Grillit & grillaus

Milläs olette palastelleet omenapuuta ”rungosta” eli sellasist 10-15cm halkaisijaltaan olevista 30cm pitkistä ’pölleistä’? Tai ehkä oikeammin kysyen että jos esim kirveellä halkoo niin millä kätevimmin pistää ne 10cm pätkiksi?
Käsisahalla 10 cm pätkiä ja niistä halkoja kirveellä. Ei niitä nyt niin helvetisti per kesä tartte sahata ja halkoa. Itelle riittää savupuuksi hyvin pari halkoa per brisketti.
 
Käsisahalla 10 cm pätkiä ja niistä halkoja kirveellä. Ei niitä nyt niin helvetisti per kesä tartte sahata ja halkoa. Itelle riittää savupuuksi hyvin pari halkoa per brisketti.
Tai ainakaan niitä ei tarvitse hirveästi sahata per grillauskerta.
 
Juurikin ekat grillaukset takana uuden sivupöydän kanssa noilla kiinnikkeillä. Hyvin on sammunut grilli vaikka ne kannakkeet siinä tököttää. Mulla on myös toisella puolella telinekoukku jossa kannakkeet on siinä kannen ja rungon välissä.
Jos sulla on mt ja se kansipidike ni vinkiksi että se telinekoukku kannattaa puristaa kiinni siihen kannen pidikkeeseen :)
 
Quebranchoja ja Marabua muistaakseni.

Katotaan miten Marabu toimii savustuspuiden kanssa. Quebrancho on ihan ok hiili, kunhan ei savusta samalla tai jos savustaa, niin kannattaa etsiä itselle sopiva makuyhdistelmä tuon hiilen ja savustuspuun kanssa. Eikä sovi unohtaa kunnon hiilloksen valmistumista ennen kuin aloittaa ruoanlaiton. Varsinkin isojen hiilien syttymisessä menee pitkään ja jos hiili ei ole kunnolla syttynyt, niin se voi käryttää ja tuoda ruokaan ikävän maun. Huomasin tämän kun ekoja kertoja noilla grillaillessa ruoka haisi ja maistui vähän bensalle. :sick:

Käytättekö muut näitä suht voimakkaasti makua tuovia hiiliä savustuspuiden kanssa?

Tuli mieleen "hauska" juttu savustuspaloista. Kaadatin pihalta pari isoa koivua ja sanoin metsurille, että kaada noi kitukasvuiset vanhat omenapuut samalla. Kun homma oli valmis ja piha tyhjä menin K-rautaan ostamaan grillaistarvikkeita. Kun olin kassalla Green Egin omenapuu-pussi kädessä, niin tuli ihan päällikkö fiilis. Pieni pussi puuta maksoi yli kympin ja olin juuri maksanut siitä, että pihaltani kaadettiin ja vietiin pois satoja kiloja samaa kamaa. Olishan siitä voinut jokusen pöllin jättää itselle savustuspaloiksi. :cigar2:

Vielä olis pihalla yksi kirsikkapuun raato. Onkohan se hyvä savustuspuu?
 
Katotaan miten Marabu toimii savustuspuiden kanssa. Quebrancho on ihan ok hiili, kunhan ei savusta samalla tai jos savustaa, niin kannattaa etsiä itselle sopiva makuyhdistelmä tuon hiilen ja savustuspuun kanssa. Eikä sovi unohtaa kunnon hiilloksen valmistumista ennen kuin aloittaa ruoanlaiton. Varsinkin isojen hiilien syttymisessä menee pitkään ja jos hiili ei ole kunnolla syttynyt, niin se voi käryttää ja tuoda ruokaan ikävän maun. Huomasin tämän kun ekoja kertoja noilla grillaillessa ruoka haisi ja maistui vähän bensalle. :sick:

Käytättekö muut näitä suht voimakkaasti makua tuovia hiiliä savustuspuiden kanssa?

Tuli mieleen "hauska" juttu savustuspaloista. Kaadatin pihalta pari isoa koivua ja sanoin metsurille, että kaada noi kitukasvuiset vanhat omenapuut samalla. Kun homma oli valmis ja piha tyhjä menin K-rautaan ostamaan grillaistarvikkeita. Kun olin kassalla Green Egin omenapuu-pussi kädessä, niin tuli ihan päällikkö fiilis. Pieni pussi puuta maksoi yli kympin ja olin juuri maksanut siitä, että pihaltani kaadettiin ja vietiin pois satoja kiloja samaa kamaa. Olishan siitä voinut jokusen pöllin jättää itselle savustuspaloiksi. :cigar2:

Vielä olis pihalla yksi kirsikkapuun raato. Onkohan se hyvä savustuspuu?
Juu ei kannata kirsikkapuuta hävittää. Hyvää kamaa savustukseen.
 
Katotaan miten Marabu toimii savustuspuiden kanssa. Quebrancho on ihan ok hiili, kunhan ei savusta samalla tai jos savustaa, niin kannattaa etsiä itselle sopiva makuyhdistelmä tuon hiilen ja savustuspuun kanssa. Eikä sovi unohtaa kunnon hiilloksen valmistumista ennen kuin aloittaa ruoanlaiton. Varsinkin isojen hiilien syttymisessä menee pitkään ja jos hiili ei ole kunnolla syttynyt, niin se voi käryttää ja tuoda ruokaan ikävän maun. Huomasin tämän kun ekoja kertoja noilla grillaillessa ruoka haisi ja maistui vähän bensalle. :sick:

Käytättekö muut näitä suht voimakkaasti makua tuovia hiiliä savustuspuiden kanssa?

Tuli mieleen "hauska" juttu savustuspaloista. Kaadatin pihalta pari isoa koivua ja sanoin metsurille, että kaada noi kitukasvuiset vanhat omenapuut samalla. Kun homma oli valmis ja piha tyhjä menin K-rautaan ostamaan grillaistarvikkeita. Kun olin kassalla Green Egin omenapuu-pussi kädessä, niin tuli ihan päällikkö fiilis. Pieni pussi puuta maksoi yli kympin ja olin juuri maksanut siitä, että pihaltani kaadettiin ja vietiin pois satoja kiloja samaa kamaa. Olishan siitä voinut jokusen pöllin jättää itselle savustuspaloiksi. :cigar2:

Vielä olis pihalla yksi kirsikkapuun raato. Onkohan se hyvä savustuspuu?

Quebracho ja Longan tuli viime vuonna tilattua Sunsetcharoalista. Molemmissa tärkeä saada kunnon hiillos ensin, muuten noiden savuaromit tarttuvat varmasti ruokaan. Säkeissä on isoja paloja, joten niitä kannattaa ehdottomasti pienentää.
Savun mausta voi toki olla monta mieltä, mutta omaan makuun suosin mieluummin hedelmäpuita. Esim. omasta pihasta löytyvää omenaa, kirsikkaa tai päärynää. Ne kannattakin ottaa talteen, eikä heittää menemään :)
 
Sunset charcoalilla näyttäisi olevan uutena lajina Black Wattle. Onko jollain kokemusta miten vertautuu Marabouhun tai Quebrachoon? Varmaan tuo on ihan hyvä kun vaikuttaisi kovapuulta samoin kun nämä muut.


Itse en nykyään käytä hiilillä enää lainkaan savupalikoita vaan hiilet riittää. Aikaisemmin oli tarve maksimisavuille, mutta nykyään arvostaa enemmän sellaista tasapainoisempaa aromia, ettei peitä ruoan makuja. Aikaisemmin sitä kuvitteli, että parkki tulee voimakkaassa savussa, mutta ainakin low&slow BBQ savustamiseen ja hyvään parkkiin riittää ihan pellettisavustin. Hiili on tuosta vielä vähän voimakkaampi ja parempi jos kunnon savua haluaa. Bradleyn purukiekkoja käryttävä savustin menee jo epämiellyttävän tunkkaisen ja likaisen savun rajoilla, mutta hyvät kalat sillä tulee kun muistaa pitää ilmanvaihtoa auki.
 
Entinen 8v palvellut halppis-kaasugrilli lahosi, siis tulilaatikon pohja petti, niin piti sitten tilata uusi. Ajattelin jatkaa kaasulla grillaamista vaikka hiiltäkin olen miettinyt. Grillikauppa.com oli (mielestäni) hyvä tarjous niin tartuin sitten siihen:
On tuossa kuitenkin käytetty rosteria ja emaloitua sekä ruostumatonta terästä, joten luulisi olevan kestävämpi kuin entinen mikä taitaa olla vain pulverimaalattua terästä. Lisäksi tuo multigrill-ominaisuus vaikutti hauskalta. Ja lämpöhylly on tuplakokoinen entiseen verrattuna.
 
Entinen 8v palvellut halppis-kaasugrilli lahosi, siis tulilaatikon pohja petti, niin piti sitten tilata uusi. Ajattelin jatkaa kaasulla grillaamista vaikka hiiltäkin olen miettinyt. Grillikauppa.com oli (mielestäni) hyvä tarjous niin tartuin sitten siihen:
On tuossa kuitenkin käytetty rosteria ja emaloitua sekä ruostumatonta terästä, joten luulisi olevan kestävämpi kuin entinen mikä taitaa olla vain pulverimaalattua terästä. Lisäksi tuo multigrill-ominaisuus vaikutti hauskalta. Ja lämpöhylly on tuplakokoinen entiseen verrattuna.

Onko pakko olla sivukeitintä? Jollei se ole pakollinen, kannattaisi mielummin nostaa budjettia vaikka tähän: Weber Spirit II E-310 kaasugrilli - Gigantti verkkokauppa

Mökillä on ns. parempi "kiinagrilli" eikä sekään pärjää noille Weberin Spirit II sarjan grilleille ollenkaan muussa kuin ulkonäössä. Oikein tyytyväinen olen ollut omaan S-320 Weberiin muutaman käyttökerran perusteella ja ehkä kaikkein suurin yllätys oli kuinka hyvin nämä Weberit pitää lämmön sisällään kansi kiinni vs nuo reikiä täynnä olevat halpagrillit.
 
Oma toimitus ainakin viime vuonna oli kuitenkin sellainen, ettei säkkejä kehtaa laittaa auton peräkonttiin kun hiilipöly tulee kankaasta läpi eli riittävän pieni toimitus suoraan pahvilaatikossa peräkonttiin tai jos joutuu hajottamaan säkeiksi niin peräkärryyn.

Se mikä hiilien laadussa ja hinnassa voitetaan niin paskojen pressumuovisäkkien käsittelyssä hävitään :D

Kiva oli juu Cittarista infosta hakea pöllyäviä megasäkkejä ja ei hanskojakaan (eikä peräkärryä) tullut mukaan kun en arvannut silloin viime keväänä vielä tuota. Sai imuroida auton kontin kumimattosuojan ensi töikseen himassa.

Mutta noita säkkejä kun vielä 1 jäljellä, niin on muuten suljetussa isossa muoviarkussakin muuttunut hopeavivahteinen pressukangassäkki aika mustaksi. Aina kun hiilikauhalla tuolta kauhoo niin vieressä kumihanskat valmiina, silti sotkee yleensä jonkun paikan...

Hyviä noi silti on itse hiilet. Käytän noita ja Weberin brikettejä.
 
Sunset charcoalilla näyttäisi olevan uutena lajina Black Wattle. Onko jollain kokemusta miten vertautuu Marabouhun tai Quebrachoon? Varmaan tuo on ihan hyvä kun vaikuttaisi kovapuulta samoin kun nämä muut.


Kiitti vinkistä, pistin 20 kg tiluuseen, katotaan millasta on :)
 
Onko pakko olla sivukeitintä? Jollei se ole pakollinen, kannattaisi mielummin nostaa budjettia vaikka tähän: Weber Spirit II E-310 kaasugrilli - Gigantti verkkokauppa

Mökillä on ns. parempi "kiinagrilli" eikä sekään pärjää noille Weberin Spirit II sarjan grilleille ollenkaan muussa kuin ulkonäössä. Oikein tyytyväinen olen ollut omaan S-320 Weberiin muutaman käyttökerran perusteella ja ehkä kaikkein suurin yllätys oli kuinka hyvin nämä Weberit pitää lämmön sisällään kansi kiinni vs nuo reikiä täynnä olevat halpagrillit.
Kyllähän tuolla sivukeittimellä on ollut käyttöä, ei joka kerta mutta usein kuitenkin.
Grilli tuli itse asiassa juuri pihaan Kaukokiidon kyydissä. Oli nopeaa toimintaa Grillikaupalta. Sunnuntaina tein tilauksen ja nyt tiistaina on jo pihassa. Katsoo jos saisi Vapuksi kasaan ja koeajolle.
 
Kamanderin omistajat, oletteko hankkineet jostain ns. hiilikoria? Tämäntyylistä:

 
Kamanderin omistajat, oletteko hankkineet jostain ns. hiilikoria? Tämäntyylistä:

Kyllä.Kovassa käytössä on. K-Raudasta hain joskus. :thumbsup:Eri mallinen mutta kori kuitenkin....
 
Kyllä.Kovassa käytössä on. K-Raudasta hain joskus. :thumbsup:Eri mallinen mutta kori kuitenkin....
Eiks sullakin ollut just L koon mustangi?
Mietin että onkohan just toi kraudan 21-23 kamadoille tarkoitettu kori hyvän kokoinen tohon…
 
Oliskohan kamadoon fiksua hommata joku normia paksumpi kivi, vai meneekö tollasella halvalla sormenpään paksuisella ihan yhtä lailla? Teen aina 2 pizzaa kerralla jod vaikuttaa.
Tässä lainaus minkä pizza ketjuun jo pistinkin, josko täällä olisi jollain kokemusta.
Onkos kellään kokemusta Broil King pizzakivestä?
On ainakin reilun paksuinen…
Kamadolle olisi etsinnässä joku fiksu kivi, kun nykyiset on ohkaisia halpiksia…
 
Oliskohan kamadoon fiksua hommata joku normia paksumpi kivi, vai meneekö tollasella halvalla sormenpään paksuisella ihan yhtä lailla? Teen aina 2 pizzaa kerralla jod vaikuttaa.


Itselläni tämä kivi Bauhaus
Toiminut hyvin useamman pizzan kanssa kerralla. Yllätys oli suuri kun avasin paketin. Kivi on kamado Joen tekemä. Toiminut hyvin 2 vuotta nyt.
 
Hankinnassa terassille kohtuu halpa kaasugrilli, mieluusti sivukeittimellä. Ei tartte julmetun kokonen olla. Suosituksia? :hmm:

Millanen mahtaisi tuo olla? Ei olis hinnan kiroissa ainaka.

 
Oliskohan kamadoon fiksua hommata joku normia paksumpi kivi, vai meneekö tollasella halvalla sormenpään paksuisella ihan yhtä lailla? Teen aina 2 pizzaa kerralla jod vaikuttaa.
Tässä lainaus minkä pizza ketjuun jo pistinkin, josko täällä olisi jollain kokemusta.

Tämän Biscotton hommasin kamadon kanssa, en ole vielä kerennyt edes esilämpöjä kivelle ottamaan, mut paketista kun purkasin niin melkoinen jööti verrattuna vanhaan ohueen.
Pizzan paisto Kamadossa
Uskon että paksummasta kivestä on etua, kehuvat ettei pala pohjat tämän kanssa.
 
Hankinnassa terassille kohtuu halpa kaasugrilli, mieluusti sivukeittimellä. Ei tartte julmetun kokonen olla. Suosituksia? :hmm:

Millanen mahtaisi tuo olla? Ei olis hinnan kiroissa ainaka.

Jos nyt on pakko kaasumikro olla, ja vielä halpa sellainen, niin itse ainakin kävisin lidlistä hakemassa vielä huomiseen (jos on liikkeissä jäljellä) myynnissä olevan kaasugrillin joka on tän viikon tarjouslehdessä.
Lidlin tavara usein on paljon laadukkaampaa mitä hinta antaa ymmärtää, en muista että ennen olisin siellä edes nähnyt myynnissä tollasta kunnon kokoista mikä nyt on 249e hintaan.
Tässähän tämä Kaasugrilli.
 
Jos nyt on pakko kaasumikro olla, ja vielä halpa sellainen, niin itse ainakin kävisin lidlistä hakemassa vielä huomiseen (jos on liikkeissä jäljellä) myynnissä olevan kaasugrillin joka on tän viikon tarjouslehdessä.
Lidlin tavara usein on paljon laadukkaampaa mitä hinta antaa ymmärtää, en muista että ennen olisin siellä edes nähnyt myynnissä tollasta kunnon kokoista mikä nyt on 249e hintaan.
Tässähän tämä Kaasugrilli.

Muuten kyllä, mutta tulis n. 450km reissu sen takia, jos edes lähimmässä lidlissä sattuis olemha :hmm:
 
Kamanderin arinan halkaisija on 357 mm. Bigshopissa myynnissä olevista kolmesta hiilikorista isoimman halkaisija alhaalta on 30 cm. Jotta se tossa pysyisi oikealla korkeudella, pitäisi hiilikorin lisäksi jättää arina paikalleen.

20220427_163022.jpg
20220427_162837.jpg
 
Entinen 8v palvellut halppis-kaasugrilli lahosi, siis tulilaatikon pohja petti, niin piti sitten tilata uusi. Ajattelin jatkaa kaasulla grillaamista vaikka hiiltäkin olen miettinyt. Grillikauppa.com oli (mielestäni) hyvä tarjous niin tartuin sitten siihen:
On tuossa kuitenkin käytetty rosteria ja emaloitua sekä ruostumatonta terästä, joten luulisi olevan kestävämpi kuin entinen mikä taitaa olla vain pulverimaalattua terästä. Lisäksi tuo multigrill-ominaisuus vaikutti hauskalta. Ja lämpöhylly on tuplakokoinen entiseen verrattuna.
No, nyt olisi uusi grilli koottuna ja odottamassa autotallissa. Kaikki osat oli mukana ja kokoaminen oli aika simppeli operaatio, mutta pikkuhiljaa kun teki niin kahdelle illalle se venyi. Vielä ei ole käyttökokemuksia ja taidan Vapun vielä entisellä lumisateessa grillailla. Mutta sen verran testasin, että liekki syttyi kaikkiin polttimiin ongelmitta ja sähköinen sytytys toimii (vaatii yhden AA-pariston). Ohjeen mukaan pitäisi käyttää alkuun 15min täydellä teholla että kaikki jäämät palaa pois. Sitten tietty valurautaosien rasvapoltto. Tulipahan samalla uusittua entinen kaasuletku ja painesäädin uuteen, mittarilliseen malliin. Tästä se grillikesä hissukseen lähtee :)
 
Hei.

Edelliselle kaasugrillille taisi käydä huonosti kun valtava lumikuorma rysähti katolta päälle, muttei tuossa nyt suurta vahinkoa sattunut, kun kaasuvehkeet kuitenkin säilyivät.

Olisiko suositella edullista keittolevyllä varustettua kaasugrilliä? Paljoa grillausalaa ei tarvitsisi olla että enintään 3 poltinta, mutta keittolevy on ollut toiveena. Tietysti jos löytyy irtonainen keittolevy jonka voi kytkeä siihen samaan kaasuun niin se kelpaisi erittäin hyvin. Melko satunnaista on käyttö, mutta kaasuvehkeet löytyy jo valmiiksi.
 
Käyttääkö porukkaa savustuslaatikoita kaasugrillissä? Onko kannattava sijoitus ja paljonko eri lastujen välillä on eroja (eli huomaako eron kanalle tai lihalle tehdyissä weberin lastuissa)?

Tarvitseeko savustamisen testaaminen välttämättä edes sitä laatikkoa, jos vaikka testimielessä käärisi lastut folioon? Tonnikalapurkkikin menisi kaikenjärjen mukaan väliaikaisena astiana.
 
Käyttääkö porukkaa savustuslaatikoita kaasugrillissä? Onko kannattava sijoitus ja paljonko eri lastujen välillä on eroja (eli huomaako eron kanalle tai lihalle tehdyissä weberin lastuissa)?

Tarvitseeko savustamisen testaaminen välttämättä edes sitä laatikkoa, jos vaikka testimielessä käärisi lastut folioon? Tonnikalapurkkikin menisi kaikenjärjen mukaan väliaikaisena astiana.
Pistä lastuja alumiinivuokaan ja siitä käryttelet. Voi pelkkä folio olla vähän turhan heikko kaasugrillissä ja menee särki. Ja itte käytin aina liotettuja lastuja.

Ja mitä lastuihin tulee niin todellakin huomaa eron lastujen välillä. Mä en oikeastaan käytä enää perus leppää ollenkaa koska esimerkiks omenalla saa jumalaisen hyvät tuoksut ja maut. Eri puilla on erilaisia ominaisuuksia. Omena ja kirsikka on niitä makeita ja suht mietoja ja mesquite ja pyökki ja tammi on jo aikavahvoja maultaan. Ja lisäks riippuu lihasta mitä savua tyrkkää. Kana ja kala tykkää mulla omenasta ja naudan liha ja possunliha omena/leppä/mesquite seoksesta.

Kannattaa kokeilla erilaisia, yllätyt varmasti jos ei ole muuta kuin perus leppää käyttänyt.
 
Weberillä on myös valmiita sekoituksia myynnissä kana/kala/naudanliha tais olla ainakin. Itse ostin testiin Viskin. Kellään kokemusta tuosta? Ilmeisesti viskitynnyristä puuta tuossa.
 
Käyttääkö porukkaa savustuslaatikoita kaasugrillissä? Onko kannattava sijoitus ja paljonko eri lastujen välillä on eroja (eli huomaako eron kanalle tai lihalle tehdyissä weberin lastuissa)?

Tarvitseeko savustamisen testaaminen välttämättä edes sitä laatikkoa, jos vaikka testimielessä käärisi lastut folioon? Tonnikalapurkkikin menisi kaikenjärjen mukaan väliaikaisena astiana.

Erot ovat yllättävän suuria eivätkä kaikki savut sovi kaikille ruoille. Tai no makuasioita tietty, mutta savustin äskettäin kampelaa ompulla, eikä se maistunut minulle yhtään. Lepällä olisi tullut parempi. Lohenkin kanssa sopii minulle vahvempi ei makea savu. Possulle omppu sopii ihan hyvin, kuten myös kanalle. Mielestäni myös käytetty rub/mausteet vaatii kokeilua, että mikä sopii tietylle savulle.

Hommaa kokeeksi ainakin kahta eri puuta, jotta ei jää savustamiset kokonaan siihen, että ekalla savustuksella ei tullutkaan sinulle maistuvaa ruokaa.

Edit: Luin kirjoitukseni uudelleen ja siitä saa ehkä kuvan, että olisin savustushifistelijä tai hankala ruoan suhteen. En ole hifistelijä ja ruoankin suhteen kaikki käy. :)
 
Viimeksi muokattu:
Käyttääkö porukkaa savustuslaatikoita kaasugrillissä? Onko kannattava sijoitus ja paljonko eri lastujen välillä on eroja (eli huomaako eron kanalle tai lihalle tehdyissä weberin lastuissa)?

Tarvitseeko savustamisen testaaminen välttämättä edes sitä laatikkoa, jos vaikka testimielessä käärisi lastut folioon? Tonnikalapurkkikin menisi kaikenjärjen mukaan väliaikaisena astiana.
Multa saat tuommosen kaasugrilliin menevän peltiaskin ilmaiseksi jos noudat pirkanmaalta. Siis semmonen missä kannessa reikiä ja boksin sisään tulee lastut
 
Pulled porkia alkoi tekemään viikonlopuksi mieli niin hain kasslerin ja laitoin rubin kanssa jääkaappiin.

Meinasin alkujaan tehdä uunissa, mutta takapihalla näköttää tuommoinen Weber Smokey Joe premium, joka on kokoonsa nähden ollut ihan toimiva omiin käyttöihin.

En ole koskaan sillä mitään hidasta ja matalalämpöistä tehnyt. Onko kokemuksia kannattaako edes yrittää tehdä kokonaan siinä , vai iskenkö uuniin ja haen vaikka loppumaut sitten grillistä?
 
Pulled porkia alkoi tekemään viikonlopuksi mieli niin hain kasslerin ja laitoin rubin kanssa jääkaappiin.

Meinasin alkujaan tehdä uunissa, mutta takapihalla näköttää tuommoinen Weber Smokey Joe premium, joka on kokoonsa nähden ollut ihan toimiva omiin käyttöihin.

En ole koskaan sillä mitään hidasta ja matalalämpöistä tehnyt. Onko kokemuksia kannattaako edes yrittää tehdä kokonaan siinä , vai iskenkö uuniin ja haen vaikka loppumaut sitten grillistä?
Hyvin onnistuu kun matalat lämmöt ja savun jälkeen folioon hautumaan.

E: siis jos haluaa savuakin pintaan. Muuten pieni grillilämpö jolla vähän kutitellaan kassleria ja pintaa ja sitten folioon pienellä lämmöllä. Itse laittaisin foliovuokaan ja matalaa lämpöä ja savua.
 
Hyvin onnistuu kun matalat lämmöt ja savun jälkeen folioon hautumaan.

Juu lähinnä pointti oli, että saako tuommoisella "rimpulalla" noita lämpöjä tarpeeksi alas ilman että sammuu :D

Alapellit auki täysin ja kannen säätimellä säätää lämpöjä?
 
Juu lähinnä pointti oli, että saako tuommoisella "rimpulalla" noita lämpöjä tarpeeksi alas ilman että sammuu :D

Alapellit auki täysin ja kannen säätimellä säätää lämpöjä?
Niinno siitä en tiiä. Jos saat pysymään tasaisesti siinä 100c huiteilla niin mikä jottei. Jos lämpö pumppaa tai ei saa tarpeeks alas niin sitten ei kannata säätää.
Luulis kyllä että Weberillä onnistuu lämmönsäätö vaikka olis mikä vehjes.
 
Niinno siitä en tiiä. Jos saat pysymään tasaisesti siinä 100c huiteilla niin mikä jottei. Jos lämpö pumppaa tai ei saa tarpeeks alas niin sitten ei kannata säätää.
Luulis kyllä että Weberillä onnistuu lämmönsäätö vaikka olis mikä vehjes.

Täytyy kokeilla huomenna. Jos näyttää ettei asetu niin isken uuniin.
 
Hiiligrillaajille ja savustajille kysymys. Oletteko katsoneet/miettineet savun väriä kun teette low and slow vetoja? Eli lähinnä siis kun käyttää savustuspuita grillauksessa. Itse en tähän päivään mennessä ole ja tuollaista valkoista paksua savuahan toi Weberin viisseiska puskee koko ajan kun savustuspuu ”palaa”. Nyt vain rupesin miettimään kun tuntuu, että pitkät vedot ovat aina savun maultaan tosi kitkeriä ja varmasti suurimmaksi osaksi johtuu tuosta huonosta savun laadusta.

Eli siis. Jos haluaisi homman tehdä optimaalisesti niin pitäisi brikettien/hiilien olla kokonaan syttyneet ja sen lisäksi lisätyn savustuspuiden pitäisi antaa syttyä palamaan ennen lihan laittoa grilliin, koska liekeissä palava puu tuottaa puhtaamman savun.

Pienen ristiriidan asiaan tekee se, että miten voit edes kesken pitkän vedon lisätä brikettejä/savustuspuita koska nehän ennen kunnolla syttymistään tuottaa sitä paksua valkoista huonoa savua. Pitäisikö liha ottaa aina vartiksi pois grillistä kun lisää polttoainetta tai savustuspuita kesken grillauksen. Esim kuuluisa käärmemuoto briketeistä tuottaa huonoa savua koko ajan kun siellä grillin sisällä on jatkuva uusien hiilien/ savustuspuiden syttyminen käynnissä. Kuitenkin hyvin yleinen metodi mitä käytetään.

Mielipiteitä, kommentteja?
 
Pulled porkia alkoi tekemään viikonlopuksi mieli niin hain kasslerin ja laitoin rubin kanssa jääkaappiin.

Meinasin alkujaan tehdä uunissa, mutta takapihalla näköttää tuommoinen Weber Smokey Joe premium, joka on kokoonsa nähden ollut ihan toimiva omiin käyttöihin.

En ole koskaan sillä mitään hidasta ja matalalämpöistä tehnyt. Onko kokemuksia kannattaako edes yrittää tehdä kokonaan siinä , vai iskenkö uuniin ja haen vaikka loppumaut sitten grillistä?
Savun makun tarttuu raakaan lihaan, eli ensin savustimeen ja jos ei into piisaa vetää könttiä 93 asteeseen savustimessa niin lopussa vasta uuniin
 
Hiiligrillaajille ja savustajille kysymys. Oletteko katsoneet/miettineet savun väriä kun teette low and slow vetoja? Eli lähinnä siis kun käyttää savustuspuita grillauksessa. Itse en tähän päivään mennessä ole ja tuollaista valkoista paksua savuahan toi Weberin viisseiska puskee koko ajan kun savustuspuu ”palaa”. Nyt vain rupesin miettimään kun tuntuu, että pitkät vedot ovat aina savun maultaan tosi kitkeriä ja varmasti suurimmaksi osaksi johtuu tuosta huonosta savun laadusta.

Eli siis. Jos haluaisi homman tehdä optimaalisesti niin pitäisi brikettien/hiilien olla kokonaan syttyneet ja sen lisäksi lisätyn savustuspuiden pitäisi antaa syttyä palamaan ennen lihan laittoa grilliin, koska liekeissä palava puu tuottaa puhtaamman savun.

Pienen ristiriidan asiaan tekee se, että miten voit edes kesken pitkän vedon lisätä brikettejä/savustuspuita koska nehän ennen kunnolla syttymistään tuottaa sitä paksua valkoista huonoa savua. Pitäisikö liha ottaa aina vartiksi pois grillistä kun lisää polttoainetta tai savustuspuita kesken grillauksen. Esim kuuluisa käärmemuoto briketeistä tuottaa huonoa savua koko ajan kun siellä grillin sisällä on jatkuva uusien hiilien/ savustuspuiden syttyminen käynnissä. Kuitenkin hyvin yleinen metodi mitä käytetään.

Mielipiteitä, kommentteja?
Semmonen sinertävä savu on paras, valkoisen ja sinertävän välimaastosta. Jos puu palaa niin grilli saa liikaa happea, venttiilit pienemälle. Sitä savupuuta ei tarvitse lisätä parin ekan tunnin jälkeen lainkaan ja tuo kitkerä maku tulee liiasta savupuun määrästä tai märistä/kosteista briketeistä. Siis vaikka pulled porkkia tehdessä sitä savua ei tarvita ensimmäisten parin tunnin jälkeen lainkaan! Koskaan en ole lihaa kesken ottanut pois. Suomen keleissä snake-method ei oikein toimi koska ulkolämpötilat ovat siihen liian alhaiset.

Itse laitan WSM piipullisen brikettejä punaseksi ja täytän pesän muutoin syttymättömillä, ja sinne sekaan pari halkoa omenapuuta. tuolla annan mennä 6-7h eikä tartte tehdä mitään. Jos weber pallolla teen niin brikettikorillinen punaseksi brikettejä ja pari palaa omenapuuta siihen päälle. 2-3h välein sitten lisään vain brikettejä.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Itse olen kyllä snakella vetänyt ihan kunnon pakkasilla joulukinkutkin weberin pallossa ilman ongelmia. Eli kyllä se Suomessa toimii ihan siinä missä muuallakin.
 
Semmonen sinertävä savu on paras, valkoisen ja sinertävän välimaastosta. Jos puu palaa niin grilli saa liikaa happea, venttiilit pienemälle. Sitä savupuuta ei tarvitse lisätä parin ekan tunnin jälkeen lainkaan ja tuo kitkerä maku tulee liiasta savupuun määrästä tai märistä/kosteista briketeistä.
Mutta juuri näissä jenkkiäijien youtube videoissa ne puhuu just siitä, että kun se savustuspuu palaa liekeissä niin silloin sitä hyvää sinertävää savua saadaan. Oman kokemuksen mukaan just toi palamaton savustuspuu hiilloksen päällä tuottaa valkoista savua. Tänään viimeksi savustin viisseiskalla ja valkoista savua tuli aina sen puolisen tuntia kun uusi savustuspuun pala lähti hiiltymään. Miten korjata asia?
 
Mutta juuri näissä jenkkiäijien youtube videoissa ne puhuu just siitä, että kun se savustuspuu palaa liekeissä niin silloin sitä hyvää sinertävää savua saadaan. Oman kokemuksen mukaan just toi palamaton savustuspuu hiilloksen päällä tuottaa valkoista savua. Tänään viimeksi savustin viisseiskalla ja valkoista savua tuli aina sen puolisen tuntia kun uusi savustuspuun pala lähti hiiltymään. Miten korjata asia?
Ei kai noilla paloilla ole oikeasti muuta merkitystä kun tuo vähän lisää savun makua kun tuhruaa tuota valkoista kitkerää ja likaista savua. Offset smokereissa puut esilämmitetään usein siinä palotilan päällä, jotta ne syttyy nopeasti. Tuli on sen verran pientä ja sivussa savustettavasta kohteesta (offset), että lämpö saadaan pidettyä matalana, mutta samalla tuli ja savu puhtaana. Jos noista paloista haluaisi sinistä ohutta savua niin ne pitäisi polttaa liekillä, palaisivat muutamassa minuutissa ja aromi jäisi vähäiseksi. Itse teen low&slow’n pellettisavustimella ja Masterbuiltin gravityfeedillä. Pelletillä savu on käytännössä huomaamaton, mutta tulee hyvä parkki, smokering ja savun makua. Masterbuiltin gravityfeedillä palat toimii, koska siihen kuuluu puhallin, joka pitää hapen riittävänä ja savun ohuen sinisenä, mutta kai siinäkin suurimman osan savusta tuottaa hiili. Uskoisin,että kamadolla tai perinteisellä hiiligrillillä sinisen savun tuottaminen puuta polttamalla on todella vaikeaa.
 
Pallogrillillä yli 30min lihat pidän toisella puolella kuin hiillos ja heitän aina silloin tällöin kourallisen savustuspuruja hiilten puolelle. Isommat puupalat jää yläritilälle ja savuttaa siinä, pienemmät tippuu hiillokselle, mutta savuttaa yhtälailla kun kannen sulkee. Aina on hyvää tullut, kunhan käy aina katsomassa siinä 25-45min kohdalla ja tekee intuitiiviset säädöt.
 
Mutta juuri näissä jenkkiäijien youtube videoissa ne puhuu just siitä, että kun se savustuspuu palaa liekeissä niin silloin sitä hyvää sinertävää savua saadaan. Oman kokemuksen mukaan just toi palamaton savustuspuu hiilloksen päällä tuottaa valkoista savua. Tänään viimeksi savustin viisseiskalla ja valkoista savua tuli aina sen puolisen tuntia kun uusi savustuspuun pala lähti hiiltymään. Miten korjata asia?
Tuohon on vaikea kyllä sanoa. Itse lappaan savupuun palat brikettien päälle ja koitan pitää grillin tai savustimen lämpötilan sweetspotissa. Tuohon kitkerään savun makuun koittaisin vähentää savupuun määrää. Helppo testata esim mesquitella jota omaan makuun tarvitaan ihan helvetin vähän ettei tule kitkerää. Käytän itse vain omenapuun halkoja ja senkin määrää olen vuosien myötä vähentänyt koko ajan.
 
Kiitti vinkistä, pistin 20 kg tiluuseen, katotaan millasta on :)

Nyt Sunsetin Black Wattlet haettu Schenkerin noutopisteestä. 20 kg tilasin ja Cittarin setä ojensi ison pahvilaatikon joka mahtui just Kia Proceed -farkun konttiin osumatta takalasiin. Laatikossa oli semisti päällä hiilipölyä, sillain että teipit lähti tosi helposti irti. Pahvilaatikosta paljastui mustapölyisten sisäseinämien uumenista kaksi sinistä perinteisen paskasta pressukankaasta tehtyä säkkiä, jotka olivat ihan hiilipölyssä ja päällimäiseen säkkiin ainakin oli tullut jo pari reikää (kuljetuksessa?)... Jos noi Black Wattlet ei nyt ole tähtitieleellisen hyviä, niin meitsi lopettaa kyllä sotkuhommat tähän tilaukseen ja ostan hiiliä, mitkä on kunnon säkissä vaikka kilohinta olis 5x.
 
Nyt Sunsetin Black Wattlet haettu Schenkerin noutopisteestä. 20 kg tilasin ja Cittarin setä ojensi ison pahvilaatikon joka mahtui just Kia Proceed -farkun konttiin osumatta takalasiin. Laatikossa oli semisti päällä hiilipölyä, sillain että teipit lähti tosi helposti irti. Pahvilaatikosta paljastui mustapölyisten sisäseinämien uumenista kaksi sinistä perinteisen paskasta pressukankaasta tehtyä säkkiä, jotka olivat ihan hiilipölyssä ja päällimäiseen säkkiin ainakin oli tullut jo pari reikää (kuljetuksessa?)... Jos noi Black Wattlet ei nyt ole tähtitieleellisen hyviä, niin meitsi lopettaa kyllä sotkuhommat tähän tilaukseen ja ostan hiiliä, mitkä on kunnon säkissä vaikka kilohinta olis 5x.
Laitatko kokemuksia kun olet käyttänyt hiiliä? Ajattelin kesäksi tilata yhden satsin jotain hiiliä Sunset Charcoalilta niin olisi hyvä jos olisi vähän referenssiä miten vertautuu Marabuun tai Quebrachoon.
 
Sunset charcoalilla näyttäisi olevan uutena lajina Black Wattle. Onko jollain kokemusta miten vertautuu Marabouhun tai Quebrachoon? Varmaan tuo on ihan hyvä kun vaikuttaisi kovapuulta samoin kun nämä muut.


Itse en nykyään käytä hiilillä enää lainkaan savupalikoita vaan hiilet riittää. Aikaisemmin oli tarve maksimisavuille, mutta nykyään arvostaa enemmän sellaista tasapainoisempaa aromia, ettei peitä ruoan makuja. Aikaisemmin sitä kuvitteli, että parkki tulee voimakkaassa savussa, mutta ainakin low&slow BBQ savustamiseen ja hyvään parkkiin riittää ihan pellettisavustin. Hiili on tuosta vielä vähän voimakkaampi ja parempi jos kunnon savua haluaa. Bradleyn purukiekkoja käryttävä savustin menee jo epämiellyttävän tunkkaisen ja likaisen savun rajoilla, mutta hyvät kalat sillä tulee kun muistaa pitää ilmanvaihtoa auki.
Eilen tuli pussi marabuuta ja tuota sinistä. Marabuulla paloi kuumempana kuin marienburgin leppä ja burgeriin tuli kyllä parempi aromi kuin markettihiilillä.
Toi pussi on kyllä paska mutta hintalaatusuhde vaikuttaa lyömättömältä. Kiitos vinkistä
 

Statistiikka

Viestiketjuista
283 395
Viestejä
4 868 109
Jäsenet
78 656
Uusin jäsen
riparipa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom