa päin tihrustelemalla. Sopivassa valaistuksessa ja pulloa kallistelemalla sinne sun tänne olen muutaman kerran saanut hailakasti tasopinnan rajan näkymään pullon kyljessä.
Kysymys kuuluu, pitäisikö tuo raja näkyä selvästi pullon kyljestä vai jatkanko pullon punnitsemista kalavaakalla ja vähentämällä punnitustuloksesta pullon taarapainon saadakseni varmemmin selville jäljellä olevan kaasun määrän?
Olisit ostanu hiiligrillin. Siitä näkee kun hiiliä pitää lisätä.
 
Kysymys kuuluu, pitäisikö tuo raja näkyä selvästi pullon kyljestä vai jatkanko pullon punnitsemista kalavaakalla ja vähentämällä punnitustuloksesta pullon taarapainon saadakseni varmemmin selville jäljellä olevan kaasun määrän?
En äkkiä osaa sanoa kun olen etupäässä käyttänyt teräspulloja enkä niitäkään kovin paljon grillikaasuna. Joka tapauksessa pullon paino vs. taara on paljon kätevämpää todetä henkilövaa'alla. Jos on jatkuvasti toimiva kuten vanhanaikainen mekaaninen vaaka, se vastaa melkein polttoainemittaria autossa. Viiden kilon minikaasu plus kevyt pullo alkaa jopa olla aika lähellä perustason keittiövaakaa, vaikka kolmen tai viiden kilon kapasiteetti ei ihan ja justiinsa riitä. Eiköhän jostain löydy sopiva vähän stydimpi puntari.

Pistätkö hieman listaa hiilistä?
Ei ole mitenkään järkevää fantasioida siitä, että tietyn merkkisillä hiilillä olisi jotenkin turvallisempaa grillailla muovilaatikossa kuin jollain toisilla. Ylipäänsä hifistely valmishiilillä on juurikin hipsteröintiä. Jos aletaan pätemään, hiillos tehdään omista pilkkeistä, oli se sitten koivua, leppää, muuta tai seosta.
 
Pistätkö hieman listaa hiilistä?
Niistä mitä en suosittele vai niistä mitä suosittelen? Molemmissa tapauksissa vastaukset löytyy tästä ketjusta moneen kertaan.

Kertauksen vuoksi eräästä nimeltä mainitsemattomasta suomalaiselta kovapuuhiilien jälleenmyyjältä ainakin löytyy hiiliä, jotka eivät saa aikaan kipinäsadetta. Päinvastoin esim. Marienburgin hiilet ovat siitä kivoja, että syttyvät nopeasti. Mutta miinuspuolena jumalaton kipinöinti ja vaatimaton paloaika.

Lopuksi vielä: piippusytytin on kipinöiden suhteen aika raju. Sen ja etenkin oman laiskuuteni takia sytytän nykyisin hiilet grillin sisällä brikettikoreissa tai nyttemmin Slow'n Sear korissa kahdella sytytyspalalla.
 
Hifistely on varmasti hipsteröintiä tai homostelua, mutta se ei ole hifistelyä, että valikoi hiilet jotka ovat lämpöarvoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan ylivertaisia karjalalippisten käyttämiin markettihiiliin.
Juu ei kyllä. Niin kannattaakin tehdä. Se ei tarkoita, että muovikatoksen alla grillaamisen paloturvallisuusriski pitäisi käsittää erilaiseksi vain siksi, että grillaa latvialaisella lepällä kun ne muut juntit hakee puuilosta halvinta. Riski on sama eli tietoinen riski rakennuspalosta.

eräästä nimeltä mainitsemattomasta suomalaiselta kovapuuhiilien jälleenmyyjältä
Eikö tällainen kannattaisi erityisesti nimetä? Varmasti asia kiinnostaa monia foorumin hiiligrillaajia, vaikka grillaisivat aivan erillään tönöistä.

Monet lämmittelevät muutakin, kuin nakkeja tai kämppäriä.
Meinaatko, että puilla grillaaminen tarkoittaa nakkien lämmittämistä? Nyt mennään ihan ylösalaisin.
 
Viimeksi muokattu:
Niistä mitä en suosittele vai niistä mitä suosittelen? Molemmissa tapauksissa vastaukset löytyy tästä ketjusta moneen kertaan.

Kertauksen vuoksi eräästä nimeltä mainitsemattomasta suomalaiselta kovapuuhiilien jälleenmyyjältä ainakin löytyy hiiliä, jotka eivät saa aikaan kipinäsadetta. Päinvastoin esim. Marienburgin hiilet ovat siitä kivoja, että syttyvät nopeasti. Mutta miinuspuolena jumalaton kipinöinti ja vaatimaton paloaika.

Lopuksi vielä: piippusytytin on kipinöiden suhteen aika raju. Sen ja etenkin oman laiskuuteni takia sytytän nykyisin hiilet grillin sisällä brikettikoreissa tai nyttemmin Slow'n Sear korissa kahdella sytytyspalalla.
30l marienburgit joita säilötty kuivassa ei ainakaan täällä ole varmaan ikinä 10v aikana kipinöineet…

Ja mitä nyt vittua tää juttu on valokatteen alla grillaamiseen?
Muovi nyt ei kovin helpolla syty, kipinästä nyt ei millään… :D
Itselläni valokatteen alla pari kamadoa, kaasugrilli ja pizzauuni jota koivuhaloilla lämmitetään…
 
Niistä mitä en suosittele vai niistä mitä suosittelen? Molemmissa tapauksissa vastaukset löytyy tästä ketjusta moneen kertaan.

Kertauksen vuoksi eräästä nimeltä mainitsemattomasta suomalaiselta kovapuuhiilien jälleenmyyjältä ainakin löytyy hiiliä, jotka eivät saa aikaan kipinäsadetta. Päinvastoin esim. Marienburgin hiilet ovat siitä kivoja, että syttyvät nopeasti. Mutta miinuspuolena jumalaton kipinöinti ja vaatimaton paloaika.

Lopuksi vielä: piippusytytin on kipinöiden suhteen aika raju. Sen ja etenkin oman laiskuuteni takia sytytän nykyisin hiilet grillin sisällä brikettikoreissa tai nyttemmin Slow'n Sear korissa kahdella sytytyspalalla.
EI kyllä ainakaan itsellä pääsäääntöisesti Marienburgit kipinöi. Kerran vissiin tullut silppupussi josta lähti melkoinen ilotulitus mutta muuten ei kyllä ole kipinöinyt.
Sensijaan Rainbow ynnä muut silppuhalpishiilet kyllä pitää semmoisen shown ettei tosikaan.
 
Eikös sen kaasun nyt näe kun hiemen heiluttelee ? Ja oppiihan tuon aika nopeesti myös ihan kädellä tuntemaan, että onko se loppumassa vai ei. Turha sitä ihan loppuun ajaa jos on käytössä yhden pullon taktiikka.
 
Hifistely on varmasti hipsteröintiä tai homostelua, mutta se ei ole hifistelyä, että valikoi hiilet jotka ovat lämpöarvoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan ylivertaisia karjalalippisten käyttämiin markettihiiliin.
Jo ensimmäiset kokeilut kamadon kanssa tekevät täysin selväksi sen ettei kovapuuhiilelle ole ainakaan omassa käytössä tuon kanssa mitään tarvetta.

Hiiltä saa tuonne tarvittaessa todella paljon, ja ilmasäätö toimii niin tarkasti että 100 asteen pinnassa olevaa lämpöä pitää yllä pienelläkin hiilimäärällä 4-5h. Tämä tuli huomattua noita ensipolttoja tehdessä.

Weber-lippis saattaa siis tarvitakin epäkarjalahiiliä. :)
 
Jo ensimmäiset kokeilut kamadon kanssa tekevät täysin selväksi sen ettei kovapuuhiilelle ole ainakaan omassa käytössä tuon kanssa mitään tarvetta.

Hiiltä saa tuonne tarvittaessa todella paljon, ja ilmasäätö toimii niin tarkasti että 100 asteen pinnassa olevaa lämpöä pitää yllä pienelläkin hiilimäärällä 4-5h. Tämä tuli huomattua noita ensipolttoja tehdessä.

Weber-lippis saattaa siis tarvitakin epäkarjalahiiliä. :)
Kamadolla tosiaan ihan sama mitä paskaa sinne lappaa ni kyllä niillä silti vähintään se vuorokausi vedetään jos kokoa on edes se 18” 😁
 
Kevyt pallogrilli taitaa olla avotuli, joku kamado taas ei? Eikös tuo lasketa sen mukaan (näissä maasta irti olevissa), onko grilli helposti kaadettavissa?

EDIT: toki sen lisäksi pitää olla suojattu kipinöinniltä eli löydyttävä kansi
 
Käytä tekoälyn generoimaa materiaalia ainoastaan tukemaan omaa asiaasi ja mainitse tekoäly lähteenä
Kevyt pallogrilli taitaa olla avotuli, joku kamado taas ei? Eikös tuo lasketa sen mukaan (näissä maasta irti olevissa), onko grilli helposti kaadettavissa?
AIn yhteenveto:
1749638000966.png
 
Josko joku pelastustoimen kanta ennemmin kuin AI-arvaus:

"Pelastustoimen verkkopalvelussa käsiteltiin avotulen määritelmää viime keväänä. Julkaisun mukaan suoraan maapohjalle asennettavat ja helposti tuulessa kaatuvat tulisijat, kuten pallogrillit ja risukeittimet lasketaan pelastuslain mukaan avotuleksi, eli niitä ei saa käyttää maastopalovaroituksen aikana."


EDIT: kuten AI-vastauksessakin, tuo "riittävän pysyvä"on avainasemassa tässä
 
Arvasin että ainakin yksi hupiukko-oletettu kömpii kolostaan kommentoimaan ihan muuta kuin mitä kysyin. Avotuli ja kipinät eivät ole suositeltuja asioita kerrostalon parvekkeella.
Eivätkä muuten ole kiellettyjäkään.
Paitsi jos on lammas. Bäääääääää.
 
Josko joku pelastustoimen kanta ennemmin kuin AI-arvaus:

"Pelastustoimen verkkopalvelussa käsiteltiin avotulen määritelmää viime keväänä. Julkaisun mukaan suoraan maapohjalle asennettavat ja helposti tuulessa kaatuvat tulisijat, kuten pallogrillit ja risukeittimet lasketaan pelastuslain mukaan avotuleksi, eli niitä ei saa käyttää maastopalovaroituksen aikana."


EDIT: kuten AI-vastauksessakin, tuo "riittävän pysyvä"on avainasemassa tässä
Maksumuurin takainen artikkeli ei yhtään auta asiaa.
 
Tuolla puhutaan "pienistä pallogrilleistä"


Kertakäyttögrillin ja risukeittimen käyttö katsotaan avotulen teoksi

Kevytrakenteisten, suoraan maapohjalle asetettavien, helposti tuulessa kaatuvien grillien ja vastaavien muiden tulisijojen käyttö katsotaan pelastuslaissa avotulen teoksi. Niitä ovat mm. kertakäyttö- ja pienet pallogrillit sekä risukeittimet, joita ei saa käyttää maastopalovaroituksen aikana tai jos tulipalon vaara on muun syyn johdosta ilmeinen. Näitä ovat esimerkiksi sytytyspaikka/-sijainti, tuuli ja palava alusta.
 
Josko joku pelastustoimen kanta ennemmin kuin AI-arvaus:

"Pelastustoimen verkkopalvelussa käsiteltiin avotulen määritelmää viime keväänä. Julkaisun mukaan suoraan maapohjalle asennettavat ja helposti tuulessa kaatuvat tulisijat, kuten pallogrillit ja risukeittimet lasketaan pelastuslain mukaan avotuleksi, eli niitä ei saa käyttää maastopalovaroituksen aikana."


EDIT: kuten AI-vastauksessakin, tuo "riittävän pysyvä"on avainasemassa tässä

Ei kyllä weberin 57 ole es huojunu, vaikka oon minkälaisessa helvetin myrskyssä kesät talvet grillannu, sekä kotona, että mökillä.

e: Ja sanoisin satavarmasti, että joku laadukas kamado on vieläkin vakaampi painon vuoksi.
 
Ihan niinkuin parveketupakoinnin, taloyhtiö voi kieltää parvekegrillauksen. Tämä siis yleensä tapauksessa, jossa käryistä valittaa naapuri.
 
Ihan niinkuin parveketupakoinnin, taloyhtiö voi kieltää parvekegrillauksen. Tämä siis yleensä tapauksessa, jossa käryistä valittaa naapuri.
Joskus kerrostalossa asuneena olisin ollut onnellinen, jos se parveketupakointi olisi oikeasti saatu loppumaan. Viimeistään sen jälkeen en ymmärrä, miksi kukaan noudattaisi ruoanlaittoa rajoittavaa taloyhtiön kieltoa.
 
Ihan niinkuin parveketupakoinnin, taloyhtiö voi kieltää parvekegrillauksen. Tämä siis yleensä tapauksessa, jossa käryistä valittaa naapuri.
Ja jos sinä osakkeenomistajana vastustat sitä parvekegrillauksen lisäämistä taloyhtiön järjestyssääntöihin, niin siihenhän se kaatuu. Sehän noissa vanhojen taloyhtiöiden tapauksissa on tainnutkin olla haasteena, että mikään enemmistö ei riitä päättämään muutoksia yhtiöjärjestykseen (en tiedä voisiko yhtiöjärjestyksessä olla tästä jokin "määräyskin") vaan se on vaatinut kaikkien kannatusta. Tällöin yksittäinen Korsten voi terrorisoida pidempäänkin vanhaa taloyhtiötä.
 
Joskus kerrostalossa asuneena olisin ollut onnellinen, jos se parveketupakointi olisi oikeasti saatu loppumaan. Viimeistään sen jälkeen en ymmärrä, miksi kukaan noudattaisi ruoanlaittoa rajoittavaa taloyhtiön kieltoa.
Minua ärsytti kun muut eivät joskus rajoittaneet asioita mitkä häiritsivät minua. Tämän vuoksi minä en rajoita omaa käytöstä joka häiritsee muita.

Näinhän kukaan ei koskaan lopeta mitään. Eri ihmisiä vaan ärsyttää eri asiat.

Meidän edellisessä taloyhtiössä kyllä onnistuttiin rajoittamaan tupakointi. Se vaan meni yhtiökokouksen kautta, ja kaupungin pitää lopulta linjata se. Mun mielestä yksimielisyyttä ei vaadittu, mut suht pitkä prosessi se oli. Nykyinen on uusi taloyhtiö ja tais olla kielletty jo alkuunsa.
 
Ja jos sinä osakkeenomistajana vastustat sitä parvekegrillauksen lisäämistä taloyhtiön järjestyssääntöihin, niin siihenhän se kaatuu. Sehän noissa vanhojen taloyhtiöiden tapauksissa on tainnutkin olla haasteena, että mikään enemmistö ei riitä päättämään muutoksia yhtiöjärjestykseen (en tiedä voisiko yhtiöjärjestyksessä olla tästä jokin "määräyskin") vaan se on vaatinut kaikkien kannatusta. Tällöin yksittäinen Korsten voi terrorisoida pidempäänkin vanhaa taloyhtiötä.
Noissa parvekegrillaushommissa on se ongelma, että vaikka taloyhtiö sen kieltäisikin, niin se kielto ei ole lainvoimainen kuitenkaan. Itse esimerkiksi kerrostalon ylimmässä kerroksessa grillailin parvekkeella pallogrillillä ja niin grillaili pari kerrosta alempana maantasossakin asuvat sillä omalla pihapläntillään. Jos jotain häiritsee ajoittainen grillin käry niin laittaa ikkunat kiinni. Nykyäänhän jengi voi laittaa ilpin sinne kämppään ja nauttia viileydestä niin ei tarvi valitella, että pakko pitää ikkunat auki ja tuulettaa 24/7. Esim meillä oli kyllä yhtiön järjestyssäännöissä kielletty lämpimän ruuan valmistus parvekkeella.
 
Tuskailu jatkuu 4-polttimoisten kaasugrillien kanssa.

Mietin edelleen, odottelenko hyvähintaista Weber Genesistä, vai pitäisikö ottaa tuo Napoleonin Rogue kun se on ihan hyvässä alessakin. Siinä viehättäisi ennenkaikkea tuo infrapunasivupoltin, millä saisi kuumuutta todella rutkasti. Onko Napoleonin käyttäjiä täällä? Esim tämä voisi olla ok: Napoleon Rogue PRO 425-2 kaasugrilli 1 119,00

(äh tuo olikin 3-polttimoinen, mutta kuitenkin.)
 
Tuskailu jatkuu 4-polttimoisten kaasugrillien kanssa.

Mietin edelleen, odottelenko hyvähintaista Weber Genesistä, vai pitäisikö ottaa tuo Napoleonin Rogue kun se on ihan hyvässä alessakin. Siinä viehättäisi ennenkaikkea tuo infrapunasivupoltin, millä saisi kuumuutta todella rutkasti. Onko Napoleonin käyttäjiä täällä? Esim tämä voisi olla ok: Napoleon Rogue PRO 425-2 kaasugrilli 1 119,00

(äh tuo olikin 3-polttimoinen, mutta kuitenkin.)
Itellä tuosta vanha malli ollu 3 vuotta. Ei mitään muuta valittamista, että olisi pitänyt ostaa isompi versio. Isollle porukalle kun grillaa, niin meenaa tila loppua kesken.
 
Tuskailu jatkuu 4-polttimoisten kaasugrillien kanssa.

Mietin edelleen, odottelenko hyvähintaista Weber Genesistä, vai pitäisikö ottaa tuo Napoleonin Rogue kun se on ihan hyvässä alessakin. Siinä viehättäisi ennenkaikkea tuo infrapunasivupoltin, millä saisi kuumuutta todella rutkasti. Onko Napoleonin käyttäjiä täällä? Esim tämä voisi olla ok: Napoleon Rogue PRO 425-2 kaasugrilli 1 119,00

(äh tuo olikin 3-polttimoinen, mutta kuitenkin.)
Jos tila riittää, niin laadukkaamman ja tehokkaamman grillinhän siinä saa. :)
 
Esim meillä oli kyllä yhtiön järjestyssäännöissä kielletty lämpimän ruuan valmistus parvekkeella.

Nyt loppuu oma osaaminen siinä, että kuinka päteviä nuo järjestyssäännöt ovat. Yhtiöjärjestykseen jos tuo olisi tuollaisenaan kirjattu, se selkeästi estäisi ruuan tekemisen grillissä.... ei kuitenkaan itse grilliä tai sen käyttämistä tyhjänä.
 
Nyt loppuu oma osaaminen siinä, että kuinka päteviä nuo järjestyssäännöt ovat. Yhtiöjärjestykseen jos tuo olisi tuollaisenaan kirjattu, se selkeästi estäisi ruuan tekemisen grillissä.... ei kuitenkaan itse grilliä tai sen käyttämistä tyhjänä.
Järjestyssäännöissä voidaan määrätä monenmoista, kuten taloyhtiön yhteisten tilojen ja alueiden käyttämisen sääntöjä, yleistä asumisviihtyvyyttä ja asumisturvallisuutta koskevia juttuja jne. Normaaliin elämään kuuluvia asioita ei voi rajoittaa järjestyssäännöillä vaan vaatii yhtiöjärjestyksen määräyksen ja jälkikäteisesti tämän kaltaisia yhtiöjärjestysmuutoksia ei voi tehdä kuin osakkaiden yhteisellä päätöksellä.

Järjestyssäännöissä ei voi kieltää esim. lemmikkien pitämistä asunnossa eikä edes sitä, että lemmikkikoira ei saa olla taloyhtiön yleisellä alueella edes sen verran, että sen saa vietyä lenkille. Mutta yhtiöjärjestyksessä voidaan lemmikit kieltää.

Grillaaminen parvekkeella tai osakkaan/asukkaan käytössä olevalla omalla takapihalla taitaa mennä niihin normaaliin elämään kuuluviin asioihin, joita ei voi kieltää muuten kuin paloturvallisuusperusteilla ja niissäkin vaatii oikean perustelun kuten puurakenteet.
 
Nyt loppuu oma osaaminen siinä, että kuinka päteviä nuo järjestyssäännöt ovat. Yhtiöjärjestykseen jos tuo olisi tuollaisenaan kirjattu, se selkeästi estäisi ruuan tekemisen grillissä.... ei kuitenkaan itse grilliä tai sen käyttämistä tyhjänä.
Tuollainen kielto on ihan yhtä tyhjän kanssa, koska se parveke on osakkaan hallinnoimaa aluetta eikä normaaliin elämään lukeutuvia asioita voida kieltää muuten kuin turvallisuusperusteisesti. Esimerkiksi avotulta ei saa parvekkeella tehdä, mutta normaaleja omilla jaloillaan seisovia grillejä saa käyttää, sanotaan yhtiöjärjestyksessä tai järjestyssäännöissä mitä hyvänsä.
 
Sattuipas sopivasti oikein iltapaskatkin "uutisoivat" parvekegrillauksesta:
Suomen laki ei kiellä parvekkeella tai rivitaloasunnon pihalla grillaamista, toteaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama. Sen sijaan parvekegrillailu voi olla kielletty taloyhtiön omissa järjestyssäännöissä.

– Jos tällaista järjestyssäännöissä asetettua kieltoa rikotaan, niin taloyhtiö ei pysty siihen oikein mitenkään puuttumaan. Siinä mielessä se on usein kiellettyä mutta kuitenkin käytännössä sallittua, Valkama huomauttaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
279 714
Viestejä
4 811 981
Jäsenet
77 967
Uusin jäsen
Pihkofficial

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom