Grillit & grillaus

Hain tänään Sunset Charcoalin Marabu-hiilet postista ja laitoin grillin tulille. Näissä on selvästi miellyttävämpi aromi kuin Quebracho blanco-hiilissä, mutta ne palavat paljon nopeammin. Meinasi käydä hassusti, kun hiilet paloivat loppuun puolessa välissä grillausta ja vappuvieraat (7 aikuista ja 8 lasta) odotti ruokiaan.
 
Nyt Sunsetin Black Wattlet haettu Schenkerin noutopisteestä. 20 kg tilasin ja Cittarin setä ojensi ison pahvilaatikon joka mahtui just Kia Proceed -farkun konttiin osumatta takalasiin. Laatikossa oli semisti päällä hiilipölyä, sillain että teipit lähti tosi helposti irti. Pahvilaatikosta paljastui mustapölyisten sisäseinämien uumenista kaksi sinistä perinteisen paskasta pressukankaasta tehtyä säkkiä, jotka olivat ihan hiilipölyssä ja päällimäiseen säkkiin ainakin oli tullut jo pari reikää (kuljetuksessa?)... Jos noi Black Wattlet ei nyt ole tähtitieleellisen hyviä, niin meitsi lopettaa kyllä sotkuhommat tähän tilaukseen ja ostan hiiliä, mitkä on kunnon säkissä vaikka kilohinta olis 5x.

Eh no reilun vuoden lukenut sunsetin päivityksiä ja siellä oli heti kun black wattle tuli että on pienempää kuin marabu/quebracho ja pistivät ne tarjoukseen 10€ säkki, ehkä on hiilet parantunut siitä koon puolesta?
Säkit taas olleet sitä samaa jonkin aikaa, eikä pahemmin ole tähän asti pölynnyt ulos, kuva tästä paikallaan.
Tuolta tilaan jatkossakin, kokeillut nyt muutamaan kertaan Wegielin hiiliä, syttyy tosi helposti, mutta ei pala kovin kuumana ja palaa nopeasti. Lisäksi aika pientä silppua pussissa, pussi tosin hyvää kamaa kun ei päästä läpi, mut hiiliä ostaessa ostan hiiliä, en pussia...
26B35FD3-43D6-45C3-997A-F1DBDD591DDD.jpeg
Eikä ollut CLK kontti yhtääm pölyinen tuon jälkeen
 
Nyt Sunsetin Black Wattlet haettu Schenkerin noutopisteestä. 20 kg tilasin ja Cittarin setä ojensi ison pahvilaatikon joka mahtui just Kia Proceed -farkun konttiin osumatta takalasiin. Laatikossa oli semisti päällä hiilipölyä, sillain että teipit lähti tosi helposti irti. Pahvilaatikosta paljastui mustapölyisten sisäseinämien uumenista kaksi sinistä perinteisen paskasta pressukankaasta tehtyä säkkiä, jotka olivat ihan hiilipölyssä ja päällimäiseen säkkiin ainakin oli tullut jo pari reikää (kuljetuksessa?)... Jos noi Black Wattlet ei nyt ole tähtitieleellisen hyviä, niin meitsi lopettaa kyllä sotkuhommat tähän tilaukseen ja ostan hiiliä, mitkä on kunnon säkissä vaikka kilohinta olis 5x.
Itse maksan hiilistä en pakkauksesta mutta jokainen tyylillään. Tämä hiiligrillailu on välillä vähän sellaista hommaa että pikkusotkua tulee ja savukin haisee.
Olethan muistanut antaa toimittajalle palautetta?

@Valtsu_82 Itse poltellut pesälliseen Black wattleja. Ne on nimensä mukaisesti kovapuuhiiliä eli sytytys vaatii enemmän kuin normaaleilla mutta paloaika on tasainen ja ne kestää pitkään. Marabuuhun verrattuna aromi on vahvempi ja extra savupalojen lisäys ei ole läheskään aina tarpeellista.
 
Tuli haettua Weber Spirit E-310 Verkkokauppa.comista. 3 tuntia meni kasatessa mutta oli kyllä yhtä juhlaa tuo kasaus. Osat käy toisiinsa ja kaikki vaan istui kuin hansikas. Luciferia kasatessa oli ihan eri meno, toki hintakin oli puolet Weberistä.

Vinkkinä vielä tänään ”tarjous” 549€ voimassa mutta about samaan hintaan toki saanut vähän väliä jostain.
 
Tuli haettua Weber Spirit E-310 Verkkokauppa.comista. 3 tuntia meni kasatessa mutta oli kyllä yhtä juhlaa tuo kasaus. Osat käy toisiinsa ja kaikki vaan istui kuin hansikas. Luciferia kasatessa oli ihan eri meno, toki hintakin oli puolet Weberistä.

Vinkkinä vielä tänään ”tarjous” 549€ voimassa mutta about samaan hintaan toki saanut vähän väliä jostain.
Kolmatta vuotta Spiritti käytössä ja edelleen ihan uudenveroinen pelleiltään ja muilta osin. Ainoa ongelma on ollut kaasunsäätimien puhtaanapito, sillä ilmanottoritilät menee todella herkästi tukkoon ja grilliin ei tule kunnon liekkiä.
 
Kolmatta vuotta Spiritti käytössä ja edelleen ihan uudenveroinen pelleiltään ja muilta osin. Ainoa ongelma on ollut kaasunsäätimien puhtaanapito, sillä ilmanottoritilät menee todella herkästi tukkoon ja grilliin ei tule kunnon liekkiä.
Onko jotain kikkaa mitä kannattaa pitää silmällä?
 
Eipä oikein ole (vinkkejä otetaan vastaan!).
Aina kun grilli on palanut huonosti, niin pieni harjaus/puhaltelu sinne kaasunsäätönappien takana oleville ritilöille on auttanut. Aina ei ole edes mitään näkyvää likaa siellä ollut edes, mutta jotenkin maagisesti se pieni putsailu on auttanut.

E: kuva kyseisestä verkosta.
1651431260360.png
 
Viimeksi muokattu:
Onkos Kamado Bono edelleen parasta pauketta taalalle vai onko tällä rintamalla jotain muuta? Ensimmäinen "kunnon" grilli on nyt muuton myötä hakusessa ja ajattelin hypätä suoraan aikuisten altaaseen vaikka matalassa päädyssä pysynkin.
 
Onkos Kamado Bono edelleen parasta pauketta taalalle vai onko tällä rintamalla jotain muuta? Ensimmäinen "kunnon" grilli on nyt muuton myötä hakusessa ja ajattelin hypätä suoraan aikuisten altaaseen vaikka matalassa päädyssä pysynkin.
Vuosi sitten keväällä ensin weberin pallo ja syksyllä bono minimo. Molempiin tyytyväinen. Bonoa paljon suosittelee FB grilli ja kamado ryhmissä.
 
Onkos Kamado Bono edelleen parasta pauketta taalalle vai onko tällä rintamalla jotain muuta? Ensimmäinen "kunnon" grilli on nyt muuton myötä hakusessa ja ajattelin hypätä suoraan aikuisten altaaseen vaikka matalassa päädyssä pysynkin.
Kirjoitin pari vk sitten omia mietteitäni: Grillit & grillaus

Tl;dr jos ei ole aivan pakko saada Kamadoa pihaan, niin Weber Master Touch kunnon varusteilla ja lämpömittarilla sopii ahkerallekin grillaajalle melkein mihin vaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kokeilin kanssa ensimmäisen kerran valmistaa pizzaa grillissä.
Ostin Motonetistä kun oli tarjouksessa Roastmasterin keraaminen kivi, pizza"lapio" ja leikkuri.

Gluteeniton itsetehty jauhoseos:
240g Tummariisijauho
100g Perunajauho/Maizena
30g Tapiokatärkkelys
1tl Xanthan

Pizzapohja: (Alla olevan pizzapohjaohjeen puolitin niin tuli hyvänkokoinen)
5dl vettä
50g tuorehiivaa
1tl suolaa
4tl sokeria
4rkl Öljyä
10dl tuota gluteenitonta jauhoseosta

30min kohotus

Pohjan päälle Tomaattipyrettä, juustoraastetta, parmankinkkua ja puolitettuja miniluumutomaatteja.

Pizzakiven päälle 3 poltinta täysillä (Weber Spirit II 310) 6min (unohdin keskipolttimen päälle :sad: hups )
7min keskipoltin sammutettuna
Yhteensä siis 13min
Epäsuoralla olisi varmaan ottanut sen 15-18min (Lämmöt epäsuoralla siellä 210-220)
pizza.jpg


Pizza pois grillistä ja sinappikaalia ja parmasaania pintaan
 
Mökkigrilli hakusessa ja olen päätymässä Landmann Tennessee Broiler -hiiligrilliiin. Tuohon on aika identtinen rakenteeltaan Mustang Tangon/Avalon 2:n, Kärkkäisen Royal Gourmet Classic:n, Mätänetin Roastmaster C-series:n, jne. kanssa. Speksien mukaan painoa on n. 7-8 kiloa tosin enemmän, mutta onko sitten todellista painoeroa/paksumpaa materiaalia oikeasti missään.

Luin täältä aiempia kommentteja noista vastaavista kapistuksista ja oli hyvin negatiiviset kommentit tyyliin "pysy kaukana". Mm. ettei noita saa tukahdutettua grillauksen päätteeksi ja hiiliä kuluu sen takia paljon. Ainakin mallikappaleen venttiilit sai tiiviisti suljettua ja kansikin näytti menevän tiiviisti kiinni.

Googlettelun perusteella tuosta Landmann:ta oli positiivisia kommentteja, paitsi mitä nyt saksalaiset marmatti että pesäluukun alapinnasta palaa maali ekalla käyttökerralla pois. Hiiliritilä näytti siltä että todennäköisesti se tulee taipumaan hiilloksen lämmöstä, mutta liekö tuolla mitään käytännön merkitystä. Hintaa kun on 245€ niin ikuista ei voi odottaa, mutta menisikö tuo joku 3-4 vuotta, ennen kuin palaa puhki tai muuten hajoaa.

2_603046-2441x2232.jpeg
 
Mökkigrilli hakusessa ja olen päätymässä Landmann Tennessee Broiler -hiiligrilliiin. Tuohon on aika identtinen rakenteeltaan Mustang Tangon/Avalon 2:n, Kärkkäisen Royal Gourmet Classic:n, Mätänetin Roastmaster C-series:n, jne. kanssa. Speksien mukaan painoa on n. 7-8 kiloa tosin enemmän, mutta onko sitten todellista painoeroa/paksumpaa materiaalia oikeasti missään.

Luin täältä aiempia kommentteja noista vastaavista kapistuksista ja oli hyvin negatiiviset kommentit tyyliin "pysy kaukana". Mm. ettei noita saa tukahdutettua grillauksen päätteeksi ja hiiliä kuluu sen takia paljon. Ainakin mallikappaleen venttiilit sai tiiviisti suljettua ja kansikin näytti menevän tiiviisti kiinni.

Googlettelun perusteella tuosta Landmann:ta oli positiivisia kommentteja, paitsi mitä nyt saksalaiset marmatti että pesäluukun alapinnasta palaa maali ekalla käyttökerralla pois. Hiiliritilä näytti siltä että todennäköisesti se tulee taipumaan hiilloksen lämmöstä, mutta liekö tuolla mitään käytännön merkitystä. Hintaa kun on 245€ niin ikuista ei voi odottaa, mutta menisikö tuo joku 3-4 vuotta, ennen kuin palaa puhki tai muuten hajoaa.

2_603046-2441x2232.jpeg
Voisin kyllä äkkisältään veikata että tuosta ei saa niin tiivistä että saisi hiilet tukahdutettua. Veivi on yks syy ja toinen että kansi ja pohja ei mene sisäkkäin vaan puskuun jollon siihen jää aina rakoa ja tuurista kiinni tiivistääkö tarpeeksi.
Noi veivattavat hiilitasot on kyllä loistava idea, mutta kääntöpuolena se että hiilhyllyt alkaa ennenmmin tai myöhemmin notkottamaan jonnekkin kun mekanismi kuluu.
 
Kirjoitin pari vk sitten omia mietteitäni: Grillit & grillaus
Niin paitsi että Kamado pesee ton weberin pallon kyllä käytettävyydeltään mennen tullen. Pallossa sun on käytettävä brikettejä, jotka on teollisempaa kamaa kuin hiilet ja brikettejä kuluu huomattavasti enemmän mitä kamadossa hiiliä. Kamado varaa lämpöä aivan erilailla ja lämmöt nousee helposti 400c jolloin esim. pizzasta tulee täysin erilaista mitä weberillä.
Ne jotka miettii kamadon ostoa niin Bono on varmasti se paras valinta per euro. Low&slow myös aivan erilainen toteuttaa mitä peltisellä weberillä, vaikka pitää sanoa että onhan se weberikin erinomainen, kamado on vain vielä parempi. Itellä ollut weberin 57" master touch ja smokey mountain. Nyt on 2 kamadoa, iso ja pieni. Päivääkään en ole katunut tuota vaihtoa.
 
Mökkigrilli hakusessa ja olen päätymässä Landmann Tennessee Broiler -hiiligrilliiin. Tuohon on aika identtinen rakenteeltaan Mustang Tangon/Avalon 2:n, Kärkkäisen Royal Gourmet Classic:n, Mätänetin Roastmaster C-series:n, jne. kanssa. Speksien mukaan painoa on n. 7-8 kiloa tosin enemmän, mutta onko sitten todellista painoeroa/paksumpaa materiaalia oikeasti missään.

Luin täältä aiempia kommentteja noista vastaavista kapistuksista ja oli hyvin negatiiviset kommentit tyyliin "pysy kaukana". Mm. ettei noita saa tukahdutettua grillauksen päätteeksi ja hiiliä kuluu sen takia paljon. Ainakin mallikappaleen venttiilit sai tiiviisti suljettua ja kansikin näytti menevän tiiviisti kiinni.

Googlettelun perusteella tuosta Landmann:ta oli positiivisia kommentteja, paitsi mitä nyt saksalaiset marmatti että pesäluukun alapinnasta palaa maali ekalla käyttökerralla pois. Hiiliritilä näytti siltä että todennäköisesti se tulee taipumaan hiilloksen lämmöstä, mutta liekö tuolla mitään käytännön merkitystä. Hintaa kun on 245€ niin ikuista ei voi odottaa, mutta menisikö tuo joku 3-4 vuotta, ennen kuin palaa puhki tai muuten hajoaa.

Minulla oli Mustangin versio.

Plussat:
- Iso grillausalue antaa mahdollisuuden myös epäsuoraan lämpöön
- Valurautaritilät olivat kolmessa osassa, putsaus helppoa vaikka sisällä keittiössä
- "Ylähylly"
- Säädettävä hiilitaso toimii hyvin
- Kevyt kokonaisuus ja siirtyy suht ok pyörien varassa

Miinukset:
- Ei ole tiivis, eikä sellaiseksi suunniteltu. Venttiilit ovat ok, mutta kannen ja tuhkapellin kohdilta vuotaa reippaasti.
- Lämmönsäätö haastavaa
- Savustaminen myös haastavaa
- Hiilet eivät sammu grillauksen päätteeksi
- Melko "rimpula", eli epätasaisella alustalla ei pysy suorassa
- Gillin perusteellinen putsaus työlästä, jollei ruuvaa hiilikaukaloa pois
 
Niin paitsi että Kamado pesee ton weberin pallon kyllä käytettävyydeltään mennen tullen. Pallossa sun on käytettävä brikettejä, jotka on teollisempaa kamaa kuin hiilet ja brikettejä kuluu huomattavasti enemmän mitä kamadossa hiiliä. Kamado varaa lämpöä aivan erilailla ja lämmöt nousee helposti 400c jolloin esim. pizzasta tulee täysin erilaista mitä weberillä.
Ne jotka miettii kamadon ostoa niin Bono on varmasti se paras valinta per euro. Low&slow myös aivan erilainen toteuttaa mitä peltisellä weberillä, vaikka pitää sanoa että onhan se weberikin erinomainen, kamado on vain vielä parempi. Itellä ollut weberin 57" master touch ja smokey mountain. Nyt on 2 kamadoa, iso ja pieni. Päivääkään en ole katunut tuota vaihtoa.

Miksi pallossa on käytettävä brikettejä?
Itsellä pienempi Weber, joka on tulossa tien päähän ja ajatuksena siirtyä seuraavalle tasolle. En ole kuin pari kertaa käyttänyt brikettejä, kun en ole pienellä vaivalla löytänyt hiiliä. Mielestäni briketit on ha..rista.
Ja tarkoititko tuota Tokmanni Bono Kamadoa 650€?
 
Miksi pallossa on käytettävä brikettejä?
Itsellä pienempi Weber, joka on tulossa tien päähän ja ajatuksena siirtyä seuraavalle tasolle. En ole kuin pari kertaa käyttänyt brikettejä, kun en ole pienellä vaivalla löytänyt hiiliä. Mielestäni briketit on ha..rista.
Ja tarkoititko tuota Tokmanni Bono Kamadoa 650€?
Itsekään en brikettejä käytä vaan sunset charcoalin hiiliä ja sitten salohiilen hiiliä.

Tokmanni ei muuten myy Bonoa. Niillä on BBQ king. Bigshop taitaa olla se mikä myy Bonoa tai sieltä omani ostin. Hallan.fi taitaa toinen olla mutta käsittääkseni samaa firmaa ovat.
 
Miksi pallossa on käytettävä brikettejä?
Itsellä pienempi Weber, joka on tulossa tien päähän ja ajatuksena siirtyä seuraavalle tasolle. En ole kuin pari kertaa käyttänyt brikettejä, kun en ole pienellä vaivalla löytänyt hiiliä. Mielestäni briketit on ha..rista.
Ja tarkoititko tuota Tokmanni Bono Kamadoa 650€?
Briketit jotta lämmöt pysyy paremmin kurissa, peltiset kun vuotaa tai siis saa ilmaa ihan erilailla kuin kamadot. Tietysti normaalissa grillaamisessa hiilet käy palloihin, mutta low&slow ne ei oikeen pallolla toimi. Tarkoitin Kamado bonoa, en Tokmannia.
 
Briketit jotta lämmöt pysyy paremmin kurissa, peltiset kun vuotaa tai siis saa ilmaa ihan erilailla kuin kamadot. Tarkoitin Kamado bonoa, en Tokmannia.
Höpönlöpö.
Ei todellakaan tarvitse, eikä todellakaan edes kannata, käyttää brikettejä pallossa…
 
No miten vaan, ei se peltipallo silti päihitä kamadoa..
Siitä olen samaa mieltä näin kuukauden kamadon kokemuksella.


Mulla on suurin ongelma ton kamadon kanssa se että se on jotenkin niin helppo ja ”automaattinen” värkkine, että se grillauksen tunne jotenkin ei ole läsnä.
En oikeen tiedä miten tuota tunnetta/ajattelua saisi muutettua…
Onko kellään muulla tullut sama?
 
Voisin kyllä äkkisältään veikata että tuosta ei saa niin tiivistä että saisi hiilet tukahdutettua. Veivi on yks syy ja toinen että kansi ja pohja ei mene sisäkkäin vaan puskuun jollon siihen jää aina rakoa ja tuurista kiinni tiivistääkö tarpeeksi.
Noi veivattavat hiilitasot on kyllä loistava idea, mutta kääntöpuolena se että hiilhyllyt alkaa ennenmmin tai myöhemmin notkottamaan jonnekkin kun mekanismi kuluu.

Minulla oli Mustangin versio.

Plussat:
- Iso grillausalue antaa mahdollisuuden myös epäsuoraan lämpöön
- Valurautaritilät olivat kolmessa osassa, putsaus helppoa vaikka sisällä keittiössä
- "Ylähylly"
- Säädettävä hiilitaso toimii hyvin
- Kevyt kokonaisuus ja siirtyy suht ok pyörien varassa

Miinukset:
- Ei ole tiivis, eikä sellaiseksi suunniteltu. Venttiilit ovat ok, mutta kannen ja tuhkapellin kohdilta vuotaa reippaasti.
- Lämmönsäätö haastavaa
- Savustaminen myös haastavaa
- Hiilet eivät sammu grillauksen päätteeksi
- Melko "rimpula", eli epätasaisella alustalla ei pysy suorassa
- Gillin perusteellinen putsaus työlästä, jollei ruuvaa hiilikaukaloa pois

Tosiaan kansi saattaa olla se heikoin lenkki. Se luulisi kuitenkin olevan mahdollista suht helppoa tiivistää jollain palotiivisteellä. Samoiten tuhkapelti. Jos veivin aukko vuotaam niin sen ei pitäisi haitata jos ei muuten enää ole pahaa läpivetoa. Grilli tulisi vain makkara, hodari ja burgeri sekä pihvi -grillaamiseen, joten lämmönsäädöllä tai savustamisella ei ole niin merkitystä. Säädettävä hiilitaso riittänee siihen ettei polta makkaroita liian kuumalla hiilloksella. Samoten kun ritilän saa puolitettua/pois puolittain, hiiliä voi raapia sivuun jos haluaa. Pallogrillissä on se huono puoli että jälkikäteen hämmentäminen on paljon vaikeampaa.
 
Pallogrillissä on se huono puoli että jälkikäteen hämmentäminen on paljon vaikeampaa.
1651658283668.png


Weberin GBS-ritilällä ei ole tuon suhteen juurikaan ongelmia. Keskeltä irtoaa pala ja sivuilla saranoidut luukut.
Grillauksen aikana on myös aikas vaivatonta tarvittaessa pyörittää koko ritilää grillissä, kun se liukuu kannakkeiden päällä.
 
Mikä on ero tavallisen valuraudan ja emalipinnoitetun valuraudan välillä? Ilmeisesti emaloituun ei tartu eväät kiinni niin hanakasti mutta puhdistamisen ja työvälineiden kanssa on oltava varovaisempi? Pitääkö emaloitu myös rasvapoltaa?
Tätä mietin kun katselin uuteen grilliin lisävarusteeksi emaloitua valurautapannua.
 
No miten vaan, ei se peltipallo silti päihitä kamadoa..
Ei päihitä, mutta maksaa alle puolet ja kovempikin grillaaja saa tehtyä pallolla sen minkä kamadolla. Minulla on kamado ja ostaisin nyt Weberin pallon ja savustimen about samaan rahaan. Jos rahaa on, niin sitten voi hommaa mitä huvittaa.

Kamadot ovat erinomaisia, sitä en kiellä. Kunhan nyt toin hinta/laatusuhdetta keskusteluun.
 
Ei päihitä, mutta maksaa alle puolet ja kovempikin grillaaja saa tehtyä pallolla sen minkä kamadolla. Minulla on kamado ja ostaisin nyt Weberin pallon ja savustimen about samaan rahaan. Jos rahaa on, niin sitten voi hommaa mitä huvittaa.

Kamadot ovat erinomaisia, sitä en kiellä. Kunhan nyt toin hinta/laatusuhdetta keskusteluun.
Muistetaan nyt kuitenkin myös se että sulla oli kamander, ei ihan sama värkkine kuin keraamiset kamadot kuitenkaan…
 
Muistetaan nyt kuitenkin myös se että sulla oli kamander, ei ihan sama värkkine kuin keraamiset kamadot kuitenkaan…
Miten Kamander mielestäsi eroaa käytännössä keraamisista kamadoista? Muuten kuin selkeästi paremmalla eristyksellään.
 
Onhan se selvää, että Weberiä eristetympi ja huomattavasti massiivisempi kamado toimii Weberin paremmin hitaassa ruuanvalmistuksessa. Jos on nyhtöpossun ja ribsien ystävä, ei ymmärtääkseni kamadoa parempaa vehjettä ole.

Sunnuntaigrillaajalle (perusmakkarat + pihvit suoralla hiilloksella) Weber lienee parempi vastine rahalle kolmasosan hinnalla kamadosta. Weber on peltipallogrilliksi pirun hyvä. Kestää, on tiivis ja lisäpalikoita saa pilvin pimein. Itselläni on ollut Master Touch 10 vuotta kohtuu reippaalla käytöllä ja vain ritilä on vaihdettu. Nyt tuntuu sille, että alavipu alkaa antautumaan, mutta kyllä tuolla vielä pari vuotta on ainakin edessä. Kevytrakenteinen Weber toki on ja sen tuntee vaikka ritilää puhtaaksi hangatessa.

Pidän Weberin isona etuna helppoa puhtaana pitämistä vs. kaasugrillit ja rimpulat pallogrillit. Kovallakin hiilloksella voi vain laittaa kannen kiinni, nostaa lämmöt 400 asteeseen ja sen jälkeen kupu pois sekä ritilöiden hankaus helposti puhtaaksi ilman pelkoa kuvun vääntyilystä tai rakenteiden pettämisestä. Onkohan kamado yhtä helppo?

Itselläni grilli on paikassa, jossa sitä joudun joskus siirtelemään. Kamado on aika työläs, jos tällainen tarve on.
 
Vähän muutenkin toi pizzan teko grillissä amatöörihommaa... ;) Kyllä pizzasta tulee parasta kun polttaa 3000 kg:n tiilileivinuunissa koivuklapia ja sen jälkeen harjaus ja lapiolla pizza uunin pohjalle suoraan. On se ny vähä proompi meno ku jollain halpakauppojen pikkukivillä ;) Toki jos nyt huonona puolena, niin parempi olla ulkona kylmä koska muuten lämpiää kämppä aikalailla mutta sitähän ei näissä vertailuissa lasketa. Ja onhan tonne aika helppo laittaa vaikka yöksi paistikin, tartte turata minkään sotkevien hiilten kans tai miettiä säilyykö lämpö kun pysyy 24...48 h riippuen miten käytetty aiemmin. Eiks Kamado oo vähän ku köyhän miehen leivinuuni minikoossa? Leivinuunihan ei maksa tiilet ja laastit ym. ku jotain 3-4 k€ Tiilerillä (no meillä tais olla 7 k€ vuonna 2010 kaiken kaikkiaan ja voi ihme mikä show oli kantaa ja lajitella tiilet...).
 
Harmittaa vietävästi kun ehti ne alkukevään halvat pikkukamadot menemään. Oliko Mustangin kauppa vai mikä niitä nyt myikään. Muistaako joku vielä hintaa mitä olivat niin voin kääntää veistä haavassa?

E: Jaksoinkin hakea ja löytyi: Kamado L 324,50€ & Kamado M 274,50€.
No täytyy odotella taas seuraavia tarjouksia tuosta pienemmästä :D
 
Viimeksi muokattu:
Vähän muutenkin toi pizzan teko grillissä amatöörihommaa... ;) Kyllä pizzasta tulee parasta kun polttaa 3000 kg:n tiilileivinuunissa koivuklapia ja sen jälkeen harjaus ja lapiolla pizza uunin pohjalle suoraan.
Paitsi että kannattaa polttaa tammiklapia samalla kun se pizza on siellä uunissa...
Entä jos löytyy leivinuuni ja pari kamadoa, onko sitte jo yli-pro ? :D
 
Pidän Weberin isona etuna helppoa puhtaana pitämistä vs. kaasugrillit ja rimpulat pallogrillit. Kovallakin hiilloksella voi vain laittaa kannen kiinni, nostaa lämmöt 400 asteeseen ja sen jälkeen kupu pois sekä ritilöiden hankaus helposti puhtaaksi ilman pelkoa kuvun vääntyilystä tai rakenteiden pettämisestä. Onkohan kamado yhtä helppo?

Itselläni grilli on paikassa, jossa sitä joudun joskus siirtelemään. Kamado on aika työläs, jos tällainen tarve on.
Samalla tavalla se kamado putsaantuu ja tuhkaimurilla tai tuhkalapiolla ne tuhkat saa pois. Kamadon siirtäminen on ainaki omalla terassilla helpompaa mitä kaksipyöräisen weberin..
 
Vähän muutenkin toi pizzan teko grillissä amatöörihommaa... ;) Kyllä pizzasta tulee parasta kun polttaa 3000 kg:n tiilileivinuunissa koivuklapia ja sen jälkeen harjaus ja lapiolla pizza uunin pohjalle suoraan. On se ny vähä proompi meno ku jollain halpakauppojen pikkukivillä ;) Toki jos nyt huonona puolena, niin parempi olla ulkona kylmä koska muuten lämpiää kämppä aikalailla mutta sitähän ei näissä vertailuissa lasketa. Ja onhan tonne aika helppo laittaa vaikka yöksi paistikin, tartte turata minkään sotkevien hiilten kans tai miettiä säilyykö lämpö kun pysyy 24...48 h riippuen miten käytetty aiemmin. Eiks Kamado oo vähän ku köyhän miehen leivinuuni minikoossa? Leivinuunihan ei maksa tiilet ja laastit ym. ku jotain 3-4 k€ Tiilerillä (no meillä tais olla 7 k€ vuonna 2010 kaiken kaikkiaan ja voi ihme mikä show oli kantaa ja lajitella tiilet...).

Paljos saat lämpöä sillä leivinuunilla ja kauanko kestää että lämpö sinne nousee (montako klapia tarttee laittaa?
Kyllä meilläkin leivinuuni on, mut väitän että on helpompaa ja nopeampaa laittaa kamadoon hiilet ja lämmittää biscotto pizzakivi 400asteeseen, enkä usko että siinä juuri huonompia pizzoja tulee (riippuu toki tekijästä) :rofl:
 
Onhan se selvää, että Weberiä eristetympi ja huomattavasti massiivisempi kamado toimii Weberin paremmin hitaassa ruuanvalmistuksessa. Jos on nyhtöpossun ja ribsien ystävä, ei ymmärtääkseni kamadoa parempaa vehjettä ole.

Tuohon hommaanhan weberillä on smokey mountain, joka toimii kyllä myöskin kuin ajatus.
Joskus näitä löytää hyvään hintaankin, ainakin kamadoihin verrattuna. Itsellä on miniversio (37cm) josta maksoin aikanaan uutena 99EUR. Nykymaailmassa hyvät tarjoukset toki on harvassa..
 
Muistetaan nyt kuitenkin myös se että sulla oli kamander, ei ihan sama värkkine kuin keraamiset kamadot kuitenkaan…
Eihän se ihan sama ole, mutta onko noissa käytännössä suurta eroa? Kamanderi ei näytä yhtä hyvältä ja painaa paljon vähemmän. Onhan se aika rimpula jonkun XXL egun vieressä, mutta pitää lämpönsä todella pitkään eikä lämpene ulkopinnalta vaarallisen kuumaksi, vaikka sen lämmittää 400 asteeseen. Tarvikkeita ei oikein enää meinaa saada, kun mallin valmistus on lopetettu.

Enivei, noita ei näytä kaupasta löytyvän, joten Kamanderia on vaikea suositella vaihtoehdoksi.

Edit:

Tässä Poppamiehen Marko tekee pulled porkit pallolla ja kamadolla samaan aikaan. Pallo low n slow ja kamado hot n fast. Hyvin onnistuu molemmilla.
 
Viimeksi muokattu:
Paljos saat lämpöä sillä leivinuunilla ja kauanko kestää että lämpö sinne nousee (montako klapia tarttee laittaa?
Kyllä meilläkin leivinuuni on, mut väitän että on helpompaa ja nopeampaa laittaa kamadoon hiilet ja lämmittää biscotto pizzakivi 400asteeseen, enkä usko että siinä juuri huonompia pizzoja tulee (riippuu toki tekijästä) :rofl:
Itse yleensä talvella lämmittelen takka/leivinuunia näin:
Ensin noin pari tuntia ja pari pesällistä takassa. Silloin leivinuunin lämpömittari näyttää noin 100°C. Tämän jälkeen jatkan leivinuunin lämmittämistä. Siinä menee yleensä reilu tunti tai pari, riippuen kuinka lämpimäksi sen haluan. Yleensä leivinuunin mittari näyttää tällöin ~250°C. Sitten annan lämmön tasaantua hieman, noin puolisen tuntia. Tämän jälkeen voikin alkaa paistaa pizzoja.

Ja tuo leivinuunin lämpömittari on siinä uunin päällä olevassa valussa:
1651725938901.png

Tuon pinnan lämpötilaa mihin pizzat laitetaan, en tiedä, mutta uskoisin sen olevan riittävän lämmin.

Tämän jälkeen onkin kämpässä sitten riittävän lämmin ja masut täynnä pizzaa. Kesällä ei kyllä tee mieli leivinuunissa tehtyä pizzaa....mutta pallogrillissä pizzakiven päällä siitä tulee oikein loistava. :thumbsup:
 
Minkälaisella setillä ja tyylillä teette pizzaa grillissä? Ainakin tämä Weberin oma video on sellainen, että ei kannata mallia ottaa. 45 minuuttia pizza grillissä. Siinä kun 5 pizzaa tekee, meneekin koko ilta mukavasti. :rofl: Ja luulis pohjankin kuivuvan aika korpuksi.

Tämä siis:
 
:). four to five (näin se oikeasti sanoo) on vähän eri asia kuin forty-five... Siinä on taas joku automaattikääntäjä tehnyt työtä tai ihan ihmiskääntäjä ymmärtämättä/tietämättä konteksia. Eli eiköhän tuo ohje nyt ihan kohtuullinen pätevä ole pallogrilli pitsan tekoon.
 
Minkälaisella setillä ja tyylillä teette pizzaa grillissä? Ainakin tämä Weberin oma video on sellainen, että ei kannata mallia ottaa. 45 minuuttia pizza grillissä. Siinä kun 5 pizzaa tekee, meneekin koko ilta mukavasti. :rofl: Ja luulis pohjankin kuivuvan aika korpuksi.

Tämä siis:


Jonkin verran on tullut youtubesta pizzanpaistovideoita katsottua ja itse ajattelin kokeilla seuraavalla tavalla:

1. Briketit/hiilet reunoille, pizzakiven ympärille. Ehkä muutama briketti pizzakiven allekin.
2. Grillausritilän päälle n.10cm korotuspalat tulenkestävistä tiilistä, jonka päälle pizzakivi. Näin saa pizzan vähän ylemmäs kovempaan lämpöön.
3. Mahdollisesti grillin kansi ihan vähän raolleen, jolloin briketit/hiilet palavat kuumemmin.

Vielä en ole yrittänyt paistaa millään tyylillä, mutta tuossa nyt pari ajatusta, joita ajattelin testata. Varmaan yrityksen ja erehdyksen kautta mennään, kuten tähänkin asti.
 
Mikä on ero tavallisen valuraudan ja emalipinnoitetun valuraudan välillä? Ilmeisesti emaloituun ei tartu eväät kiinni niin hanakasti mutta puhdistamisen ja työvälineiden kanssa on oltava varovaisempi? Pitääkö emaloitu myös rasvapoltaa?
Tätä mietin kun katselin uuteen grilliin lisävarusteeksi emaloitua valurautapannua.
Emaloitua ei tarvitse rasvapolttaa. Huomattavasti helpompihoitoinen kuin pelkkä valurauta. En ole varonut työvälineillä raapimista emalilla, weberin moiset kestäneet ihan ok 6 vuotta
 
Kaksi grilliä loppusuoralla. Weber Spirit II sekä Broil king gem 310. Molemmat kolmella polttimella, hintaero Broil Kingin puolella n. +-100€ verran paikasta riippuen.

Kumpaan asiantuntevat iotekkiläiset kallistuisivat ja miksi? Ensigrilli siis tulossa.
 
Kaksi grilliä loppusuoralla. Weber Spirit II sekä Broil king gem 310. Molemmat kolmella polttimella, hintaero Broil Kingin puolella n. +-100€ verran paikasta riippuen.

Kumpaan asiantuntevat iotekkiläiset kallistuisivat ja miksi? Ensigrilli siis tulossa.
Spiritille ääni täältä.
 
Kaksi grilliä loppusuoralla. Weber Spirit II sekä Broil king gem 310. Molemmat kolmella polttimella, hintaero Broil Kingin puolella n. +-100€ verran paikasta riippuen.

Kumpaan asiantuntevat iotekkiläiset kallistuisivat ja miksi? Ensigrilli siis tulossa.
Kannattaa harkita myös Napoleonin Freestyle sarjaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
283 396
Viestejä
4 868 156
Jäsenet
78 656
Uusin jäsen
riparipa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom