Tyhmät ihmiset

Nyt ollaan kyllä oikeassa ketjussa 😄

Täällä oikeasti ihmiset tekevät asioita tietyillä välineillä vain siksi, että joku hienostelija on joskus keksinyt jotain omavaltaisia sääntöjä sille mitä pitää syödä ja millä välineillä 😂
Yleisesti ihmiset tekevät kaikenlaista, mikä ei ole elintoimintojen ylläpitämiseksi välttämätöntä, esimerkiksi noudattavat erilaisia käytöstapoja ja normeja. Se ei ole turhaa tai tyhmää vaan nämä asiat muodostavat "kulttuurin" joka erottaa ihmisen eläimestä ja sivistyneen barbaarista. Ilman sitä voisi toljottaa tuppisuuna kun joku tervehtii tai vastata "haista vittu". Mitään suoraa vahinkoa tästä ei toki olisi, epäsuoraa senkin edestä. Samahan se on syödä kylmää valmislasagnea omalla morapuukolla suoraan myyntipakkauksesta seisten jääkaapin edessä. Ravintoa siitäkin saa, turhaa hienostelua joku kattaus, haarukka ja ruokapöytä. Röyhtäys ja pieru vielä päälle ja pitkä hörppy piimäpurkista, ellei innostu juomaan ykkösellä tölkkiä lämmintä keppanaa nesteytykseksi.
 
Yleisesti ihmiset tekevät kaikenlaista, mikä ei ole elintoimintojen ylläpitämiseksi välttämätöntä, esimerkiksi noudattavat erilaisia käytöstapoja ja normeja. Se ei ole turhaa tai tyhmää vaan nämä asiat muodostavat "kulttuurin" joka erottaa ihmisen eläimestä ja sivistyneen barbaarista. Ilman sitä voisi toljottaa tuppisuuna kun joku tervehtii tai vastata "haista vittu". Mitään suoraa vahinkoa tästä ei toki olisi, epäsuoraa senkin edestä. Samahan se on syödä kylmää valmislasagnea omalla morapuukolla suoraan myyntipakkauksesta seisten jääkaapin edessä. Ravintoa siitäkin saa, turhaa hienostelua joku kattaus, haarukka ja ruokapöytä. Röyhtäys ja pieru vielä päälle ja pitkä hörppy piimäpurkista, ellei innostu juomaan ykkösellä tölkkiä lämmintä keppanaa nesteytykseksi.
Millainen auktoriteetti pitää olla, että voi määrittää muille, mikä on voiveitsi? Vai onko se aina voiveitsi, jos joku paskafirma sen pakkaukseen printtaa?
 
Millainen auktoriteetti pitää olla, että voi määrittää muille, mikä on voiveitsi? Vai onko se aina voiveitsi, jos joku paskafirma sen pakkaukseen printtaa?

Tästä päästään aika pitkällisesti kulttuurilliseen tottumiseen.
Esim. koska asumme Suomessa olemme tottuneet että löytyy sellainen kuin astiankuivauskaappi, mutta lähes missä tahansa muussa (ei euroopan) maassa tämä on todellinen harvinaisuus.
Tai sanotaan että meistä (monista) joku +25C on "liian kuuma" lämpö. Mutta joku +60C on "aivan liian kylmä" eikä todellakaan halua (ainakaan itse) mennä sellaiseen saunaan.

Se että joku "paska firma" printaa jotain ei riitä. Ihmisille tulee tapoja ja kulttuurillisia erilaisuuksia aikojen saatossa. Hyvät keksinnöt jäävät voimaan, ehkä leviävät.

Esim. itse en todellakaan tahtoisi juoda perinteistä kaljavelliä mutta ostan ja syön mielelläni mustaa makkaraa sillä ei ole väliä mitä "paska firma" on printannut ja miten se yrittää tuotetta myydä. Koska kulttuurillinen tottuminen. Toista en ole edes maistanut mutta toisesta tykkään. Kuitenkin täysin tajuan että henkilö joka ei ole kuullut kummastakaan ja etsii tietoa voi täysin perustellusti tulla siihen tulokseen että molemmat ovat varmasti iljettäviä eikä halua edes kokeilla niitä.

Jossain Jenkeissä esim. EI käytetä juustohöylää, moni ei ole edes kuullut moisesta kapineesta. Koska heillä se tavara mitä he kutsuvat juustoksi on mitä sattuu ja moni pursottaa "juustoa" suoraan painepullosta.
 
Viimeksi muokattu:
Tai kuinka moni säilyttää hammasharjaansa vessassa?
Kuinka moni käyttää samaa hammasharjaa joka kerta? Kuinka paljon uuden harjan käyttö oikein maksaa, jos se kaataa talouden?
Eikö käsipyyhekin tulisi vaihtaa uuteen joka kuivauskerralle? Siellähän saattaa olla vaikka mitä pöpöjä muhimassa.
 
Tämä voiveitsi homma olikin mielenkiintoisempi kuin ajattelin. :D

Näin kun ei kämppään saa tiskikonetta sopimaan (ei ole tilaa, vanha asunto jne) ja tiskit joutuu käsin tiskaamaan, niin "voiveitsi" pysyy margariinirasian päällä. Todennäköisesti kärsisin kokoajan vatsataudeista jos tuosta olisi ongelmaa koitunut, tätä hommaa kuitenkin joku 40+ vuotta harrastettu omalla kohdalla ja tietenkin sitä veistä pestään eikä sitä tungeta suuhun, perseeseen, pyöritetä lattian kautta tai leikata juustoa, eikä pihviä. Erilaisia voiveitsiäkin on ollut useita erilaisia, monta vuotta menty perus Ikean halpis kihvelisarjan veitsellä ja se hoitaa sen itse asian eli levittää levitettä leivälle ilman ongelmia. Kuplat on kivoja, tämä on mun margariinin levitys kupla. :D
 
^
Mutta toimivatko kaikki muutkin kuin Rambo8 näin? Ja miksi sitten voitakin ei osteta valmispaloina, tyyliin voinapit? Semmoinen ison monikertakäyttöaskin kanssahan on riskinä esim. ilmateitse tapahtuva kontaminaatio vaikka miten vaihtaisi veistä..

Ei tässä ollut kyse mistään bakteereista vaan ihan perushygieniasta. Vähän kuin se, että onko kotona siistiä vai onko kaikki tavarat levällään. Ei siihenkään sairastu, jos tavarat ovat levällään, mutta onhan se nyt siistimpää kun kaikki on siististi paikoillaan. Ja minun mielestä se vaan on todella epäsiistiä, jos käytettyjä ruokailuvälineitä (esim. se voiveitsi) lojuu muualla kuin astianpesukoneessa.

Yleisesti ihmiset tekevät kaikenlaista, mikä ei ole elintoimintojen ylläpitämiseksi välttämätöntä, esimerkiksi noudattavat erilaisia käytöstapoja ja normeja. Se ei ole turhaa tai tyhmää vaan nämä asiat muodostavat "kulttuurin" joka erottaa ihmisen eläimestä ja sivistyneen barbaarista. Ilman sitä voisi toljottaa tuppisuuna kun joku tervehtii tai vastata "haista vittu". Mitään suoraa vahinkoa tästä ei toki olisi, epäsuoraa senkin edestä. Samahan se on syödä kylmää valmislasagnea omalla morapuukolla suoraan myyntipakkauksesta seisten jääkaapin edessä. Ravintoa siitäkin saa, turhaa hienostelua joku kattaus, haarukka ja ruokapöytä. Röyhtäys ja pieru vielä päälle ja pitkä hörppy piimäpurkista, ellei innostu juomaan ykkösellä tölkkiä lämmintä keppanaa nesteytykseksi.

Kyseenalaistan sen ajatuksen, että jos syödään kaksi ruokaa peräkkäin, niin se ensimmäisenä syötävä pitäisi syödä pienempikokoisella haarukalla ja veitsellä. Ja vain siksi, että joku on keksinyt, että ensin syötävä ruoka pitää syödä pienemmillä välineillä :) Tuota ei voi oikein millään järkiperusteella perustella.

Väärä kysymys. Oleellisempaa on pohtia, miksi jonkun mielestä jo voiveitsen konsepti on typerää hienostelua, ja miksi se ei oikeasti sitä ole.

Minä nostin sen typerän hienostelun esiin niiden alkuruokavälineiden osalta, eli että alkuruoka pitäisi syödä pienemmillä välineillä kuin pääruoka. En minä sitä voiveistä hienosteluna pitänyt, kyseenalaistin vain sen, että miksi sitä voita ei voisi levittää samanlaisella veitsellä kuin mitä ruokailussa käytetään. Ja peruskritiikki kohdistui siihen, että sitä samaa käytettyä voiveistä käytetään päiväkausia pesemättä sitä välissä.
 
Jossain Jenkeissä esim. EI käytetä juustohöylää, moni ei ole edes kuullut moisesta kapineesta. Koska heillä se tavara mitä he kutsuvat juustoksi on mitä sattuu ja moni pursottaa "juustoa" suoraan painepullosta.
Samoin Saksassa ja Sveitsissä. Siellä käytetään samaa veistä, millä otetaan voita. Etiketti menee niin, että jos on jo ehtinyt OMALLA VEITSELLÄÄN jo ottaa voita, niin juusto leikataan siten, että otetaan aluksi pieni siivu, joka putsaa veitsen voista, ja sitten otetaan halutun kokoinen siivu siten, ettei sitä PILAANTUNUTTA voita siirry seuraavan veitselliseen.

Ja nämä ovat voimakkaita juustomaita. Juustohöylä ja voiveitsi täysin tuntemattomia konsepteja. Jopa sellainen ruuvattava vaijeriviritys on yleisempi kuin juustohöylä jos köyhän siivuja haluaa.
 
Viimeksi muokattu:
Meillä on viisihenkinen perhe. Pesukoneet käy joka päivä, voiveitset ei meillä tiskikoneeseen päädy, kun ovat puuta. Ei pestä ihan joka päivä, mutta ei pesemättä viikkokausia mennä. Ihan vähintään käytetään samaa välinettä yksi kokonainen päivä. Juustot ostetaan Oltermannin palana, ne valmiiksi viipaloidut alkaa maksaa kun viisi ihmistä sitä syö ja se kilon pala on kilohinnaltaan aika paljon edullisempi.

Ei ole erillisiä alkuruokia, jälkkäriä syödään välillä pääruuan lisäksi. Aamupala ja kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Ei ole mitään ravintolameininkiä, vaikka siististi syödään. Ei oikeasti aika ja jaksaminen riittäisi hifistelemään joka päivä. Tarvittaessa löytyy kyllä juhla-aterimia yms., jos sellaiselle tuulelle satutaan.

Syödään terveellisesti, mutta homma ei ole tiukkapipoista. Ollaan pysytty terveenä.
 
Meillä on viisihenkinen perhe. Pesukoneet käy joka päivä, voiveitset ei meillä tiskikoneeseen päädy, kun ovat puuta. Ei pestä ihan joka päivä, mutta ei pesemättä viikkokausia mennä. Ihan vähintään käytetään samaa välinettä yksi kokonainen päivä. Juustot ostetaan Oltermannin palana, ne valmiiksi viipaloidut alkaa maksaa kun viisi ihmistä sitä syö ja se kilon pala on kilohinnaltaan aika paljon edullisempi.

Ei ole erillisiä alkuruokia, jälkkäriä syödään välillä pääruuan lisäksi. Aamupala ja kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Ei ole mitään ravintolameininkiä, vaikka siististi syödään. Ei oikeasti aika ja jaksaminen riittäisi hifistelemään joka päivä. Tarvittaessa löytyy kyllä juhla-aterimia yms., jos sellaiselle tuulelle satutaan.

Syödään terveellisesti, mutta homma ei ole tiukkapipoista. Ollaan pysytty terveenä.
Meillä kaksi aikuista ja tiskikone käy kun käy, ehkä keskimäärin joka kolmas päivä, mutta joskus kerran päivässäkin. Pörssisähköllä voi vedätellä silloin kun halpaa on vaikka pienistä summista puhutaan mutta periaate on periaata.
Kaikkia astioita käytetään ns. säästeliäästi, mutta jos näyttää että kone alkaa olemaan täynnä niin sitten hövelimmin koska pesu lähenee. Ilman järjenkäyttöä pestäisiin sellaisia koneellisia missä on 20 juomalasia mistä juotu kerran vettä, n.17kpl kerran käytettyjä voiveitsiä jotka loppu laatikosta ja sitten sitä pestää puolikasta konetta että saadaan lisää vesimukeja ja voiveitsiä..
 
Onpa tunteita herättävä aihe tämä voiveitsi, kannetaan nyt omakin korsi kekoon. Naisystävän kanssa yhteinen talous mutta nyt kesä asutaan eri paikkakunnilla kun itsellä alkanut työt uudella paikkakunnalla ja naisystävän työt pitää hänet vanhalla asuinpaikkakunnalla vielä kesän ajan, joten käytännössä yksin asun tällä hetkellä.

IMG20250714161730.jpg


Syön jotain leipää n. pussillisen työviikon aikana. Laatikosta löytyy ylläolevan kuvan mukaisia veitsiä. Voiveitseksi valikoituu aina oikeanpuolimmainen ja se menee ensimmäisen leivän voitelun jälkeen Oivariini -rasian päällä jääkaappiin, missä viikon ajan viettää aikansa silloin, kun en leipiä voitele. Työviikon vaihtuessa vapaapäiväksi, menee veitsi astianpesukoneeseen niinkuin kaikki muutkin viikon aikana kertyneet astiat, kuten se yksi kahvikuppi, josta olen juonut kahvia joka aamu huuhdelleen välissä korkeintaan vedellä sekä se yksi juustohöylä, jolla olen höylännyt koko viikon oltermannit leivän päälle. Juustohöylälle saatan kyllä joskus näyttää harjaa kesken viikon jos siihen kuivunut juustotahma sattuu joskus erityisesti häiritsemään. Suuhun menevät veitset ja haarukat sekä lautaset ovat puhtaita jokaisella ruokailukerralla. Samaa vesilasia saatan käyttää parina peräkkäisenä päivänä mutta niitäkin menee viikon päätteeksi tiskiin useampi.

Riippuen mitä ruokaa on jaksanut tehdä ja paljonko on patoja ja pannuja tullut sotkettua viikon aikana saattaa riittää yhden koneen pyöräytys, usein vaatii kaksi koneellista, että kaikki astiat on taas puhtaana seuraavalle viikolle, jolloin otetaan käyttöön uusi puhdas voiveitsi, kahvikuppi ja juustohöylä. Mä teen noin, ei juurikaan kiinnosta miten muut ihmiset omissa kodeissaan tekevät.
 
Joskus muinaiseen aikaan sitä voita vielä säilytettiin pöydällä tunteja ja siitä siirrettiin kaappiin joka nauraa nykyisille jääkaapeille.
Jos on käsissä edes jonkinlainen hygienia(ei taida olla kyllä joillain ihmisillä kun pitää pelätä vatsatautia oman kodin sisällä), niin ei luulis siitä pöydällä lojuneesta morasta saavan mitään kuppaa kummosempaa.
 
Joskus muinaiseen aikaan sitä voita vielä säilytettiin pöydällä tunteja ja siitä siirrettiin kaappiin joka nauraa nykyisille jääkaapeille.
Jos on käsissä edes jonkinlainen hygienia(ei taida olla kyllä joillain ihmisillä kun pitää pelätä vatsatautia oman kodin sisällä), niin ei luulis siitä pöydällä lojuneesta morasta saavan mitään kuppaa kummosempaa.
Joo ja varsinkin landella mökillä muinoin kun ei ollut kesäisin viilentäviä laitteita. Voi sitä ihmisten tyhmyyttä ja mikrobakteerien määrää voiveitsessä.
 
Joo ja varsinkin landella mökillä muinoin kun ei ollut kesäisin viilentäviä laitteita. Voi sitä mikrobakteerien määrää voiveitsessä.
Jäin miettimään. Taidan olla sen verran nuori että kyl meillä oli kai jokaisessa vuokramökissä jääkaappi.
Mökillä oli kyl just mora tai kertakäyttöveitsi käytössä voidellessa.
 
Koko tässä voiveitsi keskustelussa on tyhmää vetää hygienia mukaan voiveitseen ja sen käyttöön. Mutta kuten aiemmin sanoin ollaan oikeassa ketjussa sen suhteen.
Tää on hyvää lomaviihdettä.:cool:
Etkös sinä juuri julistanut lopettavasi offtopikin? Suht hupaisaa tuo kun sinä olet se joka hygienian otti puheeksi, etkä edes tiennyt, että siihen liittyy mikrobit. Käsiä tunnut pesevän mutta kai ymmärrät, että niitä käsiä pestään juurikin mikrobien takia?
 
Etkös sinä juuri julistanut lopettavasi offtopikin? Suht hupaisaa tuo kun sinä olet se joka hygienian otti puheeksi, etkä edes tiennyt, että siihen liittyy mikrobit. Käsiä tunnut pesevän mutta kai ymmärrät, että niitä käsiä pestään juurikin mikrobien takia?
Äläs nyt viitsi ihan potaskaa kirjoitella. @Rambo8 otti hygienian puheeksi. Tämä jankuttamasi voiveitsi- hygienia on jo surkuhupaisaa mutta siis oikeassa ketjussa.

Ei tässä ole kyse mistään bakteerikammosta vaan ihan yleisestä hygieniasta. En minä persettäkään pyyhi käytetyllä vessapaperilla. Saman voiveitsen käyttäminen useammalla sessiolla päivässä on minulle täysin sama asia kuin aterioisi kaikki päivän ateriat samalta lautaselta samoilla ruokailuvälineillä pesemättä niitä välissä.
 
Viimeksi muokattu:
Joo ja varsinkin landella mökillä muinoin kun ei ollut kesäisin viilentäviä laitteita. Voi sitä ihmisten tyhmyyttä ja mikrobakteerien määrää voiveitsessä.
Meillä poika pitää voipalaa suljettavassa rasiassa leipälaatikossa… vuosia jo näin. Me muut käytetään oivariinia jääkaapista.
 
Hupaisa ketju. Oikeaa tapaa voiveitsen käyttöön ja säilytykseen ei ole kuitenkaan vielä mainittu, joten kerronpa sen nyt: Voi- tai margariinirasian kannen lyhyen sivun keskelle leikataan kaksi n. sentin mittaista viiltoa puolen sentin päähän toisistaan. Jätetään voiveitsi käytön jälkeen rasiaan terä sisällä voihin/margariiniin painettuna ja kahva ulkona lyhyen sivun keskellä. Suljetaan kansi niin, että voiveitsi osuu kanteen leikatun lirpakkeen kohdalle, jolloin se (lirpake siis) taipuu ylös. Kansi on näin kauttaaltaan kunnolla kiinni ja veitsi mahtuu olemaan hyvin rasiassa. Helppoa ja kätevää.

Pöpökammoiset voivat tietysti toimia toisin. Tai sitten aloittaa em. tavan siedätyshoitona kohti normaalia elämistä.
 
Hupaisa ketju. Oikeaa tapaa voiveitsen käyttöön ja säilytykseen ei ole kuitenkaan vielä mainittu, joten kerronpa sen nyt: Voi- tai margariinirasian kannen lyhyen sivun keskelle leikataan kaksi n. sentin mittaista viiltoa puolen sentin päähän toisistaan. Jätetään voiveitsi käytön jälkeen rasiaan terä sisällä voihin/margariiniin painettuna ja kahva ulkona lyhyen sivun keskellä. Suljetaan kansi niin, että voiveitsi osuu kanteen leikatun lirpakkeen kohdalle, jolloin se (lirpake siis) taipuu ylös. Kansi on näin kauttaaltaan kunnolla kiinni ja veitsi mahtuu olemaan hyvin rasiassa. Helppoa ja kätevää.

Pöpökammoiset voivat tietysti toimia toisin. Tai sitten aloittaa em. tavan siedätyshoitona kohti normaalia elämistä.
Juurikin näin. :thumbsup:
 
Miksiköhän ruokavälineisiin on annettu omat nimensä..? :rolleyes:
Koska sen veitsen tehnyt firma on myyntipakkaukseen niin kirjoittanut. Mikä vaan veitsi voi olla voiveitsi, jos sitä siksi kutsuu. Tietty jotkut soveltuvat siihen paremmin. Voiveitsihän on veitsi jolla levitetään voita, ei sillä käsittääkseni muuta määritelmää ole.
 
Viimeksi muokattu:
Hupaisa ketju. Oikeaa tapaa voiveitsen käyttöön ja säilytykseen ei ole kuitenkaan vielä mainittu, joten kerronpa sen nyt: Voi- tai margariinirasian kannen lyhyen sivun keskelle leikataan kaksi n. sentin mittaista viiltoa puolen sentin päähän toisistaan. Jätetään voiveitsi käytön jälkeen rasiaan terä sisällä voihin/margariiniin painettuna ja kahva ulkona lyhyen sivun keskellä. Suljetaan kansi niin, että voiveitsi osuu kanteen leikatun lirpakkeen kohdalle, jolloin se (lirpake siis) taipuu ylös. Kansi on näin kauttaaltaan kunnolla kiinni ja veitsi mahtuu olemaan hyvin rasiassa. Helppoa ja kätevää.

Pöpökammoiset voivat tietysti toimia toisin. Tai sitten aloittaa em. tavan siedätyshoitona kohti normaalia elämistä.
Tällaisella voiveitsellä ei tarvitse viillellä kantta:
 
Kun voiveitsen oikeaoppisesta säilytyksestä saatiin tällainen härdelli voitaisiin aloittaa uusi sota juustohöylästä. Alustuksena:
Toisinaan epäselvyyttä aiheuttaa myös juustohöylän oikea säilytystapa. Osa pesee höylän mukisematta jokaisen käyttökerran jälkeen, kun taas toiset lykkäävät sen juuston kanssa jääkaappiin seuraavaa kertaa odottamaan.

Terveysriskien minimoimisen kannalta höylän säilytyspaikalla ei ole kovin suurta väliä.

– Siinä, käytetäänkö juustohöylää yhden vai useamman kerran pesujen välillä, lienee käytännössä kyse ennemmin mieltymyksistä ja makuasioista kuin terveysriskin hallinnasta, Ruokaviraston erityisasiantuntija Elina Leinonen sanoi aiemmin jutussamme.

Juustohöylään jääneet juustonrippeet saattavat tosin kuivua nopeasti.

– Kuivuneen juuston värittämä höylä voi olla epämiellyttävä, ja toistuvan käytön myötä likaa voi kertyä aina lisää, Leinonen sanoi.
 
Perinteisen teräksisen Hackmannin ruokailuveitsen muotoilu, jota varmasti jokainen suomalainen on käyttänyt, on tehnyt erillisen voiveitsen tarpeettomaksi ja siksi keskustelu voiveitsestä itsestään on eskaloitumassa monen sivun mittaiseksi väännöksi sen ylivertaisista ominaisuuksista.

PS. Ensimmäinen ala-asteen puutyötunnilla tehty asia oli muuten puinen voiveitsi, joka ruokaöljyllä öljyttiin, joten on se voiveitsi varmaan ihan olemassa oleva juttu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
282 063
Viestejä
4 844 515
Jäsenet
78 350
Uusin jäsen
Frankenbunny

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom