Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Tulipa viikonloppuna harjoiteltua pizzan paistoa kamadossa pizzakivellä. Ei mennyt kovin hyvin, kivi tuli sairaan kuumaksi mutta yläpuolelta pizzaa oli vaikea saada kypsymään tarpeeksi joten pohja paloi ja päältä jäi raa'aksi. Parin harjoituksen jälkeen onnistui ihan ok pari mutta kun mitään erikoisempaa savun makua tai muuta tullut pizzaan niin taitaa olla helpompi vaan uunissa vääntää jos ei noita erikseen pizzalle tarkoitettuja Ooneja ja muita hommaa.
Lidlin pizza Cartelin pohjat oli varsin hyviä, paljon parempia kuin yhetkään aiemmin koitetut valmispohjat, taitaa olla loppu jo kaikista Lidleistä.
Grilleissä tärkeintä olisi saada se pizzakivi niin ylös kuin mahdollista, että katonrajassa pyörivä lämpö kypsyttäisi ylhäältä. Voi olla vaikea toteuttaa, jos kivi on niin leveä, ettei grillin reunoille jää tilaa mistä lämpö voisi kunnolla nousta kiven ohi. Ja kun se lämpö halutaan saada sieltä reunoilta ylös niin hiilet/briketit/whatevs myös sen mukaan reunoille donitsiksi levitettynä. Kannen ei myöskään kannata antaa jäähtyä yhtään enempää vaan ottaa se pois vain niin lyhyeksi aikaa kuin mahdollista. Ja jos noi ei riitä niin antaa vaan kiven olla vähemmän aikaa grillissä lämpenemässä ennen kuin lykkää lättyä perään, jos pohja meinaa palaa liian nopeasti.
 
Joo meillä oli lasermittari käytössä mutta silti meni pieleen. Taisi olla liian suuri pizzakivi juuri tuohon grilliin kun reunoille ei juuri jäänyt tilaa ilman kulkea, näillä vinkeillä ensi kerralla parempaa jälkeä.
 
Muuten, nyy Lidlissä Italiaa, tänään alkoi, joten makkarata kinkkuva ja vaikka pecorinoa, hopi hopi!
 
Kyllä varmasti löytyy monestakin paikasta samankaltaisia tuotteita. Mutta voihan pizzaakin ostaa pizzeriasta tai muiden kauppojen pakastealtaasta, joten viestisi ns. piste jäi puuttumaan.
 
Kyllä varmasti löytyy monestakin paikasta samankaltaisia tuotteita. Mutta voihan pizzaakin ostaa pizzeriasta tai muiden kauppojen pakastealtaasta, joten viestisi ns. piste jäi puuttumaan.
Pointti oli se, että oliko tuolla jotain sellaista jonka vuoksi kannattaisi erikseen lähteä käymään vai saako vastaavat tuotteet ostettua normi kauppareissulla. Kun joskus lidlin erissä on sellaisia erikoistuotteita, joita ei yleensä kaupoissa ole.
 

Ton ohjeen mukaan tein aika kirjaimellisesti margariittaa Ooni Koda 12:lla. Ainoot erot että hiivana oli perus pullatuorehiiva (marketissa ei muuta) ja nostatin taikinaa ehkä 22h 24 tunnin sijaan.

Ongelmat:
- Reunoista tuli tosi kitkeriä pohjasta niistä kohtaa mistä vähän kärtsäsi. Ilmeisesti ylimääräinen Caputo-jauho paloi. Miten tuon voi välttää? Jauhoa kuitenkin vähän oltava ettei tartu lapioon. Lapiona reikäinen alumiinivekotin.
- Tuntuu ettei pohja ihan täysin kypsenny, jää etenkin keskeltä vähän raa'aksi. Mutta pohjaan ja reunoihin tulee silti kiva väri.
 
Oletko kokeillut laittaa durum-jauhoja ihan pohjalle ennen paistamista?

Nehän toimii vähän kuin kuulalaakerit ja taikina liukuu nätimmin kivelle :)
 

Ton ohjeen mukaan tein aika kirjaimellisesti margariittaa Ooni Koda 12:lla. Ainoot erot että hiivana oli perus pullatuorehiiva (marketissa ei muuta) ja nostatin taikinaa ehkä 22h 24 tunnin sijaan.

Ongelmat:
- Reunoista tuli tosi kitkeriä pohjasta niistä kohtaa mistä vähän kärtsäsi. Ilmeisesti ylimääräinen Caputo-jauho paloi. Miten tuon voi välttää? Jauhoa kuitenkin vähän oltava ettei tartu lapioon. Lapiona reikäinen alumiinivekotin.
- Tuntuu ettei pohja ihan täysin kypsenny, jää etenkin keskeltä vähän raa'aksi. Mutta pohjaan ja reunoihin tulee silti kiva väri.
En kattonut reseptiä kun oli miljoona kilsaa pitkä sivu, mutta omia huomioita oonin kanssa:

Taikinaan 62,5% hydrataatio eli vettä tuo prosenttiosuus jauhon painosta. Ei oo prosentin päälle, mutta tosi kuuma uuni vaatii vähemmän vettä että ehtii kypsyä.

Käytän durumia taikinan muotoilussa ja lapion väliin. Pienemmällä jauhomäärällä luistaa ja kun ei ole superhienoksi jauhettua niin ei leimahda uunissa.

Pizzalapiona oonin oma bambuinen on sisäänlaittoon metallista parempi. Pienemmällä jauhomäärällä pärjää.

Napolilaisen pizzan kuuluukin olla löysemmänpuoleinen, mun vinkeillä pohja kumminkin kypsyy keskeltäkin. Katsot vaan että kivessä on hyvin lämpöä.
 
Tattis, käytän huomenna jauhotukseen durumia ja koitan saada uunin kuumemmaks. Pitääkö liekki olla täysillä myös paiston ajan vai pelkästään alkulämmityksen ajan?
 
Tattis, käytän huomenna jauhotukseen durumia ja koitan saada uunin kuumemmaks. Pitääkö liekki olla täysillä myös paiston ajan vai pelkästään alkulämmityksen ajan?
Ooni Koda -uunin mukana tulleen ohjeen mukaan uunin lämmitys suoritetaan 15 minuutin ajan poltin täysillä. Kun pitsan paistaminen aloitetaan, vaihdetaan polttimen liekki matalaan lämpötilaan.
 
Tattis, käytän huomenna jauhotukseen durumia ja koitan saada uunin kuumemmaks. Pitääkö liekki olla täysillä myös paiston ajan vai pelkästään alkulämmityksen ajan?
Se liekin voimakkuus oikeastaan määräytyy sen mukaan, miten tuulista jne on. Jos on tyyntä niin paiston aikana riittää pienempikin liekki ja oon saattanut kääntää sen ehkä puoliväliin nupista, mutta edelliset vähän tuulisella kolealla kelillä viikonloppuna paistetut vedin täydellä liekillä koko paiston ajan. Paistoin 13 pizzaa sellasella rytmillä, että ooni otti lämpöä kiveen sen verran mitä uuden pizzan pyöritys ja täyttö nyt jokusen minuutin vei.
 
Käytin jauhottamiseen durumia ja lämmitin uunia hieman pidempään. Nyt tuli pirun hyvää!

Mitäs seuraavaksi. Oletteko tehneet next level tropicanaa? Käykö tuore ananas? Kaiketi pitäisi leikata todella ohueksi että ehtisi kypsyä?
 
Mitäs seuraavaksi. Oletteko tehneet next level tropicanaa? Käykö tuore ananas? Kaiketi pitäisi leikata todella ohueksi että ehtisi kypsyä?
Useamminkin kerran ja tuoreananasta olen käyttänyt. Mitähän tuota valehtelisi paksuuteen... Kyl ne musta saa olla suht reilujakin jotain sentin ja kahdenkin välillä. Ei mua häiritse... Vähän oman maun mukaan. Tullut vähän minkä paksuista sattuu kun itse leikannut... Paiston jälkeen sit parma/serrano kinkku ja rucolat päälle.
 
Käytin jauhottamiseen durumia ja lämmitin uunia hieman pidempään. Nyt tuli pirun hyvää!

Mitäs seuraavaksi. Oletteko tehneet next level tropicanaa? Käykö tuore ananas? Kaiketi pitäisi leikata todella ohueksi että ehtisi kypsyä?
Kypsyä? Ananaksen? Yleensähän pizzan idea nopean paiston kanssa on juuri siinä, ettei ne täytteet kypsyisi mössöksi vaan säilyttäisi makunsa ja rakenteensa?
 
-mut jos vetäisi bamiksilla ananaat ja sinapin hilloksi, keittäisi kolme tuntia ja sitä pitsaan? Olisi niinku turkulainen? ;-)
 
Ooni Koda 16 lähti tulemaan ja loppuviikosta pääsee testailemaan. Kai kaasuletku menee ihan tuosta vain kiinni eli letku siihen ja putkiklemmaril kiinni?
Lisäksi mikä olisi hyvä pitsapohja tuonne laitettavaksi, saa toki laittaa ohjetta. Caputo pizzeria ja 65% hydraatio, lisäksi 24h kylmäkoho?
 
Ooni Koda 16 lähti tulemaan ja loppuviikosta pääsee testailemaan. Kai kaasuletku menee ihan tuosta vain kiinni eli letku siihen ja putkiklemmaril kiinni?
Lisäksi mikä olisi hyvä pitsapohja tuonne laitettavaksi, saa toki laittaa ohjetta. Caputo pizzeria ja 65% hydraatio, lisäksi 24h kylmäkoho?
Kaasuletku menee ihan ns. normisti eli putkiklemmarilla.

Itse olen tehnyt poolishia nykyään. Viton (Youtube) tuplafermentoitunutta ohjetta. Eli eka poolish 24h jääkaapissa ja sitten könttänä toiset 24h jääkaapissa ja sit palloina 2-3h.
Toinen on sitten Viton ihan normi poolish eli poolish eka 24h jääkaapissa ja sit seuraavana päivänä homma loppuun. Pizzanpaistajilla on myös suomeksi tuosta poolishista juttua Poolish – Oikotie aromeihin
 
Ensimmäinen lätty Oonilla. Kesken tekeytymisen otin pääpallosta pariin pohjaan taikinat, joten pohja ei ole ihan sitä mitä pitäisi olla.
Kastike San Marzano tölkkitomaattia, jonka muussasin käsin ja mausteina vsipuli, tuore basilika, öljyä ja suolaa. Täytteinä Karelia juustoa ja mozzarellaa.
Simppeliä, mutta maukasta :eat:


katso liitettä IMG_20211028_190903.jpg
 
Mikähän ois hyvää juustoa vähän perinteisempään Tropicanaan? Varmaan voisi sanoa että jenkkityyliseen pizzaan.
 
Tänään oli vihdoin darrapäivä Lidlissä myytyä Pizza Cartelin pallojen ensitestausta varten. Pallo pakastimesta jääkaappiin vuorokausi aiemmin, sitten noin 2 tuntia annoin olla huoneenlämmössä kunnes aloin työstämään. Täytyy sanoa, että vähän pettynyt fiilis noista tuli. Todella hankalaa ja nahkaista tavaraa työstää enkä saanut palloa venytettyä edes 20-senttiseksi kunnes pohjassa oli jo reikiä. En rehellisesti sanottuna muista koska olisi viimeksi ollut vastaavaa ongelmaa pohjaa tehdessä. Itse lopputulos oli maun puolesta ihan kelpo pieneksi ja paksuksi pullapizzaksi, mutta joo, ei jatkoon, ellei tämä sitten ollut jollain tavalla valmistus- tai säilöntävirheellinen yksilö.
 
Tänään oli vihdoin darrapäivä Lidlissä myytyä Pizza Cartelin pallojen ensitestausta varten. Pallo pakastimesta jääkaappiin vuorokausi aiemmin, sitten noin 2 tuntia annoin olla huoneenlämmössä kunnes aloin työstämään. Täytyy sanoa, että vähän pettynyt fiilis noista tuli. Todella hankalaa ja nahkaista tavaraa työstää enkä saanut palloa venytettyä edes 20-senttiseksi kunnes pohjassa oli jo reikiä. En rehellisesti sanottuna muista koska olisi viimeksi ollut vastaavaa ongelmaa pohjaa tehdessä. Itse lopputulos oli maun puolesta ihan kelpo pieneksi ja paksuksi pullapizzaksi, mutta joo, ei jatkoon, ellei tämä sitten ollut jollain tavalla valmistus- tai säilöntävirheellinen yksilö.

Mulla taas erilainen kokemus. Ensimmäinen pallo oli todella työläs tehdä, mutta mitä enemmän antoi aikaa huoneenlämmössä niin auttoi asiaan. Olikohan noin 3 tuntia huoneenlämmössä niin oli ihan kelpo kamaa työstää.
 
Mulla taas erilainen kokemus. Ensimmäinen pallo oli todella työläs tehdä, mutta mitä enemmän antoi aikaa huoneenlämmössä niin auttoi asiaan. Olikohan noin 3 tuntia huoneenlämmössä niin oli ihan kelpo kamaa työstää.
No mulla se ehti jo siinä pussissa sen verran paisua huoneenlämmössä olemisen aikana, että oli jo vaikea saada irti muoveista ja veikkaan, että tuo saattoi olla osasyy sille, että pallo oli nahistuneen tuntuinen toiselta puolelta. Tai sitten pussissa oli pieni reikä, jota en huomannut. Noh, täytyy kokeilla vähän eri tavoilla vielä.
 
Sulatin aina valmiit pizzapallerot omissa kulhoissa jääkaapissa ja otin 4-5 tuntia ennen käyttöä huoneenlämpöön.
 
TL;DR Cartellipalloista, antakaa olla jääkaapissa 4-5 päivää omissa pusseissaan kunnes näyttää että pussi meinaa räjähtää, niin sitten tulee ihan hyviä.

Tosiaan tuli myös kokeiltua, oon nyt niitä kaksi pakettia eli yhteensä 8 palloa tehnyt. Jos niistä koittaa muotoilla kiekkoja sulatuspäivänä tai 1-2 vrk jääkaappisulatuksen jälkeen, niin Manalan tavoin totesin että todella työläitä venytellä isoiksi kiekoiksi. Yksi jotenkin omituisesti kuivahti pinnalta kesken muotoilun ja alkoi halkeilemaan aavikon tavoin. Reunoihin oli myös vaikea saada ilmaa. Yhden pistelin testiksi kaulimella littanaksi, mutta se paistui korpuksi, en suosittele.

Kun sulamispäiviä alkoi kertymään enemmän jääkaapissa niin taikinat vähän leppyivät ja muotoutuivat helpommin. Ja kun nuo lopulta saa oikean kokoisiksi kiekoiksi, ne vetäytyy täytteitä laittaessa vähän takaisinpäin, niin ennen uuniin laittoa on vielä hyvä napata reunoista kiinni ja venyttää. Tässä kuva parhaasta tuotoksesta mitä sain aikaiseksi. Reuna otti uunissa vähän ilmaakin, vaikka taikinakiekkona en uskonut että ottaisi. Hauskasti neliskanttisessa pussissa paisunut taikina jäi vähän neliöksi:

photo_2021-11-01_15-41-55.jpg


Maku on ihan hyvä, koostumus "murea" verrattuna ainakin mun 00-jauhoista tehtyihin sitkopohjiin.
 
Cartellilla on omat valmistusvideotkin noille palloille, ja videolla taikina venyy ihan eri tavalla kuin omalla pöydällä. Ite ostin pallot heti ensimmäisenä myyntipäivänä, joten mietin vaan olisikohan nämä tuotantolinjojen ensimmäiset pallurat olleet vähän susikappaleita...?

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Cartellilla on omat valmistusvideotkin noille palloille, ja videolla taikina venyy ihan eri tavalla kuin omalla pöydällä. Ite ostin pallot heti ensimmäisenä myyntipäivänä, joten mietin vaan olisikohan nämä tuotantolinjojen ensimmäiset pallurat olleet vähän susikappaleita...?
Joo ei ollut toivoakaan tollasesta venymisestä. Pussin saumapuolelta pallo tosiaan oli oudon nahkainen, siksi mietin mahdollista vuotoa tai muuta tuotevirhettä. Tunsi hyvin painellessa ja keskeltä reunoihin päin levitellessä miten keskelle jää noin 10cm "nahkainen" ympyrä, joka ei halua venyä vaan kumimaisesti vetää heti takaisin tai ratkeaa. Ei kuitenkaan valmissa tuotteessa jäänyt häiritsemään kun käänsin lopulta nahkaisen puolen päälle niin, että jäi täytteitä vasten. Ihan syöntikelpoinen leipä siitä tuli paksumpanakin, ei vaan uskaltanut paljoa reikäisestä pohjasta alkaa enää taputtelemaan jauhoja irti:

1635781882721.png


1635781914082.png
 
Bolognesepizza pekonisiivuilla ja mozzarellalla.

Taikinaa esipaistettu pari minuuttia kivellä ennen täytteiden laittamista.

Yön yli jääkaapissa kohotettu taikina ja itse tehty tomaattikastike.

IMG_20211101_181601.jpg IMG_20211101_181857.jpg IMG_20211101_165819.jpg
 
Kai te huomasitte kuitenkin sen paperilappusen Cartelin taikinan alla, ettei ollut hukkunut taikinan sisään? :) Itsellä toimi todella hyvin taikina ja olisi mennyt helposti ylikin pyöreästä pitsakivestä, hitusen purkkamaista toki muttei niin pahasti mitä Fazer.
 
Kai te huomasitte kuitenkin sen paperilappusen Cartelin taikinan alla, ettei ollut hukkunut taikinan sisään? :) Itsellä toimi todella hyvin taikina ja olisi mennyt helposti ylikin pyöreästä pitsakivestä, hitusen purkkamaista toki muttei niin pahasti mitä Fazer.
Joo ei se postimerkki tuossa syynä ollut.
 
No mulla se ehti jo siinä pussissa sen verran paisua huoneenlämmössä olemisen aikana, että oli jo vaikea saada irti muoveista ja veikkaan, että tuo saattoi olla osasyy sille, että pallo oli nahistuneen tuntuinen toiselta puolelta. Tai sitten pussissa oli pieni reikä, jota en huomannut. Noh, täytyy kokeilla vähän eri tavoilla vielä.
Pussit tosiaan tuntuu rikkoontuvan, joten suosittelen laittamaan omaan astiaan ettei kuivu kokonaan.
 
Oli kyllä nopeaa asiakaspalvelua Oonilta, 10min sisään vastasi viesteihin ja lopputulemana lähti uusi kivi tulemaan :). Tosiaan halkesi kivi 4 pitsan jälkeen, kesken pitsojen vaihdon.
Summarum hyvä laite tuo Koda 16 kaikin puolin, mutta kyllä taidan myydä sen pois, kunhan se kivi tulee. Mieluummin tuon rahan käyttää muuhun hyödylliseen.
 
Oli kyllä nopeaa asiakaspalvelua Oonilta, 10min sisään vastasi viesteihin ja lopputulemana lähti uusi kivi tulemaan :).
Hyvä että ovat petranneet. Itsellä erittäin kivuliaat kokemukset kun tilasin alumiiniset ja puiset pitsalapiot ja kaikki oliva kehnosti pakattuja, alumiininen saapuessa mutkalla ja puiset rispaantuneita. Aivan hirveä rumba oli lähettää ne takaisin ja saada rahat sieltä.
 
Paistoterästä tässä hetken aikaa katseltuani huomasin, että verkkiksessä on nyt tarjouksessa reilu parikilonen valurautaparila alle 16 eurolla. Vähän naftin kokoinenhan tuokin on pizzahommiin, mutta toisaalta mittailin, että tuo mahtuu uunin lisäksi myös tuohon nurkissa pyörivään OBH:n Pizza Prontoon ja monipuolistanee sen käyttömahdollisuuksia. Ajattelin lähinnä, että voisi kokeilla käyttää Prontoa mm. pihvigrillinä tuon kanssa ilman pelkoa siitä, että mehut lihoista imeytyy kiveen.
 
Itsekin katselin aikani erilaisia pariloita uuniin, mutta kaikissa ärsyttävät reunakorotukset. Tuon tosin aika mieto.
 
Onko jo huomattu? Nyt olisi luokkaa parempaa uunia näemmä tarjolla.

 
Eipä siinä paljoa menetäkään.
Sen tiedän, että kaasu-uunilla on ollut liekinvarmistin-ongelmia, muta liittykö se säätimeeen, vai liekin ohjaukseen, suuttimeen jonka pitäisi osua varmistimeen, sitä en tiedä.
Sen tiedän nyt myös, että kaasuversiota saa halvemmallakin: Mustang Pizzauuni Vesuvio 12 - Varastomyymälä
 
Tonnikala-pekonipizza

Lisäksi sinihomejuustoa, valkosipulia, emmentalraastetta, mozzarellaa ja oreganoa.

Esipaistoin pizzan ensin tomaattikastikkeen, juustoraasteen sekä sinihomejuuston kanssa.

Sitten loput täytteet ja vielä muutama minuutti kypsennystä.


IMG_20211128_164016.jpg IMG_20211128_163500.jpg IMG_20211128_163115.jpg
 
Kinkku-pepperoni

Ensin taikina tomaattikastikkeen ja emmental sekä mozzarellaraasteen kanssa esipaistossa uunissa.

Sitten täytteet ja uudestaan uuniin.

Itse tuunattu tomaattikastike Mutin paseeratuista tomaateista, oreganoa ja umamia.

3.jpg 4.jpg 5.jpg 1.jpg 2.jpg
 
Kinkkua, kebabia ja mozzarellaa

Pohjassa on noin 1/3 osa ruisjauhoja vuorokauden jääkaappikohotuksella.
  1. Tasainen pohja ilman paksuja reunuksia
  2. Pohja esipaistettu aluksi ilman täytteitä
  3. Toinen esipaisto tomaattikastikkeella, raasteella ja mozzarellalla
  4. Sitten kinkkua, vähän raastetta + kebaria ja vielä kerran uuniin
  5. Valmis pizza
Tuosta slaissista näkee, että tuli oikein ohut ja rapea pohja :)

photo-collage.png


IMG_20211215_181004.jpg
 
Kinkkua, kebabia ja mozzarellaa

Pohjassa on noin 1/3 osa ruisjauhoja vuorokauden jääkaappikohotuksella.
  1. Tasainen pohja ilman paksuja reunuksia
  2. Pohja esipaistettu aluksi ilman täytteitä
  3. Toinen esipaisto tomaattikastikkeella, raasteella ja mozzarellalla
  4. Sitten kinkkua, vähän raastetta + kebaria ja vielä kerran uuniin
  5. Valmis pizza
Tuosta slaissista näkee, että tuli oikein ohut ja rapea pohja :)

Mitä kebabia tuo on? Näyttää erittäin hyvältä
 

Statistiikka

Viestiketjuista
295 942
Viestejä
5 057 495
Jäsenet
81 008
Uusin jäsen
karvaranne

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom