Mistä päättelit että 9-HODEa tulee siemenöljyistä, joissa ei ole LDL:aa ja joiden käyttö nimenomaan laskee LDL tasoja, varsinkin esim. rypsiöljy?
Siemenöljyt ja margariinit todellakin laskee LDL pitoisuutta, mitta täälä taas ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että linolihappoa noissa öljyissä, riippuen lajikkeesta, on todella paljon. Pahimipia ovat viinirypäleen siemenestä tehty (65-78%) ja auringonkukkaöljy (60-70%). Rypsiöljyssäkin linolihappoa on noin 20-30%.
Päinvastoin, mitä korkeampi LDL, sitä todennäköisemmin enemmän sitä myös hapettuu, joka lisää 9-HODEa.
Tämähän nyt ei taas pidä ollenkaan paikkaansa. Hiilihydraatit ja siemenöljyt (riippuu linolihappopitoisuudesata) pienentävät lipoproteenien partikkelikokoa ja tekevät näistä helpommin hapettuvia (oxLDL). Hiilihydrtaatit lisäksi voivat nostavat apoB:n pitoisuutta veressä, koska näiden vaikutuksesta maksa alkaa tuottamaan enemmän VLDL hiukkasia. ApoB nimeomaan mittaa hiukkasten määrää, ei kolesterolisisältöä. Eläinperäiset rasvat voivat nostaa LDL kolesterolia, mutta ei aina lisää apoB:tä. Tämä johtuu siitä, että tyydyttynyt rasva ei lisää välttämättä partikkielien määrää, eli apoB:n määrä veressä voi olla pieni LDL pitoisuuden ollessa suuri. Toisin sanoen ihmisellä voi olla korkea LDL-C, mutta matala apoB, jos hän syö vähän hiilihydraatteja ja paljon eläinrasvaa.
Ja linolihappo ei kyllä suoraan hapeta LDL:laa. Esim. rypsiöljyn E-vitamiini päinvastoin estää LDL:n hapettumista, tosin se taitaa hajota paistamisessa.
Tämähän on täysin totta. Ei metabolisesti terveelle ihmisille tämä hapettuminen ole ongelma. Meiltä löytyy mekasnismit, kuten antioksidanttijärjestelmä, jotka käsittelevät reaktiivisia happilajeja (ROS) ja estävät niiden aiheuttamia soluvaurioita. Ongelmia syntyy, kun ROS-tuotanto ylittää näiden mekanismien kapasiteetin, esimerkiksi voimakkaan oksidatiivisen stressin vuoksi esim. elämäntapojen takia.
LDL-kolesterolin hapettumiseen osallistuu ensisijaisesti linolihappo joka esteröityy (LDL) lipideissä, eikä plasmassa oleva vapaa linolihappo. Vapaan linolihapon (esteröimättömän) pitoisuus plasmassa on paljon pienempi kuin esteröityneen linolihapon pitoisuus LDL-kolesterolissa. Vapaa linolihappo metaboloituu muiksi omega-6 PUFA:ksi kuten Gamma-linoleenihappo, Dihomo-gamma-linoleenihappo, Arakidonihappo.
Mitä yrität tällä kertoa? Suurin osa verenkierrossa olevasta linolihaposta ei ole vapaana, vaan juurikin tuona esteröityneenä kolesterolien, triglyseridien ja fosfolipidien rakenteisiin. Tämä tekeekin näistä erittäin alttiita hapettumiselle, koska esim LDL ei sisällä kovin paljoa antioksidantteja. LDL:n hapettumisen "polltoaine" on juurikin tuo esteröitynyt linolihappo.
Itse LDL partikkelin linolihappopitoisuus voi kyllä vaihdella ruokavalion ja monen muun muuttujan mukaan n. 30%-60% LDL:n rasvahapoista. Kumpi sitten on parempi, alhainen LDL ja korkea LDL:n linolihappopitoisuus, vai korkea LDL ja matalampi LDL:n linolihappopitoisuus?
Oma valinta osuisu joka ikinen kerta jälkimmäiseen, eli korkea LDL matalalla linolihappopitoisuudella.
Ainakin Grokin mukaan on todennäköisempää että korkea LDL-kolesteroli ja matalampi linolihappopitoisuus LDL:ssä tuottavat yleensä todennäköisemmin suuremman kokonaismäärän haitallisia LDL-hapettumisen metaboliitteja (esim. 9-HODE, 13-HODE):
Konteksti on ratkaiseva. Jos korkea LDL-pitoisuus liittyy eläinperäisiin rasvoihin ja matalaan apoB-pitoisuuteen (suuret LDL-partikkelit, vähemmän linolihappoa), hapettumismetaboliittien tuotanto voi olla vähäisempää verrattuna siihen, että LDL-pitoisuus on matala, mutta linolihappopitoisuus on korkea (esim. kasviöljyihin perustuva ruokavalio). Tällöin matala LDL korkean linolihappopitoisuuden kanssa voi tuottaa enemmän haitallisia hapettumismetaboliitteja per partikkeli, ja jos hapettava ympäristö on merkittävä, kokonaistuotanto voi olla suurempi, vaikka partikkeleita olisi vähemmän.
Standardi verikokeista ei käsittääkseni saa tietoa omasta LDL-hapettumistasosta ja LDL:n linolihappopitoisuudesta, mihin vaikuttavat monet muutkin asiat paitsi ruoka-valio joten massoille varmempi suositus on loogisesti siten alhaisempi LDL ja antioksidantti rikas ruokavalio joka estää LDL:n hapettumista.
Standardi verikoe ei tosiaan kerro mitään oxLDL:n tasoista. Terusterveellä ihmisellä jolla ei ole mitään metabolista sairautta on aivan turha lähteä ainakaan lääkkeellisesti laskemaan kolesterolia. Terveellä ihmisellä jolla kehon hormoonitoiminta on normaalia antioksidantit poistavat tehokkaasti nuo hapettuneet LDL-partikkielit.