"
Linoleic acid is the most abundant fatty acid in human low density lipoproteins (LDL). Oxidation of LDL transforms linoleic acid to hydroperoxyderivatives. These are converted to 9-hydroxy-10,12-octadecadienoic acid (9-HODE) and 13-hydroxy-9,11-octadecadienoic acid (13-HODE)"
"The level of 9-HODE obtained from LDL of young atherosclerotic patients (aged 36–47 years) was increased by a factor of 20 when compared with samples from healthy volunteers of the same age group."
Eli 36-47 vuotiailla, joilla on valtimonkovettumatauti, on 20 kertainen määrä 9-HODE:a LDL lipoproteinissä. Mistä tätä 9-HODE:a tulee, no se tulee niistä siemenöljyistä. Mitä tämä tekee LDL kolesterolille? No se hapettaa sen. Missä tämä hepettunut LDL on yksi avaintekijä? No siinä valtimonkovettumataudissa.
"Linolihappo on yleisin rasvahappo ihmisen LDL-lipoproteiineissa. LDL:n hapettuminen muuttaa [pääasiassa LDL:n] linolihapon hydroperoksidijohdannaisiksi joka kovertoituu 9-HODEksi ja 13-HODEksi."
Mistä päättelit että 9-HODEa tulee siemenöljyistä, joissa ei ole LDL:aa ja joiden käyttö nimenomaan laskee LDL tasoja, varsinkin esim. rypsiöljy?
Päinvastoin, mitä korkeampi LDL, sitä todennäköisemmin enemmän sitä myös hapettuu, joka lisää 9-HODEa. Ja linolihappo ei kyllä suoraan hapeta LDL:laa. Esim. rypsiöljyn E-vitamiini päinvastoin estää LDL:n hapettumista, tosin se taitaa hajota paistamisessa.
LDL-kolesterolin hapettumiseen osallistuu ensisijaisesti linolihappo joka esteröityy (LDL) lipideissä, eikä plasmassa oleva vapaa linolihappo. Vapaan linolihapon (esteröimättömän) pitoisuus plasmassa on paljon pienempi kuin esteröityneen linolihapon pitoisuus LDL-kolesterolissa. Vapaa linolihappo metaboloituu muiksi omega-6 PUFA:ksi kuten Gamma-linoleenihappo, Dihomo-gamma-linoleenihappo, Arakidonihappo.
Itse LDL partikkelin linolihappopitoisuus voi kyllä vaihdella ruokavalion ja monen muun muuttujan mukaan n. 30%-60% LDL:n rasvahapoista. Kumpi sitten on parempi, alhainen LDL ja korkea LDL:n linolihappopitoisuus, vai korkea LDL ja matalampi LDL:n linolihappopitoisuus?
Ainakin Grokin mukaan on todennäköisempää että korkea LDL-kolesteroli ja matalampi linolihappopitoisuus LDL:ssä tuottavat yleensä todennäköisemmin suuremman kokonaismäärän haitallisia LDL-hapettumisen metaboliitteja (esim. 9-HODE, 13-HODE):
Conclusion:
High LDL with lower linoleic acid content is more likely to produce a greater total amount of harmful LDL oxidation metabolites, assuming a similar oxidative environment. This is because the higher number of LDL particles provides more opportunities for oxidation, outweighing the reduced linoleic acid content per particle. However, if the linoleic acid content in the low LDL scenario is extremely high and the LDL concentration in the high LDL scenario is only moderately elevated, the balance could shift. Without specific quantitative data on LDL levels and linoleic acid proportions, the high LDL scenario generally poses a greater risk due to its larger substrate pool.
Standardi verikokeista ei käsittääkseni saa tietoa omasta LDL-hapettumistasosta ja LDL:n linolihappopitoisuudesta, mihin vaikuttavat monet muutkin asiat paitsi ruoka-valio joten massoille varmempi suositus on loogisesti siten alhaisempi LDL ja antioksidantti rikas ruokavalio joka estää LDL:n hapettumista.